Autor Tema: potreba i podrška  (Pročitano 4380 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
potreba i podrška
« poslato: Mart 27, 2007, 02:35:00 pre podne »
Razvoj savremene nauke i tehnologije značajno je unapredio zdravstvenu zaštitu u svetu i pomerio granice mogućnosti usluga koje se u okviru nje pružaju. U Srbiji su ovi pomaci skromni usled objektivnih i subjektivnih okolnosti koje su bile prisutne na ovim prostorima poslednjih 12 godina. Da bi zdravstvena zaštita bila unapređena potrebna su velika ulaganja u oronuli sistem koji ovu zaštitu pruža. Takođe je neophodno reformisati i zakonski zaokružiti oblast zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite.
Danas u Srbiji ima oko 12000 slepih i teško slabovidih lica, koji su članovi Saveza slepih Srbije. Učlanjivanje se vrši prema Definiciji slepoće i slabovidosti Svetske zdravstvne organizacije koja glasi:
"Slepim se smatra lice koje na boljem oku sa korekcijom ima oštrinu vida 0,05 ili manju, kao i lice sa vidnim poljem svedenim na centralni deo manji od 10 stepeni, pod uslovom da je gubitak vidne sposobnosti definitivan i da se medikamentnim ili hirurškim lečenjem ne može poraviti.

Slabovidim se smatra lice koje na boljem oku sa korekcijom ima oštrinu vida izmedju 0,05 i 0,3, pod uslovom da je smanjenje vidne sposobnosti definitivno i da se ne može popraviti korekcionim staklima, niti medikamentnim i hirurškim lečenjem."

Populacija slepih i teže slabovidim lica je heterogena po uzroku nastanka vizuelnog hendikepa. Uzroci su različiti kao što su : inkubatorsko slepilo, diabetes, glaukom, nasledne bolesti, povrede u saobraćaju, radu, ratne povrede i drugo. Kada se ovo ima u vidu, kao i to da veliki deo ove populacije čine lica starija od 60 godina, neophodnost što kvalitetnije zdravstvene zaštite postavlja se kao krucijalni uslov za očuvanje zdravlja ovih ljudi. Da bi se ovo postiglo potrebno je da sadašnja prava slepih i teže slabovidih lica u okviru zdravstvene zaštite i sistema zdravstvenog osiguranja budu očuvana i unapređena u skladu sa evropskim trendovima.

Jedno od osnovnih prava koje je neophodno očuvati je pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, imajući u vidu da su slepa lica pretežno skromnih materijalnih mogućnosti i da ne bi mogla ove usluge sama da plaćaju. Međutim, ovo pravo postoji samo u državnim zdravstvenim ustanovama, dok u privatnim slepa i slabovida lica plaćaju punu cenu pružene usluge. Nažalost, ni u državnim zdravstvenim ustanovama lica oštećenog vida, a i drugi građani često ne mogu da ostvare pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Usled ovakvog stanja pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu slepih i drugih invalida je dezavuisano i ugroženo. Slepim i teže slabovidim licima, kao i drugim teškim invalidima treba obezbebediti pravo na besplatne preglede, eksterno i stacionarno lečenje, lekove, medicinsku rehabilitaciju i banjsko-klimatski oporavak.

Slepoća je jedan od najtežih, ako ne i najteži oblik invalidnosti, koji se, za razliku od nekih oblika invalidnosti, ne može korigovati, već samo kompenzovati odredjenim pomagalima, a prava na neka od njih su propisana Pravilnikom o indikacijama za protetička i ortotička sredstva i pomagala i to: pravo na reproduktor (specijalni četvorokanalni kasetofon za čitanje zvučnih knjiga i časopisa) , pravo na Brajevu pisaću mašinu (za pisanje reljefnim, tačkastim - Brajevim pismom), beli štap, naočare sa tamnim staklima, očne proteze (estetsko sredstvo), sat sa reljefnim oznakama, dr. Pravo na tiflotehnička pomagala koja slepa lica ostvaruju u sistemu zdravstvenog osiguranja neophodno je proširiti i novim pomagalima. Usled razvoja kompjuterske tehnologije stvoreni su uslovi da slepa lica, uz pomoć kompjutera i adaptivne opreme za slepa lica, rade na računaru i uz pomoć njega obavljalju široki krug poslova, što do sada nisu bili u mogućnosti. Kompjuter slepim licima pruža i mogućnost informisanja i kulturnog uzdizanja, što značajno utiče na poboljšanje kvaliteta njihovog života i rada.

