Osobe sa intelektualnim teškoćama > Osobe sa Autizmom

Vesti - Autizam

<< < (5/6) > >>

naca:
Nedelja, 21. sep 2008, 18:34 -> 20:43
Između bolesti i genijalnosti

Naučnici američke kosmičke agencije NASA istražuju i testiraju pacijenta obolelog od autizma, oboljenja koje je inspirisalo Dastina Hofmana za lik autističnog brata Toma Kruza u "Kišnom čoveku" iz 1988.


Naučnici se nadaju da će tehnologija,  korišćena da istraži efekte kosmičkih putovanja na mozak kosmonauta,  pomoći da se objasne neobične mentalne sposobnosti obolelih.

Pacijent se podvrgava seriji testova uključujući, kompjuterizovanu tomografiju i snimanje magnetnom rezonancom (MRI) čiji će rezultati, kombinovani, formirati trodimenzionalni izgled strukture njegovog mozga.

Naučnici, zapravo, žele da uporede MRI snimke mozga pacijenta koje je 1988. godine načinio neuropsihijatar sa Univerziteta Juta, da bi ustanovili da li su se otada na mozgu dogodile neke promene.

Ne samo da su jedinstveni mozak pacijenta i njegove izuzetne sposobnosti već se čini da je protokom vremena I kako stari postajao pametniji u nekim oblastima - kažu neurolozi.

Naučnici su 56-godišnjeg pacijenta "mega pacijent" zato što je pravi genije u najmanje 15 različitih oblasti, od istorije, književnosti i geografije do matematike, sporta, muzike i datuma.

Međutim, pacijent je potpuno nesposoban kad je reč o "običnim stvarima" pa tako često nije u stanju da se sam obuče ili da se seti gde se nalazi fijoka sa priborom za jelo.

Cilj istraživanja je da se pronađe i izmeri šta se događa u mozgu pacijenta kad se izražava o stvarima i događajima ali i kad samo razmišlja o njima - naglasili su naučnici.

http://www.vesti.rs/izvor/Izmedju-bolesti-i-genijalnosti.html

naca:
nedelja, 21. sep 2008, 09:15 -> 09:15
Kroz život sa autizmom

Međunarodna konferencija "Biološki tretmani za autizam i razvojne poremećaje", na kojoj učestvuje oko 100 stručnjaka iz zemlje i sveta, otvorena je u Beogradu.


U vaninstitucionalnim ustanovama u Beogradu nalazi se više od 150 dece sa autizmom, a u stacinarnoj ustanovi 49 dece iz cele Srbije, od kojih je 35 sa autizmom.

Član Gradskog veća, Ljiljana Jovčić, istakla je da u predškolskim ustanovama od 200 dece koja se nalaze u razvojnim grupama sa različitim vrstama poremećaja više od 100 ih je sa autizmom.

Strategijom grada Beograda predviđeno da se mreža dnevnih boravaka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju proširi u narednom periodu.

Jovčić je kazala da će grad Beograd uraditi sve da izgradi i adaptira ustanove i edukuje ljude koji rade u njima kako bi se osobe sa autizmom, ali i one sa smetnjama u razvoju, integrisale u društvo.

Planirano je da se kroz različite programske aktivnosti ali i finansijski, podrže roditelji te dece, ali i svi oni koji žele da se edukuju kako bi svoja znanja primenili u praksi.

Organizatori dvodnevne međunarodne konferencije su udruženje "Izboriti se sa autizmom danas" i terapijski centar "Union helt", a pokrovitelji grad Beograd i Ministarstvo rada i socijalne politike.

http://www.rts.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=17638&sectionId=14

naca:
utorak, 24. mar 2009
Hiperbarična komora za lečenje autizma

Terapija kiseonikom pod pritiskom u hiperbaričnoj komori poboljšava sposobnosti dece obolele od autizma, pokazalo istraživanje američkih naučnika.


Deca obolela od autizma mogla bi da imaju koristi od serije tretmana u hiperbaričnoj komori, zaključili su stručnjaci iz Međunarodnog centra za razvoj deteta u Melburnu, u američkoj saveznoj državi Floridi.

Floridski tim, predvođen dr Danijelom Rošinjolom, na malom uzorku je ustanovio da terapija kiseonikom pod pritiskom u toj komori kod autistične dece poboljšava jezičke sposobnosti, društvenu interakciju i druge funkcije, preneo je Rojters.
.....
Ceo tekst :RTS

naca:
Živa uzrokuje autizam?

VAŠINGTON (FoNet) - Više od milion ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama boluje od autizma, a jedan od mogućih izazivača ovog neurološkog oboljenja mogli bi biti lekovi i vakcine koje sadrže živu.
.....

"Za roditelje koji razmišljaju o vakcinaciji svoje dece, najveći deo današnjih dokaza ne ukazuje da je supstanca timerasol u vakcinama opasna", tvrdi ona.
Timerasol je sastojak na bazi žive koji je donedavno korišćen kao konzervans u brojnim dečijim vakcinama u SAD.

On i dalje može da se nađe u nekim lekovima kao što su sprejovi za grlo i kapi za oči.
Lekar Alen Klark, međutim, podseća: "U Kini danas ima milion i po autistične dece. Kina nije znala za autizam dok nije počela da koristi naše vakcine."
......

Pojedini naučnici iz Kalifornije veruju da je rešenje zagonetke autizma u ljudskom telu. Plod najnovije tehnologije je uređaj pod imenom "genetski čip" kojim je analiziran genetski kod gotovo 1.500 porodica sa autističnom decom.
.......

Naučnici se nadaju da će uz pomoć "genetskog čipa" moći da otkriju zajedničku nit koja bi mogla da objasni uzrok autizma i možda reši ovu tragičnu zagonetku.
( 27. maj 2009.)

Ceo tekst : Nadlanu

Ena:
Nova terapija za lečenje autizma
Autor: B. Tasić  24.12.2009.

Nova terapija za autističnu decu koja može da se primeni već na deci od 18 meseci poboljšava njihov koeficijent inteligencije, sposobnost govora i društvenu interakciju, ukazuje novo istraživanje.

„Sa lečenjem se kreće čim se kod deteta dijagnostikuje autizam, jer se tada postižu najbolji rezultati,” kaže Žeraldin Doson, šef organizacije „Autism Speaks”, za AFP.
Stručnjaci su koristili pristup poznat kao Early Start Denver Model (ESDM) koji kombinuje korišćenje primenjenih bihevioralnih analiza i tehnika koje se baziraju na međuljudskim odnosima.
U grupi koja je prošla terapiju od 20 sati nedeljno, tj. dva puta po dva sata tokom pet dana i dodatnu terapiju u kontaktu s roditeljima, deca su popravila svoj koeficijent inteligencije u proseku za 18 bodova. Standardna terapija kod dece u kontrolnoj grupi uspela je da poboljša koeficijent inteligencije za samo 10 bodova. Kod sedmoro dece stanje se toliko poboljšalo pa je dijagnoza umesto autizma na kraju bila daleko blaža. Kod standardne metode samo je kod jednog deteta bio vidljiv tako dobar oporavak.
„Smatramo da je ESDM grupa pokazala znatniji progres jer je prošla kroz pažljivo strukturiran pristup koji se bazirao na učenju i razvijanju međuljudskih odnosa, pa je ogroman broj prilika za učenje pružen kroz igru”, rekla je Sali Rodžers, koautorka istraživanja i profesor psihijatrije na Univerzitetu Kalifornija.

ceo tekst: BLIC

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju