Autor Tema: Deca sa posebnim potrebama,novi stanari u Zvečanskoj i u "Kolevci" u Subotici.  (Pročitano 8919 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Deca sa posebnim potrebama,novi stanari u Zvečanskoj i u "Kolevci" u Subotici.
« poslato: Oktobar 08, 2008, 10:06:02 pre podne »
Novi stanari u Zvečanskoj
8. oktobar 2008
Beograd -- Deca ometena u razvoju koja su donedavno živela u specijalizovanim institucijama s odraslima, izmeštena su u dom u Zvečanskoj ulici i u Kolevku u Subotici.

Cilj nove državne strategije socijalne zaštite i programa "Svet kome pripadam", koji je počeo u junu, jeste da im omogući povratak u prirodnu porodicu i lokalnu zajednicu, iz koje su bili isključeni.

Deca sa smetnjama u razvoju dugo su živela daleko od očiju javnosti. Do nepristupačnih Kulina, kod Aleksinca, ili do Stamnice, kod Petrovca, nema ni lokalnog autobusa, što je za mnoge roditelje bila velika prepreka da ih vide.

Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj postao je dom i za još 40 mališana sa posebnim potrebama koji su prebačeni iz Kulina, kod Aleksinca.

"Procena Ministarstva bila je da na istom mestu ne mogu boraviti deca i odrasle osobe, i da je to bio opredeljujući faktor da se izmeste u našu ustanovu, pošto se mi bavimo decom", kaže Zoran Milačić, iz Centra za zaštitu dece, odojčadi i omladine.

"Što se tiče samog tretmana, on je kao i prema deci bez roditeljskog staranja, s tim što mora biti intenziviran u odnosu na potrebe ove populacije, u odnosu na probleme koje oni sobom nose", kaže Milačić.

Ideja programa koji se sprovodi od ovog leta jeste da se osnaže porodice i stvore uslovi za povratak dece u biološku porodicu ili kod hranitelja, kao i da se oni aktivnije uključe u njihov razvoj.

Ispostavilo se da ima roditelja koji su, zahvaljujući plaćenim troškovima u okviru ove akcije, prvi put mogli da obiđu svoju decu.

U Srbiji ima oko 11.000 dece sa smetnjama u razvoju. Da bi se kvalitet njihovog života unapredio, osim novog zakona o socijalnoj zaštiti, potrebno je, prema rečima odgovornih, obezbediti i dodatne servise u lokalnoj zajednici - poput dnevnog boravka, kako bi deca živela u stimulativnom okruženju, a roditelji mogli da nastave da rade.
Izvor B92

Van mreže olja

• Član
  • **
  • Grad: Bg
Odg: Deca sa posebnim potrebama,novi stanari u Zvečanskoj i u "Kolevci" u Suboti
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 13, 2008, 03:28:21 posle podne »
Citat
Deca sa smetnjama u razvoju dugo su živela daleko od očiju javnosti. Do nepristupačnih Kulina, kod Aleksinca, ili do Stamnice, kod Petrovca, nema ni lokalnog autobusa, što je za mnoge roditelje bila velika prepreka da ih vide.

Ne mogu da shvatim da roditelj može biti u stanju da svoje dete ostavi!
Kad sam rodila ćerku, ja sam imala problem da je povedem sa sobom jer su me doktori ubeđivali da je ostavim, čak su mi donosili papire da potpišem da je ostavljam!

Mislim da svako dete, sa posebnim potrebama ili ne, ima pravo da raste sa roditeljima i da niko drugi, osim roditelja, ne može da im pruži i omogući nešto "bolje".

Imam koleginicu čija je ćerkica bila mnogo bolesna, mesecima je živela na aparatima u bolnici, ali to su ekstremni slučajevi.

Van mreže naca

• Global Moderator
Odg: Deca sa posebnim potrebama u Domu za decu „Kolevka“
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 14, 2008, 09:11:44 posle podne »
„Колевка” је и кућа тужних прича
Лане, у 45 одсто хранитељских породица у Војводини ни један од супружника није имао извор прихода, што упућује да треба пажљиво размотрити мотиве хранитељства – каже директорка суботичке установе за смештај деце без родитељског старања

Брига о болесним малишанима: суботичка „Колевка” Фото Никола Тумбас

Суботица – Два здрава, црномањаста дечкића прошле седмице добила су своје нове породице. Ове године то је треће усвојење, а Мира Чабрић, директорка „Колевке”, установе за смештај деце без родитељског старања, каже за наш лист да ће до краја године бити усвојено још једно дете. У „Колевци” је смештено и око 160 болесне деце, из Србије, десеторо је из Црне Горе, као и двоје из Републике Српске.

Према речима директорке Чабрић, до пре три деценије у „Колевци” је било и по 120 здравих малишана без родитељске бриге, али се број такве деце, нарочито последњих пет година, осетно смањио.

– До 2003. обично је годишње из „Колевке” на усвојење одлазило до дванаесторо деце. Тада је влада почела да знатније подржава програм смештаја деце у хранитељске породице и то се одмах одразило – каже Чабрићева.

Наша саговорница наглашава да је на смањење броја здраве деце која доспевају у „Колевку”, осим хранитељства, које држава сада и потпомаже са 27.000 динара месечно по детету, утицало и отварање сигурних кућа.

– Никада не оспоравам облик заштите у породици, али под условом да установе које спроводе надзор над хранитељским породицама утичу да се услови у њима приближе прописаним нормативима. Чињеница да прошле године у 45 одсто хранитељских породица у Војводини ни један од супружника није имао извор прихода упућује да треба пажљиво размотрити мотиве хранитељства и да се хуманости и жељи да се детету омогући боље и срећније детињство ништа не сме претпоставити – истиче Мира Чабрић.

„Колевка” је и кућа тужних прича, јер су овде смештена и деце са веома тешким хендикепима.

– Родитељи имају законско право да сместе болесно дете у установу, иако постоји рестриктиван пријем, односно потребна је сагласност од републичких и покрајинских комисија, те мере не би требало да имају већу снагу од закона – каже Чабрићева.

izvor Politika

Van mreže naca

• Global Moderator
Odg: Deca sa posebnim potrebama u Domu za decu „Kolevka“
« Odgovor #3 poslato: Mart 14, 2009, 11:47:51 pre podne »
„Blic“ u poseti Domu za decu „Kolevka“
Brinu o teško obolelim mališanima
Autor: B. Vučković | 14.03.2009.

Smešteno 180 dece iz 68 opština Srbije

SUBOTICA - Subotički dom za decu bez roditeljskog staranja „Kolevka“ prekategorisan je u dom za decu ometenu u razvoju još prošle godine, pošto je broj dece sa hendikepom nadmašio broj zdrave dece smeštene u dom. Mirjana Čabrić, direktorica „Kolevke“, kaže da pamti vremena kada su imali i 50 zdravih mališana, dok sada isključivo brinu o teško obolelim, kojima je neophodan visok stepen medicinske zaštite i nege.
...
Ceo tekst :Blic

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.