Autor Tema: Kifoza - korisni tekstovi  (Pročitano 58752 puta)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Kifoza - korisni tekstovi
« poslato: Februar 23, 2007, 08:08:33 posle podne »
Kifoza je drugi vid krivljenja kičmenog stuba. To je povijeno (pogrbljeno) držanje, koje treba razlikovato od prave grbe, nastale usled tuberkuloznog oboljenja pršljenova. Povijenost kičmenog stuba, kifoza, koja nastaje kao posledica rahitisa, ili drugih oboljenja u toku detinjstva, lučnog je oblika, dok su tuberkulozne grbe više šiljate. Ovakvo, povijeno držanje, zove se kifotično držanje. Ova povijenost nastaje zbog nedovoljne sposobnosti ligamentarnog i mišićnog aparata da pod određenim uslovima zadrži kičmeni stub u pravilnom položaju. Pravilno držanje zahteva dugotrajne, kontrolisane vežbe jačanja leđne muskulature, koja na sebe treba da preuzme ulogu stabilizatora držanja.


Izvor:
http://www.svetzdravlja.com/show_text.php?id=304&catid=24

Hendi-društvo

Kifoza - korisni tekstovi
« poslato: Februar 23, 2007, 08:08:33 posle podne »

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Kifoza
« Odgovor #1 poslato: Februar 23, 2007, 08:09:44 posle podne »
KIFOZA

    Predstavlja iskrivljanje torakalnog (grudnog) dela kičme sa konveksitetom ka nazad. Ovaj deformitet stiče se najčešće u periodu razvoja , tako da možemo razlikovati 3 kritična perioda kada je osoba podložna ovim promenama.

    1. Period uspravljanja deteta – uspravljanje deteta treba da bude pirodno , a ne potpomognuto od strane nestrpljivih roditelja. Svako prerano uspravljanje deteta može dovesti do jednog od ovakvih telesnih deformiteta.

    2. Period polaska deteta u školu – Dete veliki deo vremana provodi u specifičnim položajima kao što je sedeći položaj u klupi koji često za njega može biti naporan što dovodi do zauzimanja nepravilnog položaja i naravno telesnog deformiteta kao što je kifoza.

    3. Period puberteta – priod u kome dolazi do burnih promena , između ostalog do bržeg rasta kostiju i nemogućnosti snage mišića da isprati njihovu dužinu, što vrlo lako može dovesti do deformiteta kao što je ovaj.

    PREVENCIJA I KOREKCIJA KIFOZE

    Onosi se pre svega na pravilno držanje u stojećem i sedećem položaju.

    Korekcija se,pored korigovanja stava, vrši sprovođenjem određenih sistema vežbanja tj. skupa vežbi u cilju jačanja slabih i istezanja skraćenih mišića.


OKRUGLA LEĐA
(DORSUM CURVATUM,DORSUM KYPHOTICUM)

    Dformitet sličan kifozi, najčešće nastaje uslad slabosti mišićno ligamentarnog sistema , predstavlja iskrivljenje torakalnog dela kičmenog stuba sa konveksitetom put unazad.

KRILASTE LOPATICE
(SCAPULLAE ALLATAE)

    Uzrokuje slabo razvijena leđno lopatična regia, i takođe se mogu sresti kod kifotičnog i skoliotičnog držanja. Karakteriše ih odvojenosz lopatica od grudnog koša.



Izvor: http://www.licnitrener.org/aktuelno/deformiteti.htm

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Kifoza
« Odgovor #2 poslato: Septembar 07, 2007, 04:10:24 posle podne »
Kifotično loše držanje (pogrbljena leđa, ramena povijena u napred ) u predškolskom uzrastu ako se ne koriguje može da preraste u kifozu u narednih nekoliko godina.



  Ako se ne radi o već formiranim deformitetima koji bi zahtevali ortopedski tretman, fizijatar će preporučiti korektivnu gimnastiku, bavljenje sportom, pre svega plivanjem i korigovanje loših navika u držanju...

Van mreže plava

  • Član
  • **
  • Poruke: 507
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Kifoza
« Odgovor #3 poslato: Decembar 03, 2010, 12:43:22 pre podne »
Pravilan razvoj kralješnice

Za zdravlje kralješnice presudno je vrijeme ubrzanog rasta između 6 i 12. godine. U toj se dobi mogu pojaviti kifoza i skoliozna iskrivljenja kralješnice. Treba ih razlikovati od nepravilnog držanja, jer nepravilno držanje najčešće spontano prolazi, dok ostala iskrivljenja kralješnice, koja u Hrvatskoj ima oko 2 % djece, treba na vrijeme uočiti i liječiti.

KIFOZA

Loše držanje može prikriti hiperkifozu grudnog dijela kralješnice ili povijena leđa, ali to treba jasno razlikovati. Jednostavan je test – neka dijete legne na krevet potrbuške tako da ruke stavi na potiljak. U tom položaju neka pokuša odignuti glavu i gornji dio trupa. Ako se radi o lošem držanju, grudni dio kralješnice će se izravnati. Radi li se o kifozi, leđa će i dalje ostati «grbava».

preuzeto sa
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12753

Van mreže plava

  • Član
  • **
  • Poruke: 507
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Kifoza
« Odgovor #4 poslato: Decembar 03, 2010, 12:46:40 pre podne »
TEST ZA KRALJEŠNICU U RAZVOJU

1. Ako je sve u redu, ramena su u uspravnom stavu (ruke su položene uz tijelo, noge skupljene) u istoj ravnini (jedno rame više od drugoga znak je da se dijete loše drži). Dok dijete sjedi, ramena također moraju biti u istoj ravnini, a lopatice na leđima simetrične.

2. Pri stajanju uza zid, lopatice i zdjelica ga dodiruju. Loše držanje otkriva se ako zdjelica ne dodiruje zid.

preuzeto sa
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12753

Van mreže plava

  • Član
  • **
  • Poruke: 507
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Kifoza
« Odgovor #5 poslato: Decembar 04, 2010, 08:46:30 posle podne »
Skolioza i kifoza

Uporne vežbe ispravljaju kičmu


Savremen način života – dugotrajno sedenje, i to često u nepravilnom položaju, i fizička neaktivnost, doveo je do toga da su retki oni koji nemaju problema s kičmom. Česta oboljenja kičmenog stuba su skolioza i kifoza – odstupanje od normalne krivine, ka napred, nazad, levo ili desno naziva se skolioza, a pogrbljena leđa s ramenima povijenim napred je kifoza.
Oba deformiteta mogu da budu stečena, odnosno da nastanu tokom lošeg držanja, prinudnih položaja i povreda. Mogu da budu i urođena, usled genetske slabosti ligamenata i mišića. Češći su, međutim, stečeni deformiteti. Iako s „ispravljanjem“ kičme treba početi još dok se razvijamo, predrasuda je da je skoliozu i kifozu nemoguće ispraviti u kasnijim godinama.
– Moj najstariji pacijent imao je 68 godina i posle osam meseci upornog vežbanja, smanjili smo mu deformaciju izazvanu skoliozom i bolovi su nestali – ističe Milan Stjepanović, fizioterapeut i kiropra­ktičar iz ambulante „Aktivo“.
Kako dodaje, svako ko je pokretan i nema ozbiljna oštećenja može da napravi dobru korekciju. Ne baš sto odsto, ali svakako daleko bolje nego što je bilo. Za razliku od korekcije u ranijem uzrastu, starijima je potrebno nešto više vremena, ali naš sagovornik naglašava da u svakom slučaju nije za operaciju kod ovakvih deformiteta.
– Dozirane vežbe ne predstavljaju problem ni za jednu grupu bolesnika. Ništa se neće desiti onima koji, recimo, imaju problema sa srcem ili pritiskom ako umereno vežbaju – kaže Stjepanović.

I skolioza i kifoza se najčešće javljaju u detinjstvu, najčešće u periodu od polaska u školu do puberteta, mada mogu i u kasnijim uzrastima. Za to su krivi neaktivnost, teške torbe koje deca nose, kompjuteri, konzole za igrice… Kao i kod većine oboljenja, i u ovom slučaju najbolja je prevencija. To podrazumeva pravilan razvoj, pogotovo danas kada sve veći broj dece ima problema s kičmom zbog višesatnog sedenja za kompjuterom.
Fizijatri preporučuju hodanje bez obuće, plivanje, igre poput „dve vatre“, „trule kobile“ i uopšteno što duži boravak i igranje napolju. U školi je poželjno bavljenje sportom. Osim toga, vrlo je važno edukovati roditelje da prate razvoj dece i uoče nepravilnosti na vreme. Važnu ulogu igraju i redovni lekarski pregledi u školama. Starosna granica obolelih od skolioze i kifoze se, iz iskustva ovog fizioterapeuta, rapidno spustila u poslednjih 15 godina.

Simptomi i terapija
Prvi simptomi su uočljivi čim dete prohoda. S napretkom tehnologije, deformacije se uočavaju već kod dece od četiri, pet godina. Možete i sami to da proverite. Za to postoje tri načina, koje objašnjava naš sagovornik:
– Stavite dete da legne na pod. Recite mu da zatvori oči i da leži pravo. Kad pogledate odozgo, uočićete na koju se stranu naginje.
– Neka dete stane ispred vas, okrenuto leđima. Pod pravim uglom gledajte da li se krivi na neku stranu.
– Postavite dete da legne na stomak i rukama se podigne u polusklek. Ako ne može do kraja da se ispravi, ili da uspravi ruke a da mu je karlica na podlozi, onda postoji problem. Ista ova vežba je moguća i sa savijenim nogama u kolenima i nije dobro ako se karlica izdiže sa podloge.

Ako već roditelji ne umeju da prepoznaju problem, trebalo bi da to uoči lekar na sistematskom pregledu. Kada se radi o već formiranim deformitetima, koji zahtevaju ortopedski tretman, fizijatar preporučuje korigovanje loših navika u držanju, korektivnu gimnastiku, hidrokinezi terapiju, sve pod nadzorom terapeuta.
Postoje vežbe koje dete s deformitetom mora redovno da radi, najbolje pod nadzor roditelja ili stručne osobe tokom cele vežbe. Stjepanović kaže da su najbolje rezultate davali individualni programi i zbog toga je važno da fizioterapeut radi sa pacijentima ili da obuči roditelje da rade s decom. U početku se daje manje vežbi s manjim brojem ponavljanja, a kasnije se taj broj proširuje novim vežbama i većim brojem ponavljanja. Najvažniji je, dodaje, početni položaj koji mora da bude pravilan.

Posledice
Nelečena skolioza i kifoza mogu da prave ozbiljne probleme onima koji ih imaju.
– Obe narušavaju stojeći položaj i hod, stvaraju bolove duž leđa i ekstremiteta, naročito noću kad mišići „miruju“. Zbog skraćenja mišića na strani suprotnoj od deformiteta, rebra ne mogu do kraja da se šire i dijafragma se savija. Zbog toga je disanje kratko, na krajnjim amplitudama je bolan udah i nema dovoljno vazduha. Kifoza u ozbiljnijim slučajevima dovodi do problema u radu srca i pluća – upozorava naš sagovornik.

preuzeto sa
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/205709/Uporne-vezbe-ispravljaju-kicmu

Van mreže plava

  • Član
  • **
  • Poruke: 507
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Kifoza
« Odgovor #6 poslato: Decembar 05, 2010, 08:42:41 posle podne »
Deformiteti kičmenog stuba kod djece

Najčešći deformiteti kičmenog stuba kod djece su skolioza i kifoza.........