Pored pomagala za slepa lica, u sistemu zdravstvenog osigurnja pravo na pomagala ostvaruju i slabovida lica i to na naočare sa dioptijama i naočare sa specijalnim sistemom sočiva (teleskopske naočare).

Podizanje kvaliteta lečenja i prevencije očnih bolesti značajno bi umanjilo broj slepih i slabovidih lica. Zato je neophodno raditi na unapređenju oftamologije i drugih grana medicine koje imaju ključni značaj za ostvarenje ovog vida zdravstvene zaštite. Održavanje skupova naših i inostrani stručnjaka iz oblasti oftamologije i drugih grana medicine, kao i održavanje redovnih kontakata između naših i inostranih zdravstvenih ustanova u cilju razmene iskustava i informisanja o novim dostignućima, stvara uslove da naši zdravstveni radnici primenjuju nove metode i vidove lečenja očnih bolesti, što prevenciju slepoće i slabovidosti čini uspešnijom. Pored ovoga neophodno je sprovodjenje rane dijagnostike i otkrivanje očnih bolesti. Ovim bi se omogućilo lečenje bolesti u njenoj početnoj fazi, čime bi se stvorili uslovi za kvalitetnije lečenje i umanjile posledice koje očne bolesti mogu da prouzrokuju . Time bi se predupredila mogućnost nastanka slepoće i slabovidosti. Pored ovoga, za kvalitetnu prevenciju veoma je važno korišćenje najsavremenijih uređaja za dijagnostiku i lečenje očnih bolesti. Od velikog značaja za sprečavanje nastanka slepoće je korišćenje modernih inkubatora kojima bi se umanjio nastanak inkubatorskog slepila, što je jedan od najčešćih uzroka nastanka slepoće.

Zbog svog hendikepa slepa i teže slabovida lica imaju određene probleme u korišćenju zdravstvenih usluga. Ova lica imaju poteškoće u samostalnom kretanju i često nisu u mogućnosti da obezbede pratioca za odlazak u zdravstvene ustanove, kada za to imaju potrebu. Zato je neophodno ovakvim licima stvoriti uslove da medicinski radnici odlaze njihovim kućama, naročito u slučajevima starih i iznemoglih lica. Patronažna služba u Beogradu i nekim većim gradovima u Srbiji funkcioniše, ali potrebe slepih lica i drugih invalida su mnogo veće od obima usluga koje ova služba pruža. Zato je potrebno nju proširiti i povećati njenu efikasnost.

Slepa lica kao i drugi građani u svom lečenju koriste razne lekove. Ovi lekovi sadrže natpise samo na crnom tisku tako da slepa lica nisu u mogućnosti da pročitaju naziv leka. Brajevo pismo je autentično pismo slepih lica pomoću koga oni čitaju i pišu. Bilo bi neophodno da lekovi na svojim kutijama, pored imena na crnom tisku, sadrže i ime leka na Brajevom pismu, što bi omogućilo slepim licima da samostalno uzimaju lekove bez pomoći drugog lica, a pri tom da ne postoji opasnost uzimanja pogrešnog leka, što bi za njih moglo imati negativne posledice.

Kada su u pitanju lica sa vizuelnim hendikepom posebnu pažnju treba obratiti na novooslepela lica koja se nalaze u veoma specifičnom stanju, s obzirom na život koji su vodili pre nastanka slepoće i život koji sada vode. Usled ovakvog stanja postoje velike opasnosti za nastanak problema psihološke prirode, pa je podrška ovakvim licima neophodna . Zato treba formirati timove stručnjaka koji bi pružali adekvatnu pomoć novooslepelim licima i njihovu adaptaciju na nov način života učinili lakšom i sa što manje posledica na njihovu ličnost.

Na kraju mogu reći da populacija slepih i slabovidih kod nas, s obzirom na težinu hendikepa, mora imati znatno bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a preduslov za to je da se zdravstvena zaštita podigne na viši nivo nego što je do sada bio slučaj . U nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju treba ugraditi standarde koji su važeći u Evropi, a to bi dovelo i do podizanja nivoa zdravstvene zaštite kod nas.

savez slepih srbije

Hendi-društvo

potreba i podrška
« poslato: Mart 27, 2007, 02:35:00 pre podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.