Ja ne znam da ti odgovorim na ovo pitanje, i mene to zanima. Ja se javljam da vam preporucim jos jednu banju za koju mislim da moze da pomogne. Narocito to mislim sada kada se na ms vise ne gleda samo sa neuroloskog aspekta vec i kardiovaskularnog. Mislim na Banju Vrujci i pre svega na lekovita svojstva blata i vode za pice, a za bazene, tj. za kupanje nisam sigurna zbog temperature vode.
Ja sam u dva navrata isla u ovu banju, pre pet i pre cetiri godine ne znajuci za ovu dijagnozu ( a podsvesno sumnjajuci na nju) i mogu samo da vam kazem da sam se osecala preporodjenom tamo.
Prvo sam se uverila u neverovatna svojstva vode kada sam pala koliko sam teska na nadlakticu sa desne strane, ispod ramena. Pojavio se ogroman podliv, tj, prvo je koza tu bila crvena i celo mesto, naravno, bolno da sam zvezde videla. I mislila sam da ce mi trebati dani da me to prodje. Medjutim, u roku od samo 2 sata ( koliko sam se brckala u bazenu ) izmenjale su se sve moguce boje, od crvene, preko ljubicaste, crne, plave, zelene, braonkaste, zuckaste..i posle 2 sata vise nije bilo apsolutno nicega nije bilo, kao da se nikad nisam udarila. Cak ni bola.
I uopste generalan osecaj mi je tamo bio da mi ta voda nesto radi i pomaze, da me kosti manje bole, da mi je glava bistrija, da su mi oci manje iritirane.
Zatim, usudila sam se i da se premazem tim i blatom. To mozete da uradite na "fin" nacin, da odete u hotel, kod fizioterapeuta, gde su pripemljene kugle sa tim blatom i gde vas oni prethodno izmasiraju, a zatim vam stave obloge od blata gde vec treba - na zglobove, kicmu, tamo gde vas boli, itd. To sve naravno platite. I to verovatno ima efekta, medjutim mislim da to nije TO, i da je prava stvar da odete direktno na mesto odakle oni uzimaju to blato...
E, a to moze da bude i jako smesno. Bar je meni bilo kada sam prvi put dolazila sa autobusom i kada sam neposredno pored puta ugledala cudovista-vanzemaljce kako vire iz kanala, samo im se oci bele. Tad sam pomislila "jao, gde sam ja to dosla!!??!!", cela situacija me potsetila na vic o vanzemaljcima koji su se spustili na tlo Sumadije i na Eru oraca ( i Peru lugara:)). Naravno, to su bili ljudi koji su skroz bili premazani blatom, sve, i kosa, ma apsolutno sve. Sto je najgore, oni stoje ukopani u tim kanalima sa sve zabama koje krekecu.
I te prve godine mi apsolutno nije palo na pamet da udjem u taj kanal i da se premazem blatom.
A onda sledece godine sam raskrstila sa svojim strahom da mi zaba ne udje u kupaci kostim i resila da i sama postanem jedno od cudovista pored puta koji plase dosljake blazene u svom neznanju - usput se naslusala svakakvih prica od ljudi koji tu redovno dolaze. Ljudi se kunu u to blato, mnoge je kazu vratilo iz mrtvih. Ja sam osetila da mi definitivno nesto radi, prvo sam osetila snazno kljucanje, pa strujanje, peckanje, pulsiranje. Kada sam sprala blato, koza je na tom mestu bila crvena ( a inace sam bela kao papir, retko kad se zacrvenim ). cela ja sam izgledala znatno mladje, cak gde imam sede i one su bile nestale (!?). To kljucanje, strujanje, itd. definitivno mislim da je bilo povezano sa cirkulacijom koja je verovatno bila aktivirana.
Voda je inace prebogata magnezijumom, selenom i kalijumom, a u blatu su koncentracije jos vece. Banja je jedinstvena i po tome sto se voda u bazenima prirodno menja na svaka dva sata
http://www.banjavrujci.info/banja-vrujci/lekovita-svojstva-banje