Autor Tema: Vesti - Autizam  (Pročitano 39676 puta)

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110123
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #15 poslato: Februar 20, 2008, 12:09:48 pre podne »
Autizam već godinama intrigira istraživače i razara porodice

10/02/2008

Obično se pojavljuje tokom prve tri godine života. Simptomi obuhvataju komunikacione probleme, teškoće u uspostavljanju odnosa sa drugima i razvoj jakih opsesija.

Poremećaj može da bude izrazito slab ili toliko jak da uzrokuje mentalnu retardaciju ili smanjenje sposobnosti za socijalizaciju. Tri nove studije, koje su istraživale tri potpuno različite teorije, ukazuju da u i genetski faktori povezani sa autizmom.

Studije su bile usredsredjene na gene povezane sa govorom, s obzirom da je kašnjenje u učenju govora simptom autizma. Lekari u Masačusetsu su pronašli retke genetske abnormalnosti na hromozomu 16 koji se 100 puta češće može naći medju ljudima sa autizmom, kaže doktor Dejvid Miler.

«Izgleda da ta oblast hromozoma 16 možda ima neke gene koji su veoma važni u razvoju mozga i kada se u tim genima dogode promene, to bi moglo da bude uzrok mnogih slučajeva autizma», kaže doktor Miler.

Ipak, većina ljudi sa autizmom nema te mutacije, što znači da bi mogli da budu uključeni mnogi geni. Lekari sa Univerziteta «Džons Hopkins» ustanovili su da gen – nazvan CNTNAP2 – odnosno hromozom sedam – povećava rizik od autizma, ako je mutirao. Istraživači kažu da su te genske mutacije nasledjene od majki. Lekar Meri Sevard kaže da njene kolege već dugo pomišljaju da postoji genetska veza sa autizmom.

»To je veoma jaka genetska veza. Ako, na primer, imate identične blizance i jedan ima autizam, postoji više od 90 odsto verovatnoće da će autizam imati i drugi», kaže ona.

Istraživači na Univerzitetu «Džons Hopkins» i Univerzitetu države Ilinois, proučavali su porodice sa dva ili više autistična deteta. Porodica Gaston ima autistične trojke. Ustanovljeno je da je samo jedna promena u hromozomu 7 učinila decu izloženijom autizmu.

«Pronalaženje tih genetskih regiona bi moglo da bude cilj za neke vrste terapije», ističe doktor Miler.

Istraživači još ne znaju uzrok autizma, ali kažu da je moguće da će poremećaj – kada se ustanovi genetska veza - moći i da se tretira. Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju navode da je na svakih 150 beba koje se rode u Sjedinjenim Državama, jedna pogodjena autizmom.

Izvor:  VOA News

Hendi-društvo

Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #15 poslato: Februar 20, 2008, 12:09:48 pre podne »

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #16 poslato: April 16, 2008, 10:31:52 posle podne »
Starost oca utječe na autizam u djeteta

CHICAGO - Muškarci koji postaju očevi u 40-tim imaju veću mogućnost da imaju autističnu djecu u usporedbi s mlađim očevima, ukazuje nova studija koja potvrđuje povezanost gena i ovog mentalnog poremećaja.

Istraživanje je provedeno na 130 000 Izraelaca rođenih 1980. godine. Skupina dječaka čiji su očevi bili stariji od 40. godina u vrijeme njihova rođenja su imali šest puta veći rizik od razvoja autizma i sličnih mentalnih poremećaja od dječaka čiji su očevi bili mlađi od 30 godina.

Majčine godine u ovom istraživanju su izgleda igrale vrlo malu ulogu iako niti taj učinak nije u potpunosti isključen.

Autizam je inače poremečaj koji je ponajprije karakteriziran poremećajem u socijalizaciji i komunikaciji s okolinom.

Simptomi se obično očituju ponavljajućim radnjama i kretnjama te izbjegavanjem fizičkog kontakta i komunikacije s ljudima. Učestaliji je u muške djece i tipično se javlja već u prvim godinama života.

