Autor Tema: Šta su oštećenja vida?  (Pročitano 9839 puta)

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 110408
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Šta su oštećenja vida?
« poslato: Mart 22, 2007, 09:04:00 posle podne »
Šta su to oštećenja vida?
Oštećenja vida podrazumevaju delimično ili potpuno odsustvo prepoznavanja svetlosti, ili značajno oštećenje vida sa oštrinom vida na boljem oku od 0,05 do 0,3 uz korekciju, i čak i iznad 0,3 uz prognoze pogoršanja vida.

Kako nastaju oštećenja vida?
Oštećenja vida nastaju kao:
posledica očnih bolesti;
urođeno stanje;
stečeno stanje (nastalo usled fizičkih trauma, padova, povreda mozga, infekcija, toksina itd.).

Ko su osobe sa oštećenjem vida?
Osobe sa oštećenjem vida su slepe i slabovide osobe (i deca i odrasli).

Nivoi - oblici - vrste oštećenja vida?
Oblici oštećenja vida podrazumevaju:

1. slepoću - oštećenje vida koje varira od potpunog odsustva percepcije svetlosti, pa do određenog stepena vizuelne slabosti; opisi i definicije obuhvataju funkcionalnu slepoću i profesionalnu slepoću;

2. slabovidost - značajno oštrećenje vida pri kome je oštrina vida na boljem oku uz korekciju u rasponu od 0, 05 do 0,3 kao i iznad 0,3 uz prognozu pogoršanja vida. U pedagoškom smislu slabovidost je mogućnost korišćenja vizuelnog analizatora kao vodećeg u čitanju, pisanju i drugim nastavnim aktivnostima, ali u tiflodidaktički adaptiranim uslovima.

Izvor: www .vuk-centar.edu.yu/lat/ometenosti/?item=5

Hendi-društvo

Šta su oštećenja vida?
« poslato: Mart 22, 2007, 09:04:00 posle podne »

Van mreže Ena

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 133835
 • Pol: Žena
 • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
 • Dg: MS
Odg: Šta su oštećenja vida?
« Odgovor #1 poslato: Decembar 07, 2010, 04:53:25 posle podne »
Vežbe koje će sačuvati vid
B. Tasić | 07. 12. 2010

Ako uvek gledate u istom smeru, slabite mišić oka. Osim toga, uključeni mišići postaju previše napeti, pa mogu da se jave glavobolje, suvoća oka, pa čak i epizode zamućenog vida. Ipak, redovnim vežbanjem možete da smanjite ove probleme.

1. vežba
Udobno se smestite. Dlanom prekrijte oči. Ne pritiskajte ih. Opustite se i gledajte tamu nekih 30 sekundi. Sve vreme duboko i tiho dišite.
2. vežba
Sedite u istom položaju, pogledajte gore i zadržite pogled pet sekundi. Zatim spustite pogled. Sad pogledajte dole i zadržite pogled pet sekundi. Vratite se u normalan položaj. Ponovite pet puta.
3. vežba
Sad pogledajte udesno, ne okrećite glavu, zadržite pogled pet sekundi. Zatim pet sekundi gledajte ulevo. Opustite oči, pa ponovite pet puta.
4. vežba
Ako imate vremena, isprobajte slične vežbe: gledajte ulevo i dole desno, a zatim udesno i dole levo. Sve ponovite pet puta.
5. vežba
Stisnite oči što čvršće možete. Držite tako pet sekundi. Zatim otvorite oči koliko god više možete, zadržite pet sekundi. Ponovite sve pet puta.
6. vežba
Vrtite očima pet krugova ulevo, pa opustite oči. Zatim vrtite pet krugova udesno i opet se opustite.
7. vežba
Zagledajte se u vrh nosa. Zadržite takav ukršteni pogled tri sekunde. Opustite se. Zatim bez pomeranja glave pogledajte u strop. Zadržite pogled tri sekunde. Opustite se. Ponovite sve pet puta.
8. vežba
Pronađite neki predmet koji vam je blizu, na primer tipku na tastaturi, i gledajte je dve sekunde. Zatim se zagledajte u daljinu dve sekunde. Ponovite 10 puta.
9. vežba
Iz ugla sobe ili mesta na kojem sedite pregledajte pomnije sve što se nalazi u sobi. Gledajte tako minut.

BLIC

Van mreže ivanapetakovic

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 4
Odg: Šta su oštećenja vida?
« Odgovor #2 poslato: Februar 23, 2011, 10:57:24 posle podne »
Postovani,
mene interesuje da li neko zna sta moze biti uzrok slabovidosti kod mene, a pri tom su mi uradjene sve moguce analize i nista nije nadjeno. Dijagnoza je  vid 70& do 6m. Simptomi su mi slab vid, mutno pred ocima,osecaj kao da gledak koz suzne oci, nocu mi se svetla dupliraju, ne vidim znakove sa strane, jako slabo razaznajem objekte u bliskoj daljini,...Trenutna dioptrija koju imam je dioptrija koju sam sama sebi odredila jer lekari stvarno ne mogu da mi pomognu.Ja zaista vise ne znam kome da se obratim...Hvala Vam unapred...

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.