Osobe sa intelektualnim teškoćama > Osobe sa Autizmom

Šta je Autizam?

<< < (3/3)

raca:
Život po utabanim stazama

Mališani oboleli od autizma imaju stereotipne pokrete - mašu rukama, klate se, imaju rituale, ograničena polja interesovanja i zanimanja samo za određene teme.
Da li se sećate filma ''Kišni čovek'' i izvanredne uloge Dastina Hofmana? Taj film je pomogao da laici shvate šta je autizam i kako se ponašaju osobe u ovom stanju. One nisu bolesne, već samo drugačije od nas.
Kod autističnog deteta roditelji primećuju poremećaje govora ili socijalizacije, ali ne znajući o čemu se radi. Jer - njihov mališan je drugačiji od svojih vršnjaka. Voli da okreće stvari ili točkiće, kucka u predmete, ljuti se kada neko poremeti redosled ređanja stvari, nikoga ne zove da mu se pridruži u igri...
Autizam se ispoljava do 30-tog meseca života i već u prvoj godini mogu da se primete nespecifična ponašanja kao što su poremećaj ishrane, nedostatak kontakta očima i emocionalnog reciprociteta, poremećaj spavanja. Govor se ili ne razvija kada treba ili nije u službi komunikacije, jer dete samo ponavlja reči. No, autizam nije jedna bolest, već stanje i odraz strukturalnih ili funkcionalnih poremećaja centralnog nervnog sistema, ili drugim rečima, radi se o genetskom, metaboličkom, neurorazvojnom ili imunološkom poremećaju.
- Mališani oboleli od autizma imaju stereotipne pokrete - mašu rukama, klate se, mogu da imaju rituale ( recimo, kada idu na spavanje pižamu okreću tri puta uvis, ili proveravaju da li su poređani kaputi svih ukućana). Ova deca imaju i ograničena polja interesovanja, te ih zanimaju samo određene teme. Takođe, ne vole promene, pa, na primer, traže da u vrtić idu istim ulicama, da nose stalno istu odeću, jedu istu hranu, ne vole nova lica i uopšte promenu prostora, kaže doc. dr Ivona Milačić-Vidojević, specijalistkinja medicinske psihologije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju...

Ceo tekst: Vivamagazin

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju