Autor Tema: Protein koji onemogućava miostatin  (Pročitano 5308 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Protein koji onemogućava miostatin
« poslato: Mart 12, 2008, 09:53:19 posle podne »
NOVOSTI IZ MEDICINE

Krupni dječak razotkriva trag rasta mišića.

Proučavajući njegove neuobičajeno velike mišiće, naučnici su uspjeli napredovati u liječenju bolesti kao što je mišićna distrofija.

David Kohn - Baltimore Sun

Izvanredno mišićav njemački mališan dao je istraživačima novi uvid u rast ljudskih mišića – znanje koje bi moglo odvesti do prekretnice u liječenju mišićne distrofije i drugih bolesti – možda čak i dijabetesa i pretilosti.
U studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, naučnici su izvjestili o četverogodišnjem dječaku sa genetičkom mutacijom koja dozvoljava njegovim mišićima uz kosti da se razviju neuobičajeno veliki. Njegovo tijelo ne proizvodi miostatin, prirodni protein koji ograničava rast mišića.
Istraživači su znali da miostatin regulira mišiće kod životinja, ali ovo je prvi puta da je protein pokazao učinak na ljudima. Ova studija daje nadu da tretman blokiranjem miostatina može potaknuti rast mišića.
„To je ogroman korak“, rekao je genetičar Se-Jin Lee sa Johns Hopkins Sveučilišta, jedan od autora ovog istraživanja. „S obzirom na istraživanja na životinjama, mislili smo da bi moglo vrijediti i za ljude. Ali bila je to ogramna neizvjesnost.“
Još otkad su Lee i drugi istraživači iz Hopkinsa otkrili miostatin prije sedam godina, naučnici su ga proučavali kao potencijalni lijek kod bolesti poput mišićne distrofije koja uništava mišiće. Do danas nema učinkovitog tretmana za mišićnu distrofiju i većina pacijenata od ove teške bolesti umire u dvadesetim godinama od kombinacije srčanih i plućnih problema.
Tvrtka Wyeth Pharmaceuticals već je kreirala protein koji onemogućava miostatin i to je početak sigurnih laboratorijskih proba ove terapije na ljudima. Pacijenti oboljeli od mišične distrofije napokon su dobili pravu nadu i uz otkriče ljudskog genoma šansu da značajno poboljšaju svoje stanje ili čak potpuno ozdrave kad je riječ o blažim oblicima mišićne distrofije....
http://www.sddh.hr/gen8.htm

Hendi-društvo

Protein koji onemogućava miostatin
« poslato: Mart 12, 2008, 09:53:19 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.