Autor Tema: Vitamini, minerali ...  (Pročitano 274633 puta)

Van mreže Kiza78

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: G35
  • Grad: Beograd
Odg: Vitamini, minerali ...
« Odgovor #285 poslato: Februar 20, 2012, 03:08:40 posle podne »

Moj izbor vitamina i minerala  nedostaje još B kompleks.NJega uzimam slovencki  :ye1: :ye1: ukupna cena ovih suplemenata je oko 7000 dinara ](*,) ](*,)

Van mreže Jellena

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Nema granica za one koji ih ne vide...
  • Dg: MS
  • Grad: Sokobanja
« Odgovor #286 poslato: Februar 20, 2012, 03:15:52 posle podne »
To je ta cifra od prilike, bas malopre otvaram viseci i pokazujem mami recima:"Jel vidis ti ovo, e tu ti je sad izmedju 100 i 200 eura!"  :)hah Mada smanjila sam sad prilicno, neke da ispijem pa mislim da ih necu vise ni uzimati, kao sto je Co Q10 i D3.

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #287 poslato: Februar 20, 2012, 03:27:49 posle podne »
Mozes li nam napisati,kako i koliko,kojim redosledom uzimas dnevno te vitamine,minerale,...?
Vidim , nedostaje Q1 (NADH)?Da li si njega uzimao?

Van mreže Kiza78

• Član
  • **
« Odgovor #288 poslato: Februar 20, 2012, 05:33:54 posle podne »
Vitamin B12 2000 mcg
Kompleks B vitamina 3x1
Kalcijum 1000mg,magnezijum cink (veoma mi je pomoglo kod grceva u nogama)
Omega 3-6-9 3x1
Omega 3 180 EPA/120 DHA 3x1
vitamin E 400 IU 2x1
vitamin C 1000 mg 1x1
vitamin D 400 IU 2x1 mada cu sada povecati na 3x1
selen 100 mg 1x1
Q10 50mg 1x1 - jedan mesec pa pravim pauzu 1 mesec

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #289 poslato: Februar 20, 2012, 06:10:55 posle podne »
jooj,Kizo bas uzimas puno toga  :o

Van mreže Kiza78

• Član
  • **
« Odgovor #290 poslato: Februar 20, 2012, 08:11:10 posle podne »
PAŽNJA!!! Doze koje sam gore naveo su terapiske i nikako ih ne trebate uzimati bez saveta lekara i nutricioniste.One za cilj imaju smanjenje ukupne površine zahvacne demilizacionim lezijama na mozgu,mehanizam delovanja vam je jasan..o tome ne bih sada..a za 3 meseca od sada znaću zasigurnu da li je ova terapija bila dobra i za mene.Štetu mi uglavnom nisu nanele...Za 3 meseca  javljam o rezultatima mog MR  n31 n31

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
  • Pevajte u mladosti,život treba živeti!
  • Dg: ALS
  • Grad: Nova Pazova
« Odgovor #291 poslato: Februar 20, 2012, 08:30:39 posle podne »
Ja koristim sledeće :

Vitamin B12 2000 mcg
Kompleks B vitamina 3x1
vitamin E 400 IU 2x1
vitamin C 1000 mg 1x1(u prahu - kesice)
selen 100 mg 1x1
Q10 50mg 1x1 - svaki drugi mesec

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #292 poslato: Februar 22, 2012, 10:02:31 pre podne »
Iz knjige “Vitaminska biblija za XXI vek“,autor Eril Mindel

Aspirin može da utrostruči stepen izlučivanja vitamina C iz organizma.Može da dovede do pomanjkanja folne kiseline i vitamina B,što uzrokuje anemiju i poremećaje u varenju.
Utvrđeno je da kortikosteroidi povezani sa snižavanjm nivoa cinka u organizmu
Laksativi remete telesni metabolizam kalcija i fosfora.Ako se uzima u većim količinama,može lišiti organizam velikog dela kalija,te vitamina A,D,E i K.
Diuretici,koji se prepisuju osobama sa povišenim pritiskom,kao i antibiotici, lopovi su koji nam kradu kalij.(sledi lista lekova i vitamini kojih nas lišavaju ti lekovi ...str.277-279).
Odakle potiču vitamini?  Većina se dobije iz osnovnih prirodnih izvora...
Sintetički vitamini mogu da predstavljaju olakšanje za vaš budžet,ali ne i za naš želudac.
Kada i kako uzimati vitaminske dodatke?Ukoliko dodatke uzimate odjednom,gledajte da to radite uz najjači obrok,ručak ili večeru ,a ne uz doručak.Zbog vitamina rastvorljivih u vodi,naročito onik iz grupe B komplex i vitaminaC,koji se brzo izlučuju urinom,najbolji raspored jeste da se uzimaju 3 puta na dan,za vreme glavnih obroka.Ukoliko ste primorani da svoje vitamine uzimate odjednom, gledajte da to radite uz najjači obrok,ručak ili večeru.

