Autor Tema: Razvojna disfazija  (Pročitano 92524 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Razvojna disfazija
« poslato: April 05, 2008, 10:40:46 posle podne »
Problemi praćenja brzog govora odraslih

Poznato je da mala deca ne čuju dva uzastopna udara kao dva, ukoliko interval izmedju njih nije bio dovoljno dug da bi ih mogli zapaziti. Sporost prenošenja verbalnih poruka fiziološkim procesima karakteristična je i za decu sa disfazijom. Dobrim delom ona nisu u stanju da uče govor koji čuju oko sebe zato što verbalna informacija za njih protiče suviše brzo. Nedostatak brzog kodiranja podudara se i s nedostatkom trajnijeg memorisanja, tako da se verbalni utisci poništavaju pre nego što trajno bivaju zabeleženi. Deci sa disfazijom se mora obraćati usporeno, malo razvučeno, ponekad i slogovno. Važno je podešavanje tempa i brzine govora prema mogućnostima dečjeg praćenja.

Pažnja

Pažnja je značajan faktor učenja. Deca sa disfazijom ispoljavaju poremećaje pažnje koji se odražavaju u nestabilnosti ponašanja, u nemogućnosti zadržavanja pažnje na slici, priči ili igri. Teškoća  ili nemogućnost učenja neke radnje ili pesmice ispoljena je zbog nemogućnosti kontrolisanja redosleda aktivnosti ili redosleda vizuelnih ili auditivnih  utisaka. Nedostatak koncentracije pažnje onemogućava stvaranje unutrašnje organizacione šeme tela, slike, slova...
Dečju pažnju u početku privlače jaki stimulusi (draži). Detetova zapažanja o svetu oko sebe su pojedinačna, nezavisna, da bi ih kasnije klasifikovalo i integrisalo.
Dete ne uvidja sve na šta baci pogled. Ponekad njegovu pažnju privlači samo detalj, naročito ako je stimulus jak.
Deca više vole predmete nego slike, i teže im je da sastave figuru od delova nego da celinu rastave na delove.

- - - - -

Pogrešno je mišljenje da govor deteta sa disfazijom samo vremenski zaostaje za razvojem deteta bez govorno-jezičkih teškoća, da inače prolazi sve faze razvoja jedino što ide usporenijim tempom.

- - - - -

Od deteta koje ne govori ne može se očekivati da brzo  progovori. Potrebno je da prodje duži vremenski period intenzivnog rada na razvoju subjezičkih funkcija, motorike, pažnje, vizuelne i auditivne percepcije, razumevanja govora, uspostavljanja veza izmedju auditivnih predstava reči i ekspresivnih puteva za govor kao i unutrašnjih, elementarnih jezičkih struktura, pa da se počne realizovati sinteza tih funkcija u ekspresivnom govoru. Akumulacija stimulacija postiže se vežbama. One utemeljuju funkcije na kojima će se razviti govor.

Ni jednog trenutka ne sme se izgubiti iz vida socijalna uloga govora.

Sve što dete uči treba da mu je od koristi, jer reč ima svrhu samo ako je upotrebljiva.

Verbalne stimulacije – njihov osnovni smisao je da se detetu pruži prilika da sakuplja što veći broj jasnih verbalnih utisaka, da te utiske diferencira, da te utiske pamti i prepoznaje kada ih ponovo čuje. Stimulacija je neophodna radi akumulacije karakterističnih auditivnih signala.

Idealan materijal za verbalnu auditivnu stimulaciju čine vokali i slogovi ( e – kao smeh, i – iznendjenje, o – dozivanje, pa-pa, bum, tu-tu, ko-ko, dji-dji, av-av, la-la....) Ovim se glasovima ili slogovnim skupinama mogu dati različita značenja. Daljom dogradnjom slogova stvaraće se prve reči, ali je već i po jedan glas – reč za sebe, ako se osmisli. Zato su ove elementarne vežbe neophodne za auditivni perceptivni razvoj a kasnije i za početne verbalne iskaze.

Verbalni stimulusi moraju biti prijatni, ne sme se preterivati sa dužinom ponavljanja jednog istog signala – da bi se izbegao fiziološki zamor potrebno je češće menjati vrstu verbalnog  podsticaja. Verbalne stimulacije treba da su kontrastne: tihe i glasne, visoke i niske, kratke i razvučene,...

Sve verbalne stimulacije treba da imaju oblik osmišljene igre. Dete se ne sme prisiljavati da nešto kaže. Podsticaji se sastoje od stvaranja dobre atmosfere i radosnog raspoloženja za dete.




Hendi-društvo

Razvojna disfazija
« poslato: April 05, 2008, 10:40:46 posle podne »

Van mreže Coka

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 3
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #1 poslato: Maj 08, 2008, 10:33:12 posle podne »
Jel moze neko,ako ima bilo sta o istrazivanjima uticaja genetike na pojavu razvojne distrofije da posalje pm ili neka ostavi ovde,hitno mi je,radim neki seminarski,a nigde u literaturi nema!!!!!!!!Hvala unapred!!!!!!

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #2 poslato: Maj 08, 2008, 10:35:44 posle podne »
Vidi ovde http://defektologija.net/phpBB2/index.php  to je tvoja struka, valjda. ;)

Van mreže Coka

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 3
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #3 poslato: Maj 09, 2008, 06:31:48 posle podne »
Hvala ti ali tamo nisam nasla nista sto se tice istrazivanja razvojne disfazije.

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #4 poslato: Maj 09, 2008, 06:37:57 posle podne »
Mislio sam da možda vredi da pitaš na tom forumu. Tamo su defektolozi, a ovde, uglavnom pacijenti. ;)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #5 poslato: Avgust 21, 2008, 03:19:44 posle podne »
Disfazija

Uzrok nastanka

U anamnezi ove dece često se otkrivaju poremećaji za vreme trudnoće, u toku porođaja i posle porođaja. Svi ti poremećaji mogu uzrokovati disfunkciju kortikalnih i subkortikalnih struktura, i ostalih inervacijskih puteva odgovornih za percepciju (razumevanje) i produkciju govora.
Mogući uzroci: povrede CNS-a, infektivne bolesti majke, toksična trovanja, intrakranijalna krvarenja, asfiksija i anoksija, RH inkopatibilija, hiperbilirubinemija, encefalitis i meningitis, epi napadi, febrilne konvulzije, sporije sazrevanje CNS-a naročito onih delova koji predstavljaju fiziološku osnovu za govor, lateralizacija hemisfera, genetski uzroci, anomalije razvoja mozga, kognitivni uzroci, psihogeni i emocionalni uzroci, deficit auditivne percepcije, motorni poremećaji, uticaj sredine

Klinička slika

Razvojna disfazija je razvojni jezički poremećaj, odnosno nemogućnost i teškoće u razumevanju i izražavanju jezika, praćena nemogućnošću izgovora velikog broja glasova (dislalija), teškoćama u pamćenju reči, nepravilnoj upotrebi gramatičkih oblika (agramatizam) i opštoj nesposobnosti verbalnog izražavanja.
Karakterišu je teškoće pri formiranju glasova, ali težište problema ne leži prvenstveno u glasovima već u nemogućnosti izgradnje jezičkog sistema teškoćama na fonološkom, morfološkom, sintaksičkom, leksičko-semantičkom i pragmatičkom nivou.
U kasnijem periodu, posle treće godine, ova deca imaju veliki broj glasova koje ne izgovaraju, zamenjuju ih drugim glasovima, ili ih nepravilno izgovaraju. Reči, čije su značenje i usvojili, otežano izgovaraju, zamenjuju slogove, izgovaraju samo početne ili samo poslednje slogove. Usled toga, govor ove dece u celini može biti teže razumljiv za okolinu. Deca sa razvojnom disfazijom, teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne razlikuju rod, teško usvajaju množinu, ne koriste vremena (prošlo, sadašnje, buduće), zamenice usvajaju znatno kasnije, ne koriste prideve, priloge, predloge i veznike.
Disfazična deca nisu u stanju da usvajaju govor koji čuju oko sebe, pogotovu ako njihovo okruženje govori ubrzano sa neujednačenim ritmom i tempom. Zbog toga se disfazičnom detetu mora obraćati sporije. Disfazična deca su sklona da višesložne reči izgovaraju samo sa početnim ili samo sa završnim slogom.
Morfološke i gramatičke teškoće: koriste samo osnovne oblike reči, teško grade tj. upotrebljavaju reči sa prefiksom i sufiksima, pretežno koriste imenice, zatim glagole (u trećem licu jednine), ostale vrste reči retko, teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne razlikuju rod (češće koriste muški), teško usvajaju množinu, sve radnje izražavaju u sadašnjem i prošlom vremenu ne koristeći buduće, zamenice usvajaju znatno kasnije, upotreba priloga, predloga i veznika predstavlja posebnu teškoću za disfazičnu decu, usvajanje prideva je otežano.
Teškoće u strukturi rečenice (sintaksa): rečenica je elementarna, redosled reči i oblika nepravilan, reči su skraćene sa inverzijom glasova i slogova, teško usvajaju upitne i odrične, a naročito odrično-upitne rečenice.
Usporen  leksički i semantički razvoj: rečnik je oskudan, značenje reči se sporije razvija, raspolažu manjim brojem jezičkih asocijacija, naročito sporo se razvija značenje reči kojima se označavaju apstraktne jezičke kategorije kao sto su veznici, prilozi, predlozi, padežni nastavci, rod, lica i glagolska vremena.

Dijagnoza

Možete posumnjati da vaše dete ima razvojnu disfaziju ako: ima usvojen mali broj reči kojima zna značenje, slabo razume govor okoline i nerado govori, koristeći često „sopstveni jezik“ ili gestikulaciju u komunikaciji sa okolinom.
Najvažnije je što ranije uočiti navedene smetnje i dete odvesti na pregled logopedu koji će na osnovu kliničke slike proceniti koji i kakav vid rehabilitacije treba primeniti.

Lečenje

Disfazija je veoma kompleksan i složen govorno-jezički poremećaj koji ponekad zahteva višegodišnji rad sa detetom, kreiranje individualnog programa za svako dete, mnogo strpljenja sredine i roditelja jer je dinamika napredovanja različita i uslovljena brojnim faktorima. Spontanim razvojem disfazična deca nisu u stanju da ovladaju jezičkom strukturom. Zbog toga je potrebno da se dolazi na audiolingvisticki tretman, svakodnevno u trajanju od 60 minuta gde se kod deteta primenom KSAFA-m aparata razvija govor. Kod svakog deteta programom tretmana prati se prirodna dinamika razvoja govora tako da ono prolazi kroz sve razvojne faze do potpunog ovladavanja svim strukturama govora i jezika.

http://www.stetoskop.info/Disfazija-1755-c32-sickness.htm

Van mreže sandra

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 5
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #6 poslato: Novembar 27, 2008, 08:14:25 posle podne »
ja sam nova i volela bih da sto vise saznam o ovoj temi jer moj sin ima razvojnu disfaziju.Procitala sm o tome prethodne ali me zanima brzina izlecenja iparalelno njegov soc razvoj  jer dosta kasnimo.Moj sin ima 4 godine idemo na logo tretmane 2 puta nedeljno,ali malo napredujemo Ide i u vrtic ali uglavnom se igra sam.Vaspitacice kazu da je dobar ali da mu fali malo paznje.

Van mreže andanjajo

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 2
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #7 poslato: Februar 10, 2009, 11:17:44 pre podne »
Ćao ,ja sam takodje nova i imala sam problem sa sinom koji sada ima 8 godina i ide u drugi razred.Vodila sam ga dve godine u Kralja Milutina kod logopeda i psihologa.Njegov govor i socijalno-emotivni razvoj je bio u zaostatku,a intelekt je bio dosta ispred njegove generacije(rešavao je zadatke za decu od 9 god.).Ja sam se slepo pridržavala svega što su mi govorili da radim i načina na koji to radim.Išao je u vrtić,ali nije hteo da učestvuje u aktivnostima,nije ih ni ometao.Progovorio je sa 3,5 godina.Samoinicijativno sam ga pored redovnog pregleda kod školskog psihologa pred polazak u školu odvela i u Kralja Milutina.Tamo su testovi pokazali da se njegov razvoj potpuno u skladu sa ostalim sedmogodišnjacima(govorno,socijalno,emotivni razvoj je napredovao,a njegova inteligencija nije toliko odskakala).Medjutim,sada moja rodjena sestra ima slične probleme sa svojim sinom koji ima 4 godine,ali joj moje iskustvo ne pomaže.Bez obzira što obojica imaju razvojnu disfaziju potpuno su različiti problemi,a i njihovi karakteri su različiti što,verujem,menja pristup lečenja.Moja sestra takodje vodi sina u Kralja Milutina već 2 godine,ali bez nekog poboljšanja.Moram da napomenem da pre naše dece u porodici neme nikoga sa sličnim problemom.Ako neko zna gde se još i kome možemo obratiti za pomoć,a da to nije institut u Jovanovoj,(može i privatna praksa )i ima slična iskustva zančilo bi nam mnogo da ih podelimo.Takodje smo čule za metaboličko lečenje ruske bolnice primavera medica,pa ako je neko upućen da li ima rezutata ili je prevara neka pošalje na    saj@eunet.yu
Pozdrav i hvala

Van mreže jovanka

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Žena
  • Orleanka
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #8 poslato: Februar 23, 2009, 10:02:34 pre podne »
Pozdrav,
moj dragi decak ima 8 godina i steceni problem, kao posledica zivotne krize koja se desila prvog dana posle rodjenja, RAZVOJNA DISFAZIJA.
Nismo naravno, kao ni druga deca, klasican primer. Nikada nije imao problema sa izgovorom, kao vrlo logicki nastrojen, jako se nervirao sto ne moze da govorom ispolji svoje zelje i stavove. Kao posledica i sada imamo iako bolju komunikaciju, super intelektualni razvoj, veliku nervozu oko neuspeha.......
.........
........
Prica nasa traje 8 godina.
Puno borbe, rada, malo razumevanja okoline.....

Ako neko zna gde se još i kome možemo obratiti za pomoć,a da to nije institut u Jovanovoj,(može i privatna praksa )i ima slična iskustva zančilo bi nam mnogo da ih podelimo.T  moj odgovor:

Nasa ,, biblija", DJETE SA POSEBNIM POTREBAMA, poticanje intelaktualnog i emocijalnog razvoja
                      Stanley I.Greenspan,dr.med
                      Serena Wieder, dr.cc             ,,FLOOR-TIME"metoda   
izdavac,,Ostvarenje" Zagreb

Roditelji su osnova psiho, fizickog posticanja deteta, strucna sluzba je tu da pripomogne, kanalise.....
 :cheers: :cheers:

Van mreže sandra

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 5
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #9 poslato: Mart 07, 2009, 05:30:43 posle podne »
 Molim Vas Jovanka gde ste nabavili tu knjigu?Hvala
 

Van mreže jovanka

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Žena
  • Orleanka
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #10 poslato: Mart 08, 2009, 12:24:45 pre podne »
Molim Vas Jovanka gde ste nabavili tu knjigu?Hvala
 
Doneo nam je rodjak iz Hrvatske. Inace moze se nabaviti preko interneta ili u Republici Srpskoj.
Verujte mi necete se pokajati, ako je nabavite. Knjiga je izdata 2001, kao iskustvo tima Americkih naucnika na radu sa nekoliko desetina dece razlicite ometenosti u razvoju. Knjiga vas vodi kroz zivotna iskustva ka rehabilitaciji.

Van mreže jovanka

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Žena
  • Orleanka
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #11 poslato: Mart 08, 2009, 12:38:02 pre podne »
ja sam nova i volela bih da sto vise saznam o ovoj temi jer moj sin ima razvojnu disfaziju.Procitala sm o tome prethodne ali me zanima brzina izlecenja iparalelno njegov soc razvoj  jer dosta kasnimo.Moj sin ima 4 godine idemo na logo tretmane 2 puta nedeljno,ali malo napredujemo Ide i u vrtic ali uglavnom se igra sam.Vaspitacice kazu da je dobar ali da mu fali malo paznje.

Procitajte temu Bakama, dekama..nas posebnih...preradite, ostampajte pa dajte vaspitacicama. MORAJU ga ukljucivati, ako nece(nase nisu htele, ako pridje sam ok, a on je bio premirno i predobro dete)trazite vaspitacicu , vrtic gde cete imati razumevanja ili preko rukovodioca ili psihologa vrtica. Morate naci bilo koga ko ce razumeti vas problem i nametnuti da ga ne izoluju i neprimecuju. Ovo je jako vazno, nemojte propustati vreme. Obavezno ga pokusajte ukljuciti u bilo kakvu fizicku aktivnost, misicni tonus, bolja kordinacija dace mu samouverenost, koja je JAKO vazna.
Ne mogu Vam poslati PP postu , pa cu vam dati ovako neke kontakte foruma.

http://www.forummojabeba.com/viewthread.php?tid=3205

Van mreže sandra

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 5
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #12 poslato: Mart 10, 2009, 12:25:26 posle podne »
 Hvala nadam se da cu uspeti da dodjem do nje.

Van mreže jovanka

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Žena
  • Orleanka
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #13 poslato: Mart 11, 2009, 04:22:59 pre podne »
Hvala nadam se da cu uspeti da dodjem do nje.

Drago mi je. ako sam pomogla. Jako je malo susretljivosti i licnih kontakata medju nama, roditeljima dece sa posebnostima.
Iskustvo je vrlo vazno.
Zelim vam puno uspeha i ljubavi.

Van mreže kmihailo

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 6
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #14 poslato: Mart 24, 2009, 03:06:10 posle podne »
andanjajo, zasto ne Institut u Jovanovoj?
Pitam zato sto nas sin (razvojna disfazija) ide u ovaj Institut vec mesec dana.
Posto logoped nije hteo da nam da uput kako bi nam Socijalno pokrivalo troskove mi placamo sve tretmane.
Ako su efikasniji u Zavodu molim vas da mi objasnite vasa iskustva.

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.