Autor Tema: Kome da se obrate osobe s invaliditetom o aktuelnoj situaciji izazvanom korona v  (Pročitano 947 puta)

Van mreže Daša

  • Član
  • **
  • Poruke: 27841
  • Pol: Žena
  • Dg: MS
  • Grad: NS
Kome da se obrate osobe s invaliditetom o aktuelnoj situaciji izazvanom korona v
« poslato: April 06, 2020, 01:55:45 posle podne »
Kome osobe s invaliditetom mogu da se obrate za podršku i gde da se informišu o aktuelnoj situaciji izazvanom korona virusom u Srbiji (kontakt lista)



Jasne preporuke u slučaju ugroženosti javnog zdravlja, kako bi se osiguralo da mere zaštite nisu diskriminatorne prema osobama s invaliditetom.
Među mnogobrojinim problemima s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju tokom vanredne situacije u Srbiji , NOOIS izdvaja nekoliko urgentnih, apelujući da se nadležnim institucijama daju jasne preporuke za njihovo rešavanje:

1. Prema članu 11 Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, država je u obavezi da osobama sa invaliditetom pruži posebnu zaštitu i podršku u situacijama rizika. Predlog je da Vlada Republike Srbije u sve mere podrške najugroženijima, obavezno uključi i osobe sa invaliditetom kao jednu od najranjivijih kategorija u uslovima pandemije i vanrednog stanja, kao i da u svojim saopštenjima naglašava da su i osobe sa invaliditetom, kao i stariji sugrađani, među najugrženijim kategorijama;
2. Ugroženo je funkcionisanje servisa personalne asistencije u uslovima ograničenog kretanja. Predlog je izdavanje dozvola od strane MUP-a za kretanje personalnih asistenata nakon 17 časova, po istom modelu kao i za ostale koji rade treću smenu;
3. Otežano je pružanje nege i podrške za osobe kojima je potrebna celodnevna asistencija od strane članova šire porodice, prijatelja i drugih ljudi koji nisu u sistemu personalne asistencije. Predlog je da se ova lica tretiraju kao volonteri, na osnovu čega bi im se izdala dozvola kretanja.
4. U uslovima obustave rada dnevnih boravaka, klubova za osobe sa invaliditetom, kao i nastave u osnovnim i srednjim školama, uz nedovoljno razvijene servise podrške u lokalnim zajednicama, mnoge osobe sa invaliditetom ostaju kod svojih kuća, a o njima brinu zaposleni roditelji ili drugi članovi porodice. Predlog je da se u novonastaloj situaciji osobama koje o njima brinu omogući rad od kuće ili plaćeno odsustvo, bez obzira na starost osobe sa invaliditetom.
5. Pošto su mere iz Uredbe o proglašenju vanrednog stanja propustile da detaljnije urede mere za podršku osobama sa invaliditetom, predlog je da se preduzmu neophodne normativne i operativne mere kojima bi dostava namirnica, lekova i medicinskih sredstava, obuhvatala i osobe sa invaliditetom. Sistem podrške na lokalnom nivou lakše funkcionisao, jer bi i osobe sa invaliditetom eksplicitno bile navedene kao prioritetnia kategorija za pružanje predviđenih vidova podrške.
Organizacije i osobe koje pružaju podršku osobama s invaliditetom u izolaciji tokom epidemije COVID-19

Organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA


Organizacija …IZ KRUGA – Beograd

Organizacija …IZ KRUGA – NIŠ

Udruženje građana FemPlatz

Call centri gradova i opština za pružanje pomoći građanima i građankama

Facebook grupa: Pomoć sugrađanima u karantinu – Srbija

Psihološka podrška tokom perioda izolacije

Mentalno zdravlje u doba korone

Informacije za gluve osobe na teritoriji Novog Sada

http://portaloinvalidnosti.net/2020/03/kome-osobe-s-invaliditetom-mogu-da-se-obrate-za-podrsku-i-gde-da-se-informisu-o-aktuelnoj-situaciji-izazvanom-korona-virusom-u-srbiji-kontakt-lista/?fbclid=IwAR3Xr4mcQtVMsXVw45YIWTAI6lg0FmmPSncPum9XjGy92MNXnKAmBJkwa_E

Hendi-društvo

Kome da se obrate osobe s invaliditetom o aktuelnoj situaciji izazvanom korona v
« poslato: April 06, 2020, 01:55:45 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.