Autor Tema: Mobilni telefoni i caskanje o njima  (Pročitano 77811 puta)

Van mreže davor.v

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
Odg: Mobilni telefoni
« Odgovor #15 poslato: Mart 28, 2008, 03:14:25 posle podne »

Potpuno si u pravu mobilni telefon je samo jedna od sprava koje nam pomazu da pratimo tempo
 zivot i ne izgubimo korak sa njim i mogu da se pokvare , da se izgube ili ostete.
 Ali tacno je da covjek moze da se veze na neki nacin i za predmete. :D
 Ali i to je OK pa te takve predmete koristimo svaki dan normalno je da se stvori i nekakav osjecaj
 prema njima. :)
 Ja sam pri izboru svog buduceg mob. ljubimca isao ipak na kartu prakticnosti pa sam mislio da imam
 mnogo toga u jednom uredjaju npr. da uz telefon imam i solidan Foto aparat pa da ne moram da kupim
 digitalni foto aparat koji inace nemam. ;)

Hendi-društvo

« Odgovor #15 poslato: Mart 28, 2008, 03:14:25 posle podne »

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
  • Pol: Žena
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #16 poslato: Mart 28, 2008, 03:29:08 posle podne »
Ma razumela sam za solidan dig.aparat i ja ti zelim da uskoro ostvaris taj cilj. :)
Nemam ni ja dig.foto aparat jer imam dva analogna odlicna Canon i Nikon,pa ce me i Nokia N70 dovoljno posluziti jer se na zalost vise ne krecem puno :'(

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #17 poslato: Mart 28, 2008, 11:59:17 posle podne »
Jedino sto znam,s obzirom na to kako ove spravice znaju da otkazu i kako moraju da se cuvaju,ne bih kupovala nesto preskupo. A kad otkazu zao mi je samo podataka,koji su vrlo licni i poverljivi,uostalom tome i sluze one i naravno za RAZGOVOR.
Istina,moram da priznam onaj moj Samsung X800 mi je bas bio drag,sladak,prirastao za srce :)

Da bi izbegla tako nešto, nabavi kabl za povezivanje Nokie i kompjutera ako ga nisi dobila. Sa Nokia sajta skini PCsuite za tvoj telefon i lepo sve prebaciš u komp. Pogledaj, možda si i dobila taj program ako imaš neki cd uz telefon.

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #18 poslato: Mart 29, 2008, 04:29:46 posle podne »
Pogledacu,mislim da sve to imam i CD i kabl.Ma imala sam mislim i za Samsung,nego sve sam mislila nece valjda, ne mogu cesto da prenosim podatke...
Jedna moja drugarica snima podatke na CD,pa nesto stavlja na net...kao eto i racunar moze da otkaze...
HVALA DRUG :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #19 poslato: Mart 29, 2008, 04:37:56 posle podne »
Nema na čemu, ujedno si me podsetila da bi i ja mogao ponovo da uradim backup telefona. ;)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #20 poslato: April 15, 2008, 08:50:28 pre podne »

Номофобија

Шта је стресније: кад на мобилном нестане кредита или се испразни батерија?

Кад сам открио да ми је футрола за појасом празна, да сам, дакле, заборавио свој мобилни, већ сам био прилично одмакао од куће. Откриће је одмах изазвало поприличну нелагоду: да ли да продужим даље и да остатак дана стрепим да ћу пропустити нешто важно, да ћу некоме ко је мени (или ја њему) значајан бити недоступан, или да на првом згодном месту окренем аутомобил и вратим се по справу чије ме одсуство толико узнемирава?

Био сам у оваквим ситуацијама и раније, и искуство ми је говорило да је боље да се вратим него да стрепим. А та нелагода која ме је обузела после открића да сам кућу напустио некомплетан има своје име – стрес.

