Топлотни удар
Топлотни удар је једна од најтежих компликација термичког стреса. До овог стања долази у условима:
повишене спољне температуре и
високог процента релативне влажности ваздуха, као и код
прегрејаности и дуготрајног мишићног рада.
Услед интензивног излагања организма топлоти долази до отказивања терморегулаторних механизама, и у таквим случајевима телесна температура може нагло порасти и у размаку 10-15 минута достићи и преко 41°C. То је праћено неуролошком и општом телесном дисфункцијом. Претерана топлота денатурише протеине, дестабилизује фосфолипиде и липопротеине, што доводи до:
колапса кардиоваскуларног система,
отказивања мишића и органа,
конвулзија,
коме и
у најтежем случају до смрти.
Топлотни удар се може појавити
изненада, без претходних симптома исцрпљености врућином.
dalje na :
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8_%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ovo sam danas doživeo, bez najave, akutno, za nekih 3 minuta sam od nemogućnosti rashladjenja došao da mi padne pritisak pa sam morao ležati. Nekako sam uz ćaletovu asistenciju uspeo da popravim stanje samo toliko da sam jedva uspeo da odem u hladovinu 100 m dalje. Imao sam sreće da budem priseban i rashladjujem se koliko se moglo toplom vodom

To je trajalo oko 20 minuta, imao sam sreće da je bio samo blaži oblik, nisam gubio svest ali jaku vrtoglavicu imao, mučninu, povraćanje, jako loš osećaj da ne mogu da se rashladim, bledilo, trnci u prstima.To se desilo na njivi, a vinograd sa hladnom bunarikom 500 m dalje a mi taman da idemo kući, sva voda koju smo poneli vrela, tako da je bilo prilično čupavo. Posle sam u vinogradu pio hladne vode, malo sedeo u hladovini i prošlo. ,Da sam bio sam, život bi mi bio ozbiljno ugrožen.