Osobe sa intelektualnim teškoćama > Osobe sa Autizmom

Vesti - Autizam

(1/6) > >>

sand:
AUTISTIČNA DECA IMAJU IZUZETNO NIZAK NIVO HOLESTEROLA

Mnoga deca koja boluju od autizama imaju veoma nizak nivo holesterola, saopštili su autori studije objavljene u medicinskom časopisu 'Amerikan džornal od medikal dženetiks'.

U istraživanju se navodi da nizak nivo holesterola možda igra ulogu u razvoju simptoma autizma. Dodaje se da nizak nivo holesterola nije takav zbog loše ishrane, već zbog nemogućnosti organizma da proizvodi holesterol.

'Znamo da organizam može da toleriše nizak holesterol, ali nismo sumnjali da to, u kombinaciji sa mutacijom specifičnog gena, možda može da prouzrokuje širok spektar autističnih poremećaja dece', izjavila je Ilejn Tirni sa Inistuta u Baltimoru.

'Naš sledeći korak je utvrđivanje drugih abnormalnosti metabolizma holesterola kao faktor rizika za pojavu autizma', zaključila je Ilejn Tirni.

RTS

Sklerozica:

--- Citat: autizambg ---Nemojte prerano verovati svemu sto casopisi pisu, i svemu sto nasi mediji kao veliku vest objavljuju. Nije prvi put da se objavljuju "velika otkrica" za koja se kasnije ustanovi da nemaju mnogo veze sa istinom. (Cak se kod nas i reklamira "sauna za lecenje autizma". Toliko o tome )
Do sada je izneto vise desetina teorija o uzroku autizma od kojih ni jedna nije na kraju u potpunosti dokazana i prihvacena u naucnoj literaturi.
Zato ne mozemo da prihavtimo takve vesti zdravo za gotovo.

Zbog ovakvih informacija roditelji ocekuju cudotvorni lek, a premalo se paznje posvecuje tome da sto bolje ukljuce osobe sa autizmom u rad, skolovanje i drustvo generalno.
--- Kraj citata ---

sand:
naravno da ne treba verovati svemu što se napiše i da ne treba uzimati sve vesti "zdravo za gotovo".... ideja ovog posta i nije bila da se predstavi veliko otkriće, zato je i naziv posta "vest", a ovo sam postavila više kao informaciju da se nešto radi, šta se radi i u kom pravcu se kreću studije posvećene autizmu.... istorija medicine a i mnogih drugih nauka i jeste istorija pokušaja i pogrešaka, pa i vesti vezane za nerazjašnjena stanja i bolesti treba tako i posmatrati, a ne kao neki spektakl i bombastične vesti....mislim da nije loše čitati objavljena istraživanja i vesti iz oblasti koje nas interesuju, jer to je jedna vrsta praćenja toka razmišljanja ljudi koji se time bave a drugo opšta informisanost..... čudotvornosti u vestima nema, a lutanja u teorijama i jesu jedan od načina da se na kraju priče dodje do izvesnih saznanja a možda i rešenja.....

naravno selektivnost u prihvatanju odredjenih informacija je ono što svako od nas ima, a meni stvarno nije bila želja da namećem bilo kakvo mišljenje....samo sam prenela vest koja mi je bila, hajde da tako kažem, neobična....


--- Citat: autizambg ---Zbog ovakvih informacija roditelji ocekuju cudotvorni lek, a premalo se paznje posvecuje tome da sto bolje ukljuce osobe sa autizmom u rad, skolovanje i drustvo generalno.
--- Kraj citata ---slažem se da se društvo sramotno malo bavi navedenim problemima, i da su osobe sa autizmom i njihove porodice još uvek na margini društva ali nisam ni za prekid dotoka svih informacija do ljudi....ako se nešto radi na tom polju zašto ne bismo znali šta se to radi....a da sa roditeljima treba razgovarati i potpuno objasniti sve što moraju da znaju o svom detetu to je živa istina, ali za to su odgovorni stručnjaci kojima je to obaveza i koji najčešće zaborave da je pravo roditelja da bude apsolutno informisan o svakoj činjenici kada je njegovo dete u pitanju...

Sklerozica:
Autizam češći nego što se verovalo
24.10.2006
  Autizam je retka ali teška bolest koja dovodi do povlačenja celokupnog duhovnog života u vlastiti unutrašnji svet, a njen uzrok koji se najčešće razvije pre tridesetog meseca života deteta, još je nepoznat.

Ipak, autizam i srodni poremećaji češći su nego što se ranije verovalo, i, prema poslednjim podacima, u Velikoj Britaniji pogađaju, čak, svako stoto dete. Ovi rezultati objavljeni su u uglednom stručnom časopisu ?Lancet?, a podaci koji govore o ovom poremećaju su sledeći:

istraživači su utvrdili da na svakih 10.000 dece njih 116 pati od autizma ili poremećaja srodnih autizmu. Ranije se verovalo da je taj odnos 44 na 10.000 dece, što znači da se broj obolelih više nego udvostručio. Istina, naučnici ne tvrde da je zaista došlo do povećanja broja obolelih ili je više reč o boljim dijagnostičkim procenama, ali to ne umanjuje ozbiljnost koju zaslužuje bavljenje osobama zatvorenim u svoj svet i bez ikakvog kontakta sa spoljašnjom realnošću. Upućen je poziv zdravstvenim i socijalnim službama da uzmu u obzir novootkrivenu činjenicu i pokušaju da stvore odgovarajuće uslove za potrebe dece s nekim oblikom autizma.

Britansko državno udruženje za autistične osobe izvestilo je kako se rezultati ovog istraživanja u kojem je učestvovalo blizu 60.000 dece uzrasta između devet i deset godina, poklapaju s njihovim procenama pa i oni pozivaju sve nadležne službe da se angažuju na pomoći autističnoj deci.

Još jedno podsećanje na neke činjenice vezane za autizam: ponekad je prisutan od samog rođenja, što nije pravilo, a ustanovljeno je da je učestaliji kod muške nego kod ženske dece.

www.politika.co.yu

sand:
Otvorena "senzorna soba"
24.10.2006

Zamenik gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović i princ Aleksandar Karađorđević juče su otvorili "senzornu sobu" u Dnevnom boravku za decu i omladinu sa autizmom u ulici Kornelija Stankovića 13. Ovde svakog radnog dana od 6 do 18 časova boravi tridesetak korisnika uzrasta od 15 do 35 godina.

Sredstva od 18.000 evra za ovu, ali i "senzornu sobu", koja će biti instalirana u Stacionaru za decu i omladinu obolelu od autizma, kao i za dostavno vozilo za hranu, prikupljena su zajedničkom akcijom Grada Beograda, princeze Katarine Karađorđević i Agencije "Fabrika".

Na poslednjoj modnoj reviji prikupljeno je više novca, pa smo dobili dve "senzorne sobe" i dostavno vozilo. Nadam se da će ovakvih akcija biti još - rekla je Radmila Hrustanović.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju