Autor Tema: Tipične greške u ishrani  (Pročitano 29076 puta)

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: Tipične greške u ishrani
« Odgovor #15 poslato: Avgust 24, 2009, 02:47:40 posle podne »
Ovde se nije pricalo ko sta moze, nego da li upste treba davati detetu takve stvari.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #16 poslato: Avgust 24, 2009, 02:56:33 posle podne »
Uh Mako,ja poželim da više ništa ne komentarišem. :-\

Naravno da je pitanje dati ili ne,ali i to opet zavisi od novca.
Citat
već bi trebalo da ona od najranijih dana steknu naviku da izbegavaju mesne prerađevine kao što su šunka, salama, viršle i slanina.

Ako dete ide u jaslice,vrtić,tamo mu za doručak daju viršle,paštete,namaze,salame.
Ako dete neko čuva onda je moguć neki drugi režim ishrane.

Lepo sam rekla ,stvar navike,i kako kaže Ena ako voli zašto da mu uskratim,kao i ti što si pomislila šta bi tvoje dete reklo.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #17 poslato: Avgust 24, 2009, 03:33:10 posle podne »
I još nešto!
Roditelji treba da su odlučni u tome zajedno da utiču na sticanje dečijih navika što se tiče hrane.Kako objasniti detetu da tata jede slaninu,mama pršutu,a da ono ne bi trebalo to da jede jer nije zdravo.Ili da je zdravo jesti povrće,kad tata samo jede pečeno meso,ili voće kad prva mama okreće glavu od npr dinje jer joj smrdi,ne jede voće jer ga ne voli itd...
Malo sutra.
Govorim uopšte o tome.
To što se piše u štampi svi već znamo i to stoji.
Ali kako se navike stiču u detinjstvu,retko ko uspe da ih kasnije promeni zbog zdravlja ili iz nekih drugih razloga,ali i tu je najčešće usamljen u svojoj porodici,jer ostali ne žele da mu se njemu jednom prilgode,retkost je da svi ukućani prihvate takvu ishranu.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #18 poslato: Avgust 25, 2009, 12:29:05 posle podne »
Uh Mako,ja poželim da više ništa ne komentarišem. :-\

Naravno da je pitanje dati ili ne,ali i to opet zavisi od novca.
Ako dete ide u jaslice,vrtić,tamo mu za doručak daju viršle,paštete,namaze,salame.
Ako dete neko čuva onda je moguć neki drugi režim ishrane.

Lepo sam rekla ,stvar navike,i kako kaže Ena ako voli zašto da mu uskratim,kao i ti što si pomislila šta bi tvoje dete reklo.
Ne slazem se. Ovo nema veze sa novcem, nego sa sendvicem.
U sendvic mozes da stavis prsutu i kackavalj od 3000 dinara, a mozes i parizer od 200 dinara. To je na jednu stranu, a na drugu "sendvic" od povrca, koji opet moze da kosta 200 dinara sa ceri paradajzom ili 30 dinara sa domacim.
Zato sam i reagovala tako.
Mislim da se novac trpa gde stvarno ne treba.

Pitanje je sta dati detetu za uzinu, kada mu je potrebna energija za 5-6 sati. Da li je dovoljan vocni sok, jabuka, povrce sa hlebom ili nesto sto mu da vise energije.

Mi stvaramo navike detetu. Moje dete kuci nikada ne jede sendvic, ali kada treba da bude u skoli ceo dan do 15,30 ili ide na izlet, ne pada mi na pamet da joj dajem "sendvic" od povrca.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #19 poslato: Avgust 25, 2009, 02:36:21 posle podne »
Iz ovog mog citata izgubila se bit moje poruke  :-\ i bez njega ona gubi smisao:
Iz teksta :
Citat
već bi trebalo da ona od najranijih dana steknu naviku da izbegavaju mesne prerađevine kao što su šunka, salama, viršle i slanina.

Ja sam govorila o početnim navikama,ti o sendviču za užinu,zato raskorak.

ako voli zašto da mu uskratim,kao i ti što si pomislila šta bi tvoje dete reklo.
Dopuna:I moja deca u školu za užinu su nosili sendviče sa šunkom kao i na izlete i sl.Slažem se s tobom po ovom pitanju.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #20 poslato: Avgust 25, 2009, 04:58:02 posle podne »
I onda dete poraste,ne želi da nosi užinu u školu,jer će mu se ostali smejati,radije traži novac da kupi nešto,a to nešto je grckalica,pakarski proizvodi i gazirana pića dostupna na svakom ćošku oko škole i sav trud uložen u sticanje navika oko pravilne ishrane pada u vodu. :-\

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #21 poslato: Avgust 25, 2009, 07:03:50 posle podne »
Ja sam toga svesna. Zato se i trudim dok je mala da jede što zdravije. Dok je još uvek pod mojom kontrolom.
Posle slede pice, čips...
Ali ostaće joj da se kući jede kako treba. Supa, čorba, kuvano, obavezno slata.
Mislim da to puno znači. Nema tako puno obroka van kuće ni kasnije.
Prođu i pubertetske gluposti, ali su neizbežne. ;)

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
« Odgovor #22 poslato: Septembar 04, 2009, 09:45:40 pre podne »
Hrana koja je za nas dobra i u isto vrijeme loša

Treba znati dobro odvagnuti što i kako jesti, jer svaka hrana ima potencijalno dobre i loše strane

Prvo su nam govorili da je loše za nas, onda je postalo dobro, da bi se ponovno vratilo u kategoriju izbjegavati. Dobrodošli u kvaku 22 istraživanja o zdravoj ishrani gdje vladaju kontradikcije.

Posljednji savjeti koji stižu s Floride kažu da bi trebalo piti dvije šalice jake kave dnevno kako bi se izbjegla Alzheimerova bolest. Čekaj malo - nije li kava kriva za poremećaje spavanja, a u isto vrijeme i loša za srce? I treba li jesti čokoladu, piti crno vino i jesti curry ili ih izbjegavati kao kugu?

Kava

DOBRO: Nije samo stvar u Alzheimeru, kavopije će teže dobiti neku srčanu bolest, kako je pokazalo istraživanje provedeno na Dundee University. Četiri šalice dnevno mogu smanjiti rizik od raka, ako slušamo World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research.

LOŠE: Četiri šalice kave ujutro povećavaju rizik od bolesti srca i srčanog udara, prema rezultatima istraživanja Duke University Medical School.

Crno vino

DOBRO: Istraživanje provedeno 2002. godine na Joseph Fourier University iz Grenobla pokazalo je da umjereno konzumiranje crnog vina smanjuje rizik od drugog srčanog udara kod muškaraca starih između 40 i 60 godina.

LOŠE: Istraživanje American Instituce for Cancer Research pronašlo je vezu između alkohola i raka ustiju, grla i jetre, kao i moguće veze s rakom crijeva i dojke. A čak i umjereno konzumiranje može imati utjecaja na plodnost žena.

Čokolada

DOBRO: Ako jedete tamnu čokoladu svaki dan, možete značajno sniziti srčani tlak, prema rezultatim istraživanja talijanskih i američkih znanstvenika. Uz to, tamna čokolada sadrži anti-oksidanse flavonoide.

LOŠE: Istraživanje Glasgow University pokazuje da je sva korist za zdravlje nestala ako jedete mliječnu čokoladu, a ne tamnu. I jedna i druga sadrže visoke razine zasićenih masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Meso

DOBRO: Čisto crveno meso odličan je izvor bjelančevina, željeza i cinka. Istraživanje provedeno 1997. na Cambridgeu nije pronašlo nikakve veze između konzumiranja velike količine mesa i raka.

LOŠE: Previše špeka, kobasica i šunke povećava rizik od dobivanja raka, ustvrdio je World Cancer Research Fund proteklog mjeseca. U izvještaju se upozorava da jedan od deset slučajeva raka pluća i mjehura može biti spriječen smanjivanjem količine crvenog mesa u prehrani.

