:)Zdravo svima,
nova sam ovde i nisam znala gde da upisem moju temu, koja je ujedno i poziv u pomoc.
Majka sam decaka od 7g.( 128 cm , 34.5 kg) On vec 1.5 g ima povecane izlive u kukovima ( synovitis coxae) .Lekari su izvrsili sva moguca ispitivanja na imunologiji, gastroenterologiji, ortopedi i uglavnom ostaje da ne znaju pravu dijagnozu.
U pocetku je imao izlive na desnom , posle par meseci i na levom kuku .Pri bolovima u kuku ( bol u preponi) on hramlje . Imao je povremeno osecaj kocenja u vratu ( ako sedi i crta oko 20 minuta), po nekad je imao jutarnje kocenje u krstima- nije mogao da se savija da obuje carape i cipela.Najcesce ima bolove u stopalima i prstima i skocnim zglobovima(svakodnevno , uglavnom posle " duzeg hodanja" od 30 minuta.
Pre ovog stanja je bio vrlo aktivan- isao na plivanje oko 7 meseci, mogao da seta po 2 sata bez umora , a nekad i vise.Ali... u jesen 2006.g. je bio bolestan od upale usiju, dobio kandidu u crevimna i prvi izliv u kku, kada smo ustanovili coxackie b virus u krvi.U to vreme nije mogao da se popne uz stepenice, po nekad ni do Wc-a .

E sad , moracu malo da oduzim pricu, ali nadam se da ce neko mozda koje imao slican slucaj moci da pomogne.
Bio je krupna beba, sisao 13 meseci,ali uvek imao redju stolicu i to 5-6 dnevno.Kad je poceo da pije kravlje mleko( 13 meseci) dobio je dijareju, osip na guzi ,te je ustanovljena kandida .Lecen je skoro 1.5 godinu nistatinom i povremenim izbegavanjem mleka.
Poceo je da hoda izmedju 11- 12 meseci.Ubrzo sam primetila da hoda na unutra, ali je ortoped tvrdio da je to normalno.Medjutim on je nastavio tako da hoda i oko 2.5 g sam isla kod fizijatra, jer je on nekako imao ukocena kolena, tj. nije ih savijao pri penjanju uz stepenice, trcanju i nije mogao da sedne u turski sed.
Ortoped je i dalje negirao problem, dok je fizijatar to konstatovao kao losu semu hoda.Tada je kao vezbe dobio da vozi tricikl i to je dosta pomoglo da savije noge i da pocne da sedi u turskom sedu.
U tom periodu je dobio i upalu mokracnih kanal posle koje mu se prvi put i pojavio izliv u desnom kuku ( nije mogao da stane na nogu i nije mogao da hoda oko 10 dana.
Posto je uvek bio visi i tezi od vrsnjaka i nekako trom pokusavali smo da ga stimulisemo na vezbe, te smo ga zato i upisali na plivanje, kad je imao 5g.
To je pomoglo d skine kile, malo mu se ucvrstili misici i bolje je hodao ( nmada i dalje na unutra i desna noga je uvek bila nekako kao da je baca)
Medjutim , kako je dobio taj koksaki i ponovo dobio izliv u kuku , kao i dijareju, sa nesvarenom hranom u stolici,kandidu, on je prekinuo i plivanje i ostale fizicke aktivnosti.
Od tada ima te svakodnevne bolove u stopalima, izlivi u kuku su bili od 4 nedelje do 5 meseci, sa samo privremenim povlacenjima i to najvise na 10 dana .Po svim ispitivanjima ustanovljena je intolerancija na laktozu, hronicni nespecificni kolitis , Vezikularni reflux+ diverticulumi na ureterima (te je to operisano novembra 2007.g.).Zbog dijareja i sumnje na intoleranciju nekih vrsta hrane ne konzumira secer, fruktozu, med-tj. nista slatko, osim maltodextrin-koji smo nasli, ne sme mleko, voce - osim banane , jede meso, kiselo mleko, sojine proizvode, jaja, blitvu,spanac,karfiol, krompir, brusnicu.Sve ostalo sto doddamo u hranu izazva kasaste stolice ili dijareju( ipak ima visak kilograma)
On je pre par dana pnovo po ko zna koji put poceo da hramlje, koci ga u potkolenici , ali ono sto me najvise zabrinulo je da on ne hramlje, nego vuce nogu, zabacuje je na unutra, a to se vidi najvise kad potrci( jer je hteo i pored bolova da se malo igra sa drugarima).
Nalazi krvi su uvek bili dobri osim sto je letos imao povisen ACE .Ovih dana nalazi su i dalje u redu osim so je CPK povisen blago ( 2.95 (ref vr. 0.52-2.5) te sam se malo raspitala i vidim da to ima veze sa misicima.
Pojavio se malo nizi kalijum u krvi, snizena mokracna kiselina i kreatinin u krvi.

Zanima me da li neko ima dete sa slicnim problemima?Pocela sam da sumnjam da celo to stanje i nema veze sa reumom ili kostima- zglobovima, vec da on ima probleme sa misicima.
Kicma mu se krivi -lordoza -ima izbacen stomak,lopatice su mu dosta izbacene , a kako cesto hramlje bojim se da ce se sav iskriviti.
Htela sam da ide na vezbe ali se reumatolog protivi, kao i plivanju- zbog moguce prehlade ili infekcije u bazenu.On krece u septembru u skolu, bojim se kako ce pohadjati skolu sa cestim izostancima( kad dobije izliv i boli ga noga dobije preporuku da lezi i miruje i da ne ide u kolektiv).
Mi pripadamo bolnici u Novom sadu, ali meni se cini da oni nikako nemaju resnje.Gde dalje?
Mozda sam vas sve umorila, ali ako neko moze da mi pomogne, nek se javi.