Autor Tema: Joga  (Pročitano 22940 puta)

Van mreže davor.v

  • Član
  • **
  • Poruke: 3386
  • Pol: Muškarac
Joga
« poslato: April 01, 2008, 02:40:37 pre podne »

  Mozda kod nas ne tako popularan ali svakako kvalitetan nacin zivota jer mislim
  da Joga to jeste


 http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=31593&sectionId=63

Hendi-društvo

Joga
« poslato: April 01, 2008, 02:40:37 pre podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Joga
« Odgovor #1 poslato: April 01, 2008, 07:48:29 posle podne »
Da li to tvrdis iz sopstvenog iskustva ili samo na osnovu procitanog?

Van mreže davor.v

  • Član
  • **
  • Poruke: 3386
  • Pol: Muškarac
Odg: Joga
« Odgovor #2 poslato: April 01, 2008, 11:25:59 posle podne »

  Nazalost samo iz onog sto sam imao priliku procitati ili cuti.
  A volio bih kad bih mogao da si priustim bavljenje jogom .
  U mom mjestu je skoro otvorena jedna skola i kad mi prilike
  dozvole nadam se da cu se prikljuciti.

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Joga
« Odgovor #3 poslato: April 13, 2008, 01:10:14 pre podne »
Ja vec dugo vezbam yogu i imam samo reci hvale!!! Savrsen nacin vezbanja tela a i duha! Sve preporuke ali mislim da bi mi invalidi morali obavezno da se konsultujemo sa lekarima pre pocetka vezbanja!

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Joga
« Odgovor #4 poslato: Jul 27, 2008, 10:31:19 posle podne »

Јога дезактивира гене стреса


Релаксационе технике, као што је јога, могле би да помогну у дезактивирању гена стреса, показали су резултати истраживања групе америчких научника из института „Бенсон-Хенри”.

Научници су дошли до тих резултата на основу испитивања три групе људи, при чему су се у једној налазиле особе које су свакодневно спроводиле неке од релаксационих техника.

У другој групи испитаника биле су особе које их нису свакодневно примењивале, док су у трећој билиони слични другој групи, али је њих 20 морало да осам седмица свакодневно спроводи неку од релаксационих техника, као што је, на пример, јога.

Истраживачи су испитивали генски профил тих особа преко узорака крви и при томе су установили да постоји укупно 2209 потпуно различитих гена између испитаника прве и друге групе, као и 1561 различит ген између треће и друге групе пацијената.

Још значајније откриће је, како истичу научници, да су 433 потпуно различита гена била уствари заједничка – за прву и другу и прву и трећу групу.

Истраживачи су на основу тога закључили да чак и краће спровођење релаксационих техника доводи до промена на та 433 гена.

Научници су констатовали и да те генске промене које доводе до смањења стреса утичу позитивно и на превенцију болести које се уобичајено јављају као последица стреса, а међу којма су хипертензија, кожна обољења, мигрене, срчани поремећаји и многа друга обољења.

Танјуг
[објављено: 27/07/2008.]
http://www.politika.co.yu/rubrike/zivot-i-stil/Medicina/Joga-dezaktivira-gene-stresa.sr.html

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Joga
« Odgovor #5 poslato: Septembar 11, 2008, 01:13:46 posle podne »
Zašto yoga a ne fitnes

Na našim prostorima većina ljudi, na žalost, još nema skoro nikakve informacije o enormnoj vrednosti yoge. A od onih koji i nešto znaju, dosta njih ne ume da poveže i iskoristi ono što yoga nudi sa svakodnevnim životom.


Piše: Predrag Gnjatić, učitelj joge
http://www.sidhasanayoga.com

Da li je to zbog nedostatka kvalitetnih učitelja, ili zato što je ovde kriterijum za kvalitet toliko nizak, pa ljudi ulažu svoje dragocene resurse u stvari koje ne deluju, ili možda zbog poremećenosti osnovnog vrednosnog sistema u samom čoveku, bog bi ga znao. Bez obzira šta je uzrok, dobra vest je da je došlo vreme za fundamentalnu korekciju ili promenu. Energija Novog Doba može da se oseti čak i u vazduhu. To sva deca osećaju, ali ne još i većina starijih generacija. Sada, hteli ne hteli, moraćemo da se menjamo, ako hoćemo da opstanemo kao vrsta. Pristup koji smo do sada imali očigledno ne deluje. Da bismo se usaglasili sa tom novom energijom, sve što je potrebno, za početak, jeste malo senzitivnija percepcija ili receptivnost, kako bi uticaj te nezaustavljive sile Doba Vodolija uradio svoje – pokazao nam istinu o tome gde smo trenutno i otvorio nam nove puteve rasta.

