Osobe sa intelektualnim teškoćama > Osobe sa Autizmom

Vesti - Autizam

<< < (6/6)

raca:
Jedni u plus, drugi minusu
Autizam i shizofrenija su gentske suprotnosti

Autizam i shizofrenija mogle bi biti dvije strane istog novčića, sugerira to istraživanje genetskih podataka i DNA varijanti povezanih s ovim stanjima. Istraživanje jednog razjasnilo bi bolje i drugo.

Nova spoznaja mogla bi pomoći u osmišljavanju komplementarnih tretmana za ova dva psihička poremećaja. Naime, iako se autizam na samom početku opisivao kao oblik schizofrenije dokazi koji bi to potvrđivali ostali su dvosmisleni. Nova teorija stavlja ova dva poremećaja na suprotnim stranama poremećaja razvojnog spektra.

Bernard Crespi, evolucijski biolog na kanadskom Sveučilištu Simon Fraser u Vancouveru i njegove kolege skupili su podatke svih poznatih genetskih varijacija povezanih sa svakim od stanja i tražili uzorke koji se ponavljaju.

Znanstvenici su pronašli 4 područja genoma koji dramatično utječu na rizik od pojave autizma ili schizofrenije. Crespijev tim ustanovio je da prisutnost specifične varijante – recimo, dupliciranja – se često povezuje s autizmom dok se sasvim suprotna varijacija – brisanje genetskog materijala – povezuje sa schizofrenijom.

Rezultat se slaže s drugim dokazima koji ukazuju da autizam može biti posljedica pretjerani razvoj specifičnih regija mozga, a schizophrenia njihovim slabim razvojem, kaže Crespi.
Ako su ova stanja zaista suprotnosti rad i otkrića na jednom području može pomoći i liječenju drugog stanja, rekao je.

Ceo tekst: Net.hr

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju