Autor Tema: Svetski dan davalaca krvi  (Pročitano 7988 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Svetski dan davalaca krvi
« poslato: Jun 14, 2009, 12:42:30 posle podne »
Danas je Svetski dan davalaca krvi
Autor: Tanjug | 14.06.2009.

...............

Kako je saopštio Institut za transfuziju krvi Srbije, taj dan biće obeležen pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Crvenog krsta Srbije i službe za transfuziju krvi, a glavna manifestacija biće održana u Beogradu, na Trgu Republike, pored transfuziološkog autobusa, od 12 do 14 časova.

................

Svetski dan davalaca krvi se kao godišnji događaj odvija pod pokroviteljstvom ministara zdravlja svih zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije. To je prilika da se još jednom izrazi zahvalnost svim davaocima krvi i volonterima koji su dali svoj doprinos u prikupljanju dovoljnih količina bezbedne krvi, kao i da se u čitavom svetu na viši nivo podigne svest o potebi za krvlju i komponentama krvi, navedeno je u saopštenju.

Na globalnom planu, moto Svetskog dana davalaca krvi je "Svi smo u igri", a ove godine je posvećen realizaciji koncepta 100 odsto dobrovoljnog nenagrađenog davanja krvi i komponenata krvi.
....................

Ceo tekst : Blic

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
Odg: Svetski dan davalaca krvi
« Odgovor #1 poslato: Jul 09, 2009, 11:48:39 posle podne »
Da ne otvaram novu temu: jel neko od vas daje krv? Ja sam ove zime bio da pokušam, pretpostavljao sam da će me odbiti, ali hteo sam da mi savest bude čista. Ušao, kažem ja sam poseban, oću samo da pitam, oni meni popuni formular i čekaj. Pozovu me, prvo ( za mene i poslednje)  kod doktorice, pokažem papire, ona malo razmišlja, i vidim da bira reči da mi nežno saopšti da nisam podoban za ovu igrariju. Ja sastavio tužnu facu, ali stvarno, opet onaj osećaj odbačenosti. Dobro, šta da se radi, razumem da imate neke pravilnike, pitanje je kada su osveženi, mislim medicina napreduje, pitao sam u Kamenici, kažu može, mogu da donesem napismeno dozvolu da smem dati krv. Ona ostaje pri svom, rade u skladu sa njihovom politikom, evo ti suvenir - šoljica za mleko. Dobro, trebaće vama nulta pozitiv, pa ćemo videti ko će koga moliti!... Naravno, šalim se, bio sam odbijen, bar sam pokušao. I uzeo sam šoljicu.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Jul 09, 2009, 11:56:11 posle podne »
Bila sam redovan davalac celih 20 god,do pre 3 god,a onda se intezivno izmučih sa mojom mukom,pa sam prestala.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #3 poslato: Avgust 08, 2009, 04:44:38 posle podne »
Potrebna krv svih krvnih grupa
Autor: Blic online,  08.08.2009.

U Institutu za transfuziju krvi Srbije upozoravaju da se u narednih deset dana očekuju nestašice krvi svih krvnih grupa.

Dobrovoljni davaoci krv mogu dati do 15 sati u prostorijama Sportskog centra Tašmajdan u Beogradskoj ulici, kao i u Institutu za transfuziju krvi u ulici Svetog Save i Kliničko bolničkim centrima Zvezdara, Zemun i dr Dragiša Mišović.

izvor: BLIC

Van mreže Kića

• Član
  • **
  • Кића
« Odgovor #4 poslato: Avgust 11, 2009, 10:14:17 pre podne »
Мени плакар пун белих мајица пошто сам редован давалац. Надам се да ћу таквим и остати убудуће. Раније је то било сваке преступне, ал сам одлучио да постанем редован од пре неких годину дана понукнут једним горким искуством једне баке... :'( Наиме, мајка једне моје пријатељице је лежала у болници због операције кука, а у кревету до ње је била та бакица која нажалост није више међу нама. Нико јој није долазио, а била је веома болесна. Морала је на операцију, а није било крви за њу... Пријатељица ме звала и питала дал би хтео да дам крви... Одмах сам пристао... Али бакица није издржала ни на операцију да оде.....

Сећам се да сам тад помислио да би било добро да смо сви иста крва група...

Van mreže tweety

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Avgust 11, 2009, 11:54:11 pre podne »
godinama unazad sam davalac....izbecicu to “redovan“, jer nekada je to 3x u toku godine, nekada jednom, ali se trudim da sam tu :) ....
priznajem da su me iznenadili kada su me skoro odbili....u razgovoru sa dr, pri tom obaveznom pregledu, pre davanja, spomenem da sam pre neka 2-3 meseca  radila citoloski nalaz, da proverim dal mi se crno pise ili ne.... i dr me odmah odbije, bez obzira, sto je, Bogu hvala sve bilo u redu. razlog je hirurski instrument i moguca infekcija od istog... treba da sacekam jos 3 meseca, tj. 6 meseci je obavezna pauza, pa ako ostanem zdrava i neinficirana, da navratim...

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #6 poslato: Novembar 05, 2009, 12:17:12 posle podne »
I pored rezervi, Institut apeluje na građane da daju krv
Autor: Tanjug | 05.11.2009.

Institut za transfuziju krvi Srbije, iako sada raspolaže dovoljnim rezervama krvi, ponovo je apelovao na građane da dobrovoljno daju krv, kako bi zdravstveni sistem bio spreman da funkcioniše i u vanrednim uslovima, saopštio je danas ovaj institut.Prema podacima Instituta, dnevni "priliv krvi" značajno se smanjuje zbog epidemije gripa, koja je već proglašena u nekim sredinama, kao i zbog produženog jesenjeg školskog raspusta, što remeti realizaciju planiranih akcija davanja krvi u školama koje, pored fakulteta, u ovom periodu predstavljaju najznačajniji resurs dobrovoljnih davalaca krvi.
Smanjeni odziv davalaca krvi biće, kako je navedeno u saopštenju, nastavljen i u narednom periodu, zbog očekivanog širenja epidemije novog gripa.

ceo tekst: BLIC

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #7 poslato: Novembar 05, 2009, 09:04:17 posle podne »
mladje mi dete 21 joj je ...veliki humanista i od kako je u 4. oj godini dala prvi put krv
od tada ne propusta ,,ima je cak i na sajtu crvenog krsta kako ona i momak leze i drze se za ruke a cevcice vire iz njihovih ruku...mal' nisam pala sa stolice kad mi je poslala link...
ja nazalost iako imam 0+ ne mogu da dam krv ,,zbog prelezanog hepatitisa b
starija  cera ne stoji bas najbolje sa krvnom slikom
a matori od igle pada u nesvest ..pa od njega nikakva vajda
jedino da ga macolom onesvestis pa onda da mu vadis krv...steta a on je 0- mali1

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #8 poslato: Januar 12, 2010, 07:11:49 posle podne »
Počela zimska akcija dobrovoljnog davanja krvi
Tanjug | 12. 01. 2010.

Zaposleni u Sekretarijatu Crvenog krsta Srbije danas su učestvovali u akciji dobrovoljnog davanja krvi kojom je počela zimska kampanja za prikupljanje dovoljnih količina bezbedne krvi i derivata od krvi.

"U danima kada svi slavimo, treba misliti i na ljude koji se leče u našim bolnicama", poručili su zaposleni u Sekretarijatu CK Srbije i pozvali gradjane da učestvuju u kampanji dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom: "Ulepšajte dan sebi i drugima - darujte deo sebe" .

ceo tekst: BLIC

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #9 poslato: Jun 14, 2010, 12:47:47 posle podne »
"Dajmo sve od sebe" - dajmo krv
14. jun 2010.

Pod motom "Dajmo sve od sebe" u danas će biti obeležen Svetski dan davalaca krvi, posvećen milionima ljudi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući svakodnevno hiljade života.

Za Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun, datum rođenja Karla Lajštajnera, pronalazača četiri osnovne krvne grupe (ABO sistem), a ustanovljen je pre šest godina radi širenja svesti o potrebi da se obezbede dovoljne količine krvi za povređene i bolesne.

Proslava 14. juna izraz je zahvalnosti davaocima krvi, ali i prilika da se svim zdravim ljudima sveta, između 18 i 65 godina starosti, uputi poziv da dobrovoljno daju krv.

Ove godine centralna svetska proslava biće održana u Barseloni, a usmerena je ka angažovanju mladih na širenju ideje davalaštva i njihovoj ulozi u prikupljanju bezbedne krvi.

ceo tekst : mondo

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.