kad je u pitanju implantacija ja vam pripadam onoj grupi ljudi koje nije uhvatila euforija oko implantacije.ne kazem da se protivim tomu, nego jednostavno sam svjesna da postoje osobe koji jesu kandidati za CI i osobe koje to nisu.jako je tesko procijeniti ishod implantacije, odnosno re/habilitacije nase djece nakon zahvata.nemoguce je predvidjeti,sve je to vrlo individualno.sam cin kirurskog zahvata je zapravo samo pocetak visegodisnjeg rada i re/habilitacije.najbitnije je da roditelji budu informirani prije operacije i da im se da vremena da razmisle o svemu(kontaktni sportovi za djecu s CI nisu dozvoljeni, npr.)
morate biti svjesni da nakon implantacije vase dijete tek uci slusati, na pocetku zvukovi mogu izazivati zbrku i buku u glavi, ali to je proces ucenja slusanja koji s vjezbama prolazi.takođe,jako je bitno da shvatite da i nakon ugradnje CI dijete ne prestaje biti gluho.ne treba ocekivati cuda,jer to i nije cudo,ali treba obezbijediti kontinuiranu re/habilitaciju slusanja i govora i moze se postici dosta dobar rezultat.sva pitanja koja vam padnu na pamet postavite osobama koje cine vas strucni tim,duzni su vam dati odgovor.
ja vam ne mogu konkretno reci jer ne poznajem vase dijete,za to je potreban kompletan tim ljudi,to vec znate.ako vec nije u savjetovanje obavezno ukljucite surdoaudiologa,on je taj koji ce vam najbolje znati reci sta je potrebno da radite za uspjesnu re/habilitaciju svog djeteta.a sto se tice iskustva sa CI,dobro bi bilo da razgovarate sa roditeljima djece koja vec imaju CI,oni ce vas najbolje razumjeti (ja uvijek kazem mojim roditeljima da ih niko ne moze razumjeti kao oni jedni druge),a od njih mozete i cuti i varijante za i protiv,a i to vam je bitno u donosenju odluke.
zaista,nemojte pristupiti operaciji prije nego sto ne dobijete odgovore na sva vasa pitanja,morate znati kako radi CI,kakova je razlika između njega i slusnog aparata,kako se rukuje s njim,kako izgleda,naravno.pa cak poslusajte i one druge strane,dakle i one koji se protive operaciji.najbolje vam je cuti iskustva roditelja.ako vam pisem ovdje o svemu tome,pretjerat cu s prostorom,ionako sam uzela previse prostora,pa mi se javite na pp ili mi posaljite mail ako vas nesto zanima, a mislite da vam mogu odgovoriti.inace sam jako opsirna,nikad nisam u malo rijeci znala reci mnogo.