Autor Tema: Magnezij pomaže u prevenciji cerebralne paralize kod nedonoščadi  (Pročitano 11428 puta)

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Magnezij pomaže u prevenciji cerebralne paralize kod nedonoščadi
« poslato: Mart 03, 2008, 08:20:58 posle podne »
Magnezij pomaže u prevenciji cerebralne paralize kod nedonoščadi

Rose Hoban
Washington
08/02/2008   

Nova istraživanja donose nova shvaćanja o tome kako smanjiti rizik od cerebralne paralize kod nedonoščadi.

Normalno trajanje trudnoće je 40 tjedana. Oko deset posto djece rodi se prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Ova nedonoščad izložena su većem riziku od niza patoloških stanja uključujući paralizu uzrokovanu oštećenjem dijela mozga koji kontrolira pokrete skeletnih mišića, a vrlo često pogođeni su i moždani centri odgovorni za govor, komunikaciju i emocionalni razvoj.

Ginekolog John Thorp, sa državnog sveučilišta Sjeverne Karoline, kaže da uzrok oštećenja ovih dijelova mozga nije poznat, ali dodaje da su statistike i te kako znakovite. "Kod djece koja se rode u terminu, rizik je otprilike jedan naprema tisuću. Kod nedonoščadi rođene prije 32 tjedna starosti, rizik je 50 ili 60 prema tisuću."

Dr Thorp kaže da rezultati nekih prijašnjih istraživanja sugeriraju da korištenje magnezijevog sulfata može ovaj rizik umanjiti. Ovaj spoj se koristi za tretiranje epileptičkih napada kod trudnica.

Ekipa doktora Thorpa pokušala je prikupiti konkretnije dokaze i provela je klinički pokus nad više od dvije tisuće trudnica koje su bile izložene riziku od preranog poroda. "Eksperiment smo izveli tako da smo polovici ispitanica dali magnezijev sulfat, a drugoj polovice placebo. Zatim smo čekali da se porode i njihovu smo djecu pratili dvije godine. Tada se, naime, dijagnoza cerebralne paralize može sa sigurnosti utvrditi."

Rezultati su pokazali da su žene koje su primale ovaj lijek za vrijeme poroda, rodile djecu sa 50 posto manje rizika da ispolje ovaj poremećaj. I to nakon uzimanja preparate koji je netoksičan, jeftin i stoga dostupan bilo kojoj rodilji na svijetu. Doktor Thorp predviđa da bi se magnezijev sulfat mogao uskoro obavezno dati svakoj rodilji koja uđe u prerani porod.

Izvor: VOA News

Hendi-društvo

Magnezij pomaže u prevenciji cerebralne paralize kod nedonoščadi
« poslato: Mart 03, 2008, 08:20:58 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.