Autor Tema: Lumbalna punkcija  (Pročitano 163014 puta)

Van mreže Tosh

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
Odg: Lumbalna punkcija
« Odgovor #45 poslato: Januar 29, 2010, 09:27:20 posle podne »
Koliko sam čitao  okolo, od dve 'iljade i neke, ne mora da se radi punkcija da bi se postavila dijagnoza za ms.
(takva su nova dijagnostička pravila ili kako se već zove, po svetu, ne znam sad tačan link, ali google lako nalazi...)
Meni je ta punkcija bila jedna od gorih stvari u životu (dani posle, vidi gore), a nalaz čist ko suza - ništa nema.
I to sam prvo radio magnetnu koja je pokazala lezija kolko oćeš i po mozgu, i po vratu i po kičmi... I stare i nove...
Prvi neurolog (nevaspitani matori idiot kome treba zabraniti da bude lekar) kod kog sam bio jedva i da je pogledao snimke, odma mi lupio kortikosteroide i insistirao na tome da mi nije skoro ništa, i da ću ubrzo da se izlečim, pošto je nalaz punkicje uredan. Aha. Malo sutra. Tek su mi u dr. Subotića pomogli i tek od njih se tretiram i lečim sa dg ms.

Van mreže Tosh

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #46 poslato: Januar 29, 2010, 09:31:05 posle podne »
Da, zaboravih da napišem,  još mi je matori kreten (prvi neurolog na poliklinici) rekao da sam džabe bacao pare na mri (privatno sam se snimio), pošto mi već nije ništa??? I on i dalje predaje studentima, prima i šatro leči pacijente... Jedino što zna dobro taj likvor da izvadi, ima ruku svaka mu čast za to, ali ne zna ništa sem toga, izgleda mi...

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #47 poslato: Januar 30, 2010, 10:51:25 pre podne »
Meni tek sada nije jasno sta si htela reci Milice. Odakle ti da dizen famu?Ako lekar kaze da se skace u bunar (mozda sto je tog momenta besan,ili se salio) ti bi sko0cila.E pa ja ne bih.A i ne bih da se zakunem u doktore.Postujem i cenim neke ali...Ako si dobro procitala,onda ces videti da nelogicnosti postoje.Kazes te promene mogu da budu svasta nesto
-za informaciju svih meni je radjena u junu zadnja magnetna glave.Radiolog je procitao kao-nalaz uredan!Dr. neurolog se ne slaze,svasta nesto je video,a naravno nije mi objasnio!Ispratio me sa Trodonom,da pijem godinu dana.Bas mala terapija a o vremenu da ne govorim.Dobih uput za VMA-radiologu da je procita.Danas sam bila tamo,o peripetijama oko dodjite sutra itd.da ne pricam.Aha,hoces malo sutra.Danas taj isti uvazeni dr.nece ni da cuje da procita magnetnu.Kazenece da udari na kolegu,on ceni misljenje radiologa,a ja verujem neurologu,bar mogu reci vise,jer radiologa posteno i ne videh.Epilog vrlo neprijatog razgovora (on je bio i drzak i glasan) je u sledecem:Najbolje je da uradite ponovo magnetnu pa cete znati,a ja samo mogu da vam kazem da nije strasno i nema niceg za operaciju.9 meseci ja ne znam sta ne valja,a trpim bolove kao ludak.
To znaci da i nakon uradjene punkcije...puta ne zna se sta je u pitanju.Da si "vucena" 14 godina mozda bi ti bila jasna teorija:moze da bude-ne mora da znaci,pa cak i kod "poslusnih" pacijenata.Izvinjavam se na duzini pisanja,morala sam ili bih pukla!  :( :( :(

Daco nisam mislila na tebe konkretno, mislim uopste na strah od LP-a. Meni kad je uradjen prvi MR bila je sumnja na demijelizaciju ali i na neke netipicne promene na krvnim sudovima za moje godine i boreliozu. Zato i kazem da ako nisu bas sigurni, treba istrpeti to. To za evocirane potencijale meni ne pije vodu jer su meni oni ok a ja imam duple slike i promene na roznjaci i ne znam sta vec cemu. Ne znam da li je problem do samog aparata ili sta li ali, da je do tog nalaza, ja bi bila zdrava ko dren. Usput, ne znam da li si citala moju pricu kako je meni dijagnostifikovan MS, cak su me i kod psihijatra slali posto su tvrdili u Misovicu da sam ja u stvari projektovala mamine simptome jer ona ima MS (inace uopste nije imala simptome koje sam ja imala u tom momentu). Na zalost, u mnogo slucajeva se ljudi posteno izmuce i napate dok ne dodju do prave dijagnoze

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #48 poslato: Januar 30, 2010, 11:39:03 pre podne »
El se ovo odnosi i na mene?  :m1:
Samo je objasnjeno.Ne zelim da se nerviram,te s'toga stavljam tacku.  ;D

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #49 poslato: Januar 30, 2010, 11:47:53 pre podne »
Ma nema potrebe za nerviranjem. Ja sam ih prezivela 5 i nista mi ne fali (valjda) ;D

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #50 poslato: Januar 30, 2010, 12:00:24 posle podne »
Ne znam zasto je ovde nastao problem. Svako je objasnio kako je prosao punkciju. Pa to je i svrha svega ovoga da se ljudi informisu i procitaju tudja iskustva.  ;)

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #51 poslato: Januar 30, 2010, 12:47:07 posle podne »
Ma nema problema, jednostavno se nismo razumele ;D

Van mreže marija974

• Član
  • **
« Odgovor #52 poslato: Septembar 10, 2010, 02:16:19 posle podne »
Da, zaboravih da napišem,  još mi je matori kreten (prvi neurolog na poliklinici) rekao da sam džabe bacao pare na mri (privatno sam se snimio), pošto mi već nije ništa??? I on i dalje predaje studentima, prima i šatro leči pacijente... Jedino što zna dobro taj likvor da izvadi, ima ruku svaka mu čast za to, ali ne zna ništa sem toga, izgleda mi...
Da nisu inicijali doticnog prof. M.K.? Ako jesu,i ja sam se provela ko bosa po trnju. I to uz neadekvatnu terapiju pa sad moram da cekam na sledecu pulsu iako mi je sve gore.

Van mreže marija974

• Član
  • **
« Odgovor #53 poslato: Septembar 15, 2010, 02:43:24 posle podne »
Šta vam je pisalo u rezultatima likvora? Nemam nalaze kod sebe, ali znam da je bilo 5 stepena gradacije (da ga tako nazovem) a kod mene je zaokruženo pod brojem 3. Prvi je da je nalaz uredan, drugi da je likvor pozitivan a serum čist, pod tri je da ima u likvoru a u serumu malo i da postoji aktivacija imunog odgovora (valjada nisam lupila), a pod četiri i pet se navodi broj traka u likvoru i serumu i neki detaljniji opis. Jesu li vam radili još neke analize iz krvi, jer ja lumbalnu vala ne dam više!

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #54 poslato: Septembar 15, 2010, 03:05:47 posle podne »
Ne znam, nikada mi nisu dali rezultat, samo su rekli, da , to je to MS.

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
  • Dg: MS
« Odgovor #55 poslato: Septembar 15, 2010, 03:36:24 posle podne »
meni je pod 2.
oligoklonalne IgG trake u likvoru,serum normalan.nalaz govori u prilog interekalne sinteze IgG

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #56 poslato: Septembar 15, 2010, 03:52:45 posle podne »
Stvarno je neverovatno bitan pristup lekara koji treba da uradi LP. Ako kazu da treba da se radi, verovatno za to postoji dobar razlog ali vrlo malo njih se trudi da objasni kako zasto...imam utisak da nas tretiraju sad vec ko objekte  :m2:

P.S. Ako znate da imate krivu kicmu, napomenite lekaru pre nego sto pocne punkcija. Mene su bockali vise puta jer sam ja oduzela od straha i zaboravila da im kazem..covek se na greskama uci  :m2:

Van mreže busybee

• Član
  • **
« Odgovor #57 poslato: Septembar 15, 2010, 09:55:13 posle podne »
Meni u nalazu pise samo: oligoklonalne trake u likvoru, serum cist. I nista vise. Malo mi je to bilo cudno jer sam od drugih ljudi sa foruma cula da su dobijali mnogo detaljnije objasnjenje analize. Pitala sam doktorku koliko imam tih traka, a ona mi je odgovorila da broj nije bitan, vec da je samo bitno da li ih ima ili nema. Ta ista doktorka mi je rekla da su razlog nekim simptomima koje sam imala lezije u sklopu ms na vratnom delu kicmene mozdine i to je tvrdila da je to samnom slucaj 1000% posto i obeshrabrila me da uradim magnetnu kicme. Medjutim ja sam je ipak uradila privatno ( jer ona nije htela da mi dozvoli da to uradim preko redovnog zdravstvenog osiguranja, na sta imam pravo ) i tamo su mi rekli da apsolutno nemam nikakve lezije na kicmenoj mozdini. Zato ja njima nista ne verujem, narocito ne da znaju sta rade, od cega nas lece i kako nas lece.

Van mreže marija974

• Član
  • **
« Odgovor #58 poslato: Septembar 16, 2010, 08:31:21 pre podne »
Nemam ni ja lezije na KM, a oligo mi je prisutan i u serumu. Neka si uradila MR kicme zarad sopstvenog mira.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #59 poslato: Septembar 16, 2010, 10:05:49 pre podne »
Nisam radila lumbalnu zato sto nalaz nista nemenja. I da je likvor cist i da nije - dijagnoza je MS sa uradjene MR. Mislim da sam o ovome pisala. Nemaju adekvatni odgovor na pitanje dali je lumbalna toliko nuzna ili se radi o sticanje prakse.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.