Autor Tema: Razvojna disfazija  (Pročitano 92525 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #30 poslato: Mart 25, 2012, 06:45:45 pre podne »
to je sjajno Jovanka,kakve vesti :ye1:

Hendi-društvo

Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #30 poslato: Mart 25, 2012, 06:45:45 pre podne »

Van mreže jovanka

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Žena
  • Orleanka
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #31 poslato: Mart 29, 2012, 10:02:03 posle podne »
Hvala Naco  :n23:, ovaj forum je poseban :n20:

Van mreže nastaperic

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 6
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #32 poslato: April 08, 2012, 10:41:25 posle podne »
Pozdrav Macafaca, moj bratanac ima 4 godine i dijagnoze, dečji autizam, pervazivni razvojni poremećaj, usporen psihomotorni razvoj, alalija (nerazvijen govor). Biće mi drago da razmenimo iskustva i pomognemo.

Van mreže nastaperic

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 6
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #33 poslato: April 11, 2012, 05:53:39 posle podne »
Marija - Macafaca, evo našeg iskustva.
Trudnoća moje snaje je bila uredna, porođaj težak. Beba ostala bez kiseonika. Grčevi jaki sve do četvrtog meseca. Počeo da guče, sa 8 meseci i ma-ma, ba-ba, de-da, te-ta. Kasnije sve bolji. Pokazivao oko, nos, usta, pametnu glavu, imitirao kravu, svinju, ovcu, raspoznavao roditelje, babu, dedu, rođake, komšije. Izvršavao naloge daj mi gusku, daj mi kozu, dođi. Sa 17 meseci prima mmr vakcinu i tada postaje drugačiji. Ne odaziva se na svoje ime, beži od dece dok se ona igraju on ih samo gleda, okreće glavu u drugu stranu, ne želi da se mazi, krije se od drugih, ćuti, ne uspostavlja kontakt pogledom.
Pregled sluha u redu. Na klinici za neurologiju i psihijatriju posle pregleda od 15 minuta postavljaju dijagnozu dečji autizam. Odlazimo na pregled kod doktora Rudića u IMZ koji se ne slaže sa ovom dijagnozom i kaže da nije to baš tako. On daje dijagnozu usporen psihomotorni razvoj tj pervazivni razvojni poremećaj in obs i uskraćuje televizor. Inače je te zime gledao satima crtane filmove i nije obraćao pažnju ni na šta drugo. Dobijamo preporuku lekara za upis u vrtić.
Kreće u vrtić u redovnu svoju grupu (nakon angažovanja prosvetne inspekcije) da bi se zbližio s decom. Ne učestvuje uvek u zajedničkim aktivnostima ali se igra. Voli ide maca oko tebe, voli da igra, obožava dečje pesmice. Svi moramo sa njim da igramo. Sad priđe pa nas grli i mazi svojim ručicama, i uzme moje ruke da ga mazim po obraščićima.

Ide kod logopeda 2x nedeljno i kod defektologa 2x nedeljno. Sad sam ređa oblike, slaže slagalice, ima svoje "crteže". Od reči samo ne, ne, počeo je nešto kao tata,tutu, i dudu i brblja neke nerazumljive reči. Kad kažemo idemo on daje ruku.
Kako je bilo pre manje od godinu dana sada je mnogo bolje. Interesuju ga mnoge stvari, voli da se ljulja, voli tobogan, zagrli snažno svog malog druga i stavi svoja usta na njegov obraz.
Vuče te prema sebi i stavlja svoj obraz da ga poljubiš.

Išao je na pregled i poslali smo urin na test u USA - test organskih kiselina i peptida. Pošto mu je u stolici pronađena kandida kada stigne rezultat testa ona je predložila dijetu (može samo heljdino brašno, pirinčano mleko, kruška, svo povrće, meso, riba) i nistatin. Za kandidu je pio origano, ulje, candida clear kapsule, ekstrat semena grožđa.
Išli smo na pregled u kralja Milana i bili prošle godine u Lipovici 15 dana. Ići ćemo i ovog leta. Pre 20 dana smo radili eeg ponovo i nalaz je uredan.
Na antikandida i bezkazeinskoj dijeti (ima 3x više caseomorfina  u organizmu od normalnog) smo već 7 meseci i od tada ima promena: bolje razumevanje, bolja pažnja, bolji kontakt očima, odazivanje na svoje ime. Možda to nema veze sa ishranom ali su se promene pojavile mesec dana nakon uvođenja dijete. Kontrolu kandide i test teških metala ćemo da ponovimo u jesen. Možda ovo neće ništa da promeni ali ćemo da pokušamo.
Govor je nerazvijen - dijagnoza alalija.
U maju idemo 15 dana u Institut za mentalno zdravlje kao dnevna bolnica i rad sa njihovim timom.
To je naša  borba u prethodne dve godine a i nare.
Ako ste radili nešto što mi nismo biće mi drago da saznamo i to pokušamo.
Pozdrav. Ako sam nešto preskočila javiću se ponovo, ako imate pitanja izvolite.

Van mreže Mama Ivana

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 4
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #34 poslato: Oktobar 12, 2012, 10:17:16 posle podne »
Pozdrav svim roditeljima koji su se suocili sa razvojnom disfazijom. Pre par dana smo prvi put culi za razvojnu disfaziju, posle pregleda kod logopeda nase devojcice koja uskoro puni 4 godine. Suprug i ja smo trazili sto vise informacija na ovu temu, i trenutno imamo veliku dilemu, molim sve koji misle da mogu da pomognu da nam odgovore: I dalje ne znamo puno o disfaziji, ali smo razumeli sledece:
- da je vreme jako bitno i da je bolje da pocnemo sto ranije sa nekim tretmanom
- da je jako bitno da dijagnoza bude tacna i precizna, dijagnostikovana od strane nekolik orazlicitih strucnjaka
- da je bitno da terapija bude odgovarajuca, kod pravog strucnjaka i da se desava u kontinuitetu

Da li znate kojoj instituciji (drzavnoj, privatnoj...) da se obratimo kako bismo bili sigurni u dijagnozu i krenuli sa terapijama uvereni da radimo pravu stvar (trenutno me je najvise strah ne same dijagnoze, vec mogucnosti da protracimo godine bez rada koji bi nam dao rezultate). Cula sam protivrecne stavove i o primarnoj zdravstvenoj zastiti, i o Institutu za patologiju govora u Jovanovoj i o Zavodu za psihofizioloske poremecaje i govornu patologiju u Kralja Milutina... Uf? :(
Unapred hvala!

Van mreže Mama Ivana

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 4
Odg: Razvojna disfazija
« Odgovor #35 poslato: Oktobar 12, 2012, 10:35:45 posle podne »
Jovanka,
velika je retkost cuti nekoga sa pozitivnim stavom u vezi sa disfazijom!
Takodje mislim da ce rad kod kuce biti od izuzetne vaznosti i da i mene i tatu ceka veeelika edukacija kako bismo mogli da pomognemo nasem detetu!
Iz svog iskustva, na koju adresu da prvo pokucamo? Jovanova, Kralja Milutina, ili nesto trece? U ovom trenutku nemam predstavu koliko novca mozemo da izdvojimo, ali bih volela da cujem predlog koji je najbolja opcija, bez obzira na to da li se placa.
hvala unpred!
Takodje, ako postoji jos neka knjiga koja bi pomogla nasu edukaciju, volela bih da cujem!
Hvala!

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.