Autor Tema: Samostalni život  (Pročitano 16293 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Tim zaštitnika građana obavio nadzor u Stamnici
« Odgovor #15 poslato: Avgust 09, 2010, 10:53:38 posle podne »
Tim zaštitnika građana obavio nadzor u Stamnici. – Ima prostora za unapređivanje prava korisnika, kaže Tamara Lukšić Orlandić

Nakon primljene pritužbe o navodnom neadekvatnom tretmanu korisnika programa „stanovanje uz podršku” u Specijalnom zavodu za decu i omladinu „Dr Nikola Šumenković” u Stamnici, stručni tim zaštitnika građana obavio je nenajavljen nadzor u ovoj socijalnoj ustanovi. Reč je o stanarima tri kuće u Petrovcu na Mlavi, kupljene s namerom da se osobe s posebnim potrebama nauče osnovnim životnim veštinama da bi se lakše integrisale u društvo.

Kako je za „Politiku” objasnila Tamara Lukšić Orlandić, zamenica zaštitnika građana i član tima za sprovođenje nenajavljenog nadzora, zamenice zaštitnika građana obišle su sve objekte u kojima stanuju ove osobe i upoznale se s načinom funkcionisanja i uslovima života u tim objektima, kao i s programom zaštićenog stanovanja i školom životnih veština, a prikupile su neophodne podatke od uprave i zaposlenih u zavodu.

– Najviše vremena posvetile smo nenadziranoj komunikaciji s korisnicima za koje se u pritužbi navodi da su suočeni s raznim disciplinskim merama i ograničenjima neprimerenim ustanovama socijalnog staranja. Naš opšti zaključak jeste da se ne može govoriti o dramatičnom kršenju ljudskih prava, ali da ima prostora za unapređivanje prava korisnika ovog programa. Za nas je bilo izuzetno važno što smo bili u prilici da vodimo nenadziran razgovor sa korisnicima projekta „Podrška transformaciji ustanova socijalne zaštite” koji je češka organizacija „People in need” sprovodila od 2004. do 2007. godine. U okviru ovog projekta pokrenuta je služba „stanovanja uz podršku” u čiju su svrhu kupljene tri kuće u Petrovcu na Mlavi za korisnike Zavoda u Stamnici, a korisnici ovog programa dobili su šansu da kroz zaštićeno stanovanje stiču osnovne životne veštine kako bi se integrisali u društvo – ističe Tamara Lukšić Orlandić.
K. Đorđević
objavljeno: 10/08/2010

ceo tekst : Politika

Hendi-društvo

Tim zaštitnika građana obavio nadzor u Stamnici
« Odgovor #15 poslato: Avgust 09, 2010, 10:53:38 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.