Riba

DOBRO: Masne ribe poput sardina i skuša bogate su uljima Omega 3, koje pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Američki su znanstvenici zaključili da ljudi koji jedu više od jedne porcije ribe tjedno imaju manji rizik od nagle smrti uzrokovane srčanom bolešću.

LOŠE: Food Standards Agency savjetuje djeci i trudnim ženama izbjegavanje nemasnih riba poput morskih pasa, sabljarki i marlina zbog mogućeg trovanja živom.

Pivo

DOBRO: Pola litre dnevno može štititi od srčanih bolesti učinkovitije od vina ili žestokog alkohola. Pivo sadrži vitamin B6 koji sprječava nakupljanje homocisteina, koji se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

LOŠE: Četiri piva dnevno može oštetiti vid, kako pokazuje istraživanje Royal Victorian Hospital u Melbourneu objavljeno prošle godine. Prema njemu, osobe koje piju puno piva šest puta prije će razviti staračku sljepoću.

Curry

DOBRO: Curry može pomoći pri prevenciji pojave demencije, prema rezultatima istraživanja koje je prošli mjesec objavio Duke University. Jedan od sastojaka kurkume zaustavlja širenje štetnih naslaga bjelančevina koje igraju ključnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti.

LOŠE: Porcija piletine tikka masala, riže i naan pogače sadrži preko 1.300 kalorija i 40 grama najzasićenijih masti. Ako to jedete prečesto, povećat će se rizik od začepljenja arterija i srčanih bolesti.

Maslinovo ulje

DOBRO: Maslinovo ulje smanjuje rizik od srčanog udara. Pred četiri godine su španjolski znanstvenici pronašli da maslinovo ulje sadrži fenole koji imaju protuupalne učinke i odlični su antioksidanti.

LOŠE: Jedna žličica ulja ima 120 kalorija, jednako kao šnita kruha s putrom. Prema tome, nemojte koristiti više od 20 ml dnevno, posebno ako pazite na svoju težinu, jer će debljina povećati rizik od srčanog udara.

Putar

DOBRO: Putar je bogat najlakše probavljivom varijantom vitamina A, odličan je izvor vitamina E i K, te sadrži linoleične kiseline, vrlo snažan sastojak koji djeluje protiv raka, gradi mišiće i podiže razinu imuniteta. Također, putar smanjuje rizik od neplodnosti kod žena, prema istraživanju Harvard School of Public Health.

LOŠE: Putar je bogat zasićenim masnoćama koje podižu razinu LDL kolesterola, povećavajući rizik od srčanih bolesti.

Sirova hrana

DOBRO: Istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition prošle godine pokazalo je da ljudi koji jedu isključivo sirovu hranu imaju visoke razine korisnog beta karotena i vitamina A.

LOŠE: Neki sastojci hrane lakše se probavljaju nakon kuhanja. Na primjer, lycopen koji se bori protiv raka u tijelu snažnije djeluje u kuhanim rajčicama nego u sirovim, prema rezultatima istraživanja objavljenog u Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Soja

DOBRO: Soja koja se koristi za izradu sojinog umaka sadrži visoke razine genisteina, koji može pokrenuti obnovu DNA u stanicama i spriječiti da se razviju u kancerogene stanice, prema istraživanju koje je provedeno 2006. na Georgetown University.

LOŠE: Sojin umak vrlo je slan, pa ako ga previše koristiti može izazvati kronično visok tlak. Bolje je jesti više brokule, koja ima jednake učinke u borbi protiv raka, kako je pokazalo isto istraživanje.

Sir

DOBRO: Sir je odličan izvor kalcija i fosfora, koji su ključni za čvrstoću kostiju i zuba. Također ima vitamina A, koji potiče rast kostiju i čuva vid, zatim B-12 koji se brine za zdravlje crvenih krvnih zrnaca i D, zadužen za apsorpciju kalcija.

LOŠE: Tvrdi sirevi imaju visoku razinu zasićenih masti. Komadić cheddara težak 40 grama ima 14 grama masti i 165 kalorija. Također, može pridonijeti razvoju raka testisa, kako je pokazalo istraživanje Ottawa University iz 2003. godine.

Izvor : Metro-portal.hr

Van mreže SerdarJole

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #23 poslato: Septembar 12, 2009, 10:13:23 pre podne »
Samo bih uputio, što se literature tiče, na knjigu Kolina Kembela: Moć ishrane, koja mi se čini veoma značajnom, jer je nastala - kako sam autor kaže - kao rezultat njegovih biohemijskih istraživanja vršenih tokom četiri decenije, uključujući nalaze 27-ogodišnjeg laboratorijskog programa i dokazuju da pravilna ishrana može da vam spase život.

O knjizi sam video članak u jednom od brojeva Nexus-a, a preuzeo je sa: http://filespump.com/index.php?q=kembel

Vredi je pročitati, jer u drugom delu knjige piše i zašto širenje ideje o zdravoj hrani i zdravom životu teško ide. Sprega prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije je suviše jaka i svakim danom sve više jača, pa se druge ideje u startu guše. A, i većina ljudi ne razmišlja o posledicama. Na kutiji cigareta lepo piše - duvanski dim ubija - pa nikom ništa. Isti takav tekst bi trebalo da stoji i na lekovima, kozmetici, industrijskim prehrambenim proizvodima... Nisam siguran da bi bilo mnogo pozitivnih rezultata.

Ali, knjige treba da nam budu samo putokazi, a svaki pojedinav sam odlučuje kojim putem će dalje.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #24 poslato: Septembar 13, 2009, 09:42:07 posle podne »

Sprega prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije je suviše jaka i svakim danom sve više jača, pa se druge ideje u startu guše. A, i većina ljudi ne razmišlja o posledicama. Na kutiji cigareta lepo piše - duvanski dim ubija - pa nikom ništa. Isti takav tekst bi trebalo da stoji i na lekovima, kozmetici, industrijskim prehrambenim proizvodima... Nisam siguran da bi bilo mnogo pozitivnih rezultata.

Ali, knjige treba da nam budu samo putokazi, a svaki pojedinav sam odlučuje kojim putem će dalje.

nemilosrdno tacno!!

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
« Odgovor #25 poslato: Septembar 21, 2009, 11:30:43 pre podne »
Utjecaj mesa na zdravlje

Smanjivanje gustoće kostiju pogađa svaku treću ženu i svakog dvanaestog muškarca. Veliki unos bjelančevina životinjskog porijekla ima negativan utjecaj na zdravlje kostiju.

Neplodnost

Svaki šesti par u Velikoj Britaniji ima probleme sa začećem, a istraživanja ukazuju da je to povezano i sa načinom prehrane. Tako na primjer konzumiranje velikih količina soje, omiljene među vegetarijancima, kao zamjene za meso, zbog visokog sadržaja bjelančevina, utječe na plodnost žene. Londonski znanstvenici dokazali su da sastojak soje, genistein, sprječava spermatozoide u dolasku do jajne stanice i oplodnji. Genistein je prisutan u svim proizvodima od soje. Stoga znanstvenici savjetuju ženama izbjegavanje velikih količina soje tijekom plodnih dana, ukoliko žele ostati trudne. Kamen u žuči

Kamen u žuči nastaje kada tekućina u žučnoj vrećici očvrsne i formira kamenčiće. To može uzrokovati velike bolove, a rješava se kirurškim putem. U nekim slučajevima se mora odstraniti i cijela žučna vrećica. Jedan od razloga za pojavu tih kamenčića je svakako konzumiranje previše zasićenih masnoća iz mesa. Istraživanja rađena na 45.000 muškaraca pokazala je da oni koji jedu meso imaju 18% veće izglede za dobivanje kamena u žuči od muškaraca koji jedu više povrća i voća. Znanstvenici pretpostavljaju da hrana bogata nezasićenim masnoćama povećava osjetljivost na inzulin, koji sprječava formiranje kamenčića.