Točan uzrok ovog poremećaja za sada nije poznat, iako mnogi znanstvenici vjeruju da je jedan od pokretača razvoja ove bolesti genetske prirode.
Izvor: CARDIOnet ZDRAVLJE

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110123
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #17 poslato: Jun 13, 2008, 10:43:05 posle podne »
Objavljeno: 09.06.2008.
 
Studija o faktorima rizika za autizam

Prerano rođena djeca s premalom porođajnom masom imaju više nego dvostruko veći rizik za autizam, objavili su američki znanstvenici.

Ovi su faktori rizika bili izraženiji kod djevojčica, pišu istraživači iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u stručnom časopisu Pediatrics.

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju da autizam, razvojni poremećaj kojeg karakteriziraju poteškoće u komunikaciji i društvenim odnosima, pogađa 3 do 6 djece od njih 1000.

U prosjeku je autizam 4 puta češći kod dječaka.

U novom istraživanju je utvrđeno i da prerano rođena djeca s premalom porođajnom masom imaju veći rizik za cerebralnu paralizu, mentalnu retardaciju, gubitak sluha i poteškoće s vidom.

US News & World Report

Izvor: PLIVA zdravlje

Van mreže Maka

  • Član
  • **
  • Poruke: 3407
  • Pol: Žena
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #18 poslato: Avgust 07, 2008, 11:16:30 pre podne »
Obaveštavamo Vas da će u Beogradu 20-21 septembra biti održana međunarodna konferencija o biološkim tretmanima Autizma i AD(H)D sindroma.

                       AD(H)D, autizam, problemi u učenju i ponašanju imaju  biološke osnove koje se mogu efektivnije tretirati onda kada se znaju razlozi nastanka bolesti.

                        Dr.Show ,eminentni I priznati stručnak ,imunolog,metaboličar I biohemičar ,kao I drugi doktori govoriće o bolestima koje imaju zajedničku osnovu kao što su autizam, Asperger, pervazivni razvojni poremećaji, AD(H)D, razvojni neurološki poremećaji, problemi u učenju i pamćenju. Naši predavači dolaze iz raznih zemalja I specijalizovani su za tretmane dece sa autizmom i spektre sličnih bolesti prateći DAN protokol ( “Defeat Autism Now”).

                        Ti problemi uključuju intestinalnu patologiju, urodjene greške metabolizma, alergije na hranu, nutritivne nedostatke, detoksifikaciju teških metala, gastrointestinalne probleme i hemijske alergije na hranu.

                         Na Konferenciji će biti, takođe, razmatrane i sledeće teme:
 
-          dijeta u korelaciji sa simptomima autizma,
-          uloga metaboličkih abnormalnosti i imunodeficijencija
-          ABA program,
-          Uspešna strategija za implementaciju terapije,
-          Nutritivne deficijencije,
-          Suplementi u ishrani i njihova terapijska primena,
-          Korisni laboratorijski testovi u autizmu i sličnim bolestima

DODATAK: Predstavlajnje najnovijeg istraživanja o ulozi smanjene koncentracije holesterola i oksalata kao novog faktora u autizmu i sličnim bolestima.

The Great Plains Laboratory,Inc. ,Nevladina organizacija”Izboriti se sa autizmom danas” i Terapijski Centar “Unionhealth” Vas poziva da posetite konferenciju koja je osmišljena za lekare, praktičare, terapeute, roditelje i sve ostale koji su zainteresovani za ove teme.

 Na posebnom dodatku prilažemo:
 
-          raspored aktivnosti ( sa kompletnom satnicom održavanja pojedinih predavanja),
-          kratke biografije predavača na kongresu i
-          formular za registraciju, koji važi za one koji se prijavljuju iz inostranstva

Pokrovitelji konferencije su:

Skupština Grada Beograda i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #19 poslato: Septembar 04, 2008, 07:15:02 posle podne »
Vakcina ipak nije uzrok autizma
04.Sep.2008, Izvor: RTS

Naučnici koji su želeli da provere ranije navode o vezi između autizma i vakcine protiv malih boginja, tvrde da nisu pronašli dokaze povezanosti i nadaju se da će rezultati studije ohrabriti roditelje da vakcinišu svoju decu. U SAD i delovima Evrope zabeleženo je drastično povećanje broja slučajeva obolele dece zbog čestog odbijanja roditelja da vakcinišu decu protiv malih boginja.

