Dg > Razvojna odstupanja, smetnje i poremećaji

Vesti

(1/1)

sand:
Deca sa hendikepom u redovnim vrtićima

U beogradskim vrtićima upisano je oko 200 dece sa različitim vrstama hendikepa, a u Gradskom sekretarijatu za socijalnu i dečiju zaštitu istakli su da će njihov cilj biti nastavak prihvatanja što većeg broja dece sa posebnim potrebama u redovna obdaništa.

Kako je agenciji Beta rekla gradski sekretar za socijalnu i dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić, broj dece sa posebnim potrebama koja se upisuju u razvojne grupe pri redovnim vrtićima je u porastu, pošto ih je do pre dve godine bilo 174, a sada ih je oko 200.

"Bitno je da roditelji dece sa smetnjama u razvoju prihvate svoju decu i ne kriju ih. Naravno roditelji ostale dece treba da razbiju predrasude i pomognu svojoj deci da private različitosti", poručila je Jovčićeva.

Prema njenim rečima, pored razvojnih grupa oko 0,2 odsto dece sa smetnjama u razvoju upisano je i u redovne vrtićke grupe. Tačan broj nije moguće odrediti zbog toga što je izvesno da kod takve dece postoji neka vrsta ometenosti, ali se njihova precizna kategorizacija ne vrši pre pete godine.

"To su ona deca koja posle vrtića ne moraju otići u specijalne škole, možda im je bio potreban samo podsticaj sredine da se usavrše i razviju", istakla je gradski sekretar za socijalnu i dečiju zaštitu.

Ona je napomenula da je za upis detata sa smetnjama u razvoju u redovan vrtić potrebno da postoji nalaz lekara iz doma zdravlja, kojim će se opisati vrsta i stepen ometenosti, a svoju procenu treba da da i stručni tim predškolske ustanove u koju dete treba da bude primljeno.

U razvojne grupe pri redovnim obdaništima može biti upisano od šestoro do osmoro dece. Sa njima rade dva defektologa, a na usluzi je i stručni tim vrtića, pedagozi i psiholozi.

Grupe su najčešće sastavljene od dece sa različitim vrstama hendikepa. Deca sa smetnjama u razvoju u predškolskoj ustanovi mogu ostati do dvanaeste godine.

februar 2008. (Tanjug)

sand:
Park za decu s invaliditetom

Prvi park u Srbiji za decu sa posebnim potrebama biće napravljen u Norveškoj ulici na Bežanijskoj kosi, a nosiće naziv „Park duginih boja”.

U parku će biti postavljene specijalne ljuljaške, ringišpili, klackalice i drugi sadržaji dostupni deci sa posebnim potrebama.
- Park će biti otvorenog tipa kako bi svi mališani mogli u njemu da borave, s tim što će sprave biti prilagođene deci sa posebnim potrebama - kaže za „24 sata” Sanja Bogdanov, načelnik u opštini Novi Beograd.

Projekat finansiraju Eurobank EFG i NIP.

24 sata

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju