Autor Tema: Cerebralna paraliza kod odraslih  (Pročitano 516 puta)

Van mreže Džudi

  • Član
  • **
  • Poruke: 2093
  • Pol: Žena
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
Cerebralna paraliza kod odraslih
« poslato: Januar 23, 2023, 06:39:15 posle podne »
Ne znam da li je naslov dobar, ali na onoj temi na kojoj sam pisala o svom životu sa CP prošlo je 120 dana od poslednjeg posta...a verujem da će ova tema nekome pomoći.

Čitala sam juče dosta tema o problemima koji me sada muče i naišla na jedan sajt u kome stoji da je CP stanje koje ne može biti progresivno, ali ljudi koji imaju cerebralnu paralizu brže stare od onih koji nemaju CP.

Pre nego što počnem sa kukanjem:) evo šta se sa mnom dešavalo od 2014.do danas.

Operisala sam desno koleno. Čuveni doktor -ortoped koji me je operisao na otpusnoj listi postavio je dijagnozu - spastična cerebralna paraliza, kvadriplegija.

Ta dijagnoza me je malo zbunila. Ne znam da li je to postavio na osnovu pregleda koji je snimao: fotografisao za neku svoju knjigu.

Fotografisao je kako podižem obe ruke i kako hodam.

I sve bi bilo ok da mi se posle fizikalne terapije vratio osećaj u kolenu ( čašici kolena ). Ali nije.

Slučajno sam imala jedan pregled kod ortopeda u privatnoj klinici i ortoped mi je rekao da će mi koleno zauvek ostati anestezirano jer su pokidani neki živci tokom operacije.

I dok je taj ortoped čitao otpusnu listu i izveštaj sa prve kontrole, rekao mi je da se takva vrsta operacije više ne radi i da je tako rađeno pre 30-35 godina.

****

Prošlo je dosta godina i evo sa 50 godina osećam mnogo jače bolove u nogama, u leđima, u levoj ruci.

Levu ruku jedva mogu da podignem, i to samo malo.

Blagi kognitivni poremećaj izraženiji je nego pre 10-15 godina.

Ne idem na fizikalne terapije u DZ, a više nemam dovoljno novca da idem privatno na te terapije.

Nekako odmah posle proglašenja vanrednog stanja zbog koronavirusa počele su vrtoglavice. Prva je bila izuzetno jaka.

Nisam mogla da idem kod neurologa i te godine nisam išla na MR jer je i taj Zavod gde sam radila MR prešao u kovid sistem.

Nijedan neurolog ni na VMA a ni na KC nije zakazivao prve preglede.

Vrtoglavice su zatim nestale kada sam kupila naočare za čitanje.

Sada su se ponovo vratile i 27.03. idem kod neurologa na VMA- nije bilo ranijeg termina prošle godine.
Imam problem sa ravnotežom i to me pomalo nervira..i plaši..

Ukratko, odrasli koji imaju CP brže stare, ja sam primer...sve što me je mučilo pre deset -12 godina sada je mnogo izraženije.

Jedino pozitivno u mojoj priči je što sam već 4 godine u remisiji kada je u pitanju depresija.Pijem i dalje lekove, ali mislim da će mi uskoro sadašnja psih polako ukidati...sve sem Lamictala koji sprečava epi napade kod osoba sa CP ( nije klasičan psihostabilizator ).

Svi koji imaju cerebralnu paralizu a imaju 40, 45+ ili 50 godina ne treba da se plaše ukoliko se pojave jači bolovi lokomotornog sistema i ukoliko brže zaboravljaju nego ranije i sl..

Redovna kontrola kod neurologa, vitamini i ukoliko dr napiše da se piju analgetici - to je neophodno kada pređemo u srednje doba, tačnije kad postanemo sredovečni :)

Pišem ponovo posle pregleda neurologa..a možda i ranije.

Hendi-društvo

Cerebralna paraliza kod odraslih
« poslato: Januar 23, 2023, 06:39:15 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.