Godišnje, male boginje u svetu odnesu 250.000 života, uglavnom dečjih u siromašnim državama.
Zdravstveni radnici naglašavaju bezbednost kombinovanih vakcina protiv malih boginja i zauški i drugih vakcina namenjenih dečjem uzrastu.
Međutim, neki tvrde da vakcinacija može da izazove autizam i druge zdravstvene probleme.
Institut za medicinu u Americi, izdao je više izveštaja u kojima se negira bilo kakva veza između autizma i vakcinisanja.
Naučnici su hteli da ponove istraživanje iz 1998. godine koje je sproveo tim predvođen doktorom Endruom Vejkfildom tokom kog su došli do zaključka da postoji veza između vakcinacije i autizma i gastrointestinalnih problema.
Protiv Vejkfilda Generalni medicinski savet Britanije vodi disciplinski postupak zbog neprofesionalnog ponašanja, a čak 10 članova tima povuklo je svoje tvrdnje u vezi sa istraživanjem.
Naučnici Univerziteta Kolumbija u Njujorku i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, tragali su za dokazima genetskog materijala virusa malih boginja u uzorcima intestinalnog tkiva uzetih od dvadesetpetoro autistične dece koja su imala probavne tegobe.
Zatim su rezultate uporedili sa rezultatima analize uzoraka uzetih od 13 mališana slične dobi koji su imali slične tegobe ali nisu bili bolovali od autizma.
Svi uzorci su analizirani u tri laboratorije koje nisu imale podatke o tome koji pripadaju deci sa autizmom.
Jedna od laboratorija učestvovala je u originalnoj studiji kada je otkrivena navodna povezanost boginja i autizma.
Tim je tražio i podatke o zdravstvenom stanju i vakcinaciji dece, od njihovih lekara i roditelja da bi se utvrdilo da li je vakcinacija prethodila autizmu ili probavnim tegobama.
"Nismo pronašli nikakvu vezu između vremena primanja vakcine i pojave probavnih tegoba ili autizma", naveo je doktor Medi Horning .
Međutim, tokom istraživanja utvrđeno je da deca koja boluju od autizma imaju hronične probavne tegobe koje bi trebalo lečiti.
"Ova studija ne oslobađa odgovornosti sve vakcine", istakao je Rik Rolens, advokat roditelja autistične dece, iako je pohvalio rad istraživačkog tima, dodajući da medicina više neće moći da ignoriše tvrdnje da deca imaju probavne probleme.
Prema procenama stručnjaka, jedno od 150 dece boluje od autizma ili sličnog poremećaja poput Aspergerovog sindroma.

http://www.vesti.rs/Nauka/Vakcina-ipak-nije-uzrok-autizma.html

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #20 poslato: Septembar 22, 2008, 12:26:47 posle podne »
Nedelja, 21. sep 2008, 18:34 -> 20:43
Između bolesti i genijalnosti

Naučnici američke kosmičke agencije NASA istražuju i testiraju pacijenta obolelog od autizma, oboljenja koje je inspirisalo Dastina Hofmana za lik autističnog brata Toma Kruza u "Kišnom čoveku" iz 1988.


Naučnici se nadaju da će tehnologija,  korišćena da istraži efekte kosmičkih putovanja na mozak kosmonauta,  pomoći da se objasne neobične mentalne sposobnosti obolelih.

Pacijent se podvrgava seriji testova uključujući, kompjuterizovanu tomografiju i snimanje magnetnom rezonancom (MRI) čiji će rezultati, kombinovani, formirati trodimenzionalni izgled strukture njegovog mozga.

Naučnici, zapravo, žele da uporede MRI snimke mozga pacijenta koje je 1988. godine načinio neuropsihijatar sa Univerziteta Juta, da bi ustanovili da li su se otada na mozgu dogodile neke promene.

Ne samo da su jedinstveni mozak pacijenta i njegove izuzetne sposobnosti već se čini da je protokom vremena I kako stari postajao pametniji u nekim oblastima - kažu neurolozi.

