Autor Tema: Svinjski grip  (Pročitano 160257 puta)

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Svinjski grip
« Odgovor #105 poslato: Novembar 01, 2009, 12:15:17 posle podne »
Kon: Većinom lakši slučajevi gripa
31. oktobar 2009.

Beograd -- Broj obolelih koji saopštava Institut Torlak pokazuje potvrđene slučajeve i on je višestruko manji od realne situacije, kaže epidemiolog Predrag Kon.Epidemiolog i predsednik Radne grupe za praćenje novog gripa Predrag Kon kaže za B92 da i pored toga nema mesta panici, jer su u Srbiji većinom u pitanju lakši slučajevi oboljenja koji se tretiraju kao običan grip.

Prema rečima dr Branislava Tiodorovića, člana radne grupe, sve što se trenutno dešava govori da smo u "blagom talasu".
Posle toga, biće barem još dva talasa, da bi početkom februara usledio pravi udarni pandemijski talas sa većim brojem obolelih, smatraju stručnjaci.

"Kada osoba oseti opštu malaksalost, visoku temperaturu, kašalj ili sve ono što liči na grip, razlog je da se bude oprezan. Kritičan momenat je ako se javi otežano disanje, kad osoba oseti da se tokom razgovora bori za vazduh", objašnjava Kon.

ceo tekst: B92

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #106 poslato: Novembar 01, 2009, 06:45:22 posle podne »
162 potvrđena slučaja novog gripa
1. novembar 2009.

Beograd -- U Srbiji 162 osobe obolele od novog gripa izazvanog virusom A H1N1. Troje pacijenata i dalje u teškom stanju.
Prema poslednim podacima Instituta “Torlak“ u Srbiji su 162 osobe obolele od novog gripa izazvanog virusom A H1N1. Dr Nada Milić, članica Radne grupe za praćenje pandemije novog gripa izjavila je za B92 da većina pacijenata boluje od lakšeg oblika gripa i da je upućena na kućno lečenje.

ceo tekst:B92

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #107 poslato: Novembar 02, 2009, 05:57:39 posle podne »
Ubrzava se nabavka vakcine, lekova i opreme
Autor: Tanjug - Beta - FoNet | 02.11.2009.

Vlada Srbije saopštila je danas da će hitno obezbediti dodatna sredstva za nabavku vakcina, lekova i zaštitne opreme neophodne tokom pandemije novog gripa.Na sastanku premijera Mirka Marjanovića i ministara zdravlja i prosvete Tomice Milosavljevića i Željka Obradovića sa predstavnicima Posebne radne grupe za primenu plana aktivnosti pre i tokom pandemije novog gripa, ocenjeno je da je zdravstveni sistem Srbije do sada preduzeo sve neophodne korake u nadzoru i lečenju pandemijskog gripa.Takođe, dogovoreno je da se ubrza nabavka vakcina protiv pandemijskog gripa, saopštila je Vlada Srbije posle sastanka.

ceo tekst: BLIC

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #108 poslato: Novembar 02, 2009, 07:09:08 posle podne »
Da li poznajete nekoga ko je preležao novi grip? Komšije, kolege, prijatelji, poznanici...?

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #109 poslato: Novembar 02, 2009, 10:40:06 posle podne »
Intervju. Dr Predrag Kon, šef radne grupe za pandemiju:
Tri moguća scenarija za širenje novog gripa

Šef radne grupe za pandemiju gripa dr Predrag Kon za „Politiku” izjavljuje da su utvrđene mere koje mogu da utiču na smanjenje broja obolelih od novog virusa gripa u Srbiji.
Koliko je važno da se ubrza postupak nabavke vakcine?
To je stvar od suštinskog značaja, tako ćemo moći mnogo više preventivno da uradimo, jer smo na početku širenja novog gripa. Bolest je ušla u neke škole, postoje i teži slučajevi, ali dominira blaži oblik. Glavni udar očekujemo tek u prvom tromesečju naredne godine, a do tada bismo mogli najveći broj stanovništva da vakcinišemo i zaštitimo.
Kako očekujete da se ovaj grip širi?
Postoje tri moguća scenarija. Prvo, da ćemo imati porast broja registrovanih težih slučajeva. Druga mogućnost je da se grip postepeno širi, ali da dominira blaga klinička slika obolelih. Treća mogućnost je da se ovaj talas „ugasi” sada i da se ponovo javi pred kraj godine ili u prvim mesecima naredne godine. Sve varijante su moguće, ali najverovatnija je da će se nastaviti postepeno širenje.

ceo tekst: POLITIKA

Van mreže angely

• Član
  • **
  • ***ja imam problem za svako resenje***
« Odgovor #110 poslato: Novembar 02, 2009, 11:21:55 posle podne »
kad nas dr koja je majka jednog od Andjelinih skolskih drugara predskazuje da ce najkasnije za 15 dana zatvoriti skole,jer se epidemija siri nemoguce brzo na sta zdravstvo nije spremno,a ni niko od nas.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #111 poslato: Novembar 03, 2009, 07:28:25 pre podne »
U skoli cerke moje koleginice juce nije bilo 17 dece od 25. Ali problem je sto niko ne radi testiranje, pa se ne zna od ceka boluju, a i ne zna se kolko njih nije pustilo decu u skolu zbog prevencije, a bio je i pismeni ;), pa su mozda neki i folirali. Veoma je nezgodno proceniti kada je ta tacka kada treba zatvarati skole.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #112 poslato: Novembar 03, 2009, 12:22:04 posle podne »
Na vestima na B92 ministar je rekao da je mini raspust koji počinje u četvrtak 4 novembra produžen do 11.

Raspust dva dana duži zbog gripa

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #113 poslato: Novembar 03, 2009, 05:44:36 posle podne »
Moja ćerka mlađa je prehlađena i danas sam je vodila u D.Zdravlja.Kaže Dr.da je samo prehlada i da ne brinem,nema temp.samo kija.Kaže klasična prehlada.

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #114 poslato: Novembar 03, 2009, 05:49:47 posle podne »
Druga žrtva novog gripa?
Autor: E. B. | 03.11.2009.

Tridesetdvogodišnja pacijentkinja iz Kruševca preminula je na putu ka Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije.

Analize koje će pokazati da li su do smrti dovele posledice novog gripa trebalo bi da budu završene tokom dana. Devojka iz Kruševca je jutros primljena u Zdravstveni centar Kruševac zbog visoke temperature i otežanog disanja, posle čega je upućena u KCS. Međutim, na putu ka Beogradu je preminula.

ceo tekst: BLIC

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #115 poslato: Novembar 03, 2009, 08:58:01 posle podne »
  Kod mene u Le nema novog gripa, za sada. Medjutim, ovo zahladjenje ce mozda pogodovati virusu, pa ne znam kakva ce situacija biti sutra,... prekosutra ...

p.s da li je pozeljno da se mi MS - ovci vakcinisemo? Citao sam, par postova pre,
da nije pozeljno jer nova vakcina sadrzi supstancu koja pospesuje nastanak autoimunih bolesti. A sta je sa onima koji vec imaju autoimuno obolenje?

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #116 poslato: Novembar 04, 2009, 07:54:45 pre podne »
Mogao bi neko ko ide ovih dana na kontrolu kod neurologa da pita sta se nama preporucuje povodom vakcinacije. I da naravno podeli info sa nama :)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #117 poslato: Novembar 04, 2009, 09:28:25 pre podne »
Maka, ja sam kod nas na tv slusala, da svi hronicno bolesni ljudi treba da se vakcinisu, a ponajvse, kako je rekla dr., srcevi bolesnici, asmaticari i ljudi sa nevroloskim oboljenima.. Ja nisam za..Tamiflu se pokazao kao stetan.

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #118 poslato: Novembar 04, 2009, 09:46:58 pre podne »
U Srbiji 183 slučaja gripa
4. novembar 2009.  Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- U Srbiji su potvrđena 183 slučaja obolelih od novog gripa,a broj obolelih u odnosu na prethodni dan povećan je za 14 osoba, kaže Predrag Kon.
Novi slučajevi su se pojavili u Beogradu, Ćupriji, Požegi, Novom Sadu, Užicu i Sremskoj Mitrovici.
Epidemiolozi savetuju građanima da, ukoliko imaju povišenu temperaturu, ostanu kod kuće i koriste lekove za obaranje temperature i vitamin C.
Ukoliko visoka temperatura ne opada i postoje problemi sa disanjem, najbolje je konsultovati se sa lekarom koji će odlučiti o daljem lečenju, savetuju epidemiolozi.

ceo tekst: B92

Ala je utešno- :m2:

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #119 poslato: Novembar 04, 2009, 11:04:54 pre podne »
Maka, ja sam kod nas na tv slusala, da svi hronicno bolesni ljudi treba da se vakcinisu, a ponajvse, kako je rekla dr., srcevi bolesnici, asmaticari i ljudi sa nevroloskim oboljenima.. Ja nisam za..Tamiflu se pokazao kao stetan.
Koliko sam ja shvatila pominju swe ljudi koji imaju neke hronicne plucne bolesti isl. Nikada nisam cula da je neko pominjao neuroloska oboljenja.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.