Autor Tema: tremor  (Pročitano 16778 puta)

Van mreže pahuljica

• Član
  • **
tremor
« poslato: Oktobar 22, 2008, 08:43:16 posle podne »
dali je neko imao tremor.taj grozan osecaj drhtanja.mrzim ga

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: tremor
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 23, 2008, 12:30:45 pre podne »
Ja ga imam.To je moj problem jedan između ostalih.
Naročito je izražen u desnoj ruci,puno puta mi se desilo da se polijem vodom kad pijem,ili ne mogu da kašiku supe prinesem ustima sve prospem.Imam ga duže vreme i nekad je slabiji,nekad jači. :'(

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 23, 2008, 12:38:00 pre podne »

KAKO IZAĆI NA KRAJ SA TREMOROM

Imate li "potrese"? Klimavu ruku? Tremor pogađa mnoge osobe sa MS-om i da bismo naučili da se nosimo sa njim, verovatno će nam biti potreban dug period probi i grešaka.

Tremor je opšti (zajednički) MS simptom i skoro tri četvrtine obolelih će ga u nekom trenutku iskusiti. Kod nekih osoba on može biti veoma blag, skoro neprimetan. A kod drugih tremor može da utiče na rukopis, ili da izazove probleme u svakodnevnim aktivnostima, recimo pri jelu ili oblačenju. Što je tremor veći i izraženiji, veća je mogućnost da se čine neredovni i nepredvidivi pokreti, poput naglog zabacivanja ruku ili nogu.

Kako tremor može da se leči?

Iako je tremor priznat kao jedan od MS simptoma najtežih za lečenje, postoje načini na koje se na ovu pojavu može uticati. Naravno, može u tome da bude mnogo pokušaja, a i grešaka, sve u cilju postizanja najboljeg rešenja.

Za osobe koje se suočavaju sa blagim tremorom i sa tremorom umerenog intenziteta, fizioterapija je prvo moguće rešenje. Rukovodilac programa fizioterapije britanskog MS Društva kaže: "Kada je tremor blag, može se činiti da je on deo stanja opšte klimavosti i poremećene ravnoteže". Prema tome, fizioterapeut bi već mogao da pomogne kod samog držanja i ravnoteže - čineći da vaši mišići zajedno efikasno funkcionišu, što bi u svakom slučaju prigušilo tremor. Fizioterapija neće dovesti do nestanka tremora, ali će vam pomoći da najbolje iskoristite ono što imate.

Šta u praksi uključuje fizioterapija?

Kler Ros je već posećivala neuro-fizioterapeuta kada se prvi put kod nje javio tremor u desnoj ruci. Kler kaže: " Moj tremor kao da je izronio niotkud. Samo sam ustala jednog jutra, a moja ruka se tresla. Ja sam desnoruka i jednostavno ništa sa njom nisam mogla da uradim. Jako se tresla i dok sam se odmarala. Zavlačila sam je pod zadnjicu, samo kako bi prestala da se trese."

Njena neuro-fizioterapeutkinja započela je program sprovođenja postupaka u cilju osposobljavanja Kler da kontroliše tremor. "Sprovodili smo mnoge vežbe sa loptom, bacali je, hvatali, kotrljali napred - nazad", objašnjava Kler. "Takođe je radila sa mnom opuštanje ruke i ramena. Ruku sam držala kruto (ukočeno ), što je samo pojačavalo moj tremor. Takođe smo radile vežbe istezanja, kao i iz ramena kontrolisanih pokreta."

"Vežbe su toliko smanjile moj tremor, da je moja ruka postala upotrebljiva"

Iako je Kler prestala da posećuje svog neuro-fizioterapeuta, nastavila je da vežba. "Još uvek koristim loptu i vežbam opuštanje ruke. Takođe nastojim da mi ruka stalno bude "uposlena" - to je vrlo važno, a naučila sam to kroz fizioterapiju."

Kler ima utisak da je fizioterapija bila veoma korisna. " Ona mi je povratila smisao samokontrole, mentalno i fizički, a to je nešto što sam za sebe možeš da uradiš. Vežbe su učinile dovoljno da smanje tremor i dovele do toga da više mogu da koristim svoju ruku i obavim sve ono što treba. Nedavno sam počela da sprovodim i samokateterizaciju, a to ranije nisam mogla sama. Možda fizioterapija neće imati ovakav efekat kod svakoga, ali za mene je bila životni spas."

Ko još može da pomogne?

Radni terapeuti su takođe važni kod terapije tremora, a često oni zajedno rade sa fizioterapeutom.

Radni terapeut može da pronađe praktične načine za svođenje delovanje tremora na svakodnevne aktivnosti na minimalnu meru. Mogu da vam pomognu u pronalaženju rešenja koje uključuje i učenje kako da se neke stvari

obave na drugačiji način, menjajući opremu i pribor koje koristite i vršeći promene u okolini. Širok spektar pomagala i specijalističke opreme na raaspolaganju su, i radni terapeut može da predloži šta bi za koga bilo najbolje.

Da li je bilo koji lek raspoloživ?

Ne postoje posebni lekovi za lečenje MS tremora. Neki lekovi koji su odobreni za lečenje drugih stanja, pokazali su se korisnim kod nekih ljudi obolelih od MS.

Kod Sju Foster, 44, tremor se prvi put javio kada je imala 18 godina i tada joj je prepisan propranol (beta blokator koji je kontrolisao visok krvni priisak). "U godinama koje su sledile (preko 8 godina) nastavila sam sa primenom ovog leka" kaže Sju. "Ja još uvek imam tremor koji se pogoršava kada sam pod stresom ili emotivnim nabojem. Kada sam nervozna, osećam ga u sebi, mada drugima možda nije očigledan. A kada ga drugi primete, to postaje opterećujuće i za mene, ali mi je draže da budem bez lekova. Ali moram priznati da mi je propranol pomogao u vrlo teškim vremenima".

Nekim ljudima pomažu neki drugi lekovi. U svakom slučaju to je tema o kojoj treba da pričate sa svojim neurologom i lekarom opšte prakse. Lečenje lekovima preostalog tremora, u svakom slučaju je proces ispitivanja i grešaka.

Šta reći o hirurgiji?

Za vrlo mali broj osoba sa izuzetno jakim tremorom, hirurgija nudi najbolju šansu za poboljšanje kvaliteta života, ali u vrlo ranoj fazi razvoja bolesti. U svakom slučaju, morali bi se prethodno razmotriti neželjeni efekti, uz ostale faktore poput oštrine tremora i njegovog delovanja na svakodnevni život i opšte zdravstveno stanje.

Šta je tremor?

To su ritmični drhtavi pokreti koje ne možete voljno kontrolisati.

Kod mnogih osoba on se javlja upravo onda kada oni žele nešto da urade, ili kada žele za načim da posegnu. To se zove intencioni tremor. On takođe može biti i odraz stava (položaja). Ovo se dešava dok osoba stoji ili sedi i dok njeni mišići deluju protiv

sile gravitacije održavajući deo tela u nekom položaju. Kod MS-a, tremor je najčešće kombinacija oba ova faktora.

Osobe sa tremorom, obično imaju i druge poteškoće tipa: mišićne slabosti, poteškoća kod izvođenja pokreta, šetnji. Pretežno se tremor javlja u rukama, ali on može uticati i na noge, trup, glavu.

Može nastajati i razvijati se lagano - u vreme relapsa, a retko potpuno nestaje.
(Moj MS svet, br.19)
http://www.blogovanje.com/desetka/komentari.php?id=79

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 23, 2008, 12:39:10 pre podne »
nemam tremor

Van mreže pahuljica

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 23, 2008, 05:00:20 posle podne »
Hvala puno,mozda i prodje. :D :D

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 25, 2008, 11:02:42 posle podne »
I ja se tome nadam.Izgleda da samo nas dve imamo ovaj problem . :-\

Van mreže gliša

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 25, 2008, 11:34:23 posle podne »
Ponekad ima i moja draga :'(

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 29, 2008, 09:20:00 posle podne »
I kako izaci na kraj sa tremorom?
kako vi se spravlate sa tremorom/Sta pomaze , vezbe , neke  tablete?

LDN je nesto ucinio,ali ne onoliko kolko smo ocekivali.

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 29, 2008, 09:50:32 posle podne »
sad ja ne znam da li ovo spada pod tremorom ali meni se desava ,kod imam relaps ,da mi se prsti sake sami nekako podizu,npr hocu da vozim kolica a jedan prst viri gore kao da prkosi,i ne mogu ga povratiti ukoliko ga drgom rukom nekako ne zgrcim,naravno poslije kortica prsti ne prkose!

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 29, 2008, 10:04:50 posle podne »
Tremor je drhtanje ili podrhtavanje koje je uzrokovano izmeničnim kontrakcijama pojedinih mišićnih skupina i njihovih antagonista. Može zahvatiti bilo koji deo tela.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 29, 2008, 10:27:20 posle podne »
Sama koliko ga dugo imam ,naučila sam da ga ignorišem,mislim ako nije toliko jak da rušim rukom sve sa stola.Ako je blaži pomognem se levom rukom za neke postupke.(problem mi je desna ruka najviše).Nikakve lekove ne pijem,al uopšte i radim neke vežbice koje mi je fizijatar rekla još u maju kad mi je bila potpuno ukočena desna ruka.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 29, 2008, 11:50:18 posle podne »
Leva šaka, redovno. Navikao sam već. Kada treba, desnom "korigujem" položaj prstiju. :)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 30, 2008, 08:04:20 pre podne »
Tremor je drhtanje ili podrhtavanje koje je uzrokovano izmeničnim kontrakcijama pojedinih mišićnih skupina i njihovih antagonista. Može zahvatiti bilo koji deo tela.
Meni poslednja dva dana na momente kao da igra deo ledja iznad guze, a ispod bubrega. Onako kao kada igra oko. Da li to ima veze sa MS ili je u pitanju klasican nerv. Pitala sam ljude u mojoj okolini, koji nemaju MS, i oni kazu da se i njima to dogadjalo sa raznim delovima tela.
Moje pitanje. Da li je neko od vas imao nesto slicno?

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 30, 2008, 10:21:58 posle podne »
Sama koliko ga dugo imam ,naučila sam da ga ignorišem,mislim ako nije toliko jak da rušim rukom sve sa stola.Ako je blaži pomognem se levom rukom za neke postupke.(problem mi je desna ruka najviše).Nikakve lekove ne pijem,al uopšte i radim neke vežbice koje mi je fizijatar rekla još u maju kad mi je bila potpuno ukočena desna ruka.

jacina tremora je smanjen, nije kao sto je bio ranije.Svakodnevno i mi radimo vezbe.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 30, 2008, 10:35:49 posle podne »
To je dobro :)

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.