Hendi-društvo

Dg => Multipla Skleroza => Temu započeo: Sklerozica Februar 21, 2007, 09:27:25 posle podne

Naslov: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Februar 21, 2007, 09:27:25 posle podne
-Prema sada dostupnim podacima žene koje imaju multiplu sklerozu i trudne su mogu imati manji broj simptoma i relapsa multiple skleroze tijekom trudnoće. Međutim, svakako se treba konzultirati sa svojim ginekologom i neurologom koji su najbolje upoznati s Vašim kliničkim stanjem i mogu Vam pomoći u donošenju odluke o trudnoći.

-Pogoršanje multiple skleroze je manje u vrijeme trudnoće naročito u zadnjem tromjesečju. Razlog tome je najvjerojatnije posljedica imunosupresivnog učinka trudnoće. Prema statističkim podacima nema dokaza da postoji razlika što se tiče učestalosti javljanja pogoršanja u trudnoći u odnosu na ona koja se javljaju prije trudnoće. Nakon prvog tromjesečja u slučaju ako dođe do pogoršanja, ona se mogu liječiti visokim dozama kortikosteroida.
Nakon poroda situacija je drugačija. U prva tri mjeseca učestalost pogoršanja raste i preko 50 posto preko osnovnih vrijednosti prije trudnoće a poslije tog perioda spušta se na prethodnu razinu.
Danas se ispituje može li se intravenskom primjenom imunoglobulina u vrijeme poroda a kasnije jedanput mjesečno tijekom sljedećih šest mjeseci, na neki način prevenirati pogoršanje multiple skleroze. Važno je napomenuti da ukoliko žena ne planira dojiti dijete može odmah nakon poroda početi sa specifičnom terapijom koju dajemo za multiplu sklerozu (interferon, kortikosteroidi).
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Februar 21, 2007, 09:27:35 posle podne
TRUDNOĆA I MS

DA LI MS UTIČE NA TRUDNOĆU I DA LI ĆU IMATI NORMALNU ZDRAVU BEBU?

MS ne povećan rizik od komplikacija tokom trudnoće. Nije se pokazalo da postoji povećana učestalost prevremenih porođaja, rađanja nedonoščadi, urođenih malformacija ili rane smrti novororođenčeta. Međutim, mogući su izuzeci.

DA LI SE MOŽE PRIMENITI SPINALNA ILI EPIDURALNA ANESTEZIJA NA POROĐAJU?

Porođaj kod žena obolelih od MS ne razlikuje se od porođaja kod zdravih žena. Način porođaja određuje ginekolog prema ginekološkim kriterijumima. Ranije se smatralo da spinalna anestezija povećava rizik od pogoršanja posle porođaja, ali upotreba savremene epiduralne anestezije smatra se bezbednom i pokazano je da ne povećava rizik od pogoršanja posle porođaja.

DA LI SE PREPORUČUJE DOJENJE I DA LI JE BEZBEDNO?

Dojenje se preporučuje i ne povećava rizik za pojavu pogoršanja. Ipak, potreban je oprez ako majke uzimaju lekove koji se izlučuju preko mleka. Dojenje je zabranjeno ukoliko majka prima kortikosteroide ili mitoksantron i ne preporučuje se tokom terapije interferonom beta i glatiramer acetatom, jer nije poznato da li se navedeni lekovi izlučuju putem majčinog mleka.

DA LI TRUDNOĆA UTIČE NA MS I DA LI SU POGORŠANJA MS TOKOM TRUDNOĆE I POSLE PORAĐAJA TEŽA NEGO OBIČNO?

Poznato je da trudnoća povoqno deluje na tok MS, u da smanjujući rizik od pogoršanja, što je naročito izraženo u prvom trimestru trudnoće. S druge strane, rizik od pogoršanja MS raste neposredno posle porađaja, naročito u prva tri meseca posle porođaja. Nije pokazano da su pogoršanja MS tokom trudnoće i posle porađaja teža u odnosu na druga pogoršanja tokom bolesti. Dugoročno gledano, broj trudnoća i način porođaja nemaju uticaja na razvoj bolesti i njeno napredovanje. U svakom slučaju, žene sa MS, naročito one sa blagim neurološkim ispadom treba ohrabriti da osnuju porodicu što ranije zbog progresivnog toka bolesti.

KAKO LEČITI MS TOKOM TRUDNOĆE I DOJENJA?

Tokom trudnoće kortikostreoidna terapije treba da se primeni samo u slučaju teških pogoršanja MS. Treba izbegavati primenu ove terapije tokom prva tri meseca trudnoće zbog povećanog rizika za oštećenje ploda. Smatra se da je najbezbednije za plod primeniti kratke kure metilprednizolona za terapiju pogoršanja MS tokom trudnoće. U trudnoći je kontraindikovana primena mitoksantrona i drugih citostatika. Za interferon beta ne postoje dokazi štetnog dejstva na plod, te iz tog razloga ne treba prekidatu trudnoću ukoliko je pacijentkinja u samom početku trudnoće bila na ovoj terapiji. Postoji veliki broj žena koje su imale normalnu trudnoću, porođaj i razvoj deteta a primale su interferon-beta tokom prvih nekoliko meseci trudnoće. Međutim, poznato je da ovaj lek povećava rizik od spontanih abortusa, tako da ovu terapiju treba svakako obustaviti tokom trudnoće. U svakom slučaju, terapiju interferonom beta ili glatiramer acetatom treba obustaviti ukoliko se trudnoća planira zbog nepoznanica o dejstvu na plod.

DA LI POSTOJI RIZIK DA MOJE DETE NASLEDI MS?

MS nije nasledna bolest, niti je poznat i određen jedan gen koji bi bio odgovoran za nastanak bolesti. Međutim, rizik da drugi blizanac oboli od MS je šest puta veći kod jednojajčanih u odnosu na dvojajčane blizanace. Ova činjenica sugeriše značaj tzv. genetske predispozicije koja se nalazi pod kontrolom više gena. Pored toga najveći rizik od obolevanja nose rođena braća i sestre, dok je rizik mnogo manji za potomstvo.


Izvor: http://www.multiplaskleroza.org.yu/PublicForms/Brosure/Trudnoca_i_ms.aspx
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Stesa Jul 27, 2008, 12:10:38 pre podne
Pozdrav,
U vezi upotrebe Interferona... Pre prve trudnoce sam primala Betaferon godinu i pol, a kada sam se resila za dete sam prekinula i proslo je par meseci pre nego sto sam zatrudnela. Nakon sto sam zavrsila sa dojenjem ponovo sam zapocela sa Betaferonom i ostala sam ponovo gravidna nakon godinu dana,  u vreme kada sam koristila Betaferon. Znaci, bila sam pod interferonskom terapijom dva meseca kada sam otkrila drugu trudnocu. Preko pretstavnistva proizvodzaca (Sheringa) u Makedoniji sam kontaktirala Shering dali imaju saznanja o utjecaju Interferona na trudnocu. U odgovoru koji sam dobila je stajalo da Interferon nema utjecaja na plod, vec na mogucnost zadrzavanja deteta. Ipak sam se resila da zadrzim djete, jer moguca steta je vec bila nacinjena (vec sam bila u drugom stanju), pa prekinom trudnoce ne bi promenila nista kod sebe. Rizikovala sam, iznosila dete u redu, porodzaj je prosao kao po udzbeniku (oba porodzaja su mi bila prirodnim putem) dete je dobilo Apgar test 9/10 i po svim kontrolama je utvrdzeno da ja je sve u redu. U toku obe trudnoce sam se osecala izvrsno, a relapse nisam dobila (iako sam ocekivala) i nakon porodzaja, i prvog i drugog. Sada imam dve zdrave curice od 7 i 5 godina i sam presrecna sto sam donela odluku o roditeljstvu. U svemu ovome od presudnog znacaja mi je bila podrska partnera koji je uvek uz mene, od prvog dana konstatiranje dijagnoze do dan-danas, i koji mi je najveci oslonac. 

Pozdrav svima
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maki Jul 28, 2008, 11:16:06 pre podne
ja imam pitanje
ja imam dvoje djece koje sam rodila ne znajuci da sam imala ms a sad bih voljela jos jedno.da li mi je bolje da sacekam jos jedno vrijeme jer bi trebala da pocnem sa interferonom ,da malo smanjim broj napada,ja svakako moram sacekati jos malo jer sam  ne davno snimana skenerom pa zbog zracenja moram sacekati,ali to je svega jos mjesec dana ,ali da li se usuditi na jos jedno dijete?sad znam da sam bolesna pa me je strah i da li ili ne pitanje je sad!?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Asja Jul 28, 2008, 11:42:43 pre podne
Nije poenta samo roditi, treba i drzati dete, a obzirom da je MS nepredvidljiva ne znam kako bi sve to izgledalo obzirom da imas vec dvoje. Naravno, moze ispasti sve u redu kao kod Stese, u medicini nema garancije, ne moze ti niko nista sa sigurnoscu reci. Najbolje bi bilo da popricas sa muzem.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: U prvom licu Oktobar 20, 2008, 02:05:32 posle podne
Mene interesuje koja je gorna granica starosti da se bude MS mama??
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maka Oktobar 21, 2008, 07:22:57 pre podne
Ne znam, ali zasto bi gornja granica imala veze sa MS?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: U prvom licu Oktobar 21, 2008, 08:51:10 pre podne
"Usvakom slučaju, žene sa MS, naročito one sa blagim neurološkim ispadom treba ohrabriti da osnuju porodicu što ranije zbog progresivnog toka bolesti."

Zato sto kazu da treba sto ranije... Jas sam u pocetnoj fazi ali imam 33 godina..Znaci, dali ranije prema koliko imas godina ili ranije na samom pocetku bolesti??
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maka Oktobar 21, 2008, 01:46:35 posle podne
Mislim ranije na pocetku bolesti.
Prosto sto je stanje bolje.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Oktobar 24, 2008, 01:17:32 posle podne
Nije nikad kasno za bebu.Što se toga tiče ,ako ti i utvrde sigurnu MS,treba ti apsolutna podrška partnera ,jer deca su kako mamina tako i tatina.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: sun Januar 23, 2009, 05:21:54 posle podne
Evo da se i ja nakon malo duzeg perioda javim. Kao prvo da vas sve onako srdacno i najtoplije pozdravim. Kao prvo da se pohvalim da od septembra vise ne pusim.:-) Razlog je trudnoca. :-) Nadam se da ce ovaj put biti sve u redu. Nisam od maja 2008 imala pogorsanja. Hvala Bogu! Trudnocu odlicno podnosim i mogu svim zenama sa MS da preporucim. Razlog za moja 2 spontana pobacaja je najvjerovatnije: trudnoca nakon 3 sedmice (drugi put nakon 5 sedmica) poslije pulsne terapije. Svim buducim majkama bih preporucila da sacekaju najmanje 3 mjeseca poslije neke od terapija, prije nego ostanu u drugom stanju. Ja da sam to na vrijeme znala, ustedila bih si puno patnje, bola i mozda po koji relaps. Bebu ocekujem pocetkom juna.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Januar 23, 2009, 05:40:37 posle podne
Sun,divne vesti  :cheers: , sve najlepše ti želim   :D
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: sun Februar 10, 2009, 05:57:00 posle podne
Hvala, hvala. Nadam se da ce biti sve u redu.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Februar 10, 2009, 08:28:26 posle podne
Sun takođe sve najlepše ti želim  :a7:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Februar 10, 2009, 09:04:13 posle podne
Sun, divne vesti.  :cheers: :cheers: :cheers:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: sun Februar 11, 2009, 09:03:38 pre podne
Hvala vam. :-)
Mogla bih da porucim svim buducim majkama da ne oklijevaju i ne razmisljaju mnogo. Ja sam dugo irazmisljala, pa sam onda imala 2 neuspjele trudnoce i ovaj put se nadam da ce biti sve u redu.
U svemu tome me je moj neurolog podrzavao (psihicki) i skorom nagovarao da se odlucim za bebu.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: jelena Mart 12, 2009, 04:30:05 posle podne
čestitam sun,sigurna sam da ćeš biti divna majka
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: pjesma Mart 21, 2009, 02:04:44 posle podne
ja imam djevojcicu od 3godine mozda bi prosle godine zatrudnila da nemam ms ali sada me strah
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Mart 21, 2009, 02:07:06 posle podne
Eni to nije smetalo. ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Mart 21, 2009, 04:35:56 posle podne
Ja sam ostala u drugom stanju ne znajući još tačno da imam ms,samo je postojala sumnja.Međutim ja sam rešila da zadržim tu trudnoću iako sam imala dvoje dece.Nemoj se plašiti Pjesmo samo porazgovaraj sa svojim lekarom  ;)Ja sam sada srećna što ni jednog momenta nisam pomislila da ne zadržim tu trudnoću.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: pjesma Mart 23, 2009, 10:34:23 pre podne
u cetvrtak idem na kontrolu pa cu malo popricat sa doktoricom
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: zmajica Septembar 13, 2009, 07:37:00 posle podne
imam ja 1 pitanje

posto bi ja bebu al nadam se uskoro pocinjem sa betaferonom moram tu nemam izbora posto su moja pogorsanja na svakih 6 nedelja poslednja dva puta sam preskocila kortiko terapiju pa je prolazilo samo od sebe do duse trajalo je 2-3 nedelje al dosta mi je da me bockaju

jese to preporucuje ili bas nije pozeljno kolko to moze da nasteti mojoj bebi
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Septembar 13, 2009, 07:43:05 posle podne
Evo pogledaj ovaj post sa prethodne strane
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,9.msg27296.html#msg27296
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maki Septembar 17, 2009, 11:44:29 pre podne
zmajice vidiš(ako si pročitala) ja sam imala isti problem ali prošlo je više od godinu dana od tad ja interferon još nisam dobila,osjećam se jako slomljeno puna sam jakih bolova ne spavam noćima a sve sam udaljenije od same pomisli za još jedno dijete jedva uspijevam sa dvoje,kada sam ja upitala mog neurologa za trudnoću rekao mi je da sačekam još malo a i ako se to desi da će mi trebati pomoć kad se rodi.sačekaj,popričaj sa neurologom i ginekologom pa ćeš znati šta ti činiti,sve je na tebi,vaša je odluka.želim ti sve najbolje
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Angel9 Novembar 09, 2009, 09:05:38 posle podne
Ne javlja nam se Sun, kako je bebica?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: marija974 Septembar 10, 2010, 02:35:18 posle podne
Zna li neko kako je Sun?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja April 05, 2011, 10:47:22 posle podne
Postoji puno pitanja koja sam ja imala kada sam ostala u drugom stanju a imam dijagnozu MS …  ni na jednom forumu nisam uspela da nadjem odgovore na moja pitanja ….pa sve ovo pisem za neke buduce MS mame

 

Meni je MS dijagnostikovan na pocetku 2010. imala sam paraparezu koja je jako brzo prosla primala sam 5 dana metilprednizol od 500mg I 12 dana Prodnizol tako sto sam smanjivala dozu…. Ta treapija me ubila ali mislim da infuzija prva nije istekla da sam se ja vec bolje osecala. Kada su mi saopstili dijagnoznozu moje prvo pitanje je bilo da li ja mogu da rodim bebu . Odgovor je bio da mogu I da to nije nasledna bolesti I da sto pre se ostvarim kao majka , ali ja vec godinu dana pokusavam I nista se ne dogadja po tom pitanju ..moje pitanje je bilo:

MULTIPLE SKELROZA I VANTELESNA OPLODNJA .. Doktorka  u koju imam stvarno puno poverenja , bila je zatecena pitanjem , rekla mi je moram da se raspitam pa cu ti javiti ( to me zbunilo neko ko je najveci strucnjak  I profesor na Institutu  za neurologiju   dobija pitanje u koje nije sto posto sigurna ) Posle nekoliko dana sam dobila odgovor… DA moze VTO ali moram da ti predocim da od tako agresivnih hormona koje se daju u VTO tok tvoje bolesti moze da se ubrza….nisam razumela sta to znaci…. Shvatam da nije putno zena koje imaju MS islo na VTO pa ne moze ni neki veliki zakljucak I statistika da se donese , svesna sam da je to neispitana teritorija pa me I nije ljutio odgovor…ali ipak ovaj odgovor nije bio ono sto sam ja htela… dugo sam razmisljala I nisam znala sta cu.

 

VITAMINI  , MULTIPLE SKLEROZA I TRUDNOVA: Naravno da je meni kao I vecini  MS pacijenata dijagnostikovan deficit D3, I B12 sto znaci da sam ja u ogromnim kolicinama dobijala te vitamine … 20 injekcija OHB I dan danas 1 mesecno po jedna OHB injekcija , D3 kapi pila sam od 12 kapi pa sam smanjivala do 1 …ali moja analize vitamina za mesec dana su se drasticno promenile ….toliko o tome da vestacki vitamini su sarena laza I da ne deluju. I evo ti cuda … prvi mesec posle bolnice I kortikosteroida ja sam ostala trudna. Moj ginekolog je siguran da je moj problem bio imunoloske prirode jer ginekoloski nisu mogli ni najmanju stvara da nadju kao problem . Tako da mislim da taj deo sa vitaminima ne treba zanemarivati kod buducih  MS mama.A da d3  se ne pije prva tri meseca jer je toksican za bebu.

 

KORTIKOSTEROIDI I TUDNOCA  : Tacno mesec dana od dana kada sam prestala da pijem Prodnizol ja sam ostala trudna …. Mislim da mi je ovulacija bila tacno 30 dana od dana prestanka terapije. Pocinje agonija ….Da li to moze imati neki stetni efekat na bebu?  Na forumu mogu da se nadju raznorazne gluposti…koje samo uspanice ili ljudi koji hoce da pomognu ali iz neznanja mogu da daju pogresne informacije . Otisla sam odmah kod ginekologa rekla mu sve , pokazala mu otpusnu listu I skroz me smirio … Kortikosterodi se izbacuju iz organizma u roku od 24 h , sto znaci da ako je u mom slucaju proslo mesec dana da to nema nikakvog efekta  da se opustim I rekao mi je da je vazno da izguram tih prvih 12 nedelja trudnoce , a kad se zavrsi geneza da u trudnoci mogu slobodno da uzimam taj MEtilprodnizol koji sam ja I uzimala da on ne moze posle cetvrtog meseca da ima stetini uticaj na bebu jer je beba vec forimrana u tom periodu.

 

PROGESTERON I TRUDNOCA: Doktor je insistirao  da uzimam progesterone I to u vidu injekcija , na pet dana 250mg jer imam preko 30 godina I da se malo zastiti trudnoca. To su opet horomi ,a doktorka sa neurologije mi rece da ne uzimam nikakve horome, medjutim srecom moj ginekolog je imao vec nekoliko  MS trudnica , za koje on kaze da su bile u jako losem zdravstvenom stanju I da Progesteron mozemo da primamo ali Estrogen nikako.  Kako mi je on objasnio , to je hormone koji ja  vec imam u svom organizmu u tom obliku da to nije vestacki hormone I da  ce on u svakom slucaju sve vise I vise da se lucu u toku trudnoce, tako da sam ja pristala da ga uzimam.

 

 

D3, FOLNA KISELINA  I TRUDNOCA … u trudnoci prekomerna doza d3 je toksicna za bebu I treba voditi racuna u kojoj kolicini se uzima…nije mi bilo sve jedno kad sam procitala da je toksican.  U mamavitu ga ima u preporucenoj dnevnoj dozi , tako da sam ja isla na varijantu da se vise izlazem suncu pijem te multivitamine I smanjim sa kapima cak po nekad I preskocim… ne znam da li je ovo pametno…treba se raspitati. Totalno je suprotno sa folnom kiselinom, jer ona ne moze da izazove statan efekat I da predoziras sa njom tako da je meni  ginekolog savetovao zbog mojih deficita da ja do kraja trudnoce uzimam folnu kiselinu 5mg
sad mi se spava ali napisacu koji sam pakao prosla sa neurolozimaa i njihovom savetovanju za porodjaj
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika April 05, 2011, 11:26:41 posle podne
KORTIKOSTEROIDI I TUDNOCA  :rekao mi je da je vazno da izguram tih prvih 12 nedelja trudnoce , a kad se zavrsi geneza da u trudnoci mogu slobodno da uzimam taj MEtilprodnizol koji sam ja I uzimala da on ne moze posle cetvrtog meseca da ima stetini uticaj na bebu jer je beba vec forimrana u tom periodu.

Majo,
MS imam od 2000 god., a 2005 god. mi je uradjena VTO.Sve je proslo u naj boljem redu i sada imam zlatnu devocicu od 4.5 god.
Za vreme trudnoce sam imala relaps ali mi ni ginekolog a ni neurolog nisu savetovali da primam kotrikosteroide,(previse je rizicno).
Izgurala sam celu trudnocu u pogorsanju i porodila se prirodnim putem.Cak ni posle porodjaja nisam primila pulsnu nego sam sacekala da prodje par meseci zbog laktacije.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maka April 06, 2011, 07:49:49 pre podne
Pre trudnoce sam vec imala prvi napad, ali mi nije dijagnostifikovana MS. Ali samje imala
Trudnocu sam fenomenalno podnosila. Osecala sam se odlicno
Sve je individualno, kao i sve vezano za ms
Zelim ti puno srece :n20:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja April 06, 2011, 09:05:29 pre podne
...ja sam se porodila pre nekoliko meseci ...ali moram da ispisem moje iskustvo i sa cim sam se sve susretala sa kojim pitanjima....ove stranice sam iscitala 100 puta ...svi su zapocinjali i nisu zavrsavali.
TRUDNOCA  savrsenaaaa.... nikakav probmem, radila sam do kraja osmog meseca ...toliko dobra. Primala sam ohb12 i one meni bas pomazu , pila sam mnogo vitamina i pridrzavala se Swankove dijete.  BB dijeta mi ne odgovara, stvarno ne mogu, bila sam pod takvim stresom kad sam se nje nekoliko nedelja pridrzavala , vise stete neko koristi ako se ja ne osecam dobro.
PRIPREMA ZA PORODJA....odem ja kod mog neurologa i pitam: jel mogu ja epidural....ona kaze „najverotnije mozes“.... Ja malo razmislim ...sta do znaci „najverovatnije“ ...kakav je to odgovor? Odem kod drugog neurologa i trazim misljenje...ona kaze ..“Ne mozes epidural jer moze da ti izazove slabost nogu jer su tebi lezije jako nisko na kicmenoj mozdini“... Ok i to je odgovor...ali opet mi nije jasno kako moze epidural , nesto sto je trenutnog dejstva da izazove meni stvaranje novih lezija ili ne znam ti sta ....ali ok ...odem opet kod mog neurologa i on se konsultuje sa svima sa kojima je mogao u kc Srbije i dobijem preporuku da  idem na carski rez ..jer smatraju da ce to najmanje stresa izazvati mom organizmu.Kad sam videla kako oni to jedni kazu ovo jedni ono...stvarno sam se uplasila...blago receno . U startu sam rekla necu da trazim vezu u porodilistu , moraju da mi daju najbolji tretman , ipak ja imam problem.. ili cu im j.m svima...ali onda sam bila preplasena i nasla najboljeg u tom trenutku. Ginekolog koji me poradja , kaze „ zasto imas preporuku za carski zrez, to ti je operacija i sugurno ce ti izazvati najvise stresa, porodjaj priordan boli ali prodje za par sati i ti ustajes funkcionises normalno, a posle carskog reza moras da se oporavljas nedeljama“
E pa Majo, sad se ti porodi ...posle cele ove price, a da pritom ne odlepis i budes dobra mama
Ja sam odlucila da prihvatim misljenje ginekologa, izazvan mi je prodjaj i proslo je za par sati , mogla bih svake nedelje da se proradjam ako bi mi bilo kao ovaj.
POSLE NEKOLIKO MESECI  naravno da sam u panici da mi se ne ponovi relaps koji sam imala pre trudnoce , bilo je strasno. Mozda to nije jak napad bio ,ali meni najjaci . Neurolozi smatraju da imam blag oblik ms , ali ne bih im ja verovala dok vreme ne pokaze svoje. Jedini problem koji osecaj je kada savijem glavu na dole osecam strujanje u nogama to je Lermithov znak , moze da bude relaps ali ne mora da znaci jer sam non stop pod teretom i jako tesku bebu 1000 puta spustim i podignem. Neurolog smatra da dobro funkcionisem da nemam ispade i da zbog toga ne trebam da budem na terapiji. Setam svaki dan to me ne ometa. Videcemo..
PSIHOLOSKI OSECAJ....kako bih ga vec nazvala ....od kad sam postala mama nisam opterecena sobom koliko sam bila pre. Ja moram da budem dobro i to je to .  Prodju mi crne misli .... da li cu ja biti tu za dete kad ono mene bude trebalo....kao sto su moji roditelji bili meni......
Ne preispitujem vise sebe koliko sam se preispitivala pre nego sto sam  imala bebu. Pre sam bila vazna samo sebi, boli me- ne boli me , tripujem se ili ne ....sad mi je vazno da li mi je baba jela , da li je presvucena...da li place. Ako mi bude stvarno lose icicu na kortikosteroide i idemo sve ispocetka. Mentalno se osecam mnogo zrelije.
Bitno mi je da podrzimo svaku zenu koja se lomi da li zeli da bude mama ili ne ...treba da bude.  I zbog sebe i zbog svoje prorodice , da prestanu da se bave samo njenom bolešcu , da ne gledamo na sebe kao zene sa ms , neko zene koje su pre svega majke ...ja sam bas unela radost u moju porodicu sa bebom .  Vise im nije preokupacija moja bolest nego moja beba.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja April 06, 2011, 09:13:59 pre podne
 da izdvojim ovo jos jednom

Bitno mi je da podrzimo svaku zenu koja se lomi da li zeli da bude mama ili ne ...treba da bude.  I zbog sebe i zbog svoje prorodice , da prestanu da se bave samo njenom bolešcu , da ne gledamo na sebe kao zene sa ms , neko zene koje su pre svega majke ...ja sam bas unela radost u moju porodicu sa bebom .  Vise im nije preokupacija moja bolest nego moja beba.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: U prvom licu April 06, 2011, 09:24:17 pre podne
Vasa hrabrost i odlucnost mi uliva nadu. Hvala vam sto ste tu.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maka April 06, 2011, 09:27:26 pre podne
Bravo Majo
To je to
I meni je krivo sto nisam imala hrabrosti za drugo dete
Mislim da sam pogresila.
Radujem se svakoj trudnoci zena sa ms.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana April 06, 2011, 01:16:57 posle podne
Maja  :ye1:..Svaka cast na odluci i hrabrosti :ok:
Ja imam devojcicu od 8 godina,ali bih volela jos jedno dete :D ..Mada u ovom stanju znam da nisam sposobna za tako nesto i zao mi je zbog toga :-\ .Nekad razmisljam,kada bi mi ,ako Bog da ,posle intervencije u Nisu bilo bolje,mozda i ispunila tu svoju zelju,ali ..
Kada sam zatrudnela ,nisam imala dg ms,ali sam imala tr njenje nogu,ali tome nisam pridavala znacaj,naravno.Medjutim,problem je nastao kada je doslo vreme porodjaju.Nisam imala nikakvih problema u trudnoci,cak sam i radila do 7.meseca(jedino sam bila ogromna,sa 46 kg stigla sam do 72-uzas  :n6: ](*,))sad sam opet na pocetnoj kilazi..
Elem,kad mi je pukao vodenjak,odem u bolnicu,ali ja se ne otvaram uopste.Davali mi indukciju,al nista..I tako su cekali skoro 40 sati od pucanja vodenjaka ,do carskog reza..Hvala Bogu dragom,pa je sa detetom bilo sve u redu..medjutim kod mene se posle par sati nesto iskomplikuje,valjda se materica nije vratila i sta sve ne i ja dobijem jako krvarenje i 300 cuda..i jedva izvukoh zivu glavu(opet kazem hvala Bogu).Pitam ja kasnije sta je bilo i zbog cega,kaze dr ne znam ovo nisam jos doziveo,neki problem sa kozgulacijom mozda..kasnije mi jedna med sestra koja isto ima ms,kaze da se to desava kod ove bolesti,rekla mi je i strucan naziv,ali sam zaboravila.Sto znaci da sam ja jos tada imala ms,a nisam znala.Posle oko god ipo sam imala prvi relaps i tako je krenulo..
Posto je moja majka nastradala na porodjaju(meni je bilo tada 3 godine) mojima ne smem ni da spomenem drugu trudnocu  :m2:
Ali ,ja i dalje verujem da ce mi biti bolje ,pa mi se mozda i ostvari zelja..pogotovu sto moja devojcica obozava bebe i stalno pita zasto sva deca imaju bracu i sestre,a samo ona ne .. :n14:
Videcemo..ono sto treba da se desi-desi se ..
Sto rece Maka,divno je cuti kada zena sa ms dobije bebu..to joj uliva novu nadu,borbenost i pocinje sasvim novi zivot  :D
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Asja April 06, 2011, 05:34:13 posle podne
Pitam ja kasnije sta je bilo i zbog cega,kaze dr ne znam ovo nisam jos doziveo,neki problem sa kozgulacijom mozda..kasnije mi jedna med sestra koja isto ima ms,kaze da se to desava kod ove bolesti,rekla mi je i strucan naziv,ali sam zaboravila.

zanimljivo...
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja April 06, 2011, 07:45:10 posle podne
...Tatijana ...ja mislim da to sto se tebi desilo na porodjaju nema veze sa tvojom dijagnozom ..to mi pre lici kao nasledni faktor, to je moglo da se desi bilo kojoj zravoj zeni ...ja tako mislim ne mora da znaci da je ispravno...na moju nesrecu u mojoj okolini znam da su u N.frontu dve potpuno zrave osobe lose zavrsile na porodjaju ...porodja je cudna stvar ...kod mene su ocekivali ne znam ti kako tesku trudnocu i tezak porodja a sve je proslo savrseno...bolje nije moglo

ja kad sam dosla u bolnicu ja sam pravila takvu buku da svi znaju da ja imam ms , da bi malo vise vodili racuna o meni . Svaku infuziju koju su mi ukljucivali ja sam pitala jel ja mogu to da primam. Da sam mogla na celu bih napisala , koliko sam bila dosadna...ali sam stvarno imala extra uslove.

Drugo nesto sad mene brine.... ms ce se razvijati pa ce se razvijati .... ali mi je nesto bilo tuzno kad sam citala neka istrazivanja kako deca obolelih su mnogo zrelija, odgovornija, kao da nose teret toga ...sigurno im mi roditelji to nabijemo. Mislim da cu se vrlo brzo odluciti za jos jednu bebu , da  moja devojcica ne bude sama . Isto me sad brine ja bih radila tu intervenciju ccsvi ali da li pre ili posle trudnoce a znam ako krenem po neurolozima svako ce da prica svoju pricu... to je tek neistrazeno polje....bas nemam pojma....
uradicu to namestanje atlasa ...ajde i to je nesto , pravilno se hranim , pozitivno mislim, krenucu na jogu ..ali to za ccsvi ...bas me zbunjuje
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana April 06, 2011, 08:01:20 posle podne
Maja,moja majka je umrla od eklampsije(mOgli su je spasiti da je doktor nije poslao kuci svu otecenu i sa visokim pritiskom)Tako da mislim da nije nasledni faktor,bar tako su mi rekli..Mislim da je kod mene ipak bio problem sa kontrakcijom misica..sto ima veze sa ms.
Sto se tice porodjaja i ms,nama preporucuju trudnocu,prija zbog hormona..ja se nikad nisam bolje osecala ,nego dok sam bila trudna.Pre par meseci prijateljica ,kopja ima ms je dobila blizance i super je prosla(carski rez je radjen u bg)sAda joj je malo naporno,nema bas neku pomos,ali se snalazi nekako.
Raspitacemo se i za ovo kakav je odnos ccsvi i trudnoce,ali mislim da  ne bi trebalo da bude problema ,ako sve bude ok .Time se samo ispravlja ono sto nije ok u organizmu.
Samo ti nastavi sa pozitivnim stavom i sve ce biti ok.. :ye: n32
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Oljka BG April 06, 2011, 09:45:42 posle podne
Evo i mog slučaja! Kada sam ostala trudna su se pojavili prvi simptomi MS i naravno to niko nije znao. Trnule su mi noge, ali se posle mesec dana sve povuklo i dalje je bilo sve savršeno. U trudnoći sam bila odlično, porođaj odličan... Posle godinu i po dana od porođaja relaps... Posle par godina pitam profesorku sa Neurološke klinike da li mogu ponovo da ostanem trudna, a ona kaže ni slučajno! Kaže da mi je prva trudnoća napravila haos i pokrenula MS, da ni slučajno ponovo ne ostajem trudna! Naravno da nisam pokušavala i da mi je bilo žao, a sad čitam vaša iskustva i još više mi je žao što sam tako olako poslušala. Možda i nisam imala dovoljno hrabrosti da pokušam! Majo bravo i od mene!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana April 06, 2011, 10:00:11 posle podne
Oljka,moj slucaj je identican..Sto se tice trudnoce i tnjena nogu,i svega ostalog..Cak sam i prvi relaps imala nakon godinu i po..Jedina je razlika ,sto je meni dr Drulovic na pitanje o drugoj trudnoci odgovorila da to nije nikakva prepreka (ms) i da se i preporucuje,stim sto posle porodjaja moze doci do relapsa(da li zbog iscrpljenosti,ili pada hormona i sl)Ja sam pre par godina bila u dosta boljem stanju nego sada,ali se nisam usudila jer ne bih imala pomoc,a potrebna nam je(jedno dete malo,muz na poslu celog dana,a babe i dede nemamo,na zalost tj moj otac je ziv,ali nije u gradu)
Tako da sam odustala i zao mi je  :m2: ,mada nisam bas sigurna da bih u ovakvom stanju bila sposobna da izguram sve ,a ne bih zelela da lisavam dete neceg..Ipak treba trcati za njima,a ja to sada ne mogu :'( :m1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maka April 07, 2011, 07:29:25 pre podne
Ja sam tako besna sto su mi rekli da porodjaji skoro uvek prouzrokuju relaps.
Dobro sam se tada osecala i bez problema sam mogla drugo dete
Majo imas i moju podrsku, ako se dobro osecas, ne oklevaj. A bolest ce ici svojim tokom, kako bude isla, mozda bude stajala. A deca su stvarno blago. I lepo je imati brata ili sestru
Imas i nasu pozitivnu energiju i mora da bude dobro :n20:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja April 07, 2011, 08:28:46 pre podne
Neurolozi kao da ne uce iz istih knjiga ...svako prica svoju pricu...svesna sam ja da smo mi svaka prica za sebe i svaka trudnoca iste zene je za sebe prica ....ali strasno je da ne postoji pravilo. Ne bojim se ja da cu sad posle trudnoce imati relaps ...bojim se sta ce ostaviti iza sebe.

E ...da ne zaboravim ....na hrt-u kad je bio dan ms gledam neku emisiju i kao zene treba podrzati i treba im preporuciti imunoglubuline posle porodjaja....ok ...ja odem kod mog neurologa na Institutu u BG i trazim da mi daju to ...kad ono, procedura je sledeca ....predlog da neurolog , to sve odobrava komisija ...a ja u 38.nedelji trudnoce. Tako  da sam odustala....eto kako nas podrzavaju....trebas da se bavis papirologijama zar nije dovoljno da kazem u porodilistu i da odmah dobijem infuziju.
A moja doktorka opste prakse .."ja to ne bih primala...sve je to bas vestacko ko zna kako bi ti to prihvatila"....e tacno mozak da ti ekspodira
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana April 07, 2011, 01:18:00 posle podne
Bas tako,Maja..Svako od njih ima neko svoje misljenje,svoju pricu..odes kod par njih i vise ne znas sta da mislis  :m1: ,izgubis se totalno..ali,ces vremenom shvatiti da je najbolje slusati svoje telo i ono sto tvom organizmu prija to i radi.Svi smo mi specificni,i ono sto na nekog deluje pozitivno ,nekom skodi..
A,STO SE PROCEDURA I ADMINISTRACIJE TICE,U NASOJ DRZAVI,O TOME NE VREDI NI PISATI(ODMAH DOBIJEM NERVNI SLOM I PRI SAMOJ POMISLI NA TO  ](*,) ..
samo guraj napred i bice sve  :ye: n32
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: iva April 28, 2011, 03:52:59 posle podne
I ja sam izgleda jedna od mnogih koja razmislja da li da se odluci za jos jedno dete ili ne. To mi je bas velika zelja, nas je cetvoro i volim veliku porodicu pa bih volela da rodim bar jos jedno dete. Meni muz brani, strah ga da mi se ne pogorsa stanje, kaze on je svoje ispunio i zadovoljan je a mene sve nesto kopka i sve razmisljam o tome. Ima li neka od vas dvoje dece i da je primetila da joj se stanje posle porodjaja drasticno promenilo da je bas sigurna da joj je drugi porodjaj promenio stanje na gore?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: iva April 28, 2011, 03:57:47 posle podne
A sto se tice Tatjaninog problema sa kontrakcijama na porodjaju i meni se to desilo. Isla sam u skolu za trudnice i tamo su nam objasnjavali ceo porodjaj i ja ocekujem da osecam napor i kontrakcije a kod mene nista, samo boli ali ja i ne osecam neku razliku ni u jednom trenutku i cula sam kad je doktor rekao sestrama da guraju jer nemam jake kontrakcije. A cim je porodjaj poceo ja sam kompletno otrnula, sva trnim, oni me poradjaju a ja sebe sama masiram krpom natopljenom alkoholom koju mi je dala jedna sestra. To mi je bilo gore od samog porodjaja, imala sam osecaj da cu da klonem i da se slabije kontrolisem zbog trnjenja. Cim je porodjaj zavrsen i trnjenje je nestalo. Tako da i ako se odlucim za trudnocu obavezno cu carski, barem manje stresa i napora.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja April 30, 2011, 10:49:32 posle podne
Iva tacno znam o cemu pircas....sa jedne strane naravno da je strah kako ce biti posle porodjaja a sa druge strane razmisljam ..ja ne znam sta mene ceka u buducnosti...zao mi je da moja devojcica bude sama...a opet i tom drugom detetu treba majka...a opet koja najzdravija majka koja nema nikakav problem moze da garantuje da ce biti tu za svoje dete. Evo recimo moja drugarica ..zena koja je od kad znam za nju makrobioticar, vezba..izbaci sve iz prostorije koji pomisle da upale cigaru...dobije rak ...i neka joj je bog u pomoci.
Neurolozi , ginekolozi.... i svi ostali malo znaju o svemu tome...samo mogu konfuziju u glavi da ti naprave.... uvek imas opciju carskog reza i tih imunoglubulina


ono sto cu ja sigurno uraditi za sledece dete je da cu naci nekog ko ce cuvati dete da mogu da odmaram...da bih se sto pre oporavila
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: iva Maj 04, 2011, 11:39:05 pre podne
Da znas da je deo kljuca u odmoru posle porodjaja! Zena se bas iscrpi, nespavanje i ostalo...ma i fizički i psihički se dotuče! Meni se cini da sam se tek sad, dve godine posle porodjaja, dovela u red i normalno stanje i da se osecam kao ranije.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: U prvom licu Maj 05, 2011, 09:51:58 pre podne
Pogledajte ovo iz bafala:

http://medicalxpress.com/news/2011-05-pregnancy-women-ms-mitigate.html

Trudnoca DA!

"In a recent retrospective study conducted by the consortium, researchers found that, in a registry of 3,038 women with MS, those who had given birth had significantly lower odds of reaching an EDSS score equal to or greater than 6, compared with women who had no children."
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana Maj 05, 2011, 11:23:54 pre podne
Daa,ja se nikad nmisam bolje i lepse osecala ,nego u trudnoci..Mada,nije redak slucaj da se ubro nakon porodjaja pojave prvi simptomi bolesti  :m2:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Jul 12, 2011, 10:29:10 pre podne
Nasla sam nesto zanimljivo ...ovo moze da bude jos jedan dokaz da je ccsvi nesto sto je realno i istinito.

Ukupna količina krvi u trudnoći se menja, uvećava se za jedan ipo litar, pa je i minutni volumen povećan - srce u minuti izbacuje više krvi na «periferiju» u odnosu na stanje pre trudnoće.Tokom trudnoće dolazi do promena koje usporavaju vensku cirkulaciju. Porast nivoa hormona (estrogena i progesterona) dovodi do proširenja vena.

Mozda si mi zbog toga takoooo dobro osecamo u trudnoci...
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana Jul 12, 2011, 03:25:48 posle podne
PA,zanimljivo..mozda  :n14:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Jul 13, 2011, 10:56:09 posle podne
мајо, имаш ли неки линк за ово што си написала?
Овако, када прочитам, не видим логичку везу укупне количине крви и повећаног протока без дизања пулса или притиска. Можда грешим.  :m1:

Лично, типујем на хормоне.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Jul 14, 2011, 03:34:30 posle podne
http://www.yumama.com/trudnoca/trimestar2/1686-Kako-prilagodite-promenama-trudnoi.html (http://www.yumama.com/trudnoca/trimestar2/1686-Kako-prilagodite-promenama-trudnoi.html)

Ovde sam nasla ... u 16.oj nedelji trudnoce nastaju promene tog tipa

a sad nesto razmisljam...meni je normalan puls pre trudnoce bio oko 90 u trudnoci je isao i do 120..a nije mi bilo lako kad sam videla na displeju 134...trebali bi da ispituju trudnice ..mogu da budu pokusni misevi..svi pricaju hormoni...hormoni...ali sta ti hormoni urade da se dobro osecas. U teksu kaze :porast nivoa hormona (estrogena i progesterona) dovodi do proširenja vena
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Jul 14, 2011, 04:14:25 posle podne
Синоћ сам питао женче за њен пулс и притисак и рекла је да су били нормални али је имала велики проблем са мањком гвожђа.  ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: sun Oktobar 13, 2011, 10:58:18 posle podne
Kao prvo da vas sve pozdravim i da se izvinem sto me dugo nije bilo. Bebica se rodila u junu 2009 i imala je dugo zdravstvenih problema (iskljuceno je da ima nekake veze sa mojom MS), tako da nisam imala punno vremena. Nakon poroda sam imala 3-4 relapsa u veoma kratkom vremenskom periodu. Evo vec 10 mjeseci nisam imala relaps i smanjili su se na 1-2 blaza godisnje. Poslije dojenja sam pocela spricati betaferon i mislim da mi pomaze. Jos razmisljam o tome da li da predjem na Fingolimod. jedino sto me jos plasi su kontraindikacije nakon duzeg peroda (par godina). jer jos ne postoje iskustva.

puno vas pozdravlja vasa sun sa porodicom. :-))
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Lili123 Oktobar 13, 2011, 10:59:52 posle podne
Sun, sve najbolje tvojoj bebici i tebi...!!!  :ok:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Oktobar 13, 2011, 11:03:46 posle podne
Sun čestitam na devojci  :n13: :a3:
sve najbolje obema i puuno  :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Oktobar 13, 2011, 11:04:24 posle podne
Sun hvala ti što si se javila,puno pozdrava bebici i tebi. :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Oktobar 13, 2011, 11:53:59 posle podne
sun, čestitam.  :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: nadezda Oktobar 14, 2011, 10:30:05 pre podne
Puno  srece  , cestitam  vam  :n20:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: seve Oktobar 14, 2011, 03:16:09 posle podne
 Cestitam, srecno  :n23:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana Oktobar 14, 2011, 04:22:37 posle podne
cestitke i od mene  :a3: :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: vladana Januar 16, 2012, 06:39:29 posle podne
Zdravo svima,  :)  :n23:
interesuje me sta kazu lekari u vezi trudnoce?
Da li postoji nasledni faktor na bebu, da i ona ima ms <citala sam da nije ni nasledna ni prelazna bolest>
Unapred vam hvala
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Januar 16, 2012, 11:44:47 posle podne
Kažu da ne postoji ali je bilo slučajeva da imaju MS i majka i ćerka. Mislim da je i ovde bio neko sa tom kombinacijom.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Januar 16, 2012, 11:46:07 posle podne
Barbika  :(
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Januar 16, 2012, 11:46:25 posle podne
ja Boss  :n14:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Januar 16, 2012, 11:52:25 posle podne
Pa što ćutiš? Pričaj bre ženi. ;D
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Januar 16, 2012, 11:59:13 posle podne
kako i svaka bolest uvek postoji neki nasledni faktor,
MS nije nasledna (tako kazu dr.) ali  :m1:

moja mama je ima,ja sam je dobila pre 12 god. ali me je dr. ubedila da je to
1 u milion slucajeva i da bez bojazni mogu rodite dete :n14:

Bolujem od MS od 2000-te god. a dete sam rodila 2006-te
hvala Bogu,zdravo i pravo  :n13:

samo napred Vladana  :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana Januar 17, 2012, 07:37:42 pre podne
 :m1:Vladana,pitala sam dr ,neurologa,rekla mi je da nije nasledno ,medjutim kad sam isla u Nis na dilataciju vena,Dr Vesna mi je rekla da je ccsvi(problem sa venama,koji vecina obolelih od ms ima )jeste nasledan . I u banji sam cula da je bio slucaj(majke i sina,cini mi se),a bila su i dvabrata blizanca,pa  :m1:..

Samo napred,bebe su cudo  :n13: :ye:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Januar 23, 2012, 10:25:42 posle podne
na poslednji pregled sam isla samo da bih dobila zeleno svetlo od neurologa za jos jednu trudnocu... odgovor je bio pa naravno.....kao da pitam gluposti ...vidim da doktori bas podrzavaju trudnocu ako se dobro osecas...mislim samo da je jako bitno naci posle dobrog ginekologa koji ce voditi trudnocau. Ja sam se u prvoj trudnoci bas tripovala da li je nasledno ...a sad nekako nagedala sam se svega i svacega u svojoj okolini da potpuno zdrave majke imaju decu sa velikim problemima....to samo kako bude ne mozes mnogo da utices.... a valjda sam i ja od nekog trebala da nasednim ms ako je teorija da je nasledno
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Jellena Januar 24, 2012, 11:05:51 pre podne
Znam samo da od kako imam ms svaki doktor bi odahnuo kad bi saznao da vec imam dva deteta i da nemam nameru vise da radjam. Poslednji  tj najnoviji dr je rekao "odlicno, znaci sa tim smo zavrsili". Jos nisam srela ni jednog koji podrzava trudnocu  :m3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: vladana Januar 24, 2012, 04:56:27 posle podne
HVALA VAM PUNO NA OVIM ODGOVORIMA, JER IMAM DECKA KOJI JE UZ MENE, ALI ZELI DA BUDE STO POSTO SIGURAN DA NEMA OPASNOSTI DA I BEBA DOBIJE MS (onda nista od trudnoce)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Januar 24, 2012, 11:40:07 posle podne
Vladana,
popricaj sa svojim neurologom ali mislim da ce te svaki podrzati da rodis bebu  :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Januar 25, 2012, 11:08:49 pre podne
 Vladana, ja sam 100% sigurna da ce te svaki dobar neurolog podrzati ako imas blagu sliku bolesti..miseljenje sam tazila od nekoliko najvecih neurologa KCS nacelnika,profesora,mog neurologa  za prvu trudnocu... svi su podrzali trudnocu jedina u cemu se njihovo misljenje dosta razlikovalo je u primanju epidurala....ni jedan sekund se ne kajem sto sam rodila dete.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Januar 25, 2012, 02:50:36 posle podne
Majo, može li malo više detalja po pitanju epidurala? Kakva su im mišljenja bila?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Januar 26, 2012, 12:15:28 pre podne
moj ginekolog mi je odmah rekao da tu pomisao o epiduralu odbacim,
pre je bio za carski rez ako bas nesto ne bude islo  :n14:
moj neurolog mi cak nije ni pominjao taj epidural :m1:
ja sam se porodila prirodnim putem bez ikakvih problema  :n11:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Januar 26, 2012, 12:27:46 posle podne
Ja ne znam da li je to slucaj kod svih ,ali moj problem je sto su meni lezije samo na kicmenoj mozdini ( dugo su mislili da imam NMO a ne MS ali lezije su kratke tako da je MS pa sam se radovala MS-u)a poslednja  lezija mi je u L regiji ...sto je jako blizu mesta gde se prima epidural....Na jednom izvestaju  mi pise " mogucnost dugotrajne slabosti nogu" a na kraju  kad sam otisla kod aneseziologa u Narodni front ona nije htela da odobri  epidural....ja sam za vreme porodjaja dobijala infuziju sa nekim sedativom ...koji me osamutio tako da sam izmedju kontrakcija spavala. Kasnije mi je Dujmovicka rekla ...ma mogla si da primis bez komplikacija
Ali kako da prelomis kad svako prica svoju pricu....
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Meli April 19, 2012, 09:48:13 posle podne
Cao svima. I ja sam medju trudnicama, 22 sedmica u toku. Prva tri mjeseca nisu bila losa, osim mucnina, povracanja i nesanice. Al u cetvrtom su mi pocele kontrakcije i nisko nosim bebu. Dobila sam gynipral i apaurin, al jedva hodam. Ne znam da li beba mozda pritisce neki nerv, al ne mogu da podignem nogu od bola i malo vucem desnu nogu. Ako prohodam duze od 15 min onda nekoliko dana moram lezati. Jedina pozitivna strana trudnoce je da ne osjecam onaj grozni umor :). Sad ne znam za porodjaj da li da se usudim ovako oslabljena na prirodni. A cujem da sa gynipralom teze ide prirodni. Sve sam mislila da ce tezi dio ici poslije poroda, a ja sam vec prilicno oslabljena.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena April 19, 2012, 10:59:54 posle podne
Meli ja sam imala isti problem i pila gynipral od 4-og meseca pa sve do ulaska u deveti.Tegobe koje sam imala od ms-a je bilo samo trzanje nogu dok ležim i u toku noći i utrnulost prstiju na rukama.Ta utrnulost je tu i sada.
Inače nisam tada ni znala da imam ms a imala sam je tri godine pre trudnoće,sa raznim ispadima i smetnjama,ali niko nije dao pravu dijagnozu.
Pošto nisam znala dijagnozu,imala sam prirodan porođaj koji je bio jako težak i ako je beba bila sitna i rođena pre vremena.
Moj savet da se javiš lekaru i da sa njim porazgovaraš o svemu,pa i o porođaju. ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Meli April 19, 2012, 11:08:29 posle podne
Hval Ena na odgovoru. A je li ti si pogorsalo poslije poroda? Imas li osjecaj da bi ti carski bio laksi? A sto se tice ljekara, ma oni mi isto kazu ima i jedno i drugo napora. Kao da cekaju da ja kazem sta bih. Ja sam prvo mislila prirodni, dok.sam se dobro osjecala. Al ovi bolovi i otezano hodanje me zabrinjavaju. Bojim se da me prirodni porod ne iscrpi previse. Jesi li ti imala bol dok si pila gynipral?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika April 19, 2012, 11:08:44 posle podne
 :m3:

Meli, i ja sam pila gynipral i verapamil za lupanje srca,prestala sam na kraju 8 meseca i porodila se prirodnim putem i to lagano i bez bolova  :n14:
MS sam imala dijagnostikovan pre trudnoce 5 god. i imala sam i u toku trudnoce pogorsanje ali nisam nista dobijala od terapije sve dok mi beba nije napunila 8 mes.
za sve konsultacije se moras obratiti i neurologu i ginekologu  ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena April 19, 2012, 11:14:33 posle podne
Hval Ena na odgovoru. A je li ti si pogorsalo poslije poroda?  Bojim se da me prirodni porod ne iscrpi previse. Jesi li ti imala bol dok si pila gynipral?
6 meseci posle porođaja počele opet vrtoglavice,koje sam imala i pre trudnoće ali nisu znali uzrok.Što se tiče porođaja nije me iscrpio,samo je bio malo teži nego prethodni jer se javio spazam a niko nije znao od čega i zbog čega.Bol od  gyniprala nisam imala.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Meli April 19, 2012, 11:15:09 posle podne
Super za lagan porodjaj, Barbika. Ma to je sve opet individualno izgleda. A nekako sam sa trudnocom dosta xabrinuta. Taman sam se prij trudnoce super osjecala, uhvatila neki ritam koji mi odgovara. Mozda mi ova sekiracija i pogorsava stanje.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika April 19, 2012, 11:18:25 posle podne
Meli,opusti se i uzivaj u trudnoci  :n29:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Meli April 19, 2012, 11:20:03 posle podne
.Bol od  gyniprala nisam imala.
Nemam ja bol od gyniprala. Meni je bol poceo prije tableta, pa mi rekose da je bol zbog niske trudnoce i kontrakcija. Al ja primjetim da mi noga slabi od promjene vremena i da je bol veci kad sam umornija.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Meli April 19, 2012, 11:21:31 posle podne
Meli,opusti se i uzivaj u trudnoci  :n29:
Hvala, pokusat cu :). Ma ovo lezanje isto razvije crne misli :). Trebam ponovo naci neki pozitivan ritam :).
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika April 19, 2012, 11:22:21 posle podne
budi sa nama i eto dobrog raspolozenja  :n14:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena April 19, 2012, 11:23:44 posle podne
Imala sam bolove pa dobijala progesteron a onda gynipral.Posle sam održavala trudnoću bez mnogo šetanja i bilo je sve ok.
Inače sam ja imala još jednu bebu sa ovom koja je otišla pa sam zato održavala trudnoću da ne ode i ova.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja April 20, 2012, 11:37:37 pre podne
Meli ja sam celu trudnocu odrzavala , primala sam injekcije progesterona skoro do kraja trudnoce. Ja kada sam cvrsto resila da idem na carski rez dr.koji me je poradjao nije hteo ni da cuje. Jos ako ti nosis tako nisko, to ce biti lak posao. Dr.je smatrao da ce na moje neurolosko zdravlje losije uticati carski rez. On smatra da je to veci sok za organizam. Ja sam se porodila u 8h u 10 sam setala. Mislim da je mnogo vazno da se ne ugojis mnogo da ne napravis haos u organizmu. Laksi ce biti i porodjaj i posle porodjaja.  Prvo pogorsanje sam imala14.meseci posle porodjaja, sto i nema veze sa porodjajem. Insistirala sam da dobijem ohb12 i to sam primala prvi mesec za svaki slucaj.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: seve April 20, 2012, 03:19:56 posle podne
 :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Maj 03, 2012, 03:15:44 posle podne
Novo istraživanje sugerira da trudnoća može smanjiti rizik od razvoja simptoma multiple skleroze kod žena.

"Čak samo jedna trudnoća može gotovo prepoloviti rizik razvoja simptoma multiple skleroze" - tvrdi autorica studije Anne-Louise Ponsonby, voditeljica istraživačke grupe za zaštitu okoliša i genetsku epidemiologiju u Dječjem istraživačkom institutu u Melbourneu. Istraživanje je također pokazalo da žene koje su trudne dva ili više puta smanjuju rizik od razvoja simptoma ove bolesti za čak tri četvrtine u odnosu na žene koje nikada nisu bile u drugom stanju.

Studija je objavljena 7. marta u časopisu Neurology.

Prethodna su istraživanja pokazala da je trudnoća kod žena koje već boluju od ove autoimune bolesti, povezana sa nižim nivoom recidiva.

Istraživači su otkrili vezu između trudnoće i smanjenog rizika simptoma multiple skleroze, a ne izravnu uzročnu vezu. Međutim, da ova saznanja mogu pomoći u objašnjenju zašto je broj oboljelih žena sa izraženim simptomima svake godine sve veći. Naime, u posljednjih nekoliko desetljeća, sve više žena odgađa trudnoću, ima samo jedno dijete, ili uopće nema djece.

Istraživači su pregledali informacije o 282 australskih muškaraca i žena, u dobi od 18 do 59 godina, koji su imali simptome multiple skleroze - koji uključuju umor, ukočenost, probleme sa balansom ili hodanjem - ali nisu imali dijagnozu ove bolesti. Istraživači također, kod žena iz ove grupe, uzeli u obzir i broj živorođene djece, kao i broj neuspjelih trudnoća koje su trajale najmanje do 20 sedmica.  Također su uzeli u obzir i broj djece muškaraca iz ispitivane grupe. Te su podatke usporedili sa statistikom 542 muškaraca i žena bez simptoma multiple skleroze.

Nije pronađena veza između broja djece muškarca i rizika razvoja simptoma multiple skleroze. Međutim kod žena je primjećeno da se rizik od razvijanja simptoma multiple skleroze smanuje kako se broj trudnoća povećava.

Istraživači ne mogu reći točno zašto trudnoća može smanjiti rizik od multiple skleroze, ali nagađa se da bi to moglo biti zbog povećanja nivoa estrogena tokom trudnoće ili zbog toga što  trudnoća utiče na upalne gene kod oboljelih.

Studija je finansirana od strane australijskog Nacionalnog društva multiple skleroze i drugih organizacija.

Multiple skleroza se razvija češće kod žena nego kod muškaraca. Također se smatra nasljednom, u smislu da postoji veća šansa od oboljenja ako je neki bliži član porodice imao ili ima bolest.
Novi podaci govore u korist informacijama koje su već poznate o ovoj bolesti i trudnoći, tvrdi Karen Blitz-Shabbir, direktor Centra za multiple sklerozu North Shore-Long Island u Manhassetu (NY).