        Kičmeni stub je osnovni najduži dio aksijalnog skeleta. Grade ga kičmeni pršljenovi. U formiranju kičme učestvuju 33-34 pršljena koji su međusobno povezani zglobovima, vezama i mišićima u jedinstvenu cjelinu. Najčešći deformiteti kičmenog stuba kod djece su skolioza i kifoza.          
        Skolioza je bočno iskrivljenje kičmenog stuba u jednu stranu u obliku slova "C" ili na obje strane u obliku slova "S".
        Uzrok nastanka je u najvećem broju nepoznat, a progresija nepredvidiva što jako otežava liječenje. Smatra se da je  genetski predodređena, ali do danas još nije utvrđen tačan mehanizam prenošenja na potomke pa najčešće  govorimo o idiopatskoj skoliozi – koja i inače čini 90% svih skolioza. Pojedini autori navode da su  skolioze češće ako se dijete kao beba stavlja da  spava na leđima, a rjeđe ako spava potrbuške.
        Skolioza se klasifikuje na dva načina – prema stepenu i prema tipu. Prema tipu može biti urođena, juvenilna, adolescentska, odrasla ili neuromuskularna. Prema stepenu razlikujemo blage, srednje i teže skolioze. Oko 2-3% populacije razvije skoliozu sa bočnom krivinom do  10° (stepeni), a jedno od 2500 djece ima skoliozu veću od 20°.
        Skolioze kod fetusa i malih beba mogu biti vrlo opasne, jer mogu prouzročiti poremećaj rada unutrašnjih organa i smrt. Prisustvo bilo kog problema na zglobovima i mišićima na rođenju i u toku prve godine života (stopala okrenuta ka unutra ili spolja, krivi vrat - tortikolis, iščašeni kukovi), ako nisu u potpunosti sanirani mogu imati za posljedicu pojavu deformiteta kičme. Ženska djeca oboljevaju 5 do 7 puta češće od muške djece. Istovremeno, vjerovatnost da će djevojčici biti potreban medicinski tretman je 9:1 u usporedbi s dječacima.
         Kifoza je izbočenje grudnog (torakalnog) ili grudnog i slabinskog (torakolumbalnog) dijela kičmenog stuba prema natrag  tako da leđa dobijaju okrugli, pogrbljen izgled. Često je praćena bolovima, a može da dovede i do ozbiljnih problema sa radom srca i pluća.
         Posturalne kifoze ili kifotična držanja slična su skoliotičnim držanjima i pripadaju nepravilnim držanjima, što znači da nema strukturalnih promjena na pršljenovima.

Kako se deformiteti uočavaju?

         Nerijetko sami roditelji primijeti da je kičmeni stub njihovog djeteta različit od kičmenog stuba druge djece te se samonicijativno jave kod ljekara navodeći “nepravilno držanje kod djeteta dok stoji ili sjedi”.
         Dijagnoza skolioze i kifoze se postavlja  kliničkim pregledom te RTG snimkom cijelog kičmenog stuba u dvije projekcije (anteroposteriorni i lateralni snimak), a može se dopuniti i drugim dijagnostičkim postupcima kao npr. metodama mjerenja deformacije trupa.
         Najprije treba pogledati visinu ramena, moguće je da jedno rame bude niže, a samim tim i lopatica sa te strane je nešto niža i malo odvojena od grudnog koša u  odnosu na drugu. Ukratko, vidljiva je asimetrija ramena i lopatica. Ako rukom pratite pršljenove i uočite da nisu u ravnoj liniji to je signal za odlazak na ljekarski pregled. Obavezno treba provjeriti simetriju rebarnih lukova u položaju kada se dijete savije unaprijed, kao da hoće rukama da dodirne stopala “test pretklona” (tzv. bending test).  Svaka izbočina u nivou rebara (rebarna grba), naročito jednostrana, je alarmantni znak za hitan pregled ortopeda ili fizijatra. Ako u stojećem stavu asimetrija trupa nestane tada govorimo o skoliotičnom držanju.

Liječenje kifoze i skolioze:

         Liječenje može biti konzervativno i kirurško, prema terapijskom programu prilagođenom za svakog pacijenta ponaosob – u zavisnosti od tipa i od stepena deformiteta.          
         Prema važećim stavovima, ukoliko se radi o deformitetu do 10° (stepeni) tada je pacijenta neophodno samo redovno kontrolisati na svakih 3 do 6 mjeseci. U slučaju većeg stepena zakrivljenosti kičmenog stuba i shodno stepenu deformiteta poduzimaju se terapijske mjere – korektivne vježbe, ortotske mjere-mideri (kada je ugao krivine između 20° i 50°).  Od 50° pa naviše liječenje je hirurško. Danas se smatra kako se dijete s idiopatskom skoliozom može baviti sportom kao dodatnim liječenjem.
         Dijagnostika i liječenje kifoza je po principima kao i kod skolioza, a što je karakteristično, veoma često se javljaju kao  udruženo oboljenje, odnosno kifoskolioza.

Čega se roditelji najviše plaše?

         Svake godine u septembru roditelji su zabrinuti zbog preteških dječijih školskih torbi. Pogotovo se to odnosi na djecu mlađeg školskog uzrasta. Njihov strah nije neopravdan jer su istraživanja pokazala da školske torbe  teže i više od 6 kilograma, dok istovremeno stručnjaci upozoravaju da njihova težina ne smije da premašuje 10-15% tjelesne težine djeteta, te da najmlađi školski uzrast ne smije nositi torbu težu od 3 kilograma. Zbog teške torbe,  a naročito ako je nosi na jednom ramenu, dolazi do asimetrije i krivljenja kičme te razvoja deformiteta jer, između ostalog,  mišići kičmenog stuba nisu još ojačali i ne mogu podnijeti toliki teret. Zbog nenaviknutosti na novi, intenzivniji svakodnevni ritam djeca se veoma brzo umaraju, dolazi do lošeg držanja tijela pri hodanju, stajanju i sjedenju, posebno u školskim klupama.
         Pri kupovini školske torbe treba obratiti pažnju na sljedeće: da bude lagana; anatomski oblikovana - čvrst leđni dio, postavljene naramenice, da ima ručku za podizanje, da ne bude iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka te da ima  ravnomjerno raspoređenu težinu. Takođe djeci treba ukazati na to da trčanje sa teškom torbom može štetiti zdravlju. Neophodna je adekvatna saradnja nastavnika, roditelja i djece oko rasporeda časova i sadržaja, odnosno količine potrebnih knjiga i pribora za školu.

Djacke torbe

         Svakako,  uvijek imati na umu da djeca od najranijeg doba treba da budu fizički aktivna, da se zdravo hrane i što više kreću, a da što manje vremena provode u zatvorenom prostoru, ispred televizije ili računara. Jer, redovna fizička aktivnost doprinosi jačanju mišića kod djeteta, pa samim tim i mišića kičmenog stuba. S druge strane, slaba fizička aktivnost djeteta, uz cijeli niz drugih faktora (nepravilno držanje, nepravilno sjedenja, preteška školska torba) pogoduju razvoju deformiteta.
 
dr Branka Babić

preuzeto sa
http://www.pedijatri.org/en/za-roditelje/09-09-15/Deformiteti_ki%C4%8Dmenog_stuba_kod_djece.aspx

Van mreže plava

  • Član
  • **
  • Poruke: 507
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Kifoza - korisni tekstovi
« Odgovor #7 poslato: Decembar 26, 2010, 10:14:25 posle podne »
Kifoza

Kod kifoze kičmeni stub je savijen tako da su leđa lučno zaobljena tzv. «okrugla leđa» ili oštrouglo savijena, nastala stapanjem 1 – 2 pršljena. Kifoze mogu biti položajne i strukturne.

