Autor Tema: Demencija s lewy tjelešcima  (Pročitano 5864 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Demencija s lewy tjelešcima
« poslato: Februar 05, 2008, 03:08:44 posle podne »
DEMENCIJA S LEWY TJELEŠCIMA
 
Javlja se u starijih osoba i treća je po učestalosti nakon Alzheimerove i vaskularne demencije( neki smatraju da je druga po učestalosti).
Karakteristika bolesti je da ima simptome Alzheimerove demencije i Parkinsonove bolesti koji se mogu javiti u različitim varijacijama ovisno o težini simptoma.
Ime dobiva po promijenjenim proteinskim tjelešcima koje je 1912. godine dr. Frederich Lewy pronašao u stanicama mozga oboljelih od Parkinsonove bolesti te po njemu dobivaju ime.

SIMPTOMI BOLESTI

Kao što je rečeno javljaju se simptomi demencije i parkinsonizma.
Simptomi demencije:
- konfuzna stanja
- gubitak pamćenja i zapamćivanja
- smanjuje se sposobnost koncentracije i pažnje
- dezorijentacija u vremenu i prostoru
- depresija
- halucinacije- naročito vidne( razni oblici, boje, ljudi i životinje...)
- druge vrste halucinacija
- smetnje spavanja

Opisani simptomi mogu se javiti u bilo kojojem drugom obliku demencije. Međutim, kada se već u samom početku bolesti jave vidne halucijancije, kada je prisutna izmjena „dobrih“ i „loših „ dana u smislu promjene stupnja aktivnosti, pažnje, inaktivnosti i pospanosti , pa čak i tijekom jednog dana, kada je prisutna jaka osjetljivost na lijekove koji se inače daju u tu svrhu postavlja se sumnja da se radi o demenciji s Lewy tjelešcima.
Uz to postoje i smetnje spavanja te disfunkcije u autonomnom sustavu koje se očituju u lošoj mogućnosti regulacije tkrvnog tlaka, pretjeranom znojenju i regulaciji tjelesne temperature.

Simptomi parkinsonizma:
- usporenost
- ukočenost
- drhtanje(tremor)
- gubitak posturalnih refleksa( sklonost padanju)

Za razliku od idiopatske Parkinsonove bolesti simptomi se javlaju simetrično, sklonost padanju prisutna je već u samom početku bolesti.

Uzrok bolesti je nepoznat. Javlja se u odraslih, starijih između 50. i 85. godine starosti. Ako u obitelji već postoji oboljeli od Demencije s Lewy tjelešcima , povećava se mogućnost da oboli još netko.
Što se tiče dijagnostike ona se oslanja na anamnezu i kliniči pregled.. Ne postoji za sada laboratorijski ili radiološki test kojim bi se za života moglo sa sigurnošću postaviti dijagnoza DLT-a. U praksi potrebno je isključiti druge slične bolesti što kliničkim preglednom što drugim dijagnostičkim metodama te postaviti sumnju na DLT .
Kod razvoja simptoma demencije i parkinsonizma unutar godine dana uz jake oscilacije simptoma , ranoj pojavi halucijacija i sklonosti padanja , prisutnosti poremećaja spavanja, disfunkciji autonomsnog sustava može se postaviti sumnja na razvoj demencije s Lewy tjelešcima.

TERAPIJA

Ne postoji specifična terapija. Liječe se pojedinačni simptomi pa tako se koriste:

Inhibitori kolinesteraze- lijekovi koji se koriste u liječenju Alzheimerove bolesti. Mogu poboljšati znakove demencije te smanjiti pojavu halucinacija.

Lijekovi koji se koriste u liječenju parkinsonove bolesti- smanjuju usporenost i zakočenost, ali mogu dovesti do pogoršanja halucijacija i konfuznih stanja

Antipsihotici- smanjuju halucijacije ali mogu pogoršati demenciju

Antidepresivi i antiepileptici- djeluju na san , anksioznost, uznemirenost, depresiju

Tijek bolesti je različit , ali većina bolesnika umire unutar 5-7 godina od postavljanja dijagnoze, većinom od posljedica infekcije ili posljedica pada.

Literatura:
1.   American Academy of Neurology „Continuum“- Movment disorders
2.   MedicineHealth _ Dementia with Lewy Bodies
3.   Memory and Aging Center-UCSF-Dementia With Lewy - bodies(DLB)
4.   MayoClinic.com Lewy body dementia
Izvor: MojDoktor

Hendi-društvo

Demencija s lewy tjelešcima
« poslato: Februar 05, 2008, 03:08:44 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.