Dg > Vežbe

Vežbe za ravnotežu

(1/2) > >>

Ena:
Sve vježbe preuzete su s Multiple Sclerosis Trust, www.mstrust.org.uk. S obzirom da su na njihovim stranicama vježbe na engleskom jeziku, preveli smo ih za vas kako bi lakše shvatili kako se vježbe izvode. Za svaku vježbu stavili smo i poveznicu na originalnu stranicu kako biste mogli vidjeti animaciju i još bolje shvatili na koji način pravilno izvesti vježbu. Molimo korisnike koji žele isprobati vježbe koje ćemo objaviti u ovom i nekoliko narednih članaka da potraže dodatno savjet fizioterapeuta, kako bi što kvalitetnije i pravilnije izveli svaku vježbu.

1. Održavanje ravnoteže u stajaćem položaju sa skupljenim stopalima

Ova vježba pomaže primarno kod poboljšanja ravnoteže.

Početni položaj je stajaći. Trebate stajati uspravno i približiti stopala jedno drugom koliko god možete. Ukoliko imate lošu ravnotežu, postavite se u početni položaj oslanjajući se na naslon stolice, stol i sl.

Kada se osjetite spremni, pustite oslonac i zadržite ravnotežu neko vrijeme. Cilj je da održavate ovako ravnotežu 20 sekundi, ali to neće svatko moći postići. Brojite sekunde dok izvodite ovu vježbu, jer ćete vježbanjem postizati sve bolji rezultat (pratite svoj napredak i povećavajte vrijeme održavanja ravnoteže do preporučenih 20 sekundi).

Ako možete, ovu vježbu izvodite zatvorenih očiju. U tom slučaju morate biti jako oprezni!! Stojite blizu oslonca za kojeg se možete prihvatiti u slučaju gubitka ravnoteže ili vježbajte u društvu.

Link na animaciju

2. Održavanje ravnoteže u stajaćem položaju sa stopalima jednim ispred drugog

I ova vježba primarno se izvodi za poboljšanje ravnoteže.

Početni položaj je stajaći. Postavite noge tako da je jedno stopalo ispred drugog, dodirujući petom tog stopala prste drugog. Ukoliko imate lošu ravnotežu, postavite se u početni položaj oslanjajući se na naslon stolice, stol i sl.

Kada zauzmete početni položaj i osjećate se dovoljno stabilno, pustite oslonac i održavajte ravnotežu. Ukoliko možete, brojite do 10. Kao i u prethodnoj vježbi brojite sekunde dok izvodite ovu vježbu, jer ćete vježbanjem postizati sve bolji rezultat (pratite svoj napredak i povećavajte vrijeme održavanja ravnoteže do preporučenih 10 sekundi).

Kada završite, zamijenite noge: stopalo koje je bilo iza neka sada bude ispred. Ponovite vježbu.

Ako možete, pokušajte izvesti ovu vježbu zatvorenih očiju. U tom slučaju morate biti jako oprezni!! Stojite blizu oslonca za kojeg se možete prihvatiti u slučaju gubitka ravnoteže ili vježbajte u društvu.


Link na animaciju

3. Održavanje ravnoteže pri iskoraku naprijed i natrag

Ova vježba pomoći će vam u boljem održavanju ravnoteže općenito, ali i u tome da ne izgubite ravnotežu (ili da ju brzo povratite) u neočekivanoj situaciji, npr. ako se netko slučajno zaleti u vas.

Početni položaj je stajaći, s blago razmaknutim nogama.

Kada se osjetite stabilno, napravite korak naprijed kao da želite prekoračiti jarak. Vratite se odmah u početni položaj bez zadržavanja u iskoraku. Ponovite isto i s drugom nogom. Vježba se ponavlja 3 do 5 puta, nakon čega slijedi drugi dio.

Kada se osjećate dovoljno stabilno, napravite iskorak unatrag. Vratite se u početni položaj bez zadržavanja u iskoraku. Ponovite isto i s drugom nogom. Ponovite vježbu 3 do 5 puta.

I u ovoj ćete vježbi osjećati poboljšanje s vremenom. Kako će vam se popravljati ravnoteža, moći ćete raditi sve veći iskorak.

 Link na animaciju – iskorak unapried.

 Link na animaciju– iskorak unatrag.

4. Održavanje ravnoteže stojeći na jednoj nozi

Ova vježba izvodi se primarno radi poboljšanja ravnoteže. Početni položaj je stajaći, s blago razmaknutim nogama.

Kada se osjećate dovoljno stabilno, pokušajte podići jednu nogu s poda, održavajući ravnotežu. Brojite koliko možete izdržati u tom položaju. Ciljano vrijeme je 15 sekundi, ali ne brinite ako ne možete održavati ravnotežu toliko. S vremenom ćete postizati sve bolji rezultat (pratite svoj napredak i povećavajte vrijeme održavanja ravnoteže do preporučenih 15 sekundi).

Ponovite s drugom nogom.

Ako možete, pokušajte izvesti ovu vježbu zatvorenih očiju. U tom slučaju morate biti jako oprezni!! Stojite blizu oslonca za kojeg se možete prihvatiti u slučaju gubitka ravnoteže ili vježbajte u društvu.

Link na animaciju.

5. Ustajanje iz sjedećeg položaja

Ova je vježba za poboljšanje ravnoteže, stabilnost središnjeg dijela abdomena, držanja i održavanje snage. Ovakva je vježba odlična za ljude koji nemaju mnogo vremena za više različitih vježbi, jer pomaže kod više aspekata: jača noge, te održava ravnotežu i držanje.

Početni položaj je sjedeći, na čvrstoj podlozi poput ruba kreveta, fotelje ili stolice. Ako možete, pokušajte izvoditi ovu vježbu bez upotrebe ruku. Međutim, onima s lošijom ravnotežom preporuča se izvođenje vježbe uz stol, kako bi se mogli rukama osloniti na čvrstu podlogu ako je potrebno.

Prvi korak je pravilni položaj. Sjednite uspravno na čvrstu podlogu i postavite ruke na koljena. Zatim pritisnite rukama i stopalima istovremeno prema dolje, te dođite u stajaći položaj i opustite ruke uz tijelo. Ostanite u stajaćem položaju uvučenog trbuha dok izbrojite do 3, zatim se polako vratite u sjedeći položaj izbočenjem stražnjice prema van i postavljanjem ruku ponovno na koljena.

Vježba se ponavlja 3 do 5 puta.

Link na animaciju.

 

 

Ponavljamo, tražite dodatno savjet fizioterapeuta za opisane vježbe, kako biste što kvalitetnije i pravilnije izveli svaku vježbu.

 

http://www.multiplaskleroza.hr/2012/05/25/vjezbe-za-ravnotezu/
 
 

Ena:
Probala i prvu mogu bez padanja,a petu bez problema.Ostale ću raditi svakodnevno (nadam se da ću održati obećanje dato sebi) :)

Daša:
Dobre su i vežbe voditeljice fizikalne terapije na Neurološkoj sveučilišnoj klinici u Baselu Ursule Kunzle.

 :grr: http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,29.30.html

Sklerozica:
А и тако нико не вежба. ;)

Daša:
Ena vežba  :ye:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju