Autor Tema: Progresivna supranukearna paraliza  (Pročitano 9875 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Progresivna supranukearna paraliza
« poslato: Februar 04, 2008, 11:21:19 posle podne »
PROGRESIVNA SUPRANUKLEARNA PARALIZA
 
Progresivna supranuklearna paraliza(PSP) još je jedna od bolesti koja pripada grupi Parkinson - plus sindroma ili parkinsonizu.Poznata je još pod nazivom Steele-Richardson-Olszewski sindrom prema znanstvenicima koji su prvi opisali bolest 1963. godine.
Rijetka je degenerativna bolest mozga i javlja se oko šezdesete godine života( 50-70).
Sam naziv zapravo opisuje bolest. Radi se o bolesti koja se s vremenom pogoršava, supranuklearna jer nastaje u dijelu mozga koji kontrolira pokrete očiju a radi se o paralizi odnosno slabosti pokretanja očiju.
Otprilike 8% pacijenata kod kojih je postavljena dijagnoza Parkinsonove bolesti ima zapravo PSP.
 
KLINIČKA SLIKA
Bolest nastupa sporo i može početi nespecifično kao opća slabost, bolovi u zglobovima, glavobolja, depresija itd. Nakon toga se jave specifični simptomi kao što su:
- nagli poremećaj ravnoteže i neobjašnjeni padovi
- zakočenost
- usporenost pokreta
- nespretnost
- smetnje vida kao zamagljen vid zbog oštećenja vertikalnog pomicanja očnih jabučica( supranuklearna vertikalan paraliza)
- za razliku od bolesnika s Parkinsonovom bolesti koji se s vremenom naginju prema naprijed, PSP bolesnici imaju tendenciju pada unatrag
- jave se poremećaji raspoloženja, zaboravljivost
- smetnje govora i gutanja
- grčevi u mišićima te na kraju popuštanje sfinktera
Bolesnik kod kojeg postoji parkinsonizam rezistentan na lijekove, česti padovi, pareza vertikalnog pogleda, smetnje gutanja ili govora , simptomi demencije vjerojatno ima PSP. Simptomi nastaju tijekom godina i smatra se da od početka bolesti paraliza vertikalnog pogleda nastupa otprilike nakon tri godine.

DIJAGNOZA
Najnovije neuroimaging metode kao što je magnetna rezonanca( MR) , MR spektroskopija, DWI MR mogu pomoći u diferancijalnoj dijagnozi parkinson-plus sindroma, ali je još uvijek dobro uzeta anamneza i neurološki status , dakle klinička slika osnova za dobro postavljenu dijagnozu.

TERAPIJA
Na žalost specifična terapija ove bolesti još ne postoji. U početnom stadiju lijekovi koji se koriste u Parkinsonovoj bolesti, kao što je levodopa, mogu dovesti do blažeg poboljšanja, ali kratkotrajno.Zbog depresije mogu se uvesti antidepresivi.
Smrtni ishod nastupa najčešće zbog upale pluća i prijeloma nakon pada.
 
Za MojDoktor: dr.Julija Turk-Patrlj, poliklinika Polimed

Literatura:
American Academy of neurology: Continuum: Movment disorders
M. Mumenthaler: Neurology
National institute of neurological disorders and Stroke: Progressive Supranuclear Palsy

Hendi-društvo

Progresivna supranukearna paraliza
« poslato: Februar 04, 2008, 11:21:19 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.