Autor Tema: Simptomi pred napad  (Pročitano 59975 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Simptomi pred napad
« Odgovor #15 poslato: Mart 09, 2007, 12:28:32 pre podne »
Citat: Peca_Le
Interesuje me da li mene pogadja neki latentan oblik MS, gde svakim danom moze da bude sve gore i gore, a da covek to i ne oseti.

Pa ima ona dva teža oblika koja sam napisao u prethodnoj poruci ali nisam baš siguran da to čovek ne oseti, a i ne bi dobijao interferon da spadaš u te kategorije. Jesi li bio na kontrolama od kako primaš interferon? Možda ti on smeta? Evo spiska neželjenih efekata ali svakako bih ti preporučio kontrolu kod neurologa.

Najčešći neželjeni efekti su:
• “stanje slično gripu” (povišena temperatura, drhtavica, malaksalost, bolovi u mišicima i zglobovima) koje se javlja par sati nakon primene leka i može da traje nekoliko sati
• promene na mestu davanja injekcija (crvenilo, otok, bol)
• prolazno pogoršanje neurološkog stanja
• promene u laboratorijskim nalazima: povišenje jetrinih enzima, sniženje broja leukocita i anemija
• poremećaj menstrualnog ciklusa
v retki neželjeni efekti: izraženija depresivnost, osip kože, alergijska reakcija

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #16 poslato: Mart 09, 2007, 12:30:32 pre podne »
Citat: stefaneli
Citat: Sklerozica
stefaneli

Uf, sada sam i ja kao na iglama. Šteta što nisi bila da te doktor vidi, ovako će da čekamo još 10 dana do nekog preciznijeg mišljenja.

Ova sličica nije moja. To je jedan lik iz filma.

sad sam ulazila sa sestom u nase price i vidjela da sam pogrijesila i da to nisi ti pa taman da si ovaj sa slike .misila sam da imaws 25 god. zato sam rekla da si mnogo mladi od mene jer ja imam 38.nemoramo da cekamo 10 dana danas mi je vec bolje lijeva noga ponovo postaje moja .napominjem ,kad mi je god moj dr. dao terapiju (imam udare na 6 mjeseci)posle prve infuzije meni je kao da nista nije ni bilo.a posle infuzije nikada nisam pila tablete osim vitamina.ovom sto sad pijem pila sam kada su mi vadili likvor i to je bilo prvi put da pijem tablete posle infuzije.imam jako dobrog dr.zeznut je isto koliko ija .bas smo se nasli.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #17 poslato: Mart 09, 2007, 12:31:32 pre podne »
Znači vršnjaci smo  :D  Sada si me obradovala kada si rekla da ti je već bolje. Meni se čini da sam posle svake terapije kortiko steroida pio tabletice - sa smanjivanjem doze. Moram jednom da sednem i skupim sve papire i da ih poređam hronolški. Ko ti je doktor ako nije tajna i odakle si?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #18 poslato: Mart 09, 2007, 12:36:32 pre podne »

Jesi li bio na kontrolama od kako primaš interferon? Možda ti on smeta? Evo spiska neželjenih efekata ali svakako bih ti preporučio kontrolu kod neurologa.

Najčešći neželjeni efekti su:
• “stanje slično gripu” (povišena temperatura, drhtavica, malaksalost, bolovi u mišicima i zglobovima) koje se javlja par sati nakon primene leka i može da traje nekoliko sati
• promene na mestu davanja injekcija (crvenilo, otok, bol)
• prolazno pogoršanje neurološkog stanja
• promene u laboratorijskim nalazima: povišenje jetrinih enzima, sniženje broja leukocita i anemija
• poremećaj menstrualnog ciklusa
v retki neželjeni efekti: izraženija depresivnost, osip kože, alergijska reakcija

Bio sam pre neki dan (posle godinu dana primanja interferona). Nalazi su "stacionarni". Nemam nezeljenih efekata (poremecaje menstrualnog ciklusA, SVAKAKO NE  :)  ). U pocetku sam imao "simptome slicne gripu", ali saqm sada "stari interferonac" i primanje ovog leka mi ne smeta. Izgleda da u mom slucaju terapija daje rezultate. Nisam jedino zadovoljan
svojom (ne)pokretljivoscu (oko kilometar bez posebnog zamaranja, i naravno uz sepanje).

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #19 poslato: Mart 09, 2007, 12:37:32 pre podne »
Izvinjavam se na dupliranim postovima  :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #20 poslato: Mart 09, 2007, 12:40:32 pre podne »
Izvinjavam se na dupliranim postovima  :)
Kojim, gde?  :D 
Šala, sređeno je. :D

Nisam jedino zadovoljan
svojom (ne)pokretljivoscu (oko kilometar bez posebnog zamaranja, i naravno uz sepanje).
I ja osećam "nedostatak kondicije" ali se trudim da održim fizičku aktivnost. Daleko od toga da mogu kao nekad, jednostavno ne ide. Bez obzira, pokušavam koliko mogu. Kada se premorim, "zabodem se" u krevet i odremam pa onda ispočetka.   ;)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #21 poslato: Mart 09, 2007, 12:41:32 pre podne »
Znači vršnjaci smo  Sada si me obradovala kada si rekla da ti je već bolje. Meni se čini da sam posle svake terapije kortiko steroida pio tabletice - sa smanjivanjem doze. Moram jednom da sednem i skupim sve papire i da ih poređam hronolški. Ko ti je doktor ako nije tajna i odakle si?

NIJE TAJNA MOJ DR. JE  IZ NOVOG SADA  MI SE DA SAM TI REKLA DA JE OVO DRUGI PUT DA PRIMAM TABLETE POSLE TERAPIJE(INFUZIJE) A NEBI NI SAD DA ME NIJE NAPAO OVAJ DJAVOLJI  JA ZNAM SAMO SE OVE TABLETE PIJU PO SEMI,A TO STO MI JE ODMAH BOLJE DA LI JE PSIHA STO MISLIM DA MI JE DR. JAKO DOBAR ILI MOJA JAKA VOLJA -NEZNAM,VAZNO JE DA MI JE  RECI MI MOLIMTE CITALA SAM TE U NASIM PRICAMA DA SI SE BIO OSUSIO(STO SE I MENI DESILO)DA LI SI SE POVRATIO I KAKO .BILA SAM SKLONA GOJENJU(DEBELA)ALI SAM DA NE BIH DUZILA KAKO ZA MANJE OD GODINU DANA SMRSALA OKO 20  SAM RANIJE BILA NAPREDNA TOLIKO SAM SADA  CE POMISLITI O CEMU OVA RAZMISLJA ALI JA BEZ OBZIRA NA BOLEST ZELIM DA IZGLEDAM DOBRO,IONAKO MI NIKO NE VJERUJE DA SAM BOLESNA OD BILO CEGA IAKO SAM U PENZIJI I JEDVA ME DR.  NEBI DA NEMAM PROBLEM SA  PUT ME PITAO JESU LI TO MOJI  KONACNO ME PENZIONISAO A JA BEZ OBZIRA NA SVOJ STATUS OCU DA BUDEM ZGODNA PENZIONERKA HA HA HA

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #22 poslato: Mart 09, 2007, 12:43:32 pre podne »
Nikad više nisam vratio težinu koju sam imao. Nisam bio buca ali imam utisak da su mi i mišići malo nestali.  ;) 
U poslednjoj rečenici si napravila jednu grešku. Mislim da si htela reći
"A JA BEZ OBZIRA NA SVOJ STATUS OCU DA BUDEM ZGODNA mlada PENZIONERKA" ;)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #23 poslato: Mart 09, 2007, 12:43:42 pre podne »
stefaneli

Pošto slabo vidiš, obavezno pogledaj ovde
Tu je Zlatko dao link do stranica koje su prilagođene za slabovide a i ja sam večeras postavio jedno uputstvo.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #24 poslato: Mart 09, 2007, 12:44:12 pre podne »
sklerozice