"Općenito je prihvaćeno da trudnoća predstavlja vrstu zaštite na način da smanjuje stopu relapsa bolesti tokom trudnoće" - kaže Blitz-Shabbir, te dodaje - "Iako ovu studiju treba ponoviti na još jednom uzorku, ponovo smo se uvjerili u povoljne učinke trudnoće. To nam može pomoći da okvir buduće studije usmjerimo ka potrazi za adekvatnim medikamentoznim liječenjem ili drugim tretmanima koji mogu promijeniti tok bolesti."
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 01, 2012, 06:40:52 posle podne
Upravo sam se registrovala, pa prvo da vas pozdravim i odmah bih zelela da postavim pitanje.  :n23: Imam MS vec 20 godina, RR tip (pravo da kazem, i ne znam da li ovakva podela vazi i dalje), i nemam nikakvih tegoba. Posle svakog relapsa dolazilo je do potpunog oporavka pa se nadam da ce tako biti i dalje. Prvi napad imala sam u detinjstu a nisam ni na kakvoj terapiji.
E sad, imala bih pitanje. Trenutno sam u sedmom mesecu trudnoce, prvo dete, a htela sam da pitam mlade mame kakvo je njihovo misljenje o ostavljanju maticnih celija iz pupcanika deteta? Da li je iko to radio? Ako jeste, gde (koja banka)? Jeste li se konsultovale sa neurologom prethodno? Sta oni kazu?
Ja sam mislila da pitam mog neurologa, medjutim, zelela bih da cujem jos neko misljenje. :m3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Avgust 01, 2012, 10:54:24 posle podne
Da sam ja trudna ostavila bih sigurno.To je moje mišljenje,a ti pitaj svog dr ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 03, 2012, 03:42:36 posle podne
prvo da se pohvalim da sam i ja trudna ... :) peti mesec :)  evo po drugi put od cele price sa ms ... mada mi ova trudnoca nije kao prva ...ali ni kod zdravih zena nije ista ...unistile su me mucnine u prva tri meseca ...osecala sam se vise kao bolesna a ne kao trudna ..alil sad je ( kuc,kuc..) proslo
hannah, cim sam saznala da sam trudna otisla kod dr(inace mi je dr Irena Dujmovic B)bas zbog pitanja o maticnim celijama jer pre godinuipo kad sam se prvi put porodila nisam ih ostavila . Ona je prokomentarisala da je ta prica vise marketing ...da ona zna da se samo u Holandiji izvodi lecenje maticnim celijama ms  i to samo progresivne forme koje brzo dovode do invaliditeta i da nije sigurna u ishode ...a da u svakom slucaju i da pocne to lecenje postoje drugi nacini izdvajanja maticnih celija a ne samo pupcanom vrpcom. Pupcana vrpca je pogodna je maticne celije koje se dobijaju iz nje su mlade i lako se prilagodjavaju delu tela gde se ubacuju...
Ona je prokomentarisala da je zbog deteta dobro ih ostaviti ali zbog nas nije sigurna....ja cu potraziti jos neko misljenje imam jos dosta do porodjaja.
Najjeftinije sto sam nasla je banka u Grkoj tu je ostavljanje oko 1600e i 100 e administrativni troskovi ...cuvaju se 20 godina
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 03, 2012, 04:17:35 posle podne
Majo, hvala puno na odgovoru i cestitam na trudnoci :ye1:
Ja mislim da svrnem do Stojsavljevica, ali sam glupava pa sam sad tek ukapirala da je trebalo na pocetku da zakazem u Klinickom centru neku kontrolu, taman bih do 8 meseca stigla na red. ::) Njega juriti za razgovor sada, deluje mi kao nemoguce. A inace, ja sam i mislila za dete. Nikad covek nje moze da bude siguran, naravno, ali ne racunam da ce meni trebati. Pokusacu da vidim sa njim, pa javljam sta on kaze. Taman da uporedimo misljenja dva neurologa. :)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Avgust 03, 2012, 04:24:20 posle podne
čestitam budućim mamama :n1:,čuvajte se devojke,beba nikad dosta  :n13:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 03, 2012, 05:33:25 posle podne
Hannah, sad ti je jako lako da zakazes  pregled ......barem sam ja to lako uradila ....kazes da si u sedmom mesecu trudnoce i da ti treba misljenje neurologa o tvom opstem stanu i  o  porodjaj.... to ce ti stvarno traziti ako se poradjas u Narodnom frontu....
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 03, 2012, 06:14:24 posle podne
Prvo, hvala naco najlepse.   :n1:
A kao drugo, majo, sad si me zbunila nacisto.  :o Meni su jos na pocetku trudnoce rekli da zbog toga sto moj neurolog radi pri KCS mogu da se porodim samo u KCS. Imala sam pre dve godine neku ginekolosku intervenciju i svi su me uputili na Visegradsku bas zbog toga, a tamo nista nisu hteli da rade dok se ne pojavi  neurolog da me pregleda i da misljenje. Lezala sam dva dana i zevala u plafon dok nije dosao (nije bio moj lekar, ali neki sa instituta, prvi put ga vidim....). A jel tvoja lekarka sa KCS? A to za zakazivanje, hvala puno, vec u ponedeljak idem do Klinickog da zakazem za "oma". :ok:
E, htedoh jos nesto da te zamolim. Ako mozes, molim te da mi posaljes link na tu banku u Grckoj, ili bar jos neki detalj. Jel to BioHelenika, mozda? :)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 03, 2012, 07:13:50 posle podne
Ja stvarno nisam imala svog doktora u Visegradskoj a bas da me poradja ko stigne nisam smela. Mozda je bolja ta varijanta da ti je u blizini Institut ako nesto zatreba . Ali gde god da se poradjas ako imas svog lekara  nece dozvoliti da se mucis. Sto mislim da je za nase stanje najvaznije.Doktorka Dujmovic isto radi u KCS na Institutu i samo mi je rekla dodji pred kraj da napisem svoje misljenje, nije insistirala da to bude Visegradska. Da, i jos nesto me je zacudilo: rekla mi je ako se mislis da li da dojis dete, da obavezno i to zbog sebe. To mi nije jasno sto zbog mene?                                                              A ova grcka banka maticnih c.jeste Biohellenica
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 03, 2012, 09:27:53 posle podne
Majo, kako mislis "nisi imala svog doktora u Visegradskoj"? Ako mislis na akusera, to nemam ni ja, i nemam ga nigde, ako mislis na "vezu". A ni moj neurolog nista ne insistira, nismo se videli 5-6 godina. Ginekolozi se svako malo pozivaju na "mog neurologa", kazu da mora da odobrava kojesta, upucuju me da pitam njega. Oni su mi i rekli da ce da me primi samo Videgradska (KCS), jer je tamo "moj lekar", on i ne zna da je postao "zvezda".  :n14:... Ma, moracu da odem do njega, malo da se posavetujem (ako me se seti uopste...). I pitacu ga to za dojenje, a ti ako imas jos koje pitanje pisi slobodno, verovatno bi i mene to zanimalo. ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 04, 2012, 10:06:17 pre podne
Mislim na akusera. Moje iskustvo je bilo da do 36 nedelje sam govorila kako nema sanse da placa korumpirane lekare da bi me porodili ali kad sam shvatila da u Narodnom f.se dele oni koji imaju vezu i oni koji nemaju i da niko ne pridaje vaznost tome sto ja na svakom pregledu im govorim o mom neuroloskom statusu i da sam samo mesec dana pre nego sto sam zatrudnela primala pulsnu. Njihov komentar je trudnoca zena i porodjaj sa  ms i ostalih zena je ista. Jeste ista ali ja znam kako na mene deluje stres i preterano fizicko zamaranje a treba da budem normalna za bebu posle porodjaja. Zato sam nasla svog akusera koji je rekao dodji tad i tad izazvao poradjaj i za 3 h je bilo sve gotovo. A bojala sam se ako odem bez "veze" da ce pustiti da se mucim sto je za mene bilo neprihvatljivo.  To je moje iskustvo sto ne mora da znaci da je isto u Visegradskoj. Samo budi svesna da to sto imas ms njih bas briga, kao sto ti odes da zaradis svoju platu tako i oni.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 04, 2012, 10:10:58 pre podne
a da... Pitaj obavezno doktora za epidural...pisala sam vec o tome kako su mene setali.. I za vitamine mada eto posle godinuipo razlike izmenju trudnoca svasta se promenilo sad recimo ima omega 3 za trudnice sa d3 vitaminom.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Mišica Avgust 04, 2012, 05:07:06 posle podne
nemogu duge tekstove da citam al sam shvatila poentu price.imam samo jednu stvar da kazem mada neznam dal je to neko momenuo.....
u trudnoci organizam stvara hormon koji na organizam deluje isto kao iteferon,tako da i ako ste zatrudneli recimo u pogorsanju za vas nema opasnosti kao ni za bebu.bez lekova ulazite u remisiju  :n14: tako meni objasnila profesorka koja me leci.javite kad stignu bebe,mi smo ovde sestre po zlu,tako da cemo postati tetke  :n16:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 14, 2012, 06:20:03 posle podne
Bila sam do neurologa. Ala su se stvari izmenile...bas sam bila iznenadjena. A jos sam mislila da sam u toku jer sam skoro nesto bila, pa kad sam razmislila ispostavilo se da je "skoro" bilo pre 4 godine. Al sestru iz dnevne bolnice sam prepoznala, doslo mi da izljubim zenu, bar neko poznat.  :-[ Za pocetak, moj lekar vise ne radi kontrole u Klinickom centru, kazu, vec godinama. Sve i da sam isla, poljubila bih vrata. :o
Htedoh Majo da te pitam znas li neku mamu sa MS-om da je imala porodjaj carskim rezom i kako joj je tekao postporodjajni period? I ne samo Maja, ko god zna nesto, neka kaze, bila bih zahvalna.
Pozdravljam sve devojke. :n23:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 15, 2012, 09:07:49 pre podne
na fb sam upoznala jednu zenu koja se poradjala cr i super je prosla ali kod nje je bas blaga klinicka slika ms iznedju dva pogorsanja joj je bila razlika 7 godina. Ja sam se toliko uplasila pre porodjaja da sam bila u fazonu nema sanse to da prezivim i da moram na cr. Cak mi je neurolog savetovala u jednom trenutku cr(dr Zugic mi je tada bila neurolog) ali na sva ta pisanija akuser se nasmejao i rekao ms nije indikacija za cr. Cisto da znas. Kad je sve proslo ne kajem se sto je bio prirodan porodjaj jer ako se nisi mnogo ugojila sve to ide laganica, posle dva sata setas. A rodjenje deteta je najaci osecaj koji sam ikada dozivela ne postoji ni jedan dogadjaj ili stanje koje moze da ti pokrene takve emocije-neverovatno. Ne treba ga prespavati :) od gomile glupost koje dozivis po bolnicama nemoci, pulsnih ovo je dobra stvar.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 15, 2012, 10:16:14 pre podne
Hvala Majo.
Znam da MS nije indikacija za CR, zato ga i nisam trazila niti razmisljala o njemu do sada. Sada akuser kaze da "sam vidjena za CR", sto mi se ne svidja uopste. Inace, MS nije indikacija ni za sta vezano za porodjaj, juce saznah ni da epidural nije nikakav problem sto se MS tice, ali ginekolozi jednostavno ne zele da se uplicu u bilo kakve intervencije  sa bilo kim ko ima neke primarne ne-ginekoloske dijagnoze, a da ne pitaju misljenje odgovarajuceg lekara. Takvo je moje iskustvo, jer su meni vec ranije ginekolozi trazili misljenje neurologa za neke intervencije, mada je bilo jasno da MS veze nema sa tim. Cenim da je to vise stvar lekarske birokratije. Ja sam jedino za epi mislila da ima veze (bilo kakve) sa MS, ali mi juce lekarka neurolog rece da nema. CR  nisam zelela zbog duzeg post porodjajnog toka, oporavka, a znamo da se povecava verovatnoca relapsa posle porodaja te nisam htela jos i CR nad glavom, ali naravno, ako akuser kaze, nije problem.
OK, znaci dobro je prosla ta zena. Odlicno. To me raduje. :ye:  Nesto se nadam da prodjem bez relapsa posle, to bi bilo dobro. :n14:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 15, 2012, 04:24:04 posle podne
A inace, Majo izvini, uvek zaboravim da pitam, kako tvoja trudnoca? Kako si ti? Ono starije dete kako reaguje sto ce dobiti  batu ili seku? :D
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 15, 2012, 05:37:42 posle podne
Totalno drugacija od prve, mnogo teza ali to je normalno ne moze da bude ista. Vise dobijam na kilazi i to me uzasno nervira u prvoj trudnoci sam imala 3kg vise tek u sestom mesecu a vec sad imam 4 kg vise a peti sam i mnogo sam nervozna . Jedino pozitivno je sto vise slikam i to me smiruje. Nije mi zbog fizickog izgleda sto se gojim nego sto opterecujem kicmu a meni su svi problemi i lezije na kicmi. Samo molim Boga da sve bude ok da bih razmisljala i o trecem detetu.a moja devojcica je bas mala 1,5 nema pojma ona sta to znaci.. A da dobro se generalno osecam pijem sve vitamine mamavit, folan i dalje,kalcijum magnezijum, vitamin c, ohb12 svakog meseca i idem na more kolima ne znam da li je pametno ali kad 'oce maler da ti se desi desi ti se i u Beogradu. Cuvaj se sad, bices jako osetljiva a doktori u neznanju ce svasta da lupetaju i da te nerviraju da te setaju nadji obavezno pomoc posle porodjaja da bi sto vise spavala. Ja sam posle porodjaja samoinicijativno primala ohb12 sve mislim kako mi je to pomoglo.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Avgust 16, 2012, 12:39:06 pre podne
CR me nervira i zbog toga sto se posle  njega kasnije vracam treninzima nego da ga nije bilo, a to mi ne odgovara. Al sad, sta je tu je, boze moj. Sta je najbolje za dete-na to idem.
Inace, ja pojma nemam gde su mi lezije. Nikad nisam pitala, nije mi padalo na pamet, a i ne vidim da ja tu nesto mogu da uradim-gde god da su.  :m1: Od vitamina uzimam samo C vitamin i folnak, i evo trenutno OHB12 samoinicijativno (u dogovoru sa ginekologom, naravno), mada za taj OHB12 stalno zaboravljam da odem na injekciju pa mi se deset injekcija otegne na mesec i po. A cuvam se, bar se trudim. Imam 100% bolovanje od firme (ne od grada), pa ne radim od pocetka, pa uzivam. :cheers: Do sada nisam bila sklona nerviranju od strane bilo koga, ali cu poslusati tvoj savet da se ne nerviram, ko zna sta moze da se desi, raznih ljudi ima. Jedino to za pomoc posle porodjaja ce ici malo teze jer smo suprug i ja sami-nema baba, deda, tetaka, ali videcemo nesto da iskombinujemo.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 11, 2012, 12:09:32 pre podne
Pozdrav svima! Dugo me nije bilo,ali opravdano,i nisam vas zaboravila! Evo lepih vesti kod mene-porodila sam se 17.8., imamo jos jednu devojcicu (da podsetim imam sina-5 god.visestruko ometenog,100% invalid,potpuno slep...; zdravu cerkicu od 3 god. I sad,hvala Bogu, zdrava cerkica). Trudnocu sam super podnela fizicki, jedino mi je trnela desna ruka kad su bile one nesnosne vrucine. Ali psihicki sam bila grozno,celu trudnocu sam bila u strahu da li je beba zdrava,i jos ne mogu da se opustim-ne brinem za mene. E, sad da je naporno-jeste. I mi smo sami,nemamo ovde nikog od familije,najblizi su nam muzevljevi roditelji 240km od nas,moja majka skoro 300km i tako,da ne davim. Uglavnom,spavam 4-5 sati dnevno,stalno sam na nogama, ma premorena! Ali kad pogledam decu-ma vredi! 
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Septembar 11, 2012, 12:12:22 pre podne
nova beba  :n13: čestitam ćeru  :D veliki ljubac za sve vas :a10:
drži se mama   :n20:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Daša Septembar 11, 2012, 12:29:56 pre podne
lepa vest...neka je sa srećom!...(http://www.dodaj.rs/f/3j/ON/2rFXvevG/3/poljubac.gif)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 11, 2012, 12:41:27 pre podne
Hvala Naco! Hvala Dašo!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Septembar 11, 2012, 12:03:55 posle podne
Evo lepih vesti kod mene-porodila sam se 17.8., imamo jos jednu devojcicu 
Čestitam od srca  :a3: :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maki Septembar 11, 2012, 12:29:18 posle podne
Cistitka i od mene  :a3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Vila Septembar 11, 2012, 06:00:28 posle podne
Cestitam  i jaaaaa. :n16:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Septembar 11, 2012, 07:50:49 posle podne
Čestitam bebirona. :D
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Septembar 11, 2012, 08:19:40 posle podne
 ....superrrr..... Bas lepa vest... Cestitammmm. "Hoce Nas"jel si sve tri trudnoce iznela sa predhodno ustanovljenom dijagnozom. Ja bih stvarno velela da imam troje dece... Jel si posle predhodna dva porodjaja imala neka drasticna pogorsanja?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Septembar 11, 2012, 11:36:19 posle podne
Cestitam od srca  :ye1: :n13:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 11, 2012, 11:44:57 posle podne
Eh, ja dok ne stignem da odgovorim... Tek sad sam slobodna i izvinjavam se sto nisam pre ali stvarno ne stizem. Prvo, HVALA SVIMA na cestitkama! Sto se tice pitanja, kod mene je prvi napad (retrobulbarni neuritis) bio 11 meseci posle drugog porodjaja (aprila 2010.god.), tako da ne znam kakva me pogoršanja cekaju posle porodjaja-videcemo sad, za sada se-pu,pu,da ne ureknem-drzim. U trudnoci mi je bilo super,da pozelis duze da traje! Da imam pomoc oko dece, kakva sam blesava,rodila bih jos! Ionako ne mogu da radim zbog sina (previse je ometen i nece da ga prime u dnevni boravak a u dom ne mogu i necu da ga dam).
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Septembar 12, 2012, 09:45:10 posle podne
Cestitam, divne vesti.   :n16: Sve najlepse zelim.  :n13:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 13, 2012, 12:49:47 pre podne
Hvala Hannah!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Septembar 19, 2012, 08:40:53 posle podne
Hannah, kako je? Jos koliko je ostalo do porodjaja? Ja sam bila skoro na expertnom uz i cim sam im rekla da sam imala neuroloske ispade poslali me na patologiju trudnoce. Sad cu da se gnjavim po lekarima za dzabe. U prethodnoj trudnoci to mi nisu trazili
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Septembar 19, 2012, 10:47:39 posle podne
E Majo, dobro je hvala.  :) Evo 36-a nedelja, farbamo stolariju, cekamo jos malo suncanih dana da operemo bebece stvari sto smo nakupovali, ja danas nosila neke slike na uramljivanje-noge mi otpadose, kad sam budala... :n2: U petak idem ono na jedan dan u bolnicu, vec standardno (idem svakog meseca na jedan dan od sedmog meseca, to im je valjda praksa u Visegradskoj, vec imamo drustvance koje se vidja jednom mesecno :n30:) i tako. Kako se ti osecas? (sem tog zezanja sa lekarima....)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 19, 2012, 11:33:46 posle podne
Majo, Hannah ko vam vodi trudnoce?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Septembar 19, 2012, 11:38:38 posle podne
Meni Dr. u mom Domu zdravlja, sumnjam da bi ti znacilo ime. :n14:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Septembar 20, 2012, 10:16:29 pre podne
ja sam 26 nedelja. Imam jos dosta. Mala mi je razlika izmedju prve i druge trudnoce, bice u dan dve godine izmedju njih dve i bas mi je naporno. Ne vodim nigde posebno trudnocu ,radim sve analize u dz i uzimam upute, malo sam opustena jer sam uradila amniocentezu i expertni u.zvuk. Kako je tebi Hoce Nas posle porodjaja?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: seve Septembar 20, 2012, 11:01:12 posle podne
Sa srecom mame, cestitam.  :D :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Septembar 21, 2012, 12:00:28 pre podne
Hvala seve. :n1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 21, 2012, 01:46:35 pre podne
Ovaj ajvar i zimnica ako me ne obore s' nogu-nista nece! Od jutros do evo sad sam na nogama, vi mi dodjete kao sedativ pred spavanje:-). Jos mi sin pored svih muka koje ima dobio jaku upalu krajnika a i ovako nista ne jede a sad se hranimo i pojimo na silu na špric, beba bas ima grceve pa dosta place,starija cerka-3 godinice,ljubomorna na bebu pa samo trazi moju paznju,muz radi a mi sami ovde zivimo tako da sam ja premorena,spavam dnevno 4-5 sati. Tako da bol u nogama,mada vise zateze desna butina pozadi,kao blagi spazam, manju slabost i trapavost u rukama ja povezujem sa umorom. Postoji jedna tacka na temenu glave koja me jace boli kad sam pod tenzijom-ono kad ne znam sta cu pre da uradim. Inace sam dobro. Nadam se da ce mi biti bolje kad se bar malo odmorim. Nece vecno biti zimnica,grcevi,angina-da bar malo usporim tempo,bolje organizujem i tako... Ala sam oduzila sad :-)! Ajd' kad sam vec udavila da kazem jos i to da sam na pocetku 9.meseca imala napad levog bubrega i zavrsila hitno u Visegradskoj gde sam bila do porodjaja i otkrili da imam kamencice u oba bubrega,ali ja to ne povezujem sa ms. Ne znam,mozda gresim? Ali to je vec druga tema. Kako ti Majo podnosis samu trudnocu?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 21, 2012, 01:49:12 pre podne
Hvala Seve!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Septembar 21, 2012, 06:45:15 posle podne
Cim sam usla u drugo tromesecje sve mi se smirilo, mucnina i umor su nestali, stabilno za sad ...pocetak trudnoce mi je fizicki i psihicki bio naporniji od najgoreg neuroloskog napada koji sam ikad imala. Kad vidim sta ti Hoce Nas radis ...ja mogu reci da sam razmazena. Malo me hvata frka od porodjaja , cudno ali vise nego za prvi. Sad sve znam sta me ceka.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Septembar 22, 2012, 01:42:34 pre podne
I budi sto vise mozes razmazena! Ja i danas psujem i sebe i muza i svu papriku ovog sveta! To je valjda u nasem narodu-nemoj da ostanemo gladni slucajno! Kao da ce rat a ne zima! Ali gde god se okrenem-nigde nikog, i sta cu, moram ja da uradim,znam da mene opet to ceka. Nemoj da se plasis porodjaja, bice sve dobro. Meni su u toku indukcije, kad su videli da imam bas jake bolove dali neku inekciju da ih ublaze, mislim da su zbog ms jer sam bas naglasavala da bolujem od nje. Naglasavaj im i ti, sta te briga, naravno ljubazno. Mogu ti reci da su bili brizni i ljubazni doktori u porodilistu u Visegradskoj,zadovoljna sam.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Septembar 28, 2012, 09:55:03 posle podne
imam problem, ja se u glavnom pridrzavam Swankove dijete i tokom trudnoce. Ne jedem crveno meso, masne mlecne proizvode.... Medjutim na poslednjoj kontroli pronadjeni su mi neki ketoni-seceri u urinu zbog nepravilne ishrane. A po meni ne moze biti pravilnija. Ne znam kako da balansiram izmedju onog sto je dobro za mene i za bebu!?Kako ste se hranile u trudnoci jel imala neka slicni problem?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Septembar 28, 2012, 10:33:19 posle podne
Ja se hranim "normalno", u smislu, nisam ni na kakvim dijetama ni pre ni tokom trudnoce. Crveno meso volim i jedem, a mlecne proizvode ne volim ali jedem koliko moram. Dakle, sve jedem, jedino sto mi je tokom trudnoce lekarka malo smanjila unos voca a povecala unos povrca (mogu da zivim na vocu, a ni to nije bas zdravo). Nisam nikada imala nikakav problem sa KS (ni pre ni tokom trudnoce).
Sta kaze lekar? Jesi li isla kod nutricioniste?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Septembar 28, 2012, 10:44:32 posle podne
ma nisam jer je to bilo u maloj kolicini samo jedan plus a maksimum je tri, sutra idem da ponovim analizu. Dr misli da nije nista zabrinjavajuce ali moram da sredim ishranu.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Novembar 07, 2012, 11:53:56 pre podne
Samo da javim da sam 29.10. rodila decaka i da smo svi dobro. Porodjaj je bio indukovan, a sada smo svi kod kuce i uzivamo. Pozdravljamo vas. :n20:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Novembar 07, 2012, 12:25:06 posle podne
beba   :n13: (http://www.en.kolobok.us/smiles/artists/connie/connie_38.gif)
čestitam hanna :a2:
:a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Novembar 07, 2012, 12:58:57 posle podne
Čestitam  hannah  :a3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana Novembar 07, 2012, 01:35:12 posle podne
divno..cestitke  :ye1: :n13:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: somi87 Novembar 07, 2012, 02:09:16 posle podne
Cestitke i od mene! :n1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Novembar 07, 2012, 06:50:21 posle podne
Hvala drugari. Ljubimo vas.  :n16:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Maki Novembar 07, 2012, 06:54:14 posle podne
Divno . :n13:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Novembar 07, 2012, 11:15:36 posle podne
cestitam od srca,uzivajte
 :a2:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Novembar 07, 2012, 11:28:30 posle podne
Чститам.  :a2: :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Jellena Novembar 08, 2012, 12:23:41 posle podne
 :a2: bebach  :a3: cestitke  :n13:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Novembar 09, 2012, 08:10:47 pre podne
Superrrr.....bas lepa vest.....CESTITAMMMMMM :)
Sto su ti izazivali porodjaj? ti si tako trazila ili su morali? Gde si se porodila?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Benćo Novembar 09, 2012, 12:39:59 posle podne
Konačno i nešto lepo!  :n16:

Čestitam i svima sve najlepše. :D

 :n1:  :n1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Roxi Novembar 09, 2012, 10:53:08 posle podne
Cestitam od sraca! Ovo je predivno!   :a5: :a3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Bebica Novembar 09, 2012, 10:56:52 posle podne
cestitam  :n1:  :n13:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Novembar 10, 2012, 09:42:04 pre podne
Hvala drugari jos jednom.  :n20:
Majo, porodjaj je bio indukovan jer smo presli termin 5 dana, nista nisam trazila. Licno, nisam zelela indukovan porodjaj jer sam se plasila da indukcija ne izazove spazam pa da onda upadnemo u problem (znam da ne bi trebalo, ali indukcija ipak nije potpuno prirodna). Ali, imala sam odlicnog lekara koji se nije odvajao od mene, izigravao je i lekara i babicu i zabavljaca, bio sa mnom od pocetka do kraja, tako da je sve proslo u najboljem redu. I, pomenuti lekar mi nije bio veza nikakva. Eto, ima jos takvih.
Porodila sam se u Visegradskoj, gde sam i vodila trudnocu od sedmog meseca. Indukcija je trajala 6 sati.

P.S. spazma sam se plasila jer mi je svojevremeno Dexazon (injekcije) izazvao spazme na 3 minuta, jedva su se smirili uz 7-dnevnu terapiju Mazepinom. Od onda koristim samo i iskljucivo pulsnu terapiju Metilprednizolonom kod relapsa (vec uobicajenu, znate svi...), mada pravi relaps nisam imala godinama. Sta god treba, javi-tu sam da pomognem koliko mogu. Sve najbolje zelim tebi Majo u trudnoci i svima ostalima.  :n1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Decembar 04, 2012, 11:40:40 posle podne
Čestitam hannah! Izvini nisam stigla pre,stvarno nemam vremena ni za sta. Ali za lepe zelje nikad nije kasno! Drago mi je da je sve super proslo. I ja sam zadovoljna tretmanom doktora u Višegradskoj. Kako ste sad ti i bebac?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Decembar 05, 2012, 08:05:45 posle podne
Hvala Hoće nas!
bebac i ja smo dobro, on raste, sad vec ima mesec dana i veliki je momak. :n13:
Pozdravljam te  :n23:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Decembar 05, 2012, 09:39:33 posle podne
Spavas li ista? Jel ima bebac grčiće? Pozdravljamo i mi vas!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: seve Decembar 05, 2012, 11:05:16 posle podne
@hannah
Pozdrav za vas  :n23:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Decembar 06, 2012, 08:02:46 posle podne
Hoće nas! spavam vrlo malo, mozes da pretpostavis. Grcice nema vise, imao je kratko ali vrlo intenzivno, nekoliko dana vezano nije prestajao da dreci, jadnicak. Sada je OK, tako deluje. Pozdravljamo te. :n23:
Hvala seve  :D
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Paccolina Decembar 12, 2012, 12:40:39 pre podne
Pozdrav drage mame! Tu sam nova, citam vase ohrabrujuce i pozitivne postove, pa mazim stomak i govorim da ce sve biti u redu  :ok: Inace, imam 37 godina, Dg sam dobila 2009. (jan), nemam relapse hvBg, ne uzimam lijekove, samo Orthomol Natal, i malo vise magnezija. Trudim se pratiti Swank diet, i generalno zdravo zivjeti. Nije mi bas zdravo biti budna ovako kasno, ali eto spavala sam danas popodne  ;)

2007. sam rodila zdravog djecaka, ali mi je svu srecu pomracila moja glupa Dg godinu i po kasnije. Nisam imala relaps, vise je to bilo povremeno probadanje u lijevoj ruci, i nakon silnog cackanja po Internetu, jednog MS slucaja u muzevoj familji, dodjem do neurologa. 9 mjeseci kasnije konacno dobijem uput za MR, i eto, cetiri lezije... Sve su to potvrdili i nalazom lumbalne punkcije.

Dugo smo cekali, ali smo se ipak odlucili za jos jedno dijete. Sad sam u 6 mjesecu, trudnoca mi je malo drugacije od prve, nekako sam sebi teska, ali u sustini dobro je. Brinem se za porod, poslije poroda, ne znam o cemu sve ne razmisljam. Koje su vase preporuke? Isla bih na prirodni porod svakako, sta mi je ciniti poslije poroda? Svi su obecali maksimalno pomoci (muz, mama), ma kazu necu se morati ni buditi, sve ce oni zavrsiti oko bebe... Daj Boze, i prvo sam samo ja cula kad place po noci  ;)

Eto, ako imate vremena, znace mi savjeti i razgovor uopste.

Veliki pozdrav!  thanks
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Decembar 12, 2012, 09:58:47 pre podne
ja sam se odlucila za  drugo i oba u dijagnozi... prvi konkretan napad je bio u februar 2010 i februar 2012 i oba puta mesec dana posle terapije ostala trudna ...sad sam u devetom....cekam porodjaj. Bez obzira sto su mi tako blizu trudnoce i isti pol ..trudnoce se toliko razlikuju da je to strasnooooo...ali to je normalno nema veze sa ms. Da mi je prva trudnoca bila teska kao ova sad nikad se ne bih odllucila za drugo dete ...pola trudnoce sam prelezala ...sto zbog mucnina, kontrakcija, amniocenteze zbog godina....sad snega.....
ja se nisam dvoumila oko toga da imam decu ni u jednom trenutku ... stalno mi je u glavi recenica doktorke kada sam bila na kontroli prvi put i pitala je da li u opste da razmisljam o deci ona je rekla NI NAJZDRAVIJA MAJKA NE MOZE DA GARANTUJE SVOJOJ DECI DA CE BITI TU ZA NJIH CEO ZIVOT...
jedino sto se spremam je da posle porodjaja imam udarnu dozu viramina ...ogroman spisak  vitamina da malo imunitet dovedem u red...ali moram sa pedijatrom da vidim..
Ja bih isto volela prirodan porodjaj ...ali ne bih volela da me muce ako ne ide lako ...nek urade sta god hoce samo nek bude lako  :)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Decembar 12, 2012, 12:15:24 posle podne
Epidural? ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Decembar 12, 2012, 02:54:43 posle podne
meni  nisu odobrili ni neurolozi ni anesteziolg u N.frontu tako da sad i ne pokusavam a vidim da i  Hannah  ima isto iskustvo....sve to kao moze ali ipak nemoj ...pa ti budi pametna.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Roxi Decembar 12, 2012, 04:21:20 posle podne
Zavidim ti na problemu...  :n20:
Ako je beba u normalnom polozaju, zar nije najbolje da ide prirodan porodjaj...
Kako god da odlucis zelim vam svu srecu ovog sveta, tebi i bebi!  :n13:  :n1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Paccolina Decembar 12, 2012, 06:42:35 posle podne
Pa i ja mislim da je prirodni porod uvijek bolja opcija, naravno uz punu pomoc osoblja, da im se naglasi da je porodilja sa MS... Jos nisam razgovarala sa svojim neurologom o trudnoci, cak i ne znam sta se preporucuje inace kao porod kod MS pacijentica. Moj problem prilikom prvog poroda je bio taj da su mi trudovi bili izuzetno jaki ali se nisam otvarala dovoljno brzo. To su doktorove rijeci. Moze biti od MS? Tada jos nisam znala za dijagnozu...

Jesu vama spominjali imunoglobulin? Jeste li ga primale nakon poroda?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Roxi Decembar 12, 2012, 07:26:20 posle podne
Moja sestra, koja je potpuno zdrava - prvu devojcicu je rodila prilicno lako(osim sto je dobila vrlo bolne šuljeve). Drugu trudnocu je nosila vrlo tesko i tesko se porodila. Hocu da kazem da tu MS i nije presudan. Kao sto znas i sama.

Ovo me interesuje - imunoglobulin. Ko ga je i zasto dobijao od vas?
Sticaj okolnosti,, imam prijatelja koji muku muci s infekcijama i neko mu je preporucio imunoglobulin kao resenje u unistenju Klebsiella pneumoniae, bekterije.
Da li je neko od vas koristio imunoglobulin?
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Decembar 14, 2012, 09:38:53 pre podne
prosle god kad sam se poradjala neurolog mi je bila dr Zugic i ona nesto nije bila za tu varijantu ....bukvalno mi je rekla ako ti bude lose dobices kortikosteroide ....srecom cela god je bila ok.....Da bi se dobili imunoglobulini mora da se prodje komisija a koliko sam shvatila dobija se jednom mesecno 3x ... ove god  kad sam ostala trudna pitala sam dr Irenu Dujmovic B. za to nista odredjeno mi nije rekla kao i za maticne celije....njen komentar je bio to nije medicina to je marketing, kao i za epidural... Primecujem da postajem odusevljena dvosmislenim odgovorima...nista nema crno ili belo .....mnogo je ta boja pomesana
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Roxi Decembar 14, 2012, 12:58:40 posle podne
Hm... u svakom slucaju, hvala na odgovoru.
Puno srece!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Decembar 14, 2012, 08:05:00 posle podne
Paccolina, prvo da ti cestitam na trudnoci :D
Nikakve savete nemam sto se trudnoce tice i mislim da se trudnoca kod zena sa MS ne razlikuje od bilo koje druge. Pred kraj ce ti akuser verovatno traziti misljenje neurologa oko porodjaja (meni jesu), a neurolog je meni napisao da porodjaj treba da se odvija u skladu sa akuserskim procedurama-nevezano za MS. Nisam imala nikakve vanredne terapije/intervencije tokom trudnoce, izuzev sto sam u prvom trimestru trazila turu od 10 injekcija OHB12. To je sve. Inace, nisam ni na kakvim dijetama, ne uzimam nikakvu terapiju,a relaps nisam imala godinama (u remisiji sam dugo).
Sve najlepse ti zelim :n13:

Sad ja da pitam nesto nevezano za trudnocu. Zelela bih da zakazem razgovor sa imunologom vezano za ove uzase sa imunizacijom dece (vakcinacije). Imate li neku ideju gde da odem, koga da pitam, gde je Institut za Imunologiju, postoji li tako nesto, bilo sta? Hvala unapred. :n23:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Decembar 15, 2012, 11:48:53 pre podne
Epidural? ;)

bolje i carski rez nego epidural
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Decembar 15, 2012, 02:38:00 posle podne
ja isto kazem...  imam strah kad primam anesteziju kod zubara ....ona osecaj da mi je nos utrnuo i jezik odmah me vrate kako izgleda kad ne kontrolises neki deo svog tela....a bas noge da ne kontrolisem dva sata....istraumiracu se vise nego da izdrzim bol. Mozda je to primitivno ,ali je ikreno ....jojjjj samo da zavrsim sa ovim i da bude sve ok
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Paccolina Decembar 17, 2012, 07:52:34 posle podne
Hannah  :D  :n23: Hvala na odgovoru i cestitkama, i ja tebi cestitam na prinovi, zelim vam puno igranja, mazenja, i da nacisto razmazis svoje pile  :)
Drago mi je cuti ovako dobre vijesti, posebno onaj dio da godinama nisi imala relaps, dBgd nikad nijedan ne imala  :ye:
Mi cemo kod gin na kontrolu sljedece sedmice, pa cu se onda javiti i neurologu, da vidim sta predlaze...

Da vas pitam jos nesto: muce li vas grcevi u trudnoci? Svako jutro vucem nogu za sobom, mada sam pocela uzimati magnezijum vec nekih 15ak dana, sve to traje kratko ali me izludjuje takvo budjenje! Negdje sam procitala da treba uzimati cak i 700 mg?!?!!  :o
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Paccolina Decembar 17, 2012, 07:57:45 posle podne
Ni ja nisam ljubitelj bockanja u kicmu vise (nakon punkcije)... Ja sam iz Sarajeva, ove godine se desio slucaj nestrucno uradjene epiduralne, nakon cega je porodilja podlegla, kratko nakon poroda  :(  Sudjenja doktorici se sjecam, ali ne i presude... Ne bih se usudila.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Decembar 17, 2012, 09:26:53 posle podne
 :sad:
Sorryyyy, zaboravite šta sam pomenuo.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Decembar 30, 2012, 08:31:48 posle podne
Drugari, da javim....da sam majka jos jedne devojcice:)
Koliko sam se plasila porodjaja to je bilo strasno a sve je bilo gotovo za dva sata. U bolnicu primljena sa 2,5cm otvorena u       12 h probusen vodenjak i ukljucena indukcija ...bez epidurala, vikanja urlanja...pomoglo mi je duboko disanje...kad mi je babica rekla sad sam 9 prstiju otvorena to je bilo oko 2h iz 3 napona sam izgurala bebu.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana Decembar 30, 2012, 08:35:27 posle podne
Divno,Maja!cestitam  :a2: :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: naca Decembar 30, 2012, 08:50:44 posle podne
majo divno  :n13:,čestitam devojku (http://www.smilies.4-user.de/include/Babys/smilie_baby_056.gif) (http://www.smilies.4-user.de) :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Daca Decembar 30, 2012, 09:15:33 posle podne
Cestitam majo! Za tebe i bebirona veliki   :a7:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Ena Decembar 30, 2012, 10:24:43 posle podne
Majo sve čestitke  :a3: :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Bebica Decembar 30, 2012, 10:26:31 posle podne
cestitam devojcicu  :a3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Decembar 30, 2012, 10:26:43 posle podne
 :cheers:
Čestitam!!!  :D
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Roxi Decembar 31, 2012, 01:19:44 posle podne
Cestitam Majo!!!  :cheers:  :n13:  :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Benćo Januar 02, 2013, 03:11:57 posle podne
Sve čestitke Majo  :ye1: :a2:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Januar 02, 2013, 07:44:04 posle podne
Majo svaka cast,cestitam od srca  :a10: :a7:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Daša Januar 02, 2013, 10:45:30 posle podne
 :a3: čestitke Majo :a10:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Hoće nas! Januar 07, 2013, 07:42:57 posle podne
Čestitam Majo!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Januar 08, 2013, 04:15:35 posle podne
Hvalaaa, hvalaaaa. Tek sad vidim koliko sam ja

imama vremena za sebe sa jednim detetom :) ne stizem ni na internet da izadjem
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Januar 09, 2013, 02:17:44 posle podne
Majo cestitam. Mnogo mi je drago da je sve tako dobro proslo. Uzivaj sada sa svojim devojcicama.  :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Januar 24, 2013, 11:39:27 pre podne
Pozdrav svima.Danas sam postala clan foruma.Imam MS  i razmisljam o trudnoci.Nadam se da cu ovde naci potrebne informacije :m3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Benćo Januar 24, 2013, 07:49:58 posle podne
Nensy035,
dobrodošla :n23:, a saznaćeš ovde i još mnogo toga.
Trebalo je samo da se prijaviš u deo "dobrodošli" a onda i u "predstavljanje." To će ti "zameriti" i administrator i moderator. Ako jesi, onda izvini, nisam tamo gledao. ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Januar 25, 2013, 02:49:22 posle podne
Iskreno ne znam ni sama jer sat vremena nisam uspela da se prijavim ;D Ali sada sam tu :n13: Hvala na dobrodoslici!!!
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Januar 25, 2013, 03:02:59 posle podne
bencio, prijavila se. http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,5420.0.html

;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Januar 25, 2013, 03:11:01 posle podne
 :) Hvala Sklerozica.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Januar 25, 2013, 03:12:58 posle podne
Nema na čemu.
Sada, ovde pitaj što te zanima pa kad ženska čeljad pročita, očekuj odgovor. ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Januar 25, 2013, 03:39:14 posle podne
Drage dame,da li je neka od vas bila na interferonu pre odluke o trudnoci?Da li je moguce odmah nastaviti terapiju posle porodjaja ili gubite mesto (dodeljuje se nekom drugom a vi iznova cekate)?Meni je na interferonu odlicno pa mi odluka jos teze pada :n3:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Benćo Januar 25, 2013, 04:55:11 posle podne
bencio, prijavila se. http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,5420.0.html

;)
Hehe, posle sam ukapirao, da ne bi mogla da piše da se nije prijavila, al' beše kasno :) ;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Sklerozica Januar 25, 2013, 10:21:24 posle podne
;)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Januar 30, 2013, 07:46:28 posle podne
Nensy035, ja sam bila svojevremeno na Rebifu, pa prestala zbog planirane trudnoce. To je bilo davno. U medjuvremenu sam se porodila i da, ako sam dobro razumela, mogu da nastavim, samo treba da se javim svom neurologu. :)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Februar 01, 2013, 01:31:20 posle podne
Hvala na odgovoru hannah :n23: Cekala si tri meseca da bi se organizam procistio ili se trudnoca desila ranije,kako je protekla sama trudnoca i period posle porodjaja jer sam i ja na rebifu!!!Kako si sada...
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: hannah Februar 05, 2013, 01:31:25 posle podne
Ma jooook, sa rebifom sam prestala pre nekoliko godina a trudnoca je bila prosle godine. Nisu rebif i trudnoca u mom slucaju ni u kakvoj vezi. Trudnoca je protekla normalno, uredno, sve ok. Imala sam skoro jedan relaps, i sad je sve u redu. Posto je meni MS vec dugo u remisiji, dogovor je da se javim ako budem imala jos neki relaps u neko skorije vreme, pa ce me staviti na listu. To je sve  :)
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Februar 05, 2013, 03:03:51 posle podne
Nadam se da vise nece biti relapsa i da ces uspesno gurati i bez rebifa!!!Svi znamo da je period izmedju dva relapsa nepredvidiv-od par sedmica do deset i vise godina.Ja navijam za ovu drugu varijantu.  :ye:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: iva Jul 27, 2013, 01:55:45 posle podne
Cao, svima. Zanima me da li je neka od vas primala imunoglobuline za vreme porodjaja i kasnije? Čitala sam da se preporučuje. Ako jeste ili znate nekog ko je primao, molim Vas da prenesete iskustva. Da li je imalo efekta? I je li svaka od Vas koja ima dece imala napad posle trudnoce? Hvala unapred na odgovoru, nadam se da ce neko videti i odgovoriti jer vidim da ova tema nije odavno otvarana.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: tatijana Jul 27, 2013, 02:12:25 posle podne
Iva ,ja nisam ni znala pre trudnoce da imam ms i odlicno sam se osecala u trudnoci,radila do 8.meseca.Jedino sam imala povremeno trnjeje nogu,ali to je normalna pojava kod trudnica.E,sad porodjaj je bio problem,jer se nisam otvarala ,a pukao je vodenjak i cekali su 38 sati.Hvala Bogu da je sve proslo u redu.Uradjen mi je carski rez.Meddjutim,iposle par sati dobijem iznenadno krvarenje..znam samo da mi se ginekolog prepao i hitno dosao od kuce..pa,onda infuzije,cuda i tako...ne znam ni danas sta se sve to izdesavalo..uglavnom,nekako izvukoh zivu glavu,ali za par meseci krenulo trnjenje kicme,pa onda polako redom...  :n14:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Jul 27, 2013, 05:21:28 posle podne
ivo ja sam upoznala  zenu koja nije imala ispad nakon porodjaja...znaci postoje,mada mislim da vecina ima izvesne tegobe...
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: iva Jul 31, 2013, 01:02:56 posle podne
Hvala na odgovoru, bas je uzasno sto pored svega, umesto da se čovek samo obraduje, moramo da lupamo glavu svim i svačim.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Avgust 01, 2013, 01:53:43 posle podne
..kazu da je rizik od pogorsanja povecan posle porodjaja od 3-6 mes. posle svaki relaps se ne povezuje sa trudnocom nego sa tokom bolesti.
Ja u tih prvih sest meseci nisam imala pogorsanja ni u jednoj ni u drugoj trudnoci....

...stvarno mislim da su zene zasticene od pogorsanja dok doje dete ...doktori kao i u svemu kod ms su podeljeni , neki misle DA neki NE..ali moj glas jeste za dojenje
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Nensy035 Januar 23, 2014, 02:15:34 posle podne
ne znam da li sam prolupala ali ja ni posle ovog relapsa ne odustajem od pokusaja da ostanem u drugom stanju...OK,znam da zbog pulsne moram malo da pricekam  ali za neki mesec mozda probamo opet...  :n14: :n14: :n14:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Januar 23, 2014, 10:14:27 posle podne
 :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Bebica Januar 23, 2014, 11:38:20 posle podne
 :ye1:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Fiona81 Jun 24, 2015, 01:07:23 posle podne
Pozdrav svim mamama i buducim mamama!

Ja sam osam mjeseci nakon porodjaja, zbog utrnulosti zavrsila na neurologiji, gdje mi je dijagnostifikovan klinicki izolovan sindrom suspektan na ms. Vec sam na odgovarajucoj temi pisala, nalaz likvora je pokazao oligoklonalne trake i po mojoj dr. ja imam ms, samo cu zvanicnu dijagnozu dobiti nakon drugog pogorsanja. Ipak, ja se nadam da cu je demantovati ;)

Mnogo bih voljela da moja djevojcica ima brata ili sestru. Pa ipak, uzasno se plasim nekog pogorsanja nakon drugog porodaja. Imam 33 godine i nekako osjecam da sam prema kcerkici duzna da budem odgovorna i da ne cinim nista sto moze pogorsati stanje, jer znam koliko joj trebam. Prvu trudnocu sam savrseno podnijela, radila do ulaska u deveti mjesec, prorodno se porodila...Ma sve super, ali eto, dr. povezuju moje pogorsanje zdravlja sa porodjajem iako nije nastupilo u tih nekih 3-6 mjeseci, vec nakon 8...valjda to na isto dodje...

Uglavnom, mnogo bih voljela jos jedno dijete, a mnogo se plasim i sve su prilike da se necu usuditi.

Zato se divim svim zenama koje su prebrodile svoj strah i zelim vam od srca svu srecu ovog svijeta.

Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: barbika Jun 25, 2015, 02:50:32 posle podne
Fiona,samo budi pozitivna i guraj dalje  :n20:
Biće još neka beba ,nećeš ovde stati  :n29:
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Fiona81 Jun 25, 2015, 10:43:02 posle podne
imam problem, ja se u glavnom pridrzavam Swankove dijete i tokom trudnoce. Ne jedem crveno meso, masne mlecne proizvode.... Medjutim na poslednjoj kontroli pronadjeni su mi neki ketoni-seceri u urinu zbog nepravilne ishrane. A po meni ne moze biti pravilnija. Ne znam kako da balansiram izmedju onog sto je dobro za mene i za bebu!?Kako ste se hranile u trudnoci jel imala neka slicni problem?
Sad procitah ovaj post. Meni je nutricionista rekao da je dobro da uvijek budem u blagoj ketozi. Mozes u apoteci kupiti trakice i pomocu urina provjeravati stanje( bude svijetlo roza linija u toj pozeljnoj blagoj ketozi). Tako on meni rece pa sad ne znam...uglavnom po njemu treba izbaciti ugljene hidrate, nezdrave masnoce i secere. Preporucuje masnoce zivotinjskog porijekla i maslinovo.


Barbi hvala ti...
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: maja Jul 01, 2015, 08:00:39 posle podne
Uh na to sam i zaboravila...imam dvoje dece od 2.5 i 4.5 pa zivim kao na traci. Ginekolog mi je tada govorio da ketoni znace da mrsavim u trudnoci i njihovo oslobadjanje nije dobro za razvoj bebe...nemam pojma koliko je to tacno. Kada sam se lomila oko drugog deteta isla sam prvo kod neurologa, ona ipak najbolje zna kakav je oblik mojih pogorsanja, ginekologa, kardiologa, pricala sa muzem, roditeljima ....iiii samaaa presekla.
Naslov: Odg: Multipla skleroza i trudnoća
Poruka od: Fiona81 Jul 04, 2015, 12:24:53 posle podne
Mi se ozbiljno lomimo oko drugog djeteta. Uzasno se plasim. Je li tacno da nakon porodjaja nastupa pogorsanje? Kakva su vasa iskustva? Ja sam citala da su sanse za relaps 30-40 posto vise u prva 3-6 mjeseci nakon porodjaja...

Majo, ketoni su obicno znak da si na nekoj dijeti. Mislim da ih luci jetra. Ne znam koliko je opasno biti u ketozi u trudnoci.
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.