Autor Tema: Starosni penzioner,novi radni odnos,bolovanje?  (Pročitano 8265 puta)

jelenka.b.b

• Gost
Starosni penzioner,novi radni odnos,bolovanje?
« poslato: April 13, 2011, 05:21:02 posle podne »
Zdravo, ja sam kadrovik i imam problema sa RZZO. Stalno nesto novo traze; taman ukapiram koji sve papiri trebaju, a oni nesto promene. Isla sam i do direkcije gore na Dedinju, a oni me uputili na filijalu kojoj pripadam. A jedna filijala kaze jedno, druga drugo i zbog toga sam isla na Dedinje. Ni oni se sami nisu dogovorili kako se sta radi, vec izgleda to u hodu resavaju. Zato ima toliko izmena i dopuna pravilnika, uputstava itd.
Posto sam se danas bas iznervirala, na netu sam ukucala: zdravstvena knjizica za penzionera koji je ponovo zasnovao radni odnos i evo me.
Pitanje je jasno, a sve vas molim ako znate da mi date pravi odgovor:
Licni starosni penzioner je zasnovao radni odnos. Prima celu penziju i prima i platu, to je jasno. E sad, ima zdravstvenu knjizicu kao penzioner. Obaveza poslodavca je da ga prijavi na osiguranje (pio + zdravstveno) i to je poslodavac i ucinio. ALI nadlezna filijala RZZO nece da izda zdravstvenu knjizicu za tog penzionera! Pisala sam RZZO-u i na njihovom sajtu je odgovor da je PRIORITETAN osnov radni odnos, ali knjizicu ne daju. Pa kako ce onda taj penzioner koji je u radnom odnosu i ostvaruje sva prava kao zaposleni da dobije doznake za bolovanje?
Sef filijale mi je savetovao da penzioner potpise neku izjavu da zeli da zadrzi penzionersku knjizicu. Desilo se da je potpisao, ali gle ironije, poslednjeg dana rada padne i slomi ruku. Nije hteo da trazi bolovanje, nadao se osiguranju (i jos se nada) i ocekuje znatnu sumu, ali kad bude video sta ce dobiti... E da ne bi bio i penzioner i poslodavac u neprijatnoj situaciji, treba da mu se izvadi zdravstvena za zaposlene.
Da li neko zna odgovor?
Hvala unapred.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Starosni penzioner,novi radni odnos,bolovanje?
« Odgovor #1 poslato: April 13, 2011, 07:56:14 posle podne »
Citat: jelenka.b.b
Obaveza poslodavca je da ga prijavi na osiguranje (pio + zdravstveno)
...................
Pa kako ce onda taj penzioner koji je u radnom odnosu i ostvaruje sva prava kao zaposleni da dobije doznake za bolovanje?
ja sam ovo našla :m1:

Citat
BEZ BOLOVANjA
Na zarade penzionera se obavezno plaća samo penzijski doprinos, ali ne i zdravstveni, kao ni doprinos za nezaposlene. Penzioneri imaju zdravstveno osiguranje koje za njih po stopi od 12,3 odsto plaća PIO fond, a prava sa Biroa ne mogu da iskoriste. Ipak, bez obzira na to što je penzioner zasnovao novi radni odnos, nema prava na naknadu za bolovanje.

http://poslovi.infostud.com/vesti/Vredni-i-u-penziji/52/10200/

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Starosni penzioner,novi radni odnos,bolovanje?
« Odgovor #2 poslato: April 13, 2011, 08:43:32 posle podne »
član 21

Korisniku penzije-osiguraniku iz člana 17 stav 1 tačka 22 i 23 ,ovog zakona,prioritetni osnov osiguranja ,u smislu ovog člana ,jeste osiguranje po osnovu ostvarenog prava na penziju.

http://www.rzzo.gov.rs/download/Zakon_o_zdrav_osiguranju.pdf

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.