Autor Tema: Novosti  (Pročitano 29740 puta)

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Novosti
« poslato: April 23, 2007, 11:22:00 posle podne »
21/04/2007

Naučnici načinili preokret u lečenju oboljenja koje uzrokuje slepilo

Naučnici su načinili napredak, a možda čak i preokret, u lečenju jednog retkog očnog oboljenja koje uzrokuje slepilo, upotrebom veštačke mrežnjače. Kada je Deren Ejbremson bio mali dečak, često je udarao u stvari oko sebe. Kada je Deren imao pet godina, njegova majka Ana nije više mogla da ignoriše njegov hendikep.

«On je stajao samo nekoliko metara od mene i rekao mi je: Gde si mama, gde si? I to me zista pogodilo».

Derenu je ustanovljena dijagnoza retinitis pigmentoze, retkog i neizlečivog oboljenja koje polako ubija ćelije mrežnjače koje prenose svetlost i boje prema mozgu. Kada je imao deset godina, Derenu je rečeno da bi jednoga dana mogao da potpuno da oslepi, nešto o čemu se on trudi da ne razmišlja.

«Jednostavno sam to uzeo kao takvo. Neću biti srećan nedelju dana posle ali ću se navići na to,» kaže Deren.

Postoji dosta stvari koje Deren ne sme da radi kako bolest napreduje. Igranje sa loptom je jedna. Medjutim, jednoga dana će lekari možda biti u stanju da očuvaju ili povrate vid pacijentima.Univerzitet južne Kalifornije uskoro će početi drugu fazu u svom radu sa implantatima mrežnjače. Umetak sadrži sićušni čip protkan elektrodama. Kada se ugradi, pacijent će moći da koristi kameru smeštenu u naočarama. Umetak preuzima slike iz kamere i šalje signal mozgu, omogućavajući ljudima da vide svetlost i tamu , pa čak i neke slike. Na univerzitetu Misurija, profesor Kristina Nerfstrom ima drugačiji pristup. Ona radi sa slepim mačkama, za koje kaže da su pogodjene mnogim istim očnim oboljenjima kao i ljudi, dok su njihove oči su slične ljudskim očima po veličini i konstrukciji. To ih čini dobrim kandidatima za istraživanje.
 
«One imaju slepilo koje se prirodno pojavilo i koje je nasledno i mi želimo da lečimo njihove probleme sa vidom».

Nerfstrom je ugradila mikročip, širine samo dva milimetra u mrežnjače svojih mačaka.

«Taj mali mikročip je zamena za umiruće foto-receptore u mrežnjači čija je funkcija da pretvaraju svetlosne impulse u  električne impulse, tako da je mikročip zamena za ćelije mrežnjače,» kaže Kristina Nerfstrom.

Sa mikročipom, mačke održavaju prirodni vid mnogo duže nego mačke koje nisu tretirane.

«Ovo istraživanje je veoma važno pošto pokušavamo da povratimo neku vrstu vida slepim ljudima. Čak i ako to znači samo videti kockice, kružiće i tome slično, pošto je bolje videti nešto od nemogućnosti da se vidi bilo šta,» kaže Nerfstrom.

Krajnji cilj profesorke Nerfstrom je mogućnost da se očuva vid u meri u kojoj ga neke osobe imaju. Ali, ona kaže da bi jednog dana njeno istraživanje možda moglo čak i da popravi vid pacijenata. Sa druge strane, na Univerzitetu južne Kalifornije, lekari kažu da bi, ukoliko sledeća faza njihovog istraživanja bude dobro napredovala, kombinacija mikročipa i kamere mogla da bude dostupna na tržištu za samo dve godine.

Izvor: VOA News

Hendi-društvo

Novosti
« poslato: April 23, 2007, 11:22:00 posle podne »

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: Novosti
« Odgovor #1 poslato: April 25, 2007, 12:34:00 pre podne »
Daleko se čuje glas o maserima i fizioterapeutima koji nedostatak vida nadoknađuju "magičnim prstima". Ova zanimanja sve su traženija na tržištu rada, a vlasnici salona bore se za kadar. Ovo je do nedavno bilo zanimanje u kojem su osobe oštećenog vida imale rezervisano radno mesto čim steknu diplomu. Nasuprot tome, godinama se sa tržišta rada nije regrutovao nijedan paker, ni telefonista, iako se decenijama upravo za ova zanimanja najviše obučavaju slepi i slabovidi.
- Dok su fizioterapeuti sve više traženi zbog svojih izrazitih taktilnih sposobnosti, mesta telefonista se gase - kažu u Savezu slepih Srbije. - Upravo su u toku pregovori da se u školi "Veljko Ramadanović" zadrži ovaj smer, ali da se osavremeni pa da krene obuka za digitalnu centralu. Tako bismo dobili moderne telefoniste koji znaju da barataju računarima, a mogli bi da rade i u kol-centrima.
Kako se slepi ne bi zadržali samo na manuelnim zanimanjima, neophodno je stimulisati njihovo obrazovanje. U Savezu napominju da su uslovi školovanja i više nego teški, ali i da osobe sa hendikepom nisu previše motivisane za sticanje diplome. Od 1.645 osoba koliko ih broji Savez, samo ih je 133 završilo višu školu ili fakultet.
Ni država nije previše revnosna da preuzme kormilo u stimulisanju njihovog zaposlenja. U Srbiji postoji samo jedna škola za slepe i jedan dom za njihovo zbrinjavanje. A pravna regulativa, još je nedosanjani san. Godinama se "krčka" Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom sa predlogom da u svakom preduzeću oni čine pet odsto zaposlenih. Do sada je, međutim, izglasan samo Zakon o sprečavanju diskriminacije na koji osobe sa hendikepom gledaju kao na mrtvo slovo na papiru. Kažu da od njega nemaju ama baš nikakve koristi.

PRVO PREDUZEĆE U PRIVREDNOJ komori Beograda registrovano je i prvo preduzeće koje će zapošljavati samo osobe sa invaliditetom.
- Bavimo se servisom i prodajom računara - rekao nam je Darko Milošević, mladi direktor. - Iako sam potpuno slep, to mi nije prepreka da baratam računarima. Popravljam ih, pravim programe, zanimam se podjednako i hardverom i softverom. U tome mi pomažu specijalizovani, glasovni programi. Njihova šira dostupnost pomogla bi mnogima da se osposobe za mnoga zanimanja i tako se što pre osamostale za život.

večernje novosti

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: Novosti
« Odgovor #2 poslato: Septembar 12, 2007, 07:51:51 posle podne »
Otkriven ključni gen za glaukom

Otkriven je genetski defekt u korijenu glaukoma raširenog oblika (pseudoeksfolijativni glaukom), jednog od glavnih uzročnika sljepoće. Istraživanje, potvrđuju znanstvenici, otvara vrata mogućim novim terapijama. Svjetlo na "genetski ključ" te forme glaukoma bacio je tim istraživača s deCODE Genetics, s University Hospital u Reykjaviku (Island) i sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj.

 Istraživanje je obuhvatilo 16.000 pacijenata na Islandu i u Švedskoj, a istraživači su identificirali da je gen LOXL1 odgovoran za bolest u 99 posto slučajeva. To znači, objasnio je Kari Stefansson iz deCODE Genetics, da ''defekti identificirani u samo jednom genu mogu praktički biti odgovorni za sve slučajeve pseudoeksfolijativnog glaukoma. To je iznenađujuće otkriće, s obzirom na činjenicu da su dosad analizirane bolesti pokazale da ih uzrokuju brojni geni. Gen LOXL1 proizvodi jedan protein koji pomaže u "konstruiranju" mreže vlakana elastina koja povezuje tkiva. No ako je defektan, taj gen proizvodi manju količinu proteina. Upravo u tome leži uzrok pseudoeksfolijativnog glaukoma kod se kojeg vlakna, "loše" povezana s proteinom, kidaju i tako oštećuju vidni živac.

Nedostatak potrebne količine proteina akumulira se s godinama i to objašnjava zašto je ta vrsta glaukoma vrlo raširena među osobama starije populacije. Sljedeći korak, na kojem deCODE Genetics već radi, jest uspostavljanje dijagnostičkog testa. "Sada nam je cilj", potvrdio je Stefansson, "obaviti tretmane koji su usmjereni na povećanje proizvodnje proteina od strane gena LOXL1''.

Izvor: Science

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: Novosti
« Odgovor #3 poslato: Septembar 15, 2007, 07:49:22 posle podne »
Matične stanice u liječenju sljepoće

Pete Coffey, Lyndon da Cruz s Instituta UCL za Oftalmologiju i Peter Andrews sa Sveučilišta u Sheffieldu proveli su eksperimente presađivanja matičnih stanica u liječenju sljepoće. Tim je dosad dobio nekoliko značajnih rezultata: mnogim se pacijentima djelomično popravio vid zahvaljujući presađivanju tkiva oka (dobivenog od njih samih).

U Velikoj Britaniji je danas 500.000 osoba zahvaćeno ireverzibilnim gubitkom vida prouzročenog makularnom degeneracijom, bolešću koja uzrokuje progresivan gubitak vida zbog alteracije makule, točke na kojoj se nalazi središte mrežnice. Istraživanja su napravila veliki korak naprijed zahvaljujući anonimnom Amerikancu koji je i sam izgubio vid i grupi istraživača donirao 4 milijuna sterlinga za istraživanja na matičnim stanicama.

 Procedura koju su upotrijebili britanski istraživači odnosi se na epitelij mrežnice (RPE) i dosad je bila izvođena bez korištenja matičnih stanica, a poboljšanja koja su postignuta još jednom dokazuju da stanično presađivanje može imati uspjeha i u uklanjanju sljepoće. Zasad je uspješno provedena eksperimentalna faza na pokusnim životinjama, a znanstvenici se nadaju da će u sljedećih pet godina biti sasvim aktualizirano eksperimentalno presađivanje matičnih stanica u liječenju sljepoće.

Izvor: www.molecularlab.it 

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Novosti
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 09, 2007, 08:32:55 posle podne »
Na VMA urađena prva laserska operacija skidanja dioptrije

Na Klinici za očne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu, urađena je prva operacija za potpuno skidanje dioptrije pomoću lasera. Za tu intervenciju potrebno je samo desetak minuta. Radi se ambulantno u kapljičnoj anesteziji i to samo kod pacijenata starijih od 21 godine. Prvi pacijent kojem je laserom uklonjena dioptrija u Vojnomedicinskoj akademiji je 33-godisnji Darko Sladakovic, lekar po struci. Darko je vec 15 godina kratkovid sa dioptrijom -4. Tim lekara VMA prošao je obuku u visoko specijalizovanim klinikama zapadnih zemalja. Uz pomoc ovog najsavremenijeg lasera za samo 5 do 10 sekundi uklanja se dioptrija kod kratkovidosti od -0,5 do -10, i kod dalekovidosti od +0,5 do +5. Nakon intervencije, vid se 100 odsto normalizuje, a pacijent se posle tri dana vraća normalnim aktivnostima. Intervencija se zakazuje, a vreme čekanja je desetak dana. Za vojne osiguranike ta intervencija je za sada besplatna, a za civile bez overenog uputa iz Fonda, iznosi 800 evra po jednom oku. Uz uput koji overi Republicki zavod za zdravstveno osiguranje, operacija je besplatna.

Izvor: stetoskop.info

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: Novosti
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 11, 2007, 12:17:31 pre podne »
pošto je u planu da se vojni osiguranici podvedu pod civilno osiguranje nadajmo se da će ova operacija biti dostupna većem broju ljudi

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Novosti
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 11, 2007, 12:20:35 pre podne »
Piše da je uz overen uput besplatno i za druge. Nadam se da će ovo moći da pomogne jednom mom prijatelju.

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: Novosti
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 11, 2007, 12:22:28 pre podne »
e, a dok stigneš na red....i dok ti overe uput...i dr...

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Novosti
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 11, 2007, 12:24:39 pre podne »
To da, ali može da bude i propast za VMA kad ga dohvate "civili" gladni love pa će onda svi da čekaju ili debelo da plaćaju. Videćemo.

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: Novosti
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 11, 2007, 12:39:05 pre podne »
baš to...vreme će pokazati

Van mreže Alek

 • Član
 • **
 • Poruke: 57
Odg: Novosti
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 11, 2007, 11:53:15 posle podne »
 Kakvi  su uslovi da se dobije uput?

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Novosti
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 12, 2007, 12:07:11 pre podne »
Još ne znam ali mislim da ću ubrzo imati te informacije, danas sam preneo ovu vest prijatelju i biću obaveštavan od njega kako ide procedura.

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Novosti
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 15, 2007, 08:04:56 posle podne »
Svetski dan slepih i slabovidih

15. oktobar 2007. | 10:47 -> 17:01 | Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- Danas se obeležava Svetski dan slepih i slabovidih, kojih u Srbiji ima, prema nepotpunim podacima, oko 12.000.

Obeležavanje 15. oktobra, Dana slepih i slabovidih, ima za cilj isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema. U Srbiji ne postoji baza podataka o slepima i slabovidima, a prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji živi više od 12.000 slepih, među kojima je malo onih koji mogu da se kreću samostalno, odnosno uz pomoć belog štapa.

Neki su tako rođeni, neki oslepe u inkubatoru, a neki tokom života od povreda ili bolesti.

Udruženje slepih i slabovidih Srbije Beli štap organizovalo je 13. oktobra akciju "Prošetajmo zajedno", u cilju promovisanja jednakih prava za slobodno kretanje i samostalnost.

Predsednica Udruženja Vesna Nestorović rekla je da je akcija organizovana 15. put i dodala da je glavni problem što slepi nemaju instrukture za slobodno kretanje.

Udruženje je u okviru akcije izvelo simulacije prelazaka ulice s crnim povezom preko očiju i belim štapom, samostalno kretanje s povezom i belim štapom i prelazak ulice u invalidskim kolicima.

Cilj akcije bio je podizanje svesti o potrebama osoba oštećenog vida.

Ljajić najavio zakone i akcije

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je donošenje zakona i organizovanje niza akcija koje će olakšati život slepih i slabovidih u Srbiji.

Država će pomoći toj kategoriji ljudi, pošto se svega 14 odsto njih samostalno kreće, dok su preostali zavisni od nečije pomoći, rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da će uskoro biti donet zakon o psu vodiču, koji bi slepima i slabovidima omogućio da se kreću uz pomoć obučenog psa.

Potrebno je doneti i zakon o registru osoba s invaliditetom, kako bi se dobili precizni podaci o broju i strukturi tih ljudi, dodao je on.

Ljajić je najavio i da će narednih nedelja to ministarstvo pokrenuti druge akcije, poput otvaranja semafora sa zvučnom signalizacijom u gradovima širom Srbije, s ciljem da se olakša život i rad slepih i slabovidih ljudi.

"Današnjom manifestacijom hteli smo ne samo da obeležimo Svetski dan 'belog štapa', već i da skrenemo pažnju javnosti na potrebu socijalne integracije osoba s invaliditetom, kao i na neophodnu brigu i solidarnost društva sa ovom kategorijom stanovništva", naglasio je Ljajić u Šahovskom savezu Beograda.

On je, povodom Svetskog dana "belog štapa", organizovao šahovski meč šahovskog kluba slepih i slabovidih "Napredak" i poslanika Skupštine Srbije.

Toj akciji su se odazvali Đorđe Mamula (DSS), Srđan Milivojević (DS), Meho Omerović (SDP), Aleksandar Vučić (SRS) i Nebojša Stefanović (SRS).

Promoter meča je šahistkinja Milunka Lazarević, a ovaj događaj predstavlja jednu u nizu akcija Ministarstva u "Godini jednakih mogućnosti".

"Srbiji su potrebni peripatolozi"

Glavni problem slepih i slabovidih osoba u Srbiji je što u našoj zemlji ne postoje instruktori za slobodno i samostalno kretanje - peripatolozi, rekla je predsednica Udruženja slepih i slabovidih Srbije Vesna Nestorović na okruglom stolu organizovanom u Opštini Vračar.
Nestorovićeva je dodala da bi Fakultet za rehabilitaciju i edukaciju, koji postoji već tri decenije, u narednom periodu trebalo da školuje taj kadar, jer su peripatolozi jedini koji mogu da se bave samostalnim kretanjem slepi i slabovidih.

Ona je takođe istakla da je neophodno otvoriti škole za invalidna lica u celoj zemlji, jer su u ovom trenutku roditelji primorani da decu iz drugih gradova šalju u Beograd, koji jedini ima takvu školu.

Prema rečima Nestorovićeve, društvo u celini ne primećuje slepe i slabovide, jer su donekle i oni sami doprineli tome da budu 'nevidljiva populacija' i zato je Udruženje sprovelo niz akcija koje su imale za cilj podizanje svesti i invalidnih lica i građana.

Predsednik opštine Vračar Branko Kuzmanović je kazao da će opština učiniti sve da pomogne invalidnim licima, u okviru čega će otvoriti šalter na kome će službenici pružati sve vrste usluga toj kategoriji građana.

Profesor Goran Nedović sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju je ukazao da se invalidna lica susreću sa poteškoćama prilikom parkiranja, odlaska kod lekara, u bioskop, pozorište, restoran.

On je rekao da bi problem mogao biti rašen tako što bi, na primer, uputstva za lekove, jelovnici u restoranu i slično, bili napisani Brajevom azbukom.

Izvor: B92.net

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: Novosti
« Odgovor #13 poslato: April 16, 2008, 10:38:06 posle podne »
Konzumacija ribe štiti oči u starosti

CHICAGO - Dvije nove studije donijele su još jedan dobar razlog za prehranom bogatom ribom: prevencija bolesti oka povezanih sa starenjem, prvenstveno makularne degeneracije koja je vodeći uzrok sljepoće u starijoj životnoj dobi. Čak 6-8% osoba od 75.godina imaju razvijeni oblik ove bolesti.

