Autor Tema: Gasi cigaretu!!!!  (Pročitano 111473 puta)

Van mreže dani

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Carpe diem
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #75 poslato: Februar 21, 2010, 08:09:22 posle podne »
Kaze Momo Kapor:" Dve stvari sam u zivotu stvarno radio, slikao sam i pusio. Znam da ce mi cigare jednog dana doci glave, al` bar sam se napusio." A pre toga opisuje svoju babu i kaze:" Ko zna koliko bi jos zivela da u 97. godini nije ostavila cigare. Bila je ljuta na sebe sto je zaspala sa upaljenom cigarom i zapalila prekrivac."

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #76 poslato: Februar 21, 2010, 08:26:05 posle podne »
 mali1.Znači idemo da pušimo.

Van mreže dani

• Član
  • **
  • Carpe diem
« Odgovor #77 poslato: Februar 21, 2010, 09:24:50 posle podne »
Ostadoh bez cigara, a mrzi me da izlazim van. Strasan je ovo osecaj!!!

Na mreži raca

• Moderator
« Odgovor #78 poslato: Februar 28, 2010, 01:34:57 posle podne »
Juriš protiv pušenja
Dragan Cvetković
28.02.2010.

Čini se da još uvek nismo spremni za "juriš protiv pušenja" kao većina evropskih zemalja. U mnogim zemljama se, zahvaljujući širokim društvenim akcijama na svim nivoima, broj pušača smanjuje, a zdravstveno stanje nacije poboljšava. Na našu žalost, mi i dalje kaskamo za razvijenim zemljama sveta.
Čini se da većina nas žmuri pred činjenicom da pušenje i duvanski dim od svih ekoloških otrova najviše ugožavaju zdravlje i pušača i nepušača.

Činjenice
Zapanjujuća je činjenica da je azbestna prašina sa svojim kancoregenim dejstvom manje opasna od duvanskog dima.
Duvanski dim direktno ugrožava disajne organe, ali posredno on veoma štetno deluje na druge organe, naročito na kardiovaskularni sistem.

Bolesti srca
Kardiolozi upozoravaju da su bolesti srca i krvnih sudova pre svega posledice individualnih životnih okolnosti koje utiču na svakog pojedinca. Na mnoge okolnosti čovek ne može uticati (nasleđe, klima, okolina, okruženje...), ali na mnoge može.

Šta se može učiniti
Ono što svaki pojedinac može da učini za sebe, svoje zdravlje i svoj kardiovaskularni sistem nije malo. Pušenje, duvanski dim, nezdrava ishrana, alkohol, mnogo kafe, fizička neaktivnost, boravak u zagušljivoj sredini i još mnogo toga - čovek može izbeći ili znatno smanjiti, a samim tim pomoći svom srcu i svojim krvnim sudovima.

Iskustva razvijenih zemalja trebalo bi koristiti kako ne bismo ponavljali njihove greške. U mnogim zemljama je zahvaljujući smanjenju broja pušača, znatno smanjen i broj bolesti uzrokovanih duvanskim dimom i njegovim otrovnim sastojcima. To se pre svega odnosi na smanjenje broja obolelelih od karcinma pluća i karcinoma disajnih organa, ali i obolelih od bolesti srca i bolesti krvnih sudova. Ovo su pre svega rezultati zajedničkih akcija: celog društva, organa vlasti, medicinskih radnika, vaspitača omladine, medija, kulturnih institucija, ali i osiguravajućih kompanija (zdravstveno osiguranje) koje tuđi "nemar" neće da plaćaju (lečenje obolelih usled posledica pušenja).

Zaključak
Sredstva javnog informisanja (mediji) mogu mnogo pomoći (ili odmoći) u stvaranju pozitivnih navika i vaspitanju dece. Neprimereno je da u nekim TV emisijama voditelji programa i njihovi gosti puše. Ukoliko gosti i učesnici ne mogu bez cigareta, onda bi urednici i snimatelji trebalo da ih prikazuju bez cigareta.
Represivne mere protiv pušenja i pušača donose slabe rezultate sve dok sami pušači i nepušači ne shvate da duvanski dim truje polako ali sigurno i nas i našu decu. Budimo svesni da duvanski dim nije samo "tihi ubica" nego i "serijski masovni ubica".