Yoga, za razliku od drugih sistema vežbanja, afirmiše sazrevanje i otvaranje na svim nivoima. Ona je bila, jeste i biće IN u svim dobima, a posebno danas, kada nam je duboko preispitivanje i korekcija celokupnog pristupa najpotrebnije. Sa yogom se naša perspektiva menja iz „Ja to ne mogu“ u „Osećam se sposobnim za sve“ ili „Ja mogu sve“. Tako da nema više potrebe da se držimo svoje udobne zone, ili „sigurice“, i da samo mislimo na to kako da preživimo.

Ako bismo pričali šta sve yoga donosi istrajnom i iskrenom u namerama praktikantu, mogli bismo da pričamo i pričamo do sutra. Ipak, ostavićemo to svakome od nas, koji je doživeo neke blagodeti yoge, da priča za sebe. A u ime ove teme, ono što je interesantno reći – u pitanju su naučni i medicinski izveštaji – jeste, na primer, poređenje efekata yoge i fitnesa.

Fitnes programi                                 
Yoga

Simpatički nervni sistem dominantan, ili "beži bori se i sledi odgovor"
Parasimpatički nervni sistem dominira, ili "relaksacioni odgovor"
Kortikalni region mozga aktivan
Sabkortikalni region mozga dominira
Ubrzani siloviti pokreti    
Lagana dinamičnost i statični pokreti
Povećana mišićna tenzija    
Normalizovan mišićni tonus
Visok rizik povrede    
Nizak nivo povrede mišića i ligamenata
Napor je maksimalno naprezanje (disanje nepravilno i haotično)    
Napor je minimalan, relaksirana i energizovan (disanje je prirodno i kontrolisano)
Neizbalansirana aktivnost suprotnih grupa mišića    
Balansirana aktivnost suprotnih grupa mišića
Takmičarski ciljno orjentisan pristup    
Netakmičarski orijentisan pristup
Fokus je napolju (na dostizanju prstiju, konačne linije, itd.)    
Fokus je usmeren unutra (na osećaju poze i disanja)
Razvoj je ograničen na oblikovanje mišića ili spoljašnje pojave    
Bezgranična mogućnost za razvoj na svim poljima
Fitnes programi nas ostavljaju sa osećanjem umora i stvaraju dosadu    
Posle Yoge osećamo se osveženi, energizovani, relaksirani i srećni istovremeno



Posle ovoga, nepotrebno je da odgovaramo na pitanje „Zašto yoga, a ne fitnes?“. Sasvim je očigledno šta je pravi odgovor. Međutim, bez obzira na neuporedivu prednost yoge u odnosu na sve druge sisteme vežbanja, yoga nije za svakoga. Drugim rečima, yoga je za svačije telo, ali nisu svi pojedinci spremni za proces promene koji yoga pokreće, i u vezi toga nema pretvaranja. Oni od nas koji su spremni da se odreknu svoje sigurne, udobne zone, treba da znaju da:

- Yoga nije još jedan (idiot)izam
Yoga je rezultat beskrajnog eksperimentisanja pojedinaca koji nikada nisu imali nameru i interes da od toga prave instituciju ili sistem. Yoga je igranje sa sobom na vrlo intiman i direktan način. To je igra odraslih, kao dečija igra – kaže Joel Kramer. U svakom slučaju, yoga je iznad svakog idiot-izma i vere u prazno. Ona je empirijska holistička nauka za lične svrhe.

- Yoga stimuliše pojačan protok životne energije kroz naše psihofizičke sisteme
Prosto rečeno, kada energija ponovo poteče našim nervnim kanalima, mi više nećemo moći mirno da sedimo (na primer, ispred TV ekrana), dok život prolazi pored nas. Drugim rečima, umesto spektatora ili autsajdera moraćemo da budemo vatreni učesnik u izazovima koje nam život nudi. Jer, povećanja životna energija plus koncentracija i etičnost jesu stvarna moć da se uradi bilo šta – ako treba i planine da se pomere – na putu do samoostvarenja. Ako, kojim slučajem, ipak nastavimo starim pasivnim obrascem ponašanja, moraćemo da ponovo ugušimo energiju. Zato, u početnim fazama prakse umesto mira, možemo iskusiti pre nemir i stanje neizvesnosti. Ali ako znamo „kako došlo, tako i otišlo“ princip, neće biti problema da istrpimo trajanje.

- Yoga se vežba u svrhu nje same
Ovo je prilično teško shvatiti. Mada, ako kažemo da je ambicija u yogi jedna velika zamka, pošto nas u startu cepa i čini ozbiljnim za nešto što je u osnovi beznaporna nevina igra, biće nam lakše da pojmimo nešto što, u stvari, nema rezonskog smisla. Imalo ili nemalo rezona, jedino kada nismo ciljno orijentisani, možemo da se dovoljno opustimo, igramo svojim granicama i ne traćimo energiju na sulude pokušaje da dostignemo neki budući cilj. To je čista praksa yoge. Naravno, pre ili posle prakse možemo da imamo koji god hoćemo cilj – ako će to da nas inspiriše – ali ne i za vreme prakse. Ambicioznost u praksi povlači našu pažnju i energiju sa rada i živog procesa na cilj, ili „dostizanje“ ideala – što direktno utiče na smisao igre. I drugo, rekli smo da ambicija stvara rascep između toga gde jesmo i gde bismo želeli da budemo. Kao posledica toga, javlja se stres, uznemirenost, osećaj neuspeha i razočarenja. Sve ovo biva izbegnuto kada izvršimo korekciju pristupa.

- Yoga menja perspektivu iz: „To je nemoguće“ u „Ništa me neograničava – prema tome, sve je moguće“
Perspektiva „Ništa me ne ograničava“ jeste više unutrašnji osećaj da je sve moguće. To je stanje hrabrosti dok smo otvoreni na sve mogućnosti. To ne znači da smo prevazišli strahove, već sposobnost da uspostavimo pravi odnos sa emociom straha. Ako znamo da koreni skoro svih ograničenja, pa i straha, leže u psihi, onda, samim tim, možemo da odahnemo, i strpljivo sačekamo da yoga transformiše svu tu neintegrisanu mentalnu građu. Na kraju, ima li šta atraktivnije u životu nego pravljenje nemogućeg mogućim?

- Yoga diže iz „mrtvih“
Poznato je da čovek koji se čvrsto drži svoje udobne zone, u jednoj tački biva toliko umrtvljen i otcepljen od strasti i živog toka promene, da postaje nalik zombiju. Sada, moć yoge je takva da i zombija podigne iz mrtvih. Prema tome, kada se bavimo yogom, treba da imamo u vidu da to nije igračka za rekreaciju, već vrlo moćna alatka za transformaciju mraka u svetlo. Da budem iskren, ko ne želi da se menja, ko nije voljan da izadje van okvira svoje sigurne zone – to je svakako znak njegove slabosti – bolje da se odluči za neki iz repertoara fitnes programa. Uistinu, yoga je za one smele ljude koji se ne plaše da osete strah od promene i neizvesnosti, dok napuštaju svoju čauru. Šta još da kažem – yoga stvarno deluje.

Izvor: B92


Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Joga
« Odgovor #6 poslato: Septembar 20, 2008, 11:47:11 posle podne »
Svara Joga - nauka o kosmičkom ritmu

Kažu da se čovek rađa i umire sam. Međutim, to nije tačno. Čovek se rađa s udahom i napušta telo s izdahom. Dah je saputnik naše duše. Disanje je prema tome, više od širenja i skupljanja pluća. Iza svakog daha stoji određena kodirana poruka.

Autor: Dragan Lončar, učitelj joge

Ako malo bolje osmotrite svoje disanje i pratite vazduh kako protiče kroz vaše nozdrve, primetićete da se disanje tokom dužeg vremena odvija aktivnije samo kroz jednu nozdrvu, mada izgleda da dah podjednako struji kroz obe nozdrve. Nakon nekog vremena prohodnost jedne nozdrve se ograničava a druga nozdrva se otvara. Aktivnost nozdrva se smenjuje svakih sat ili sat i dvadeset minuta. Ovaj ritam reguliše sve psihološke i fiziološke procese čoveka. Ako se on naruši, to je znak da u telu nešto ne funkcioniše kako treba. Naizmeničan ritam kretanja vazduha kroz nozdrve nije slučajan. On je zasnovan na energetskim ritmovima tela i aktivnostima moždanih hemisfera.

Jedna Svara teče kroz levu nozdrvu, druga kroz desnu a treća kroz obe podjednako. Fiziologija joge razlikuje tri glavna energetska kanala. Prvi je Ida - njegova temporalna aktivnost iskazuje se kroz otvorenost leve nozdrve, drugi je Pingala - njegova aktivnost iskazuje se kroz otvorenost desne nozdrve a treći je Sušumna - aktivan je kada su obe nozdrve podjednako otvorene. Ida energetski tok (nadi) zove se i Mesečev kanal - odnosi se na Um (Ćita) - (mentalno-emotivne aktivnosti), Pingala - poznat i kao Sunčev tok, predstavlja životnu snagu (prana) i Sušumna - u ljudskom telu korespondira sa kičmenim stubom, odnosi se na Dušu (Atma). Ćita upravlja nervima čulnih organa (gjanindrija), kao što su oči, uši, nos, jezik i koža. Prana upravlja akcionim organima (karmaindrija), šake, stopala, govor, reproduktivni i urinarno-ekskretorni organi. Atma - duša je tihi unutrašnji svedok koji sve to nadgleda.


Otvorena leva nozdrva ukazuje na to da je mentalna energija dominantna, a pranična slaba. Kada je desna nozdrva prohodna, pranična moć je snažnija, a mentalna slaba. Kada su obe nozdrve podjednako prohodne znači da je spiritualna energija na snazi.

Ida koja je povezana sa desnom i Pingala sa levom hemisferom mozga, ukrštaju se.

Desna hemisfera mozga obrađuje informacije na difuzan i sveobuhvatan način. Stimuliše kreativnost i umetničke talente. Leva hemisfera, koja je povezana sa Pingalom obrađuje informacije linearno i logički.

Neurolozi su otkrili ritam u aktivnosti moždanih hemisfera. Svaka hemisfera aktivna je od 60 do 90 minuta. Kada se jedan ciklus završi, dolazi do prenosa energije kroz tanku membranu, koja se zove corpus calosum, koja sprovodi energiju iz jedne hemisfere mozga u drugu i to traje 1-4 minute. Takođe je potvrđeno da moždane hemisfere kontrolišu disanje kroz levu i desnu nozdrvu.

Stari tantrički tekst koji opisuje predmet Svara joge – Šiva Svarodaja, daje sledeći opis: aktivni nadi (energetski tok) teče dva i po ghatija (60 minuta), nakon toga je aktivna Sušumna, 1-4 minuta, zatim počinje da dominira sledeći nadi.

Kada je leva nozdrva aktivna, tj. prohodna, to ukazuje na aktivnost desne moždane hemisfere, a kada je desna nozdrva otvorena, onda je aktivna leva hemisfera mozga.


Dah koji protiče kroz levu ili desnu nozdrvu, treba da teče po sistematičnom redosledu u skladu sa kretanjem sunca i meseca. Tačno se zna kada koja nozdrva treba da bude otvorena u trenutku izlaska sunca u određenoj fazi meseca (tithi), i to se smenjuje na svaka tri dana. Ako taj ritam nije prisutan u telu, to ukazuje na izvestan energetski disbalans. Postoji tabela po kojoj možemo proveravati da li se naš ciklus disanja poklapa sa kosmičkim.

Pingala nadi je muški princip, topao, aktivan, dinamičan, Jang. Odgovara simpatičkom nervnom sistemu. Ida nadi je hladan, ženski, pasivan, receptivan, Jin i odgovara parasimpatičkom nervnom sistemu.

U zavisnosti od toga koja je nozdrva aktivna, Svara joga savetuje i odgovarajuće dnevne aktivnosti:

Kada je aktivna Ida (leva nozdrva prohodna), najbolje je obavljati sledeće aktivnosti:
- pijenje vode i mokrenje,
- ustajanje iz kreveta,
- miran i staložen posao koji zahteva mentalnu aktivnost,
- pomaganje drugima,
- izglađivanje nesporazuma,
- religiozni obredi, ponavljanje mantre,
- duže putovanje,
- pevanje, sviranje, komponovanje ili slušanje muzike,

Kada je aktivna Pingala (desna nozdrva otvorena) sledeće aktivnosti su povoljne:
- fizički poslovi,
- uzimanje hrane,
- rizični poduhvati,
- intelektualni napori,
- trgovina,
- kraća putovanja,
- suprotstavljanje mišljenja,



Kada se dah slobodno i podjednako kreće kroz obe nozdrve (kada je aktivna Sušumna), um je povučen iz spoljašnjeg sveta i ima tenedenciju da se uvuče u dublje slojeve svesti. Taj period (trajanja od 1 do 4 min), nepovoljan je za sve aktivnosti, osim za duhovni rad. Ova Svara aktivna je u trenutku smrti.

Primećeno je da kada je jedna nozdrva neprestano otvorena duže od tri dana uzastopno predstoji fizička, mentalna ili emotivna kriza. Mnogi poremećaji kao što su nadutost, dijareja, loše varenje, dispepsija, disajni poremećaji i impotencija, povezani su sa neumerenim tokom Ide (leve nozdrve). Hipertenzija, višak kiseline ili čir, posledica su ekscesivne aktivnosti Pingale (desne nozdrve). Pre pojave bolesti narušava se ritam toka Svara i treba nešto preduzeti kako bi se on donekle uravnotežio. Na primer, kada astmatičari osete da će dobiti napad, mogu blokirati aktivnu nozdrvu kako bi sprečili ili ublažili njegovu žestinu. To isto važi i za glavobolju. Vatom zatvorite aktivnu nozdrvu i desetak minuta dišite samo kroz drugu slabije prohodnu. Možete i prstom blokirati aktivnu nozdrvu i lagano, ujednačeno disati samo kroz neaktivnu. Kada legnete na desnu stranu, primetićete da vam se nakon kraćeg vremena otvara leva nozdrva, i obrnuto.