Već je poznato djelovanje Omega 3-masnih kiselina koje se nalaze u ribi kao što je npr. losos, odnosno njihov zašittni učinak na zdravlje mozga i srca. No, nova studija koja je objavljena u stručnom časopisu "Archives of Ophthalmology" dokazuje još jedan zaštitni učinak na zdravlje očiju.

Studija je pokazala da osobe koje jedu ribu dva puta tjedno imaju 36% manji rizik od razvoja makularne degeneracije. Također je pokazano da pušaći imaju približno dvostruko veći rizik od razvoja očnih komplikacija i bolesti od nepušaća.

Za sada se ne zna točan mehanizam djelovanja omega-3 masnih kiselina na zdravlje očiju, ali se smatra da je njihov glavni učinak neutralizacija slobodnih radikala u tkivu očiju, spriječavanje stvaranja novih kapilara i upale.
Izvor: CARDIOnet ZDRAVLJE

Van mreže D.Vesna

 • Član
 • **
 • Poruke: 5
Odg: Novosti
« Odgovor #14 poslato: Maj 19, 2008, 02:34:29 posle podne »
ULICA SVETLOSTI

Milosrdni fond SVETLOST će u četvrtak, 22. maja, svečano predstaviti projekat Ulica Svetlosti.

U pitanju je jedna od najvažnijih akcija u okviru Nacionalne kampanje za pomoć slepima Srbije, koju je fond inicirao i predvodio, još od aprila prošle godine.

U prepodnevnim časovima, tačnije u 11:00h, u Domu slepih u Pančevu, zakazano je presecanje vrpci na prva tri objekta koja su izgrađena sredstvima koje su obezbedili Apatinska Pivara AD, farmaceutska kuća Sanofi Aventis i sam Milosrdni fond Svetlost.

U planu je izgradnja ukupno petnaest kuća za slepe bez doma, a prve tri će uskoro primiti novih 18 žitelja. Zelene površine u Ulici Svetlosti, slepima je poklonioGarden centar.

U 17:00h je u centru Beograda, tačnije u Svečanoj sali „Lola“ (Resavska 11), predviđena konferencija za štampu na kojoj će se okupljenim zvanicama, predstavnicima države, diplomatskog kora, javnog života i, naravno, medijima obratiti predsednik fonda Svetlost i direktori Apatinske Pivare AD i Sanofi Aventisa.

Prisutni ce biti i članovi Saveta za pomoć slepima Srbije, među kojima su i NjKV princeza Jelisaveta Karađorđević, potpredsednik vlade Srbije, g. Božidar Đelić, gđa Olja Ivanjicki, gđa Jagoda Jorga, g. Luka Mičeta, i g. Goran Paskaljević.

Okupljenima će biti predstavljen projekat Ulica Svetlosti, ali ćemo takođe iskoristiti i priliku da podsetimo javnost na ostale probleme slepih u Srbiji i različite mogućnosti da im se pomogne sistematski, trajno i u saradnji sa sveukupnim društvom i samom državom.

Tom prilikom Svetlost će dodeliti i zahvalnice pojedincima i institucijama koje su se uključile u kampanju za pomoć slepima: Vojsci Srbije, Telekomu Srbije, Srbija Gasu.

Takođe, pozivamo Vas da posle programa koji će trajati manje od pola časa ostanete sa nama na koktelu i molimo Vas da svojim izveštavanjem, kao što ste to i do sada činili, pomognete da javnosti približimo probleme nasih sugrađana, kojima su preko potrebni naša ljubav, naše razumevanje i svaki vid konkretne pomoći.

Radujući se mogućnosti da zajedničkim snagama unesemo malo Svetlosti u zivote slepih,

Srdačno i sa zahvalnošću,

Aleksandar Simić, portparol Milosrdnog fonda SVETLOST
tel: 063/324-830 / e-mail: aleksandar@aleksandarsimiccom

P.S. Iako najveći broj medija očekujemo od 17h, na konferenciji za štampu u Beogradu, zainteresovani mediji su više nego dobrodošli na otvaranje u Pančevu od 11h.

Adresa Doma za slepe u Pančevu je: Bavaništanski put BB. Dom se nalazi na putu za Kovin iz Pančeva (postoji putokaz), na petom kilometru, sa desne strane.

Za sve koji ne stignu u Pančevo, biće obezbeđene fotografije objekata i celog kompleksa, koje će uz press-materijale dobiti u Beogradu.


 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.