Položajna kifoza se može javiti u svakom životnom dobu i povezane su sa lošim držanjem tela (nepodesne stolice i klupe, pogrbljenost pri sedenju, čitanju ili radu). One mogu voljno da se isprave i nestaju pri ležanju na trbuhu.

Strukturne kifoze kod dece se mogu razviti na bazi rahitisaili usled slabosti mišića leđa, zbog brzog rasta ili preležane iznurujuće bolesti. Kod adolescenata su okrugla leđa posledica osteohondroze. Oštrougla kifoza je posledica tuberkuloznog spondilitisa ili preloma pršljenova.

Kod kifoze glava se naginje napred, ramena se pomeraju napred i nadole, lopatice uzdižu kao krila, dok se trbuh ispupčava put napred. U početku je kifoza mobilna, a kasnije fiksirana. Položajna kifoza je bezbolna, a strukturna može biti bolna.

Najvažniji deo lečenja je u stvari profilaksa, sprečavanje deformiteta. Kod mobilnih kifoza treba ojačati mišiće i popraviti držanje tela vežbama mišića trupa, vežbama disanja, tvrdim i ravnim ležajem, podesnom stolicom, masažom i igrama koje deluju protiv kifoze (balet). Kasnije mogu biti potrebni aparati za istezanje (ekstenzija). U krajnjem stadijumu, kada postoje promene na kostima i zglobovima zbog kojih se ne može sprečiti ukočenost preostaje samo nošenje podupirača, da bi se sprečilo pogoršanje deformiteta.

preuzeto sa
http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=228:deformiteti-kime&catid=54:pedijatrija&Itemid=66

 


Van mreže plava

  • Član
  • **
  • Poruke: 507
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Kifoza - korisni tekstovi
« Odgovor #8 poslato: Maj 29, 2012, 11:28:08 posle podne »

Van mreže plava

  • Član
  • **
  • Poruke: 507
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Kifoza - korisni tekstovi
« Odgovor #9 poslato: Jun 10, 2012, 04:25:23 posle podne »
Kifoze

Kifoze su deformacije kralješnice u sagitalnoj ravnini sa konveksitetom prema otraga. Primarno se pojavljuju u torakalnoj, grudnoj kralješnici. Tipični dodatni znaci torakalne kifoze su protrahirana ramena (ramena povučena prema naprijed i dolje) i često pojačana lordoza u lumbalnoj kralješnici. Kifoze mogu imati različite uzroke. Često rezultiraju iz lošeg držanja kralješnice ili koštanih oboljenja kao npr. Morbus Scheuermann – adolescentna kifoza.
Također postoje i urođene kifoze, staračke kifoze, kifoze u okviru nekih reumatskih upalnih oboljenja npr. Morbus Bechterew (Ankilozantni spondilitis). Kifoze mogu često nastupiti u kombinaciji sa skoliozom. Uznapredovale kifoze uzrokuju bolove u leđima, ograničenje pokretljivosti kralješnice i ramena, smanjenje respiratornog volumena pluća i stoga ih je potrebno pravovremeno uključiti u terapiju. Uznapredovale kifoze zahtijevaju i ortotičku opskrbu, primjenu ortoza u liječenju.
Schroth terapija je koncipirana i za ciljani, intenzivni fizioterapijski pristup kifozama.
Schroth terapija je specifična fizioterapijska metoda koja kralješnicu tretira trodimenzionalno. Povezana je sa rotacijskim disanjem koje pojačava korekcijski učinak. Sve vježbe se individualno prilagođavaju pacijentu, njegovom stanju i potrebama. Cilj terapije je optimalno uspravljanje kralješnice i spriječavanje daljnje progresije iskrivljenja kralješnice, a time i popratnih simptoma kao što su bolovi, funkcionalna ograničenja unutarnjih organa i ograničenja pokretanja.

fizio-sanja.net


Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Kifoza - korisni tekstovi
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 04, 2012, 04:10:28 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.