Или је то најновији бизарни синдром нове културе? У уторак сам у лондонском „Тајмсу” прочитао да је то добило и посебно име: „номофобија”. „Номо” је скраћеница од „no mobile” – „без мобилног”. „Тајмс” наводи да је једно истраживање британске поште спроведено на сасвим репрезентативном узорку од 2.000 особа показало да од овога пати око 13 одсто Британаца, уз процену да би синдром у ствари могао да се манифестује чак и код сваког другог корисника мобилне телефоније.

Рекло би се да досад ниједан уређај који је створен да нам олакша живот није изазивао такву врсту зависности. На почетку, изгледало је да ће нам омогућити да будемо слободнији. Сад је све извесније да смо заробљенији.

Како је дошло до тога? Како је нешто што је надасве практично – могућност да стално будемо „у контакту” уместо средства постало само себи циљ?

Чини ми се да је објашњење пре свега у нама. Сећам се да је у почетку, у другој половини деведесетих, чињеница да неко носи мобилни телефон био статусни симбол, очигледан доказ сопствене важности. Они мање важни морали су да се задовоље пејџерима, који истина, нису дуго потрајали.

Мислим да је „важност” и данас кључна реч за „номофобију”. Зар бисмо желели да стално будемо доступни, ако нисмо уверени да смо веома важни другима, па због тога и у сопственим очима. Што нас чешће позивају, у то нас све више уверавају.

То се види по томе шта све чинимо да се јавимо кад зазвони (засвира, запева –о томе већ постоје студије како мелодија коју је неко одабрао да му саопшти да га неко тражи много говори о личности). Прекинућемо ма шта да у том тренутку радимо: где год да смо и са ким год смо. Прекинућемо чак и кад смо већ заузети телефонирањем (ако је оно „фиксно”). Осећај да треба да се јавимо надвладава и разумну процену да тиме угрожавамо и свој и животе других – кад се мобилног дохватимо док возимо.

Све у страху да нешто кључно пропуштамо ако не одговоримо. Посматрао сам пре неко вече, кад се спустила завеса у позоришту, како гледаоци прво што чине кад устану, то је да укључе мобилне телефоне, а да потом некоме нешто важно саопште.

Да ли се још неко сећа како је било пре мобилне ере? Вероватно смо мање бринули, а много боље планирали.

Истина, они који највише доприносе овој болести зависности 21. века – мобилни оператери – тврде да су наши животи са мобилним телефонима богатији и у дословном смислу речи: због њиховог доприноса економији, односно бруто националном производу. Резултати истраживања које је спровео Теленор у земљама у којима послује, на разним меридијанима, а то су, поред нас, још и Малезија, Украјина, Тајланд, Бангладеш и Пакистан (Теленор је иначе компаније из Норвешке), објављени у фебруару, показали су да у случају Србије мобилна телефонија у БНП-у учествује са 4,2 одсто. У 2007. мобилни сектор је, директно или индиректно, запошљавао 33.000 грађана Србије (од чега само нешто мање од три хиљаде директно прима плате од оператера).

У истраживању се још помиње процена да мобилне комуникације у пословној примени повећавају продуктивност радника који их користе за седам одсто.

Вероватно је тако, мада би требало израчунати и колико, на другој страни, продуктивност трпи због учесталих мобилних позивања и јављања.

У Србији, уосталом, по истом извору, мобилне телефоне редовно користи око 4,8 милиона грађана, а у земљи већ имамо по један мобилни телефон по глави становника.

Мобилнe смо прво усвојили, а потом су они нас освојили, тако да данас изгледа као да више ми служимо њима него они нама. А што се „номофобије” тиче, тек треба да се проучи (можда ће неко на томе и докторирати), шта је стресније: кад се у незгодно време остане без кредита, или се неочекивано испразни батерија?

