Autor Tema: Toplotni udar i sunčanica  (Pročitano 5389 puta)

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
Toplotni udar i sunčanica
« poslato: Jun 30, 2012, 06:48:48 posle podne »
  Топлотни удар

Топлотни удар је једна од најтежих компликација термичког стреса. До овог стања долази у условима:
повишене спољне температуре и
високог процента релативне влажности ваздуха, као и код
прегрејаности и дуготрајног мишићног рада.
Услед интензивног излагања организма топлоти долази до отказивања терморегулаторних механизама, и у таквим случајевима телесна температура може нагло порасти и у размаку 10-15 минута достићи и преко 41°C. То је праћено неуролошком и општом телесном дисфункцијом. Претерана топлота денатурише протеине, дестабилизује фосфолипиде и липопротеине, што доводи до:
колапса кардиоваскуларног система,
отказивања мишића и органа,
конвулзија,
коме и
у најтежем случају до смрти.
Топлотни удар се може појавити изненада, без претходних симптома исцрпљености врућином.

dalje na :http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8_%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ovo sam danas doživeo, bez najave, akutno, za nekih 3 minuta sam od nemogućnosti rashladjenja došao da mi padne pritisak pa sam morao ležati. Nekako sam uz ćaletovu asistenciju uspeo da popravim stanje samo toliko da sam jedva uspeo da odem u hladovinu 100 m dalje. Imao sam sreće da budem priseban i rashladjujem se koliko se moglo toplom vodom  ::)  To je trajalo oko 20 minuta, imao sam sreće da je bio samo blaži oblik, nisam gubio svest ali jaku vrtoglavicu imao, mučninu, povraćanje, jako loš osećaj da ne mogu da se rashladim, bledilo, trnci u prstima.To se desilo na njivi, a vinograd sa hladnom bunarikom 500 m dalje  a mi taman da idemo kući, sva voda koju smo poneli vrela,  tako da je bilo prilično čupavo. Posle sam u vinogradu pio hladne vode, malo sedeo u hladovini i prošlo. ,Da sam bio sam, život bi mi bio ozbiljno ugrožen.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
Odg: Toplotni udar i sunčanica
« Odgovor #1 poslato: Jun 30, 2012, 06:50:16 posle podne »
Сунчаница

Сунчаница представља поремећај праћен високом температуром и акутним оштећењем мозга, а настаје услед дуготрајног излагања главе и потиљка сунчевом зрачењу без одговарајуће заштите. Ово се углавном дешава у летњем периоду, када је зрачење најинтензивније, а фактори ризика су и висока спољашња температура, велика релативна влажност ваздуха, физички напор итд. Развоју енцефалопатије (благи едем мозга) подложније су лабилне особе, као и особе у алкохолисаном стању, особе без косе и појединци који су прележали одређене болести.

izvor http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%BD%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_(%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%9B%D0%B0%D1%98)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #2 poslato: Jun 30, 2012, 09:36:18 posle podne »
au Ljubo,prijatelju,znam da sad imaš puno posla,al vidi ove vrele dane,a idu još vreliji,ako možeš nešto da obaviš ranom zorom,nikako napolje po žestini  :n29: :n20:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: Jun 30, 2012, 09:55:26 posle podne »
naravno, tako i radim, ovo se desilo oko 11 časova. Svakog leta kad naidje ovakav talas napolju radim ujutru i eventualno pred veče.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #4 poslato: Jun 30, 2012, 09:56:43 posle podne »
naravno,al vidiš ovo je skroz naopako vreme,pre 10h pre podne,već 30C :n22:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #5 poslato: Jun 30, 2012, 09:58:12 posle podne »
imaš pravo, malo sam zakasnio, tj nisam ni primetio da je vruće

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #6 poslato: Jun 30, 2012, 09:59:53 posle podne »
pazi se  :n20:

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #7 poslato: Jun 30, 2012, 11:10:53 posle podne »
Uh Ljubo,ne radi to više dok su ove vrućine.Stvarno si mogao da stradaš  :n29:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #8 poslato: Jun 30, 2012, 11:30:48 posle podne »
 ma ja rano ujutru radim napolju a oko 10 idem na pauzu, pa pred veče ponovo. Danas sam pogrešno procenio temperaturu, bilo je vruće i pre 9.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #9 poslato: Jun 30, 2012, 11:31:58 posle podne »
I sutra će biti,nemoj da ideš ;)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #10 poslato: Jun 30, 2012, 11:41:04 posle podne »
Ljubo, nisam ni video šta se dogodilo. Malo sam odvojio tvoj opis od teksta o toplotnom udaru.

Čuvaj se. Šeširče na glavu i vodu uza se ako već moraš na sunce.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.