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #293 poslato: Februar 22, 2012, 10:05:26 pre podne »
Iz knjige “Vitaminska biblija za XXI vek“,autor Eril Mindel

B6-Svakodnevne doze od 2 do 10g mogu da izazovu neurološke poremećaje.Mogući simptomi predoziranja B6 jeste noćna uznemirenost i suviše jasno sećanje na snove,utrnulost i grčenje stopala.
Doze preko 500mg se ne preporučuju.
B12-.On se ne apsorbuje dobro kroz želudac, pa se preporučuje  sublingvalni (podjezični) oblik ovog vitamina.Da bi organizam od njega imao stvarne koristi,za vreme apsorpcije mora da se kombinuje sa kalcijumom.Lekari rutinski prepisuju injekcije vitamina B12.Ako postoje pokazatelji koji pokazuju nedostatak ovog vitamina ili je posredi krajnji zamor,ovakav metod uzimanja,moze da bude ono pravo.
C vitamin  Pacijenti koji se leče od raka i podvrgnuti su zračenju ili hemoterapiji ne bi trebalo da koriste vitamin C,budući da on može da promeni rezultate analize.Velike doze mogu da preinače lab.testove i Papa test.Ako se dnevno uzima više od 750 mg,potrebno je uzeti i magnezij (čistač kamena u bubregu)
Minerali su od suštinskog značenja za pravilnu apsorpciju vitamina,pa zato vodite računa da svoje vitamine i minerale uzimate zajedno.
Magnezijumski dodatci ne bi trebalo da se uzimaju posle jela,jer magnezijum neutrališe želudačnu kiselinu.
Ako ispijate velike količine kafe,može doći do umora koji je posledica gubitka kalija ... :m2:

Van mreže seve

• Član
  • **
  • Dg: G 35 i M10
« Odgovor #294 poslato: Februar 22, 2012, 05:59:15 posle podne »
@ kiza 78
Okej ako ti je tako dobro, moje misljenje je da je nepotrebno finansirati tog proizvodjaca kao i mnoge druge.
Shvatices vremenom i sam. :m3:  :)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #296 poslato: Maj 31, 2012, 09:18:26 pre podne »
Nakon što su nas godinama uvjeravali da je za naše zdravlje dobro uzimati tablete raznih vitamina , osobito one koje se nazivaju antioksidansima , poput A, C i E, sve se češće glasno govori o mogućoj šteti iz “zdravih” bočica. Nedavno objavljena knjiga “Zdravstvene zablude” britanskog dvojca Aidana Gogginsa i Glena Mattena u kojima su sakupljene razne studije na temu antioksidansa i slobodnih radikala uvjerljivo svjedoči da od uzimanja velikih količina vitaminskih tableta zapravo imamo više šteti nego koristi.
Proizvođači se opiru zahtjevu da na proizvodu istaknu rizike od primjen
Studija od prije četiri godine pokazala je da su oni koji su u svojoj prehrani koristili namirnice bogate vitaminom C, poput naranči i crvenih paprika, imali povećanu zaštitu od srčanih bolesti, pa čak i smanjen rizik od raka dojke u žena koje su imale obiteljsko nasljeđe te bolesti. Međutim takvu zaštitu nisu imali oni koji su uzimali vitamin C u tabletama. Goggins i Matten kažu da je uzimanje visokih doza dodatka prehrani zapravo ruski rulet jer nikad ne znaš kad će učiniti štetu
 :grr:
http://www.jutarnji.hr/jesu-li-vitaminske-tablete-zdrave--hrvati-godisnje-trose-700-milijuna-kn-za-vitamine----a-tablete-ih-ne-cine-zdravijima--nego-povecavaju-rizik-od-bolesti/1030911/

Van mreže dusicacs

• Član
  • **
  • Grad: Sremski Karlovci
« Odgovor #297 poslato: Maj 31, 2012, 11:37:37 pre podne »
Neverovatno je teško odlučiti se za ili protiv tableta suplemenata, ko zna kakvim su farmaceutskim
*začinima* napunjeni, a sa druge strane kad znaš čime je tretirano *prirodno* voće i povrće..
Možda je najbolje *deset deka mešano*, svega po malo pa šta Bog da.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #298 poslato: Maj 31, 2012, 12:19:33 posle podne »
I meni se čini da je najbolje *deset deka mešano*.  :n14:

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #299 poslato: Oktobar 07, 2012, 07:52:53 posle podne »
• Vitaminske pripravke treba uzimati samo na temelju dijagnosticiranog nedostatka i utvrđenih nedostatnih količina u organizmu, a ne zato jer to piju vaši kolege, prijatelji ili zato što je to trenutačno "in"... :ye1:

- Posljednjih godina stekla sam dojam da svaki drugi pije brusnicu, a sada imam dojam da svaki drugi pije vitamin D jer je to sada “in”. Ortomolekularne tvari, a to su vitamini, ne mogu biti moda, oni imaju svoju definiranu ulogu i zadaću u našem organizmu i s njima valja postupati oprezno , istaknula je mr. Mimi Vurdelja, nutricionist-farmakolog.
 :grr: http://www.jutarnji.hr/kako-uzimati-vitamine-i-minerale--kombinacije-vitamina--kombinacije-minerala/1057831/

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.