hvala ti na ovome za slabovidost ali meni to ne pomaze jer ne samo sto ne vidim na oba oka 10% nego stalno vadim nekakoga davola bijelog iz njih tako da dok mi sestra ne dode niti mogu sta procitat niti sta napisati tako da znas ja pricam ona  sam da te pitam odakle si ti kako se ti nosis sa ovom bolescu ukoliko si se pomirio da bolujes od toga ,ja nisam niti cu se ikad pomiriti ne zato sto sam srconja (naprotiv)nego sve ovo sto mi se desava moze da izazove i nesto  nekoga ko ima okostavanje vratnih prsljenova ,cetvrti prsljen priklijesten,hronicnu reumu(sve to 15 god.)a sad zadnje 3 godine upalu ocnih  na prirodu posla kojom sam se bavila nije ni  simptomi MS  zar nemoze da pretrni i zdrav covjek ako nezgodno  se da neces pomisliti da sam od onih koji ne zele da se pomire da se pomire sa bolescu ne naprotiv ja sam bolesna ali 100% tvrdim ne od ovoga .ne mogu nikome da se obratim jer se svi kace za osnovnu bolest ko pijani plota oni ceraju svoju teoriju a ja svoju  bolesnici koji me znaju kazu ti ces se  bih voljela da znam kako si ti osjecas i kako ti na sve ovo gledas i da li vjerujes u sve ono sto je nauka  mi je kad moram da primam terapiju(infuziju)jer mislim da bi mi nesto drugo  samo da kazem da je MS postala epidemija,svaki bolesnik koji je dosao naodeljenje bolestan je od toga--kako to?vazno je da idemo na mjesec a sto nam pomoci nema to nije  mi je sve jadnike pa makar oni bili doktori ili  pozdrava i hvala ti sto se dopisujes sa mnom(sa mojom sestrom).nedaj se generacijo   ;)

Van mreže sumonja

• VIP
« Odgovor #25 poslato: Mart 09, 2007, 12:45:12 pre podne »
Tako mi je zao zbog svega sto prolazite i volela bih da Vam pomognem makar koliko...
...kada tesko nalazimo neke lekove u Beogradu obicno pogledamo sajt

http://www.bbsoft.co.yu/infocentar/trazi.php?p=1&s=0&t=Pretraga%20lekova%20u%20ponudi%20apoteka
Nekada je i Beladona imala bazu podataka za lekove

Ako trazite po apotekama najsnabdevenije su ona na zeleznickoj stanici na cosku kod bolnice Sveti sava i kod "Londona" , nesto pre Beogradjanke.

Neke lekove koji se uvoze, a stalno se uzimaju nama su poceli da narucuju unapred iz drzavne apoteke redovno, samo za pravdanje naravno dajemo recept. Ako sam dobro informisana Pan farma prima narudzbine za lekove. Takodje u Farmanea su nam narucili parafarma lek za ciscenje organizma od teskih metala i slicno.

Ne znam da li ce Vam pomoci info.
Sve Vas puno pozdravljam i nadam se da ce doci i bolji dani
Suzana

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #26 poslato: Mart 09, 2007, 12:47:12 pre podne »
sklerozice

hvala ti na ovome za slabovidost ali meni to ne pomaze jer ne samo sto ne vidim na oba oka 10% nego stalno vadim nekakoga davola bijelog iz njih tako da dok mi sestra ne dode niti mogu sta procitat niti sta napisati tako da znas ja pricam ona  sam da te pitam odakle si ti kako se ti nosis sa ovom bolescu ukoliko si se pomirio da bolujes od toga ,ja nisam niti cu se ikad pomiriti ne zato sto sam srconja (naprotiv)nego sve ovo sto mi se desava moze da izazove i nesto  nekoga ko ima okostavanje vratnih prsljenova ,cetvrti prsljen priklijesten,hronicnu reumu(sve to 15 god.)a sad zadnje 3 godine upalu ocnih  na prirodu posla kojom sam se bavila nije ni  simptomi MS  zar nemoze da pretrni i zdrav covjek ako nezgodno  se da neces pomisliti da sam od onih koji ne zele da se pomire da se pomire sa bolescu ne naprotiv ja sam bolesna ali 100% tvrdim ne od ovoga .ne mogu nikome da se obratim jer se svi kace za osnovnu bolest ko pijani plota oni ceraju svoju teoriju a ja svoju  bolesnici koji me znaju kazu ti ces se  bih voljela da znam kako si ti osjecas i kako ti na sve ovo gledas i da li vjerujes u sve ono sto je nauka  mi je kad moram da primam terapiju(infuziju)jer mislim da bi mi nesto drugo  samo da kazem da je MS postala epidemija,svaki bolesnik koji je dosao naodeljenje bolestan je od toga--kako to?vazno je da idemo na mjesec a sto nam pomoci nema to nije  mi je sve jadnike pa makar oni bili doktori ili  pozdrava i hvala ti sto se dopisujes sa mnom(sa mojom sestrom).nedaj se generacijo   ;)

