Mitoxantron - da li se i on daje u obliku infuzije i je li plave boje?
Jeste i daje se obicno sest doza, jedna mesecno. U toku dobijanja istog opadne ti imunitet, krene E.colli u urinarnom traktu koju kasnije ne mozes da iskorenis. Ali prva primena leka pomogne, barem je meni pomogla.
Koliki je to vremenski period bez značajnijeg pogoršanja, kod tebe?
Zadnji put sam bila u bolnici '98. godine kad sam po drugi put primila Mitoxantron i tad mi nije pomogao. Posle toga sam otisla u banju i to je to. Cak od '99. nisam ni u banji bila. 2002. sam imala upalu pluca i tad sam imala blagi atak ali nisam primila nista - nisam htela. Zamisli da posle prelezane upale pluca dobijem kortikosteroid? Opet bi mi opao imunitet i opet bi se upala vratila ali jos zesce!
Kakve vežbe ti radiš?
Pogotovo me zanima po pitanju nogu.
Moje noge su bez pokreta od kukova nize. Ja sam kao prvo pocela da vezbam ruke i da ojacavam misice stomaka i ledja. Mogu ti reci da su mi mnogo pomogla i aktivna kolica koja sada imam. Sad sedim apsolutno uspravno, ledja su prava dok sedim, u kolicima, a i kad sedim na krevetu. Sledece sto sam uradila, nabavila sam jedan aparat koji sam predstavila u temi "Pomagala" koji mi pasivno pokrece noge. Posle par nedelja upotrebe tog aparata moje su noge pokretljivije i ne izgledaju atroficno. Zadovoljna sam kako napredujem s vezbama. Imam jos dosta toga u planu ali pisacu kad dodje do toga.
Ja sam resila da ustanem!
Leptirici o kojima si pisao - njih sam htela i ja da probam ali mi je receno da nije dobro raditi stimulaciju strujom kod bolesnika od MS-a pa sam odustala. To sto imas bolove to je kod nas normalno i to se svodi pod fantomske bolove.
Jesi li cuo da je za nas u nekim zemljama dozvoljena upotreba Canabisa (marihuane) u terapijske svrhe i da je cak uputnije popusiti neki dzoint nego popiti tabletu protiv bolova (koja ti i nece puno pomoci).
U Kanadi su napravili sprej Sativex - pogledaj na internetu.
I, da ne zaboravim, Betaferon ima prilican broj zrtava. Mislim da je u pitanju to sto ga isprobavamo i mi sa progresivnim oblikom boledsti, a on je samo za remitetni oblik koji je u pocetnoj fazi.
Uh, al' sam se raspisala...