Ceo tekst: Krstarica

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #79 poslato: April 10, 2010, 06:08:50 posle podne »
Ostavi pušenje i osvoji nagradu
10. april 2010.

Kampanja "Ostavi i pobedi" 2010. godine će se sprovoditi na celoj teritoriji Srbije od 12. aprila do 29. maja.

Prijavljivanje pušača koji žele da ostave duvan i njihovih podržavalaca počinje u ponedeljak 12. aprila, a završava se 30. aprila 2010. godine.

Svi prijavljeni takmičari, pušači i takmičari - podržavaoci, trebalo bi da ostave duvan najkasnije 1. maja 2010. godine i da istraju u apstinenciji kako bi dobili šansu da budu nagrađeni.

Nacionalni pobednici kampanje "Ostavi i pobedi 2010" biće proglašeni 31. maja, kada se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima.

ceo tekst : Mondo

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #80 poslato: April 11, 2010, 12:53:48 pre podne »
 :m4:
Nisam izgleda u toku...  :a1:

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #81 poslato: April 11, 2010, 12:57:46 pre podne »
qq opet  :m4:
Pod 'itno ulazi u kolotecinu.  :)hah

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #82 poslato: April 11, 2010, 01:12:41 posle podne »
a mi koji smo ostavili pusenje pre jedno mesec -va da li imamo pravo da ucestvujemo u nagradnoj igri, ili smo vec dobili premiju - ZDRAVLJE :)

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #83 poslato: April 11, 2010, 01:52:35 posle podne »
Peco  :ye1:.mesec po mesec i ode godina.(meno tako u junu osam kako sam ih bacila. :))

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #84 poslato: Maj 31, 2010, 11:02:25 pre podne »
Danas se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima
Beta | 31. 05. 2010.

Na Kalemegdanu, kod spomenika Pobedniku u 12 čašova biće uručene nagrade pobednicima kampanje za prestanak pušenja cigareta "Ostavi i pobedi", a zatim će se učesnici simbolično prošetati do Trga Republike gde će u 13 časova početi centralna manifestacija.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će poseban akcenat biti na podršci primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih. Među muškarcima je 38,1 odsto pušača, a među ženama i 29,9 odsto.

ceo tekst:BLIC

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #85 poslato: Maj 31, 2010, 11:10:16 pre podne »
Toliko kasljem, toliko sam prehladjena vec neko vreme da sam silom prilika zaboravila na cigarete poslednjih par dana...  :n19:
Pusac sam nazalost 28 godina i danas mi toliko smetaju da ce mi biti zlo samo ako vidim paklicu...  :m2:

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #86 poslato: Maj 31, 2010, 11:10:32 pre podne »
taj jedan dan ce stvarno da pomogne
mislim da se duavnske kompanije vec 'vataju za glavu i kukaju
profit ,,profit,,dajte nam profit :n11:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #87 poslato: Maj 31, 2010, 11:11:39 pre podne »
Ti mala si obećala odavno da ostavljaš cigarete. :n7:

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #88 poslato: Maj 31, 2010, 11:14:59 pre podne »
Ko jel' ja?  :n6:  Nisam valjda...  :m1:
Mora da mi je proradila krecana u glavi... Sta cu...datum proizvodnje je postariji...  :m2:  :)hah  mali1

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #89 poslato: Maj 31, 2010, 11:17:58 pre podne »
joj lili
ona to meni nesto zvoca
 :n11:
al' to mi jedini porok
ne pijem,ne pljujem po ulici...ne jurim muskarce
hm
ima jos jedan porok,,psujem..
dobro niko nije savrsen :n11:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.