Милан Мишић
[објављено: 12/04/2008]
http://www.politika.co.yu/rubrike/ostali-komentari/Nomofobija.sr.html

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #21 poslato: April 15, 2008, 03:06:54 posle podne »
Ja sam skoro uzela preko telekoma nokiu 1101i za 1 dinar, i mnogo mi se svidja telefon. Jeste da nema ni ekran u boji, jos je u dos-u  :D, ali ima sve sto mi treba, sms, veeeliki sat i salje poruke! Meni sva ta silna tehnologija na mobilnom nista ne znaci pa nisam htela da dajem pare na foto aparat, radio i muziku i sl. stvari. Ma moj telefon je divan i ja ga bas volim  :D

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #22 poslato: Maj 10, 2008, 10:56:49 pre podne »
Da vam samo kazem da puno zavoleh moju Nokiu N70 u banji.
Nokiica draga moja,mi je kad je moj slatki Samsung X800 stradao pod nerazjasnjenim okolnostima,izgledala malo kabasto,ali izabrah je zbog ok karakteristika i zato sto svi hvale Nokiu kao pouzdanu marku mobilnih telefona.
I moja Nokia polozi u banji prvi,ali presudan ispit:
letela je 2-3m velikom brzinom i udarila u beton ,a da se nije prosula.Cak se ni zapoceta sesija nije prekinula,a kamoli iskljucio telefon.
Nakon te njene avanture u koju upade ne svojom krivicom,ostade na njenoj lepoj maski trag:dva mala zareza ,oziljka...ali meni je sad sa njima jos draza i secace me kakvu je ona zbog mene zrtvu podnela.

Ljubim je ja.Cuvacu je, maziti... :)

E da samo kratko na temu Nomobije.Mobilni mi sada mnogo znaci za zlu ne trebalo,ali mislim da ga koristim u razumnoj meri.
Prvi mob Siemens C35 sam kupila pocetkom 2002.g. sa opravdanim razlogom:kupila sam polovnog Yuga 55 da idem sa njim na posao i smanjim sebi napor putovanja.I naravno da mi je znacilo da imam mob da pozovem pomoc,ako mi ona uztreba zbog tog polovnjaka...
Eto razlog je bio opravdan...

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #23 poslato: Maj 10, 2008, 01:15:03 posle podne »
Maska se menja lako, pa nemaš brige oko toga. ;)
Prvi mobilni sam uzeo, negde 99/2000-te. Inače, bio sam zakleti protivnik toga. Kako sam, pored redovnog posla, radio i na drugim, zatrebao mi je telefon zbog posla, i ja ga uzeh. I dalje smatram da je nužno zlo. ;)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #24 poslato: Maj 10, 2008, 01:29:18 posle podne »

Ima jedan sto bi se mogao ubaciti u trku :)

http://www.mobile.am/?lang=sr&brand=Samsung&series=G810

Zaista nesto sto bi moglo da se razmotri kao opcija ;)

Ne videh ovu poruku, pa možda kasnim. Samsung je za mene  :-\  Ipak bih birao između Nokie i SE.  ;)

Van mreže Maca

• Član
  • **
« Odgovor #25 poslato: Maj 10, 2008, 05:14:44 posle podne »
Ja volim Sony Erikson. Već par godina uvjek izaberem ovu znamku. Sada imam W810i. Puno sam zadovoljna.  :) Kad moram da menjam, uzet ću isto.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #26 poslato: Maj 10, 2008, 06:42:13 posle podne »
Kad moram da menjam, uzet ću isto.

W810i ili SE  :D :D :D

Šala, naravno.  :D

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #27 poslato: Maj 13, 2008, 12:58:40 pre podne »
Ma ti zarezi su skoro nevidljivi...
nadam se da ni ubuduce nece biti potrebe za tim 'face liftingom' :)
pazicu je ,cuvacu je...i zvacu je Nokijicicicicica... :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #28 poslato: Maj 13, 2008, 12:59:41 pre podne »
Skrati na cica. :)

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #29 poslato: Maj 13, 2008, 01:07:19 pre podne »
Jedna je Nokijicicicicica,a cica ima raznih...razumes to tepanje od milja :)
Ma naravno da cu uskoro skratiti,nego drzi me jos uvek taj blagonakloni stav prema njoj...
Joj,sta pisem...kao da je ziva... ;D

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.