Autor Tema: Ministarstvo ukinulo dobijanje botoksa preko zdravstvenog osiguranja  (Pročitano 2995 puta)

Van mreže jazzuansa

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 3
Ministarstvo ukinulo dobijanje botoksa preko zdravstvenog osiguranja
« poslato: Jun 20, 2012, 07:52:41 posle podne »
Poštovani/e,

Stavila sam ovaj tekst na više topika, ali zaista mislim da je važno da ga što više ljudi pročita.

Ja sam supruga obolelog od tortikolisa. Živomo u unutrašnjosti Vojvodine. Bilo nam je potrebno mnogo vremena i para da suprugu uopšte dijagnostikujemo bolest. Posle duže vremena, on je u KC Vojvodina počeo da prima inekcija botoksa u vrat koje mu značajno pomažu i omogućavaju da radi, što nam je od neprocenljivog značaja s obzirom da sam ja nažalost nezaposlena, a od nedavno i operisana od zloćudnog tumora.

Međutim, jutros nas je dočekalo još jedno neprijatno iznenađenje. Pozvavši novosadsku polikliniku, saznali smo da je Ministarstvo zdravlja ukinulo sredstva za nabavku botoksa što pacijente onemogućava da ga dobiju preko zdravstvenog osiguranja. Uz obrazloženje "nema se para".

Poznato je da botoks pomaže ogromnom broju pacijenata obolelih od multiple skleroze, cervikalne distonije, cerebralne paralize, lečenju tikova, ima primenu u ginekologiji itd. Pozivajući privatne klinike, saznali smo da cena botoksa na 100 jedinica seže i do 350 eura. Mom mužu je potrebna aplikacija od 230 jedinica na svaka 3 meseca, pa vi izračunajte. Obolelima od cerebralne paralize često je potrebno i znatno više.

Iritantno je to što pacijentima od strane Ministarstva nije ni ponuđena mogućnost participacije u nabavci leka. On se ne može kupiti u slobodnoj prodaji, a verujem da bi mnogi, kao i mi, platili nabavnu cenu.

Molila bih sve pacijente koji su ostali uskraćeni za botoks preko zdravstvenog osiguranja da me kontaktiraju, kako bi udruženo nastupali pred nadležnim organima i ostvarili svoja prava na lečenje. Spremna sam da sama pokrenem kampanju, obavestim medije, pišem dopise i apele i kontaktiram sva udruženja obolelih od neuroloških bolesti u zemlji, jer ne verujem da je botoks uskraćen samo pacijentima iz Vojvodine .

Molim sve zainteresovane da mi se jave sa svojim iskustvima i predlozima. Rado bih i podelila informacije koje imam. Ne znam da li je dozvoljeno da ostavljam mail, pa vas molim da kontaktirate administratora u vezi toga ili mi odgovorite putem ovog foruma.

Hendi-društvo

Ministarstvo ukinulo dobijanje botoksa preko zdravstvenog osiguranja
« poslato: Jun 20, 2012, 07:52:41 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.