Autor Tema: Vesti iz sveta  (Pročitano 16584 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Vesti iz sveta
« Odgovor #15 poslato: Novembar 22, 2009, 11:53:12 posle podne »
Lekari 23 godine mislili da je u komi, a on bio pri punoj svesti        
 Tanjug | 22 novembar 2009

Belgijanac Rob Houben, koga su lekari 23 godine pogrešno smatrali za pecijenta u komi, uglavnom je bio pri punoj svesti.

Prema pisanju "Špigla", Houben, nekadašnji sportista i student koji je želeo da jednog dan postane inženjer, 1983. godine je, posle teškog saobraćajnog udesa, ostao nepokretan i bez reakcija na okolinu. Lekari u belgijskom gradu Zolderu smatrali su ga za beznadežan slučaj i da jednostavno nije više bio pri svesti.

Houbenu je tako ostala jedino mogućnost da razmišlja i u mislima beži u prošlost ili na neka bolja mesta od bolnice u kojoj su svi mislili da je u komi. "Nikada neću zaboraviti dan kada su otkrili da sam pri svesti - bilo je to moje drugo rodjenje", kaže Houben. 

Neurolog Stiven Laurojs, koji je i izdao nalog da se Houben ponovo detaljno pregleda, letos je objavio studiju iz koje se vidi da postoji veliki broj pacijenata za koje se pogrešno smatra da su u komi. U oko 40 odsto slučajeva za koje se misli da samo vegetiraju dokazani su ostaci funkcionalne svesti. Sa tim pacijentima povremeno može da se uspostavi kontakt, a uz pravilnu terapiju oni mogu da ostvare značajan napredak. 

Na pitanje kako su lekari i medicinsko osoblje mogli tako da podbace, Laurojs smatra da je u pitanju sistemska greška. "Onaj kome se jednom udari pečat 'bez svesti', teško može da ga se otarasi", objašnjava Laurojs.

Ceo tekst : srbijanet

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 18, 2011, 12:17:31 pre podne »
Malopre pročitah u "Blic"-u... i rasplakah se... :sad:
Ovde nije reč o humanosti već o njenoj suprotnosti...  :m3:
Da li je ljudski život manje vredan od kuhinjske krpe...?    :m1:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/283840/Sokantni-snimak-Dete-pregazeno-TRI-puta-ljudi-samo-prolaze

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 18, 2011, 12:23:24 pre podne »
strašno  :'(

Van mreže nadezda

• Član
  • **
  • Grad: Ns
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 18, 2011, 12:25:42 pre podne »
Bez  komentara  :sad:

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 18, 2011, 12:28:14 pre podne »
Za nevericu...!!!  :sad:

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 18, 2011, 09:14:00 pre podne »
Ne mogu da verujem  :o :( ](*,) Da li je moguce?? :o :'(

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 18, 2011, 01:21:06 posle podne »
Sem naslova nisam čitala,sam naslov me je potresao.Strašnooo. ](*,)

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 18, 2011, 07:36:57 posle podne »
Bilo danas i na TV-u...! Strašno...

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
  • Grad: Beograd
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 18, 2011, 10:45:36 posle podne »
strasno da strasnije ne moze biti  ](*,)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 19, 2011, 03:45:10 posle podne »
Gledao i čitao kao i najnovije vesti povodom ovog događaja pa i izjavu vozača koji je udario ... šta mu uraditi a ne biti zver? Šta?

A prolaznici? :(

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #25 poslato: Avgust 15, 2012, 12:31:18 posle podne »
Najpozitivniji čovek na svetu
Ne mogu da hodam, ali umem da letim!

Endi Kembel iz Škotske u invalidskim kolicima obilazi svet. U Srbiju došao s namerom da u Lisičjem jarku leti paraglajderom

BEOGRAD - Nestvarno!
- Pre osam godina doživeo sam nesreću na planinarenju i od tada sam u invalidskim kolicima. Kada mi se to desilo, nisam želeo da se tu moj život završi. Izašao sam iz bolnice, a onda sam naučio da upravljam kajakom i da letim paraglajderom. Želeo sam da živim bez obzira na to što više ne mogu da hodam.

Ovo je za Kurir ispričao Endi Kembel (37) iz Škotske, koji je pre osam godina doživeo stravičnu nesreću i ostao nepokretan. Bez obzira na nesreću koja ga je zadesila, on je rešio da nastavi da živi punim plućima, pa je sa svoja dva druga Stivom (28) i Majklom (24) „landroverom“ krenuo na put oko sveta. Trenutno se nalaze u Beogradu.

sve na Kurir

:D :ye1:

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #26 poslato: Avgust 15, 2012, 01:06:25 posle podne »
Kada bi postojala titula "Oca veka", Amerikanac Rik van Bik bio bi njen ponosni vlasnik.

Ovaj predani otac iz Mičigena, iz ljubavi prema svojoj 13-godišnjoj ćerki koja pati od cerebralne paralize, završio je triatlon u kome je celim putem nosio, vukao i vozio čamecem. Ali to nije jedini triatlon koji je završio zajedno sa ćerkom, već jedan od preko 70 sličnih događaja.

http://www.youtube.com/watch?v=Ipt9vz93IKE&feature=player_embedded#!

ceo tekst : B92

:D :ye1:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.