Autor Tema: Guillain-Barre sindrom  (Pročitano 13467 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Guillain-Barre sindrom
« poslato: Februar 05, 2008, 03:19:18 posle podne »
GUILLAIN-BARRE SINDROM
 
Uzrok je nepoznat, a u više od polovice slučajeva nastupa nakon preboljele virusne ili bakterijske bolesti kao što su gripa, prehlada, virusne infekcije probavnog trakta, virusni hepatitis , infekcije kampilobakterom
( uzročnika crijevne infekcije) , nakon manjih kirurških zahvata itd.
Nastaje oštećenje mijelinske ovojnice živca koja je važna u prijenosu živčanog podražaja od mozga do mišića.Kod oštećenja dolazi do usporenja prijenosa ili do njegovog prekida, te izostanka djelovanja na mišiće, zbog čega nastupa djelomična ili potpuna slabost( paraliza) mišića.Smatra se da zbog nastojanja imunosnog sustava da se riješi infekcije dolazi i do stvaranja protutijela, ne samo protiv uzročnika primarne bolesti već i autoagresivnih protutijela koja razaraju bjelančevine vlastitog organizma. Kod GBS je to mijelinska ovojnica. Koji je razlog tome i zašto se javlja samo kod malog broja ljudi unatoč velikom broju oboljelih od virusnih i drugih infekcija još se uvijek ne zna.
Može se javiti u svim dobnim skupinama.

Simptomi

Klinička slika je raznolika.U večini slučajeva dolazi do postupne slabosti nogu koja se tijekom nekoliko dana pogoršava i širi na ruke i lice.Slabost mogu pratiti i osjećaj trnjenja, bockanja pa i bolovi.Oni mogu biti i prvi znaci bolesti. U rijetkim slučajevima smetnje mogu početi u gornjim dijelovima tijela i postupno se spuštati prema dolje.Unutar dva do tri tjedna bolest se u potpunosti razvije. Rijetko može doći i do bržeg razvoja tako da potpuna slabost nastupi unutar nekoliko sati ili dana.Osim slabosti u mišićima može doći i do:
•   poremećaja u kontroli mokraćnog mjehura i pražnjenju crijeva
•   pada pulsa i tlaka
•   poremećaja gutanja, govora
•   slabosti mišića lica i oka
•   bolova u vratu i križima
•   slabosti mišića za disanje zbog čega je potrebna uporaba aparata za umjetno disanje(respiratora)
Dijagnoza

Kod sumnje na GBS potrebno je učiniti:
•   lumbalnu punkciju kojom se uzima uzorak likvora.Porast proteina u likvoru upućuje na GBS.
•   EMNG( elektromioneurografiju) kojom se ispituje mišićna aktivnost i brzina provođenja živčanog podražaja

Terapija

Kako je uzrok nastanka sindroma nepoznat,ne postoji ni adekvatna terapija.
Za sada su se dvije metode liječenja pokazale kao efikasne u smenjenju težine bolesti i bržem oporavku.To su:
•   Terapija izmjene plazme – odstranjuju se frakcije bjelančevina koje su osnova protutijela , pa tako i autoagresivnih povezana s nastankom i razvojem GBS-a.
•   Primjena visokih doza imunoglobulina-djelovanje nije u potpunosti jasno, ali kod većine bolesnika imaju pozitivan terapijski odgovor
Kod sumnje na GBS potreban je smještaj u bolnicu gdje je moguće stalno praćenje svih funkcija i adekvatno zbrinjavanje u slučaju pada tlaka i poremećaja disanja.

Prognoza

GBS može se javiti u vrlo blagom , ali i u potencijalno smrtnom obliku.U pravilu dolazi do potpunog razvoja kliničke slike unutar tri tjedna. Nakon toga slijedi period oporavka u trajanju od nekoliko tjedana ili nekoliko godina. Oporavak je potpun dok u otprilike 30% slučajeva zaostaje manja slabost i nakon tri godine.U 3% slučajeva može dolaziti do povremenog pogoršanja i tijekom više godina.

Dr.Julija Turk,
spec. Neurolog
Izvor: MojDoktor

Hendi-društvo

Guillain-Barre sindrom
« poslato: Februar 05, 2008, 03:19:18 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.