Ja se izvinjavam ali sam totalno prevideo ovu poruku.
Ja sam iz Beograda a da li sam se pomirio, ne znam šta da ti kažem. Svestan jesam, svojih novih (ne)mogućnosti ali nekako pokušavam da idem dalje kao nekad... pokušavam ali ne ide. Aj da kažem da sam se donekle naviknuo da živim sa MS, napominjem naviknuo a ne pomirio. Šta da radim kada mi je duh takav.  :D  Na blago trnjenje sam se navikao i više na to ne obraćam pažnju osim ako se taj osećaj ne pojača iznad moje "normale". Na infuziju - kortikosteroide sam išao u dnevnu bolnicu, znači odem, primim i onda kući. Samo jednom sam ležao, valjda jednu ili par noći, pa iz tog razloga je ne doživljavam kao nešto traumatično. Šta je to nauka napisala u šta bih trebao da verujem? Oni pojma nemaju o uzrocima MS-a i jedino mogu, donekle da leče posledice a ne uzrok kao i za dosta drugih bolesti. Pročitao sam dosta tekstova ali ne nasedam na sve što pročitam i ne verujem u svu tu hemiju. Više sam sklon da poverujem u neku prirodnu medicinu. Veći utisak je na mene ostavila emisija o Amerikanki, koja je ustala iz kolica zahvaljujući pčelama. Mene su zvali da idem na neko ispitivanje "novog" leka ali se nisam usudio. Opet, ne smem da garantujem da ne bih otišao na to, da sam u gorem stanju. Iznenadilo me koliko je ljudi pristalo ali je to verovatno ono "davljenik se za slamku hvata".
Interesantno je ovo što si pomenula "epidemiju", kada sam prvi put bio na terapiji, u bolnici je bilo šareno sa dijagnozama dok dve godine kasnije, mi smo bili većina i to ubedljiva  :D  . O tome bi trebala da se izjasni neka novija statistika. Ono što sam primetio, kao da se starosna granica malo spustila, pa ima ljudi koji pre dvadesete dobiju dijagnozu MS-a. Mada, možda grešim, možda je to samo splet okolnosti pa sam pročitao o tim mladim ljudima sa naših prostora.

Pozdrav za tebe i tvoju seku.

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #27 poslato: Mart 09, 2007, 12:48:12 pre podne »
Hajde da se nadovezem na ovu vasu pricu.
Ja sam bolesna od MS-a vec 12 godina i od lekova sam dobijala sve i svasta. Toliko da mi ne pada na pamet vise da primim kortikosteroid niti citostatik! E sad, ima nesto za sta bih volela da cujem vase misljenje.
Naime, postoji jedna doktorka iz Rusije koja ima ordinaciju u Beogradskoj 35 i koja "leci" MS nekim Teslinim kuglicama. ja sam shvatila da je u pitanju terapija nekim energetskim preparatima koji pobudjuju organizam da se sam regenerise.
Sama nisam sklona da verujem nadrilekarima i cudotvorcima ali ovo me je zainteresovalo pogotvo sto mi je za nju rekla zena, obolela od MS-a i koja odlazi vec 2 meseca kod nje. Ona se subjektivno, oseca bolje - ali ona je hodala i pre odlaska.
Sta mislite - da li je ovo sarena laza u nizu drugih?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #28 poslato: Mart 09, 2007, 12:48:22 pre podne »
Kortiko steroid ne bih odbio ako je u pitanju ozbiljan napad.
Mislim da je jedan poznanik koristio te kuglice ali ne za MS.
Šta znači tačno kada kažeš da se ona "subjektivno oseća bolje" ? Više energije ili povratak neke funkcije?

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #29 poslato: Mart 09, 2007, 12:49:22 pre podne »
Šta znači tačno kada kažeš da se ona "subjektivno oseća bolje" ? Više energije ili povratak neke funkcije?

Ona je hodala samostalno i pre nego je pocela da pije te kuglice. Kaze da se sada oseca mnogo bolje, da joj je i raspolozenje bolje. Njen najveci problem je ravnoteza, pa se krece uz pridrzavanje i osim toga, spazam.
Ja bas i ne primecujem to poboljsanje... ali ona ga oseca.
Vec dva meseca koristi te kuglice.
Ma ne znam, sve mi to zvuci malo nestvarno - doktorka koja leci sva oboljenja sem sizofrenije?!
Sta mislis?
Sta je lecio tvoj prijatelj i koliko uspesno?

Sto se tice kortikosteroida - oni pomazu ponekad, ne uvek. Ja mislim da meni vise ne pomazu, samo mi bespotrebno spuste imunitet i onad tek nastaju komplikacije.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.