Naučnici su 56-godišnjeg pacijenta "mega pacijent" zato što je pravi genije u najmanje 15 različitih oblasti, od istorije, književnosti i geografije do matematike, sporta, muzike i datuma.

Međutim, pacijent je potpuno nesposoban kad je reč o "običnim stvarima" pa tako često nije u stanju da se sam obuče ili da se seti gde se nalazi fijoka sa priborom za jelo.

Cilj istraživanja je da se pronađe i izmeri šta se događa u mozgu pacijenta kad se izražava o stvarima i događajima ali i kad samo razmišlja o njima - naglasili su naučnici.

http://www.vesti.rs/izvor/Izmedju-bolesti-i-genijalnosti.html

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #21 poslato: Septembar 22, 2008, 12:27:30 posle podne »
nedelja, 21. sep 2008, 09:15 -> 09:15
Kroz život sa autizmom

Međunarodna konferencija "Biološki tretmani za autizam i razvojne poremećaje", na kojoj učestvuje oko 100 stručnjaka iz zemlje i sveta, otvorena je u Beogradu.


U vaninstitucionalnim ustanovama u Beogradu nalazi se više od 150 dece sa autizmom, a u stacinarnoj ustanovi 49 dece iz cele Srbije, od kojih je 35 sa autizmom.

Član Gradskog veća, Ljiljana Jovčić, istakla je da u predškolskim ustanovama od 200 dece koja se nalaze u razvojnim grupama sa različitim vrstama poremećaja više od 100 ih je sa autizmom.

Strategijom grada Beograda predviđeno da se mreža dnevnih boravaka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju proširi u narednom periodu.

Jovčić je kazala da će grad Beograd uraditi sve da izgradi i adaptira ustanove i edukuje ljude koji rade u njima kako bi se osobe sa autizmom, ali i one sa smetnjama u razvoju, integrisale u društvo.

Planirano je da se kroz različite programske aktivnosti ali i finansijski, podrže roditelji te dece, ali i svi oni koji žele da se edukuju kako bi svoja znanja primenili u praksi.

Organizatori dvodnevne međunarodne konferencije su udruženje "Izboriti se sa autizmom danas" i terapijski centar "Union helt", a pokrovitelji grad Beograd i Ministarstvo rada i socijalne politike.

http://www.rts.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=17638&sectionId=14

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #22 poslato: Mart 24, 2009, 03:36:25 posle podne »
utorak, 24. mar 2009
Hiperbarična komora za lečenje autizma

Terapija kiseonikom pod pritiskom u hiperbaričnoj komori poboljšava sposobnosti dece obolele od autizma, pokazalo istraživanje američkih naučnika.


Deca obolela od autizma mogla bi da imaju koristi od serije tretmana u hiperbaričnoj komori, zaključili su stručnjaci iz Međunarodnog centra za razvoj deteta u Melburnu, u američkoj saveznoj državi Floridi.

Floridski tim, predvođen dr Danijelom Rošinjolom, na malom uzorku je ustanovio da terapija kiseonikom pod pritiskom u toj komori kod autistične dece poboljšava jezičke sposobnosti, društvenu interakciju i druge funkcije, preneo je Rojters.
.....
Ceo tekst :RTS

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #23 poslato: Jun 03, 2009, 02:46:08 posle podne »
Živa uzrokuje autizam?

VAŠINGTON (FoNet) - Više od milion ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama boluje od autizma, a jedan od mogućih izazivača ovog neurološkog oboljenja mogli bi biti lekovi i vakcine koje sadrže živu.
.....

"Za roditelje koji razmišljaju o vakcinaciji svoje dece, najveći deo današnjih dokaza ne ukazuje da je supstanca timerasol u vakcinama opasna", tvrdi ona.
Timerasol je sastojak na bazi žive koji je donedavno korišćen kao konzervans u brojnim dečijim vakcinama u SAD.

On i dalje može da se nađe u nekim lekovima kao što su sprejovi za grlo i kapi za oči.
Lekar Alen Klark, međutim, podseća: "U Kini danas ima milion i po autistične dece. Kina nije znala za autizam dok nije počela da koristi naše vakcine."
......

Pojedini naučnici iz Kalifornije veruju da je rešenje zagonetke autizma u ljudskom telu. Plod najnovije tehnologije je uređaj pod imenom "genetski čip" kojim je analiziran genetski kod gotovo 1.500 porodica sa autističnom decom.
.......

Naučnici se nadaju da će uz pomoć "genetskog čipa" moći da otkriju zajedničku nit koja bi mogla da objasni uzrok autizma i možda reši ovu tragičnu zagonetku.
( 27. maj 2009.)

Ceo tekst :
Nadlanu

Van mreže Ena

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 133585
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #24 poslato: Decembar 25, 2009, 11:55:55 pre podne »
Nova terapija za lečenje autizma
Autor: B. Tasić  24.12.2009.

Nova terapija za autističnu decu koja može da se primeni već na deci od 18 meseci poboljšava njihov koeficijent inteligencije, sposobnost govora i društvenu interakciju, ukazuje novo istraživanje.

„Sa lečenjem se kreće čim se kod deteta dijagnostikuje autizam, jer se tada postižu najbolji rezultati,” kaže Žeraldin Doson, šef organizacije „Autism Speaks”, za AFP.
Stručnjaci su koristili pristup poznat kao Early Start Denver Model (ESDM) koji kombinuje korišćenje primenjenih bihevioralnih analiza i tehnika koje se baziraju na međuljudskim odnosima.
U grupi koja je prošla terapiju od 20 sati nedeljno, tj. dva puta po dva sata tokom pet dana i dodatnu terapiju u kontaktu s roditeljima, deca su popravila svoj koeficijent inteligencije u proseku za 18 bodova. Standardna terapija kod dece u kontrolnoj grupi uspela je da poboljša koeficijent inteligencije za samo 10 bodova. Kod sedmoro dece stanje se toliko poboljšalo pa je dijagnoza umesto autizma na kraju bila daleko blaža. Kod standardne metode samo je kod jednog deteta bio vidljiv tako dobar oporavak.
„Smatramo da je ESDM grupa pokazala znatniji progres jer je prošla kroz pažljivo strukturiran pristup koji se bazirao na učenju i razvijanju međuljudskih odnosa, pa je ogroman broj prilika za učenje pružen kroz igru”, rekla je Sali Rodžers, koautorka istraživanja i profesor psihijatrije na Univerzitetu Kalifornija.

ceo tekst: BLIC

Van mreže raca

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 15259
  • Pol: Žena
Odg: Vesti - Autizam
« Odgovor #25 poslato: Decembar 25, 2009, 02:06:13 posle podne »
Jedni u plus, drugi minusu
Autizam i shizofrenija su gentske suprotnosti

Autizam i shizofrenija mogle bi biti dvije strane istog novčića, sugerira to istraživanje genetskih podataka i DNA varijanti povezanih s ovim stanjima. Istraživanje jednog razjasnilo bi bolje i drugo.

Nova spoznaja mogla bi pomoći u osmišljavanju komplementarnih tretmana za ova dva psihička poremećaja. Naime, iako se autizam na samom početku opisivao kao oblik schizofrenije dokazi koji bi to potvrđivali ostali su dvosmisleni. Nova teorija stavlja ova dva poremećaja na suprotnim stranama poremećaja razvojnog spektra.

Bernard Crespi, evolucijski biolog na kanadskom Sveučilištu Simon Fraser u Vancouveru i njegove kolege skupili su podatke svih poznatih genetskih varijacija povezanih sa svakim od stanja i tražili uzorke koji se ponavljaju.

Znanstvenici su pronašli 4 područja genoma koji dramatično utječu na rizik od pojave autizma ili schizofrenije. Crespijev tim ustanovio je da prisutnost specifične varijante – recimo, dupliciranja – se često povezuje s autizmom dok se sasvim suprotna varijacija – brisanje genetskog materijala – povezuje sa schizofrenijom.

Rezultat se slaže s drugim dokazima koji ukazuju da autizam može biti posljedica pretjerani razvoj specifičnih regija mozga, a schizophrenia njihovim slabim razvojem, kaže Crespi.
Ako su ova stanja zaista suprotnosti rad i otkrića na jednom području može pomoći i liječenju drugog stanja, rekao je.

Ceo tekst: Net.hr

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.