Ako imate visoku temperaturu, preporučljivo je ležati na desnoj strani, kako bi se aktivirala Ida – hladna struja (leva nozdrva) i obrnuto, ako osećate hladnoću u telu, lezite na levu stranu, kako bi se otvorila desna nozdrva i tako aktivirao topli tok – Pingala nadi. Preporučljivo je spavati na levoj strani, kako biste u toku noći, koja je po prirodi Jin - Ida, izbalansirali njen uticaj podsticanjem toka Pingala - Jang.


Jedno istraživanje u kojem je učestvovalo 48 osoba koje pate od problema sa želudcem pokazalo je da dve trećine njih spava na desnoj strani. S kontrolnom gupom od sedam zdravih osoba obavljen je eksperiment - savetovano im je da spavaju samo na desnoj strani. Nakon nedelju dana kod svih su se pojavili znaci slabog varenja. Simptomi su nestali kada su ponovo počeli da spavaju na levoj strani.

Šiva Svarodaja – tantrički tekst koji opisuje Svara jogu, obiluje interesantnim, praktičnim pravilima i uputstvima:

- Ako želite da vam dan bude uspešan, nakon buđenja odredite aktivnu Svaru i rukom koja odgovara aktivnoj Svari dodirnite stranu lica i nozdrvu koja je prohodna.
- Ustanite iz kreveta nogom koja odgovara aktivnoj nozdrvi i spustite je na pod. Ako je aktivna Pingala (otvorena desna nozdrva), zakoračite desnim stopalom prema istoku ili severu. U slučaju da je aktivna Ida (otvorena leva nozdrva), zakoračite prvo levom nogom i to u pravcu zapada ili juga. (Verovatno odatle potiče izraz «ustati na levu nogu»).
- Kada krenete na putovanje, pre nego što napustite kuću, zakoračite preko praga nogom koja odgovara strani aktivne Svare (otvorene nozdrve).
- Ako želite da izgladite konflikt s nekom osobom, krenite ka njoj nogom koja odgovara strani aktivne nozdrve, ali u toku komunikacije držite osobu na strani vaše zatvorene nozdrve.
- Kada primate ili nudite nešto, neka to bude rukom koja odgovara strani aktivne nozdrve.

Šiva Svarodaja obiluje pravilima koja se ne odnose samo na duhovne već i na mnoge druge sfere života.


Svara joga ukazuje na još jednu veoma važnu stvar - dužinu izdahnutog vazduha. Cilj je da dužina vazduha koji izdišemo bude što kraća. Jogiji su utvrdili dužinu izdahnutog vazduha za svaku aktivnost koju obavljamo, uzimajući u obzir godine starosti, težinu, visinu i sl. Kaže se da osoba slabije konstitucije projektuje izdah na veću udaljenost. Ako dužina vašeg izdaha dok ležite prelazi 8 inča (jedan inč je 2,54 cm), to je siguran znak da gubite veliku količinu energije. Što je manja dužina izdahnutog vazduha, više energije – Prane se zadržava u telu. Napominjemo da se u jogi udiše i izdiše kroz nos. Interesantno je da je do ovog otkrića došao i ruski lekar dr Butejko, koji je pomogao mnogim ljudima obolelim od astme, kada je zvanična medicina bila nemoćna. Njegov metod lečenja primenjuje se na klinikama u Rusiji, zapadnoj Evropi i Australiji. Genadij Petrovič Malahov opisuje rad dr Butejka u jednoj od svojih knjiga (mogu se naći i u našim knjižarama).

Svara jogu opisuju samo dva stara teksta: pomenuti Shiva Swarodaya napisan na sanskritu i Swara Chintamani, na tamilskom jeziku. Oba teksta su prevedena i dati su komentari na engleskom jeziku.

Svara Joga obiluje i opširnim objašnjenjima o tzv. Tatvama - kosmičkim elementima koji se u toku dana vremenski smenjuju po svojoj aktivnosti, a u zavisnosti od dominantne Svare daju određena tumačenja pa čak i predikcije. Ovo je samo informativni deo o drevnoj nauci koju u novije vreme otkrivaju i potvrđuju neurolozi.
 B92

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Joga
« Odgovor #7 poslato: Septembar 23, 2008, 07:02:18 posle podne »
naco, otkad ti uredjujes forum sa temama mnogo je lepse :)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Joga
« Odgovor #8 poslato: Septembar 23, 2008, 07:44:05 posle podne »
Asja hvala,ali ja sam samo dodala slike u tekstove  :-[

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Joga
« Odgovor #9 poslato: Decembar 18, 2008, 12:33:48 pre podne »
Joga i stres

Prema učenju joge, nas sačinjava pet omotača ili tela. To su: fizički nivo – anamaja koša, energetski nivo – pranamaja koša, mentalno telo ili manomaja koša, psihičko ili kauzalno telo – vigjana maja koša i na kraju telo jedinstva i blaženstva – anandamaja koša. To su nivoi postojanja svakog od nas, ali se naša svesnost nalazi uglavnom na nižim nivoima.

Autor: Dragan Lončar, učitelj joge
Izvor: magazin "Time Out Beograd"


Joga oplemenjuje i vitalizuje sve nivoe čovekovog postojanja. Telo smatra grubljom kristalizacijom prethodno stvorene mentalne imaginacije i svojim tehnikama postepeno ''produhovljuje'' taj najgrublji nivo našeg postojanja. Proces ''osvešćivanja'' ne završava se na telu, već ide dalje i obuhvata sve suptilnije nivoe našeg bića, od energetskog i mentalno-osećajnog do psihičkog, postepeno ih dovodeći u skladan odnos. Telo su kočije, čula su konji, čulni objekti su putevi, um su uzde, inteligencija je kočijaš, Sopstvo je putnik. Mudar čovek zna da je njegovo pravo ''Ja'' – Sopstvo, samoispunjeno i samodovoljno onda kada je ujedinjeno sa telom, čulima i umom (stara izreka iz Upanišada). To stanje jedinstva zove se joga.

Svaki jogi zna da telo nije samo sedište duše, već i način, sredstvo pomoću kojeg možemo postići konačno oslobođenje.

Joga nam nudi tehnike kako bismo postali pažljivi i svesni, da se svesno proširujemo i provlačimo kroz sve strukture našeg postojanja, od grube, fizičke, do suptilne.

Zato joga ne zanemaruje telo, već radeći na njemu, rastvarajući tenzije i stres koji se usled pogrešnog načina razmišljanja, ponašanja i ishrane u njemu generiše, nastavlja dalje, otklanjajući sloj po sloj nagomilanih tenzija u nama.

Fizički stres može biti na muskularnom, nervnom i endokrinom nivou. Joga položaji – asane, ako se pravilno vežbaju, u stanju su da redukuju i otklanjaju ove, u telu stvorene tenzije. Za razliku od životinja, čovek sebe izlaže takozvanom anticipiranom stresu, što znači da ne pomerajući niti jedan mišić svog tela, dok mirno sedi u fotelji, u stanju je da svojim brižnim mislima i strahovima, ili ljutnjom, u telu proizvede identičan neurološki i hemijski odgovor na stresnu situaciju, kao da se ona zaista odigrava. Čitav sistem je angažovan na fizičku akciju koja izostaje jer telo miruje, ali svejedno adrenalin je već jurnuo u krv i mišići bivaju natopljeni tim hormonom.



Usled aktivacije simpatikusa, krv se iz organa trbušne duplje šalje u noge i ruke kako bi se spremili na odbranu ili bekstvo od ’’neprijatelja’’. Vremenom se čitav sistem navikava na ovakav režim rada i ne može bez njega. Postajemo zavisni od određenih neuro-peptida i njihovih emotivnih poruka i naboja koji nam preko hipotalamusa i hipofize stižu do nad bubrežnih žlezda, a njihova lučenja do ćelija u telu. Mišići koji su natopljeni adrenalinom vremenom postaju kruti, neelastični i bolni. Kod ljudi, emotivno-psihički stres stvara fizički stres, koji se recimo ispoljava kao ukrućenost i blokade koje osećamo u ramenima i vratu. Bol koji se kao rezultat toga javlja šalje signal koji podstiče lučenje adrenalina, tako da se vrtimo u začaranom krugu. Fizički stres proizvodi hemijski, koji opet sa svoje strane stvara još veći fiziči stres. Kada se to desi, prirodne osobine organizma da se obnovi i isceli su minimalne. Zbog toga problemi sa ramenima i vratom postaju hronični. Kada to potraje, vremenom stvara sve veći psihološki stres.

Hronični stres nas stalno drži u stanju pripravnosti. Hronični stres povećava nivo šećera u krvi, utičući na funkcije pankreasa, jetre i na mehanizam za odlaganje masnih ćelija. Kada nam je, usled konstantnog stresa, nivo šećera u kvi stalno visok, redukujemo nivo insulina u krvi. To može dovesti do pojave dijabetesa, prekomerne težine i sl. Pošto se dotok krvi u organe trbušne duplje povlači za račun mišića perifernih delova tela, naša sposobnost digestije, apsorpcije i asimilacije hrane je značajno smanjena. Bez obzira što se dobro hranimo, naša sposobnost da uzmemo ono što nam je potrebno iz hrane koju smo uneli, u velikoj meri je redukovana. Kada bismo samo znali da je dovoljno nekoliko puta duboko, polako i svesno udahnuti i izdahnuti kako bi se aktivnost simpatikusa prebacila na parasimpatikus, dovodeći nas u stanje ravnoteže.

Hronični zamor, depresija, nedostatak energije (usled preteranog zamora žlezda koje luče adrenalin), nesanica, bolešljivost, pad koncentracije, loše pamćenje, preosetljivost, iritabilost, srčane tegobe, digestivni poremećaji, bolni mišići, grčevi u mišićima, bol u leđima, debljina, visok nivo holesterola ili problemi sa nivoom šećera u krvi, posledice su stresa.



Joga svojim vežbama laganog i svesnog istezanja i uvrtanja aktivira mišiće tako što se krv polako istiskuje iz njih, a zatim ih sveža i oplemenjena krv natapa kada se oni vrate u prvobitni položaj. Time se ne samo mišići oslobađaju otpadnih materija i otrova, već zahvaljujući cirkulaciji sveže krvi bivaju nahranjeni i vitalizirani. Na ovaj način, pomoću tehnika joge, ne samo da se oslobađamo tenzija na mišićnom nivou, već prekidamo tu uzlaznu kariku začaranog kruga.

Mišići više nisu bolni i u spazmu. Oni više ne šalju ’’bolne’’signale našem nervnom sistemu, već signale prijatnosti koji opuštaju. Počinjemo da se navikavamo na opušteno stanje, koje kada potraje, postaje pozitivna i zdrava navika i nova opsesija. Tada dolazi do postepenog oslobađanja od tenzija generisanih u nervnom i endokrinom sistemu, koji su bili u stanju konstantne uzbune.

Ne treba zaboraviti da se samo opušten mišić može i sme istezati, u suprotnom ga izlažemo dodatnom stresu. U tome i jeste jedna od razlika između joge i drugih fitnes disciplina. Svesnost položaja koji zauzimamo i disanja sjedinjuju se u jedno iskustvo.

Sledeći nivo su emotivne tenzije i za njihovo otklanjanje su potrebne suptilnije tehnike i vežbanje uz daleko veći nivo pažnje i kontinuirano osvešćivanje disanja tokom čitavog vežbanja. Tehnike joga disanja ovde imaju neprikosnovenu ulogu i značaj. Dah je most između tela i uma. Udah treba da bude dug, suptilan, dubok, ujednačen. Udahom energiziramo sebe i obnavljamo fizičko i energetsko telo. Zadržavanjem vazduha nakon udaha omogućavamo da se unete čestice energije - Prane, resorbuju u telu. (Ovakav udah i zadržavanje vazduha nakon udaha se u jogi zove - Brimhana, što znači ’’proširiti’’, ono treba da energizira i zagreva telo).

Sporim izdahom oslobađamo se akumuliranih toksina u fizičkom i energetskom telu. Zadržavanjem praznih pluća nakon izdaha, u granicama svojih mogućnosti, eliminiše se sav stres iz fizičkog i energetskog tela. (Ovakav izdah i zadržavanje praznih pluća nakon izdaha u jogi se zove – Langana i znači ’’redukovati’’, ’’postići’’, ono treba da podstiče proces eliminacije i ima pročišćujući efekat). Kao jogiji, i taoisti su poznavali vrednost i ulogu disanja.

Kada ste ljuti, razdraženi i uzbuđeni, kažu da imate višak Janga u sebi i da ga treba izbaciti iz tela tako što će vam izdah biti duži od udaha, na taj način se oslobađate njegovog destruktivnog viška. Kada ste tužni i nesrećni, udisaj treba da bude duži od izdisaja jer u sebi imamo višak Jina, i energija – Ći treba da bude sakupljena unutar tela. Vežbači či kunga i tai čija ova pravila dobro poznaju. U jogi postoje tehnike disanja koje su u stanju da nas aktiviraju, vitaliziraju i pokrenu na akciju ako smo izgubili volju ili smo po prirodi neaktivni i introvertni i obrnuto, postoje tehnike koje uspešno smiruju one koji ne znaju šta će sa sobom i svojim viškom destuktivne energije, koji su ekstravertni i frenetični.



Disanje u jogi je daleko više od fizičkog, energetskog i osećajno-mentalnog nivoa našeg postojanja. Ono je u stanju da nas dovede do našeg pravog Sopstva. Dugogodišnjim radom uviđamo da je disanje ritam kosmosa (o tome govori nauka svara joge).

Kada se dah sve više profinjuje, usporava, kada izgleda da se tako reći zaustavio, pulsiranje vašeg individualnog ’’Ja’’ se rastvara i stupa u rezonans sa Kosmičkim ritmom disanja. ’’Ham – Sah, Ham – Sah, Ham - Sah’’, čuje se disanje čitavog Univerzuma, simbolično opisano kao dva krila mistične ptice koja predstavljaju emanentni (Prakriti) i imanentni (Puruša) aspekt božanskog. Sledeće reči najpoznatijeg hatha jogija, B.K.S.Iyengara, na lep i poetičan način odražavaju svu vrednost, mudrost i lepotu jogičkog disanja:

’’Udah predstavlja produžavanje i širenje samog Sopstva (Puruše). Zahvaljujući udahu, Sopstvo obgrljuje svoje omotače, tela ili nivoe postojanja, od najsuptilnijeg sve do kože na telu, poput zaljubljenog mladića koji grli svoju voljenu.

Zadržavanje vazduha u plućima, nakon udaha, predstavlja sjedinjavanje voljenog sa svojom dragom.
Prilikom izdaha, Sopstvo, preko vazduha koji izlazi, vodi svoju voljenu sa sobom kući svojoj, gde ona sada grli svog voljenog.
Zadržavanjem praznih pluća nakon izdaha ona se sjedinjuje sa njim i zajedno se prepuštaju i predaju Uzvišenom.’’

IzvorB92

Van mreže Maka

  • Član
  • **
  • Poruke: 3407
  • Pol: Žena
Odg: Joga
« Odgovor #10 poslato: Decembar 18, 2008, 07:44:37 pre podne »
Moja koleginica je dugogodisnji instruktor joge, tako da smo mi od pre 2 meseca uveli vezbanje na poslu. 20 minuta radimo vezbe koje je moguce uraditi u kancelariji.
I mogu vam reci da je joga ok, iako sam bila veliki skeptik. Ja sam sportski tip i dok nema takmicenja, ko ce vise, ko ce bolje, za mene ta aktivnost nije. Mi, naravno, se ne bavimo meditacijom i sl. Samo vezbe istezanja. I prijaju. Vidi se napredak, kako sve duze vezbamo. Meni su najgore vezbe ravnoteze. Tu se vidi moje zaostajanje za kolegama.

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Joga
« Odgovor #11 poslato: Decembar 18, 2008, 05:16:41 posle podne »
Meni je sada, zbog stresa i poznatih aktivnosti oko operacije, ucitelj yoge zabranio vezbe, samo meditacija i opustanje, za skupljanje snage! Sto bi se reklo izlezavanje  mali1

Van mreže Ljubomir

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2036
  • Pol: Muškarac
Odg: Joga
« Odgovor #12 poslato: Decembar 05, 2009, 07:44:14 posle podne »
Svrha Joge

Još od pamtiveka, ljudi su koristili tehnologiju joge u razne svrhe. Međutim, ono što je održalo popularnost joge hiljadama godina, nije bilo koja svrha koju bismo jogi mogli da pripišemo, već upravo potreba za jednom od osnovnih svrha  življenja. Radi se o večnoj žudnji da se vratimo u prirodno stanje balansa, posebno sada kada nas je savremeni način života toliko udaljio od njega.

Kada je u pitanju glavna svrha Joge, stvari su više nego proste, samo ako umemo da zauzmemo korektan stav. Naravno, ovde se najmanje misli na telesni stav, ili asane. Bez obzira na to što je telo osnova za proces pročišćenja i razvoja, istinski ključ uspeha je u stanju uma. Naime, mirno stanje uma je centralna svrha joge, budući da odatle izvire osećaj neizmernog ispunjenja i stapanja ( samadhi na sanskritu). Ostaje pitanje kako da relaksiramo um, što je preduslov za njegovo smirenje?


   ceo tekst:stetoskop

Van mreže marimari

  • Član
  • **
  • Poruke: 22
  • Pol: Žena
  • marimari
Odg: Joga
« Odgovor #13 poslato: Maj 21, 2010, 08:44:13 posle podne »
radite jogu,unutrasnji mir...sjajno :ye1:

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110091
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Joga
« Odgovor #14 poslato: Maj 21, 2010, 08:45:27 posle podne »
Ti radiš?

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.