Osteoporoza

Poroznost i smanjivanje gustoće kostiju pogađa svaku treću ženu i svakog dvanaestog muškarca. Veliki unos bjelančevina životinjskog porijekla ima negativan utjecaj na zdravlje kostiju. U procesu probavljanja mesa, proizvodi se kiseli talog koji bi trebalo neutralizirati mineralima poput kalcija. Ako ne unosimo hranom dovoljno kalcija, troše se njegove rezerve iz kostiju. Stoga liječnici preporučuju u prehranu uvesti dovoljne količine zelenog lisnatog povrća.

Depresija

Vegetarijancima najviše nedostaje vitamin B12, jer njega ima u mesu i mliječnim proizvodima. On igra ključnu ulogu za rast stanica i funkcioniranje živaca. Kako biste ga unijeli u dovoljnoj količini, ne morate jesti mnogo bjelančevina, jer je odrasloj osobi potrebno svega 1,5 mikrograma dnevno. Ukoliko ne unesete toliku količinu vitamina B12, prijete vam prvo blaži, a vremenom i ozbiljniji neurološki problemi, uključujući promjene raspoloženja i depresiju. Manjak vitamina B12 manifestira se kao umor, neraspoloženje i problemi vezani za normalno funkcioniranje mozga.

Artritis

Artritis nastaje kao posljedica napada imunog sustava na vezivno tkivo zglobova, što dovodi do jakog bola i ukočenosti. Dokazano je da konzumiranje velike količine crvenog mesa znatno tome doprinosi. Znanstvenici su otkrili da osobe koje svakodnevno jedu crveno meso udvostručuju rizik od artritisa, nasuprot ljudima koji ga konzumiraju samo dva puta tjedno.

izvor: Moje zdravlje

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #26 poslato: Mart 22, 2010, 10:33:49 posle podne »
Namirnice koje ne smete jesti u paru

1. Kafa i jaja
Ova loša kombinacija posebno je popularna u SAD-u u vreme doručka. Ali polifenoli iz kafe smanjuju apsorpciju gvožđa iz jaja i nivo kalcijuma u kostima.

2. Mleko i bilo što drugo
Mleko je kompletan obrok i njegovo varenje je vrlo složeno. Srećom, kašika meda i čaša mleka su dopuštena kombinacija – zajedno čak deluju protiv mikroba.

3. Meso i krompir
Ova klasična kombinacija je vrlo nesretan spoj. Proteini se vare u želucu, a skrob u tankom crevu, pa bi ta kombinacija mogla usporiti metabolizam.

4. Voće i bilo šta drugo
Voće je izvrstan izvor vitamina i antioksidanata, ali sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu i mogu usporiti varenje druge hrane.

5. Zeleno povrće bez skroba i mlečnih proizvoda
Spanać s mlekom? Razmislite. Sastojci zelenog lisnatog povrća koje ne sadrži skrob mogu blokirati apsorpciju kalcijuma iz mleka. Umesto s mlekom kombinujte ih s belim mesom i ribom.

ceo tekst : Radio 021

Na mreži raca

• Moderator
« Odgovor #27 poslato: Septembar 27, 2010, 11:40:44 posle podne »
Što izbjegavati, a što ne
Pet najraširenijih laži o hrani i načinima pripreme

Trebamo li jesti samo bjelanjke i izbjegavati žutanjke jer su loši za srce ili je i to jedan od raširenih mitova na temu zdrave i nezdrave hrane. I koliko su opasne te mikrovalne pećnice?
Pogledajte objašnjenje o žumanjcima i drugoj neopravdano ozloglašenoj hrani.

Mit 1: Jaja škode srcu.
Jaja sadrže dosta kolesterola u žumanjku - oko 211 mg. I da, kolesterol je masna tvar u krvi koja doprinosi zakrčenju arterija i srčanom udaru. No, reći da je jaje loše za srce je ipak krivi zaključak.

"Epidemiološke studije pokazuju da većina zdravih ljudi može jesti jaja svaki dan bez ikakvih problema," kaže dr. Penny Kris-Etherton, profesorica nutricionizma sa Sveučilišta Penn. Za većinu ljudi kolesterol kojeg unesemo nema snažan utjecaj na povećanje kolesterola u krvi. Tijelo ovo kompenzira manjom proizvodnjom vlastitog kolesterola.
..........................

Mitovi o zdravlju
Mit 3: Sirova hrana nudi enzime nužne za zdravu probavu.
"Sirova hrana sadrži enzime nužne za život biljaka, ali za ljude oni nisu toliko bitni. Osim toga naše tijelo neprestano proizvodi enzime," kaže Brenda Davis, koautorica knjige Becoming Raw: The Essential Guide to Raw Vegan Diets.

Kuhanjem se može i obogatiti jelo jer toplina uzrokuje otpuštanje ljekovitih i hranjivih tvari.
.......................

Mit 5: Radijacija iz mikrovalne pećnice stvara opasne kemijske spojeve u hrani.
Radijacija je riječ koja izaziva strah, ali zapravo označava energiju koja putuje u valovima i širi se putem. U radijaciju spadaju mikrovalovi, radio valovi i valovi energije koju vidimo kao svjetlost kao i opasnije X-zrake i gama zrake koje predstavljaju zdravstveni rizik. Mikrovalovi s kojima se kuha hrana je daleko slabiji oblik radijacije od X-zračenja. Osim toga promjena koja se zbiva s hranom u mikrovalnoj pećnici posljedica je utjecaja topline, a ne samih mikrovalova.

Ipak imajte na umu da se hrana u mikrovalnoj pećnici treba pripremati u posudama koje su za to namijenjene. Određena plastika može u mikrovalnoj doći u hranu, a opasno je pripremati i kokice koje se prodaju u vrećicama za mikrovalnu.

Ceo tekst: Net.hr

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #28 poslato: Novembar 22, 2011, 01:56:15 posle podne »
Da li ste hipohondar?

Većina ljudi barem povremeno brine zbog sopstvenog zdravlja i to je sasvim normalno. Problem nastaje kada normalne simptome vide kao pokazatelje ozbiljnih poremećaja.

Štaviše, određen broj ljudi veruje da može produžiti život ili izlečiti stvarnu ili imaginarnu bolest od koje pati tako što će se hraniti isključivo namirnicama koje dokazano pomažu u lečenju tog problema.

Međutim, zdrava ishrana je mnogo više od samo jedne zdrave namirnice.

Ukoliko imate problema sa anksioznošću uzrokovanom strahom za sopstveno zdravlje, predlažemo vam da preduzmete nekoliko sledećih koraka.

Upoznajte telo

Morate da upoznate vaše telo, anatomiju i neke osnovne poremećaje. Vremenom ćete naučiti dovoljno da ne morate toliko da brinete.

Ograničite unos suplemenata

Ako se zdravo hranite, nema potrebe da svakog jutra uzimate po šaku suplemenata. Pitajte lekara koje od njih morate uzimati i izbacite sve suvišne.

Bodrite sami sebe

Kada sebe konstantno podsećamo na zdravstveno stanje, više ćemo o njemu i brinuti. Umesto da pomišljate kako je glavobolja od koje patite tumor na mozgu, bolje bi bilo da sednete na udobno mesto i meditirate.

Ignorišite naslove

Ako se redovno informišete, znate da jednog dana objavljuju se izveštaji o tome kako je zdrava jedna, a sutra sasvim druga namirnica. Ako biste sledili svako od tih saznanja, ne biste mogli u toku dana ni izbliza da pojedete sve namirnice koje naučnici smatraju zdravim.

Zato primenite umeren pristup, birajte one koje volite da jedete i odgovaraju vašem stanju i budite razumni.

Ne brinite o detaljima

Ako ste na dijeti i brinete da li se paradajz koji planirate da pojedete računa kao jedna ili dve porcije, preterujete. Umesto toga, pogledajte u tanjir i potrudite se da bude napunjen svežim voćem i povrćem. Nema potrebe da budete opsesivni zbog toga.

ceo tekst : B92

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.