Autor Tema: Kognitivna disfunkcija  (Pročitano 38804 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Kognitivna disfunkcija
« Odgovor #15 poslato: Februar 23, 2009, 10:55:27 pre podne »
Štrikanjem protiv gubitka pamćenja
Autor: Blic online | 20.02.2009. - 08:59

Bavljenje hobijima poput čitanja i štrikanja, kao i igranje igrica na kompjuteru može odložiti početak demencije, rezultati su jedne američke studije, prenosi BBC.

Naučnici međutim upozoravaju da prekomerno gledanje televizijskog programa zapravo ubrzava gubitak pamćenja.
Istraživači su došli do rezultata tako što su poredili oko 200 ljudi starosne dobi od 70 do 89 godina sa blagim poremećajem pamćenja sa grupom ljudi koja nije imala poremećaj.
Istraživači sa klinike u Minesoti su ispitivali učesnike istraživanja o svakodnevnim aktivnostima u proteklih godinu dana i koliko su psihički aktivni bili kada su imali između 50 i 65 godina.
Ispostavilo se da učesnici koji su se tokom srednje dobi bavili čitanjem, igranjem igara, pletenjem i šivenjem imaju 40 odsto manji rizik od gubitka pamćenja.

Oni koji su gledali TV manje od sedam sati dnevno imaju 50 odsto manje šanse da razviju gubitak pamćenja od onih koji su provodili više od sedam buljeći u ekran.
"Ova studija je interesantna jer pokazuje da starenje ne mora biti pasivan proces", rekao je autor studije, neurolog Jonas Geda. "Jednostavne kognitivne vežbe mogu zaštititi osobu od budućeg gubitka pamćenja. Naravno, ovaj tip istraživanja se oslanja na prošla sećanja učesnika, zato nam je potrebno da potvrdimo nalaze dodatnim istraživanjem."
"Milion ljudi će razviti demenciju u idućih deset godina, tako da postoji preka potreba da se pronađu načini da se to spreči", rekla je Sara Dej, direktorka društva za prevenciju Alchajmerove bolesti.
blic

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #16 poslato: Februar 24, 2009, 11:12:02 pre podne »
Oduvek sam imala jaku memoriju, ali u zadnje vreme kad udjem u sobu neznam zasto sam usla..

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #17 poslato: Mart 01, 2009, 12:59:04 posle podne »

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #18 poslato: April 01, 2009, 11:00:55 pre podne »
U posljednja dva desetljeća kognitivna oštećenja u multiploj sklerozi (MS) bude posebnu pozornost istraživača u neuroznanosti. Dugo vremena su podcjenjivana od kliničara, ali se sada prihvaćaju kao presudno obilježje bolesti, posebno u ranoj fazi brzog napredovanja bolesti.

ceo tekst: pliva zdravlje

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #19 poslato: April 04, 2009, 07:05:57 posle podne »
 Utjecaj bolesti

Spoznajne funkcije

Otprilike 50 posto ljudi koji boluju od multiple skleroze u nekoj mjeri imaju i smetnje spoznajnih funkcija koje utječu na njihovu sposobnost razmišljanja, zaključivanja, koncentraciju ili pamćenje, ali te su smetnje kod samo 5-10 posto pacijenata toliko teške da im značajno ometaju svakodnevne aktivnosti.
Kao što se fizički simptomi MS-a razlikuju od osobe do osobe, tako se značajno razlikuju i spoznajne promjene. Izgleda da MS najčešće utječe na pamćenje, a jedna od najneugodnijih smetnji je teško pronalaženje prave riječi: imamo osjećaj da je riječ na vrhu jezika, ali je se ne možemo sjetiti.
Važno je potražiti medicinsku pomoć da bi se precizno procijenio uzrok promjena te pronašle strategije za što bolje nošenje sa smetnjama

ceo tekst   http://www.multipla-skleroza.com/page_5_1_0.asp

Van mreže homer

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt
  • Dg: G35
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 05, 2009, 09:54:08 pre podne »
Hvala bogu na mobilnim telefonima. Sad imamo kompenzaciju za zaboravljanje. Podsetnik snimi diktafonom, snimacem govora, ili video zapisom. A i slika vredi kao 1000 reci.

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 06, 2009, 03:04:45 posle podne »
Ma ne pomazu ni mobilni. Sinoc sam umalo upalila veceru,a bila sam kao iskljucila ringlu. Jedino da svuda ugradim podsetnik,jadna ja   ](*,)

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #22 poslato: Jul 28, 2012, 01:21:07 posle podne »
nemogu da pamtim imena,udjem u prodavnicu ne zasto sam usla ...uzasno

Van mreže Hoće nas!

• Član
  • **
  • Ono što me ne ubije to me ojača...
  • Grad: Lazarevac
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 05, 2012, 01:39:04 posle podne »
Da li je neko koristio tablete Tanakan i kakvo ima iskustvo sa njima? Sad se vracam sa pregleda i dr.mi je njih prepisala, jer strasno zaboravljam.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 05, 2012, 04:40:16 posle podne »
Нисам ал бих могао и ја да ти се придружим. :)

Van mreže Hoće nas!

• Član
  • **
« Odgovor #25 poslato: Oktobar 06, 2012, 12:18:52 pre podne »
Ma ovo je strašno, bar meni jer sam uvek imala odličnu memoriju. Noge me najviše bole jer silnu kilometražu nabijem šetajuci po kući više puta za istu stvar, odem na sprat i ne znam po šta sam došla, juče sam trebala da popunim neki formular i nisam mogla da se setim broja lične karte koju imam 8 godina i znala sam ga u pola noći da me probude! I još milion stvari,i ne tako banalnih, npr.da li sam sinu stavila kapi u oči,dala lek... I u razgovoru sa ljudima ono "šta sam htela da kažem".Nije stalno tako ali se često dešava:-( . Dr. Drulović smatra da je to najviše zato što sam preopterećena obavezama, mada nisam bas sigurna.

Van mreže hannah

• Član
  • **
« Odgovor #26 poslato: Oktobar 06, 2012, 12:07:09 posle podne »
Zar si znala ikada napamet brlk??? :o Ja u zivotu... ma na pamet mi ni palo nije da treba da ga znam. :n14: :D

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #27 poslato: Oktobar 06, 2012, 02:59:04 posle podne »
Ja sam koristila tablete Tanakan.Bese to ranije,tada su se placale i bile prilicno skupe  (uz sve lekove koje vec placam bilo mi je mnogo).Trebalo je i dosta vremena da se pije tako da kod mene nije bilo nikakvih poboljsanja.Stvarno se ne secam,ali pila sam mesecima-a koliko   :n14:

Van mreže Hoće nas!

• Član
  • **
« Odgovor #28 poslato: Oktobar 07, 2012, 12:26:13 pre podne »
Da li sad idu na recept? Pitacu dr opste prakse, mada ne verujem da idu. Pa ni sad nisu jeftine oko 1500din. pakovanje od 90 kom.-taman za mesec dana. U stvari nije to ni tako skupo,ali ja dosta novca mesecno ostavim u apoteci-preko 15000din.najvise za decu (pelene,mleko,kapi,sirupi...) tako da mi je ovo mnogo. A vredi li koristiti preparate ginka?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #29 poslato: Oktobar 07, 2012, 12:49:00 pre podne »
O Ginku ima nešto ovde http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,896.msg48970.html#msg48970
ali, napravi i pretragu na forumu pošto je pominjan u više tema.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.