U redovima za pasoše ne važe „neka stara dobra pravila“
Preko reda, ako se složi ceo red JELENA ILIĆ | 16. 08. 2010.
Beograđani koji zbog pasoša moraju da ustanu u cik zore kako bi u redu proveli i po nekoliko sati, ne pokazuju razumevanje ni za trudnice, roditelje sa bebama, pa čak ni za osobe sa invaliditetom. U policiji kažu da oni „na papiru“ imaju prednost, ali da zbog burnih reakcija ostalih građana, pre nego što ih prime preko reda moraju da zatraže saglasnost prisutnih.
- Ljudi koji čekaju za pasoš nemaju milosti ni prema kome. U neku ruku ih razumem, ali opet nekima je ipak malo teže. Pošto nas nisu pustili kad smo došli sa bebom, morao sam ja da stanem u red uzmem broj sa zakazanim vremenom. Policajka koja je radila samo je nemoćno slegla ramenima i rekla mi da dođem bez deteta da zakažem, pa da u to vreme ja i supruga dođemo sa bebom – objašnjava Aleksandar je svom četvoromesečnom sinu pokušao da izvadi pasoš na Savskom vencu.
Ipak, na najveće nerazumevanje nailaze osobe sa invaliditetom. Ukoliko neko od njih pokuša da preko reda preda dokumenta ili podigne pasoš, zna da nastane pravi haos.
- Ako vidimo ženu sa stomakom ili nekoga u invalidskim kolicima ili sa štakama, izdvojimo ih i uvedemo preko reda. Ipak, to često izazove baš burne reakcije. Desilo se da smo hteli da primimo čoveka u kolicima, ali da nismo uspeli. Ljudi su bili toliko besni, a neki su čak rekli da je njemu mnogo lakše nego njima jer on bar sedi – kažu u OUP-u Zemun.
Raspitati se telefonomU policiji savetuju trudnice, osobe sa invaliditetom i roditelje sa decom, da se pre nego što odu da predaju dokumenta prvo informišu.
- Pozovite nekoliko policijskih stanica i objasnite im u čemu je problem. Oni će im reći kad je najbolje da dođu i kome da se obrate, kako bi im bar malo olakšali proceduru. Zaista se trudimo da ovoj osetljivoj kategoriji izađemo maksimalno u susret ali to ne zavisi samo od nas, već i od razumevanja svih Beograđana – kažu u Upravi za upravna pitanja.
ceo tekst : Blic