Autor Tema: Glaukom  (Pročitano 5200 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Glaukom
« poslato: April 15, 2008, 11:25:39 posle podne »
Povišen očni pritisak – jedan od uzroka slepila

U Srbiji oko 20 odsto osoba ima povišen očni pritisak, a veliki broj obolelih odlazi lekaru kasno, kada je vid skoro trajno oštećen, upozoravaju stručnjaci.

Pored katarakte, drugi po redu uzročnik slepila je glaukom, bolest koju karakteriše povećanje očnog pritiska i oštećenje vidnog živca, rekla je prof. dr Paraskeva Hentova Senćanin.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 67 miliona obolelih od te bolesti, dok je 4,5 miliona njih već izgubilo vid zbog glaukoma, istakla je dr Senćanin i dodala da se procenjuje da u Srbiji ima oko 60.000 obolelih od glaukoma.

Ona je upozorila da se to oboljenje manifestuje povećanjem očnog pritiska i postepenim gubitkom perifernog vida, ali da su najpodložnije ovoj bolesti starije osobe, kao i one koje imaju nasledni faktor, kratkovidi i dijabetičari. Oko polovine, kada ustanovi da ima glaukom, ne preduzima ništa da se leči.

Dr Đorđe Kontić iz Udruženja oftamologa Srbije rekao je da je neophodan redovan odlazak lekaru kako bi se na vreme ustanovilo ovo oboljenje i prepisala terapija koja najčesće podrazumeva kapi, lasersku intervenciju ili operaciju.

Na skupu je upozoreno da bi osobe starije od 40 godina, čiji je član porodice imao problema sa ovim oboljenjem, trebalo da vid i očni pritišak kontrošlišu na dve godine.

Svetska zdravstvena organizacija prognozira da će u svetu do 2020. godine biti oko 11 miliona oslepelih od glaukoma, upozoreno je na skupu.

izvor:RTV

Hendi-društvo

Glaukom
« poslato: April 15, 2008, 11:25:39 posle podne »

Van mreže Daša

  • Član
  • **
  • Poruke: 27841
  • Pol: Žena
  • Dg: MS
  • Grad: NS
Odg: Glaukom
« Odgovor #1 poslato: Mart 14, 2012, 08:34:00 pre podne »
Svjetska nedeljaa glaukoma, bolesti poznate kao "tihi kradljivac vida".
Nedelja se obilježava pod kapom Svjetske zdravstvene organizacije i to mjerenjem očnog tlaka.

Glaukom je bolest koju karakteriše progresivno oštećenje nervnih vlakana mrežnjače I očnog nerva.
Posledica oštećenja nervnih vlakana je postepeni ali progresivni gubitak vida
Na početku bolesti nema nikakvih simptoma, tako da se glaukom često naziva tihim kradljivcem vida
http://www.bolnicaprofesional.rs/sr/services/page/glaukom


Lečenje glaukoma matičnim ćelijama       http://zena.blic.rs/Zdravlje/10241/Lecenje_glaukoma_maticnim_celijama


Van mreže Daša

  • Član
  • **
  • Poruke: 27841
  • Pol: Žena
  • Dg: MS
  • Grad: NS
Odg: Glaukom
« Odgovor #2 poslato: Mart 14, 2012, 10:36:49 pre podne »
Svetska nedelja borbe protiv glaukoma
Nedelja od 11. marta do 17. marta 2012. je na globalnom nivou izabrana za svetsku nedelju borbe protiv glaukoma.

http://www.bolnicaprofesional.rs/sr/event/services/svetska-nedelja-borbe-protiv-glaukoma

Kod dugotrajnog uzimanja visokih doza kortikosteroida,  neželjeni efekti na očima uuključuju pojavu zamućenja sočiva (katarakte) i povećanog očnog pritiska (glaukom). Ukoliko se pojavi povećan krvni pritisak (hipertenzija) neophodno je uvesti dijetu sa smanjenim unosom soli. Ponekad može doći do povećanja nivoa šećera u krvi sa razvojem steroidnog dijabetesa pa je tada neophodna primena dijete sa malo masti i slobodnih šećera.

http://www.printo.it/pediatric-rheumatology/information/Serbia/15.htm

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.