Dakle ovako:
Šipku imamo, i u našem gradu u RH centru su nam rekli da Micika treba da se na njoj isteže, a u CentruSM u Beogradu su nam rekli da ne sme, iz istog razloga zbog kog ne sme da trenira gimnastiku - kičma se povija unazad. Tako da ja sada ne znam kome carstvu...
Na sajtu CentarSM su u vezbe za skoliozu stavili vezbu u mideru gde se devojcica povija unazad a da se isteze sa sipkom ne sme, nije nego

! Pritom se kicma prilikom istezanja ne povija u nazad osim ako se namerno ne krivis tako! Ja sam sigurna da je istezanje jako korisno i iskreno joj preporucujem da to radi kad god moze! Ako nadjete nekog u gradu sa stolom za trakciju isto preporucujem!
U Footpoint centru, isto u BG-u, smo izradili fantastične uloške (doduše po fantastičnoj ceni - ali vrede svaki dinar), i doktor joj je izdigao levi uložak, ali je rekao da ne očekujemo da će to rešiti problem kičme. Ipak, ulošci joj trebaju zbog spuštenih svodova, a to se koriguje sada dok još uvek raste i dok mišići pomažu kostima da zauzmu definitivan i pravilni položaj.
Sad si ti meni dala ideju

! Ja sam jedno vreme imala dupli djon ali odavno vise to ne nosim a nije mi palo na pamet da mogu da nabavim neke uloske! Probacu da kontaktiram ovu firmu al tebe molim da mi napises cenu (moze i na priv. poruke) da znam da li uopste da ulazim u takve akcije! Ali ideja je sjajna .... i logicna

!
Što se spavanja tiče, uglavnom spava na leđima. Doduše, dugo smo svi u porodici spavali bez jastuka, ali joj sada prilagođavam visinu jastuka ubacivanjem i izbacivanjem vatelinskih kuglica.
Ja sam problem jastuka resila sa onim anatomskim ali ne volim sto je od sintetike. Volela bih da imam heljdin ali ne znam kakav je!
U CentruSM nam je rečeno da ne sme da radi trbušnjake sa ispruženim nogama, već samo sa savijenim. To mi je logično, jer kad malo isprobam i sama, lakše se radi. Po toj logici joj stavljam više jastuka kada leškari i odmara popodne.
Uh ...... trbusnjaci! Trbusnjaci se rade savijenim nogama ali nikako ne sme da se podize u sedeci polozaj! Dovoljno je 10 cm od poda, polako, uz izdisaj (da ne govorim da moze i da radi u mestu, da ne ustaje, samo da napregne misice jer je tako mnooogo efektnije i misici vise "rade")! Eventualno da 2-3 sekunde ostane u tom polozaju ali da dise ravnomerno (tj. da nikako ne prekida disanje!)! Svaki drugi nacin rada moze biti cak jako stetan za kicmu!
Ovo ti pricam iz, kao sto rekoh, 25-ogodisnjeg iskustva! Pored ove skolioze od preko 100 stepeni imam i jos veci problem sa srcem tako da sam morala dobro prouciti i nauciti sve sto se tice vezbi! Mnogo toga sam probala i citala da bih na kraju znala sta donosi najvece rezultate!
Sad se setih, postoji jedna knjiga, zove se
Joga za kicmu i u njoj su opisane fantasticne vezbe koje se mogu iskoristiti i za skoliozu (tu knjigu su svi moguci fizioterapeuti iskopirali od mene). Ako uspes da nabavis bila bi od koristi da je ima u zivotu i da koristi neke vezbe odatle (ako ne ja cu ti je iskopirati i poslati)! I kad pricam o Jogi, ne pricam o religiji, sekti, veri, produhovljenju ili bilo cemu slicnom, pricam o
nacinu vezbanja koji je najzdraviji i najbolji i najefektniji! Hocu da kazem da je stvar u tome da se vise postize kada se vezba radi polako, pravilinim disanjem i koncentracijom na to sto se radi nego snagom!
Izvini ako ti ovo vec znas a ja ti sada pricam, ali osecam potrebu da ti prenesem svoje iskustvo, onakvo kakvo je, pa bolje i da cujes nesto sto vec znas nego da nesto propustimo!
Kada kažeš da se problem može potpuno korigovati da li misliš na vežbe ili na sve skupa? U stvari Šta si tačno htela da kažeš? Ako znaš imena pouzdanih lekara ili već stručnjaka ili ordinacija napiši, ili ovde ili privatno, svejedno...
Šta se postiže laserom?
Mislim na problem sa kicmom! Ona je jako mala i ako bude fizicki aktivna mislim da ce problem potpuno nestati! E da, sad se setih, jedan od razloga sto se meni kicma toliko iskrivila bio je i to sto sam ja bila jako mrsava! Bilo bi dobro da ne bude zgoljava (ko sto sam ja bila) da bi imala misice koji ce da drze kicmu pravo! U pubertetu ce jos rasti i razvijati se i bitno je samo da ima jake misice da drze kicmu i da joj vezbe postanu stil zivota, nesto kao hrana ili kupanje, potreba!
Ovde sad dolazi i prica o pravilnoj ishrani .....
Sto se lekara tice ja ti jedino mogu preporuciti moju doktorku posto se ona pokazala kao jedina sposobna da se uhvati u kostac sa ovako ekstremnom krivinom kao sto je moja. Na Banjici su mi dali bensedine i rekli da idem kuci i da ce mi biti jos gore a oni mi ne mogu pomoci jer oni mogu samo da operisu a posto mene ne smeju .... dakle- idi kuci i drogiraj se! Mozda vi sve vec znate, ne znam, ali ako zelite mogu vas spojiti sa mojom doktorkom kad dolazite u Bg. Dacu ti njeno ime i adresu samo moram da je pitam koje joj je novo prezime

i koja je tacna adresa!
Laser-smanjenje bola, upale, zapaljenja, poboljsanje cirkulacije, energije celija itd.
A podršku ima, i najviše volimo plivanje. Sada želi na ples, na karate, ide u muzičku školu... Ja smatram da je to previše, ali dok njoj prija, ja sam ZA!!!! I jedina sam MAMA iz komšiluka koja se igra sa klincima. Najviše volim lastiš i odbojku. U stvari, najviše volim kad klinci kažu Miciki da joj je mama super, i kad me komšinice gledaju sa terasa. Kad imaš klince, možeš da se igraš i u pesku do mile volje!!!!
Nemas pojima koliko mi je drago sto ovo citam

! I ja mislim da si ti super mama i da tvoja cerka ima srece sto si takva! Neka vam svo troje Bog da svako dobro

!
Ples, plivanje, karate (sin moje prijateljice koji ima skoliozu isto trenira karate), muzicka, sve je to super. I ako pocne da menja zelje na 6 meseci nema veze, samo nek je aktivna!
A ovo za pesak, super ti je izgovor da se igras

! Sigurno uzivas i u luna parkovima

!
Hvala što si dojavila kompijuterskom manijaku za problem.
Hahahaha, mislim da je nas drug Sklerozica taj kompjuterski manijak

!
Volela bih da ostanemo u kontaktu i da razmenjujemo iskustva