Autor Tema: Rani simptomi demencije  (Pročitano 11836 puta)

Van mreže davor.v

 • Član
 • **
 • Poruke: 3386
 • Pol: Muškarac
Rani simptomi demencije
« poslato: April 22, 2008, 12:57:04 pre podne »

 Muškarci skloniji zaboravljivosti od ženaPrethodne studije pokazivale su jednaku sklonost spolova demenciji, pa je ova studija svojim rezultatima iznenadila znanstvenike.
Ako vaš dečko ili suprug stalno zaboravlja godišnjice ili vaš rođendan, možda krivnja ne leži u njemu. Rezultati novog istraživanja pokazali su da muškarci puno češće od žena pate od problema s pamćenjem i drugim "misaonim vještinama" koji su rani simptomi demencije.
Zaboravljivost je uvijek povezana sa starenjem, ali zaboravljanje svakodnevnih stvari u srednjoj ili mlađoj životnoj dobi, rani su simptomi demencije. Istraživanje pokazuje kako su muškarci već s malim kognitivnim oštećenjima tri puta skloniji razviti simptome demencije.
Istraživanje je pokazalo kako su zaboravljivosti i drugim ranim simptomima demencije puno skloniji muškarci. Prethodne studije pokazivale su jednaku sklonost, pa je ova studija svojim rezultatima iznenadila znanstvenike,

Izvor : XInhua

Hendi-društvo

Rani simptomi demencije
« poslato: April 22, 2008, 12:57:04 pre podne »

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Rani simptomi demencije
« Odgovor #1 poslato: Septembar 10, 2008, 11:59:37 posle podne »
Poteškoće u hodu ukazuju na demenciju Ponedeljak, 8. septembar 2008. 16:28     


Stariji pacijenti sa blagim kognitivnim oštećenjem često imaju poteškoće u hodu, pokazuje istraživanje obavljeno na njujorškom Univerzitetu Ješiva.

"Neuropsihološke karakteristike blagog kognitivnog oštećenja su jasno utvrđene, ali ne i ostali markeri ponašanja" ističe tim povodom dr Džo Ferghese, vođa pomenutog istraživanja, a prenosi Rojters.

Stručnjaci sa Ješive upozoravaju da su neka novija istraživanja ukazala da teškoće u hodu nastaju već kod najranijih faza demencije, uključujući i blago kognitivno oštećenje.

Da bi to istražili, oni su proučili 54 osobe sa blagim kognitivnim oštećenjem sa elementima amnezije, 62 osobe sa ovim oštećem bez elemenata amnezije i 295 osoba bez kognitivnog oštećenja, koje su činile kontrolnu grupu.

Ispitanicima su merena neurološka oštećenja, kao i elementi hoda kao što su brzina, ritam i dužina koraka.

Ustanovljeno je da je poremećaj hoda povezan sa neurološkim oštećenjem najčešći kod blagog kognitivnog oštećenja s elementima amnezije (31‚5 odsto), zatim kod osoba koje imaju ovo oštećenje bez elemenata amnezije (19,4 odsto), a najređi kod subjekata iz kontrolne grupe (16,3 odsto).

U poređenju sa ispitanicima iz kontrolne grupe, oni koji su patili od bilo kog oblika kognitivnog oštećenja imali su u većini parametara izrazito lošiji hod.

Njujorški stručnjaci smatraju da bi procena poremećaja hoda mogla da predstavlja dopunski element definicije blagog kognitivnog oštećenja i jedan od elemenata prognoze kasnije demencije.

http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/text.php?vest=108947

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.