Osobe sa intelektualnim teškoćama > Osobe sa Autizmom

Šta je Autizam?

<< < (2/3) > >>

Sklerozica:

--- Citat: Zlatko ---
--- Citat: Sklerozica ---Opasnost od autizma vezana uz starije očeve

--- Kraj citata ---


--- Citat: Sklerozica ---Njihova otkrića temelje se na proučavanju tisuća djece rođene u Izraelu 80-ih godina.
--- Kraj citata ---Mala laz
Velika laz
Statistika

A zar ta statistika nije mogla da uporedi broj autista u Svedskoj i Izraelu pa da posluszi kao parametar za dokazivanje procenata autisticne dece u odnosu na mirno i ratno podrucje Sklerozica napisao:
Problem je sve češći i u SAD pogađa 50 od 10000 djece."Cudna statistika". jos pre 20 godina sam citao da je u svetu procenat radjanja autisticne dece 5 promila i koja je to razlika 


--- Citat: Sklerozica ---Veća prisutnost autistične djece moguća je i zbog toga što je znanost danas ima više informacija o toj bolesti, a i zahvaljujući današnjoj boljoj dijagnostici, ističe se u studiji."
--- Kraj citata ---


Jedino tacno


Sta me je navelo da repliciram:
Vecina slucajeva autizma koje znam kod nas su deca veoma mladih roditelja i u vecini slucajeva je to prvorodjeno dete...
--- Kraj citata ---

Sklerozica:

--- Citat: autizambg ---U svetu je prihvacen termin "osobe sa autzmom". Autizam je razvojni poremecaj i ne treba ga tretirati kao bolest. Takodje, treba biti veoma oprezan sa raznovrsnim "informacijama" koje se ticu bioloske osnove autizma. U svakom slucaju pravi pristup osobama sa autizmom je onaj koji omogucuje ukljucivanje u obrazovni sistem, drustvo, i ostvarivanje drugih prava (na rad, stanovanje, i dr.).
Nadam se da se bar bna ovakvim forumima mozemo pridzavati ovakvog, socijalnog pristupa prema osobama sa autizmom.

Medicinski pristup je osobama sa aiutizmom i njihovim porodicama vec do sada naneo dovoljno zla, primera ima puno, i mislim da nema svrhe nabrajati ih.

Otvoren je sajt Beogradskoh udruzenja za pomoc osobama sa autizmom www.autizambg.org.yu , na kome se nalaze osnovne informacije o autizmu.
--- Kraj citata ---

Asja:

naca:
Najteži razvojni poremećaj
Z. O. Joksović, 16.11.2009

 Postoje bolesti o kojima se nerado priča, od kojih se ne umire, ali sa kojima se teško živi. Bolesni se uglavnom izbegavaju, iako im je neophodna apsolutna podrška bližnjih i stručnjaka. Podršku bližnjih uglavnom imaju, dok je broj stručnjaka sveden na minimum, kao i broj zdravstvenih ustanova u kojima se zbrinjavaju.

Jedna od takvih bolesti je autizam, koji objašnjava neuropsihijatar i specijalista psihijatrije razvojnog doba dr Milijana Selaković, iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.
- Autizam spada u najteže razvojne poremećaje, u šta sam se i lično uverila, jer imam sina Janka od 30 godina, koji boluje od ove bolesti.
Bolest nastaje do 36 meseci posle rođenja i traje celog života. Roditelji bi ovo trebalo da upamte, jer ja to, nažalost, nisam znala kada je moj sin bio mali. Smatra se da je u osnovi autizma genetska predispozicija, na koju utiče više od 40 faktora. Ključni među njima su metabolički faktori, kao i spoljašnji faktori zagađenosti, pri čemu se misli na gasove, razna isparenja, pesticide. Asfikcija kao stanje na porođaju, kada beba izvesno vreme ostaje bez kiseonika, takođe može da bude razlog za pojavu ove bolesti. Isto se odnosi i na trojnu vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeole.

Koliko je teško uspostaviti dijagnozu za autizam?
- Da bi se dijagnoza postavila, u kliničkoj slici moraju da budu tri grupe simptoma. Prva grupa se odnosi na kvalitativno oštećenje recipročnih socijalnih interakcija. Šta to, zapravo, znači? Dete se prvo razvija normalno, a onda se isključuje, ne odaziva se na poziv, ne gleda u oči kada mu se obraća, ne zanimaju ga igračke. Uz to, nastoji da okolinu zadrži u nepromenjenom stanju. To znači da ne podnosi nove prostore, nove likove i nove zadatke.

Šta je u drugoj grupi simptoma?
- U drugoj grupi simptoma je kvalitativno oštećenje komunikacije. Počinje da se ispoljava oko prve godine, kada počinje da izgovara prve reči - mama, tata... A onda polako, te reči počinju da se gube i govor prestaje. Dete počinje da se ponaša kao da je gluvo ili gluvonemo. Reaguje jedino na zvukove koji su njemu interesantni, i to najčešće na crtani film i reklame. U stanju je da trči čak iz treće sobe kada ih čuje. Dobra stvar u ovakvoj situaciji je što rehabilitacijom govor može delimično da se razvije. Međutim, taj govor se razlikuje od uobičajenog jer je intoniran i nije u funkciji. Odnosno, dete izgovara nešto što nema veze sa realnim dešavanjima. Na ovu grupu simptoma nadovezuje se treća, karakteristična po stereotipnim i u nedogled ponavljajućim radnjama.

Šta je važno za smanjivanje broja obolelih?
- Deca moraju što ranije da se pregledaju. Optimalan period za dijagnostikovanje je od godinu i po do sedam godina. Ukoliko roditelji primete bilo šta neobično, dete treba da odvedu stručnjaku. Pogotovo ako ne govori, ne odaziva se, ako nema nikakvu zajedničku pažnju sa roditeljima. Za pregled je potrebno sat vremena, u kome ravnopravno učestvuju psihijatar, psiholog, logoped i audio-lingvist. Zavisno od zajedničkog mišljenja pribegava se određenim merama stimulacije ili rehabilitacije obolelog.
......................

ceo tekst : Vecernje novosti

Sklerozica:
Vezano za ovaj deo o zastupljenosti ...

Da li je autizam kao bolest učestaliji ili ne u odnosu na raniji period?
- Učestaliji, i više prisutan kod muške dece. Statistike pokazuju da se sedamdesetih godina prošlog veka, jedan slučaj javljao na deset hiljada osoba. Već početkom ovog milenijuma, jedan oboleli je beležen na 2.500 osoba, da bi se četiri godine kasnije ovaj odnos drastično smanjio. Jedan oboleli se javljao na 166 osoba, a danas na 91. Dijagnoze su uspostavljane kod dece i mladih od tri do sedamnaest godina. Upozoravajući je podatak da su autizmu podložnija muška deca, jer se pokazalo da na osmoricu dečaka oboli jedna devojčica. Američka istraživanja pokazuju poražavajući podatak o tome da se na 38 beba rađa jedan dečak sa autizmom.

Pre par dana sam naleteo na video u kom je iznet podatak se autizam javlja kod jednog od 166 deteta. Nisam hteo da ga kačim jer nisam bio siguran u istinitost podatka a i iz razloga jer se dovodi u vezu sa vakcinom. Pošto je ovaj članak izvesna potvrda te informacije, postavljam pomenuti video.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju