Dr Volfgang Vodarg, Komitet za zdravstvo Parlamentrane Skupštine Saveta Evrope
Podvala - AH1N1 nije novi virus Kada je proglašena pandemija gripa AH1N1, za stolom u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) sedeli su i predstavnici farmaceutskih kompanija. Moramo se zapitati da li je tu postojao nepropisni uticaj na SZO da se proglasi pandemija gripa za koji se već tada znalo je po svim svojim karakteristikama slabiji i bezopasniji od sezonskog – kaže u razgovoru za “Blic nedelje” dr Volfgang Vodarg, odlazeći predsednik Komiteta za zdravstvo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), na čiji je zahtev pokrenuto ispitivanje odgovornosti SZO za širenje panike od koje su profitirali isključivo farmaceuti.
Šta je još uticalo da podnesete zahtev za preispitivanje odgovornosti SZO pred Savetom Evrope?
– U momentu kada se broj obolelih u regionu oko Meksiko Sitija u kome živi 20 miliona ljudi popeo na 1.000, SZO je već počela da govori i pandemiji, što je bilo besmisleno. Kao direktor javne zdravstvene institucije u Nemačkoj, pratio sam sezone gripa svake godine i znam da oko 10 odsto populacije oboleva tokom sezone i da ima oko 10 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, što se smatra normalnim svake godine.
A informacije koje smo dobili iz Meksika govorile su o manjim brojkama, daleko manjim. Onda su pokušali da proglašenje pandemije opravdaju time što se radi o novom virusu. I to je bilo netačno, jer se tada već pokazalo da ljudi stariji od 60 godina nisu obolevali. Zapravo je samo mali broj oboleo. To je veoma jasno značilo da je već razvijen imunitet, možda putem vakcinacije u prošlosti, možda putem same infekcije, tek virus je već poznat. To, dakle,
nije bio novi virus za imuni sistem ljudi, što je moglo da se predvidi u maju 2009. godine pre nego što je SZO objavila pandemiju. Mislite li da je pretnja od pandemije gripa AH1N1 ikada postojala?
– Mislim da teoretski postoji opasnost da se neki opasan virus nekada pojavi, ali ovaj slučaj ni izbliza nije takav. Primera radi, već u septembru 2009. godine, kada je u Australiji završena zima, mogli smo da vidimo da virus AH1N1, koji je bio izazivač najvećeg broja slučajeva gripa, imao veoma blag pojavni oblik i malu smrtnost, pa čak i da je razvijao imunitet za druge influence. To je bilo očigledno već u oktobru prošle godine.
ceo tekst:
blic