Autor Tema: MULTIMEDIJALNI SISTEM ZA POMOĆ DECI SLABOG SLUHA  (Pročitano 5610 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
MULTIMEDIJALNI SISTEM ZA POMOĆ DECI SLABOG SLUHA
« poslato: Mart 19, 2007, 08:52:00 posle podne »
MULTIMEDIJALNI SISTEM ZA POMOĆ DECI SLABOG SLUHA

Stručnjaci Fakulteta elektronike u Nišu i specijalne škole za decu oštećenog sluha Bubanj zajednički su razvili multimedijalni sistem za pomoć pri učenju deci koja pohadjaju tu školu.

Sistem predstavlja inovaciju koja će znatno poboljšati i olakšati život i učenje toj deci.

'Radi se o bežičnom prenosu zvuka od mikrofona do slušalica što deci omogućava da se slobodno kreću. Ova varijanta je grupna učenja i omogućava realizaciju takozvane multimedijalne učionice u kojoj deca mogu da rade u grupi. Svako dete ima sopstveni bežični sistem i može da primi zvuk u skladu sa stepenom oštecenja sluha', izjavio je jedan do autora sistema, doktor Leonid Stamenov.

On je naglasio da se u toj školi duže od godinu dana primenjuje individualni sistem i dodao da autori 'Medosa' planiraju da naprave sistem koji bi deca sa oštećenim sluhom mogla da koriste i kod kuće.

'Želimo da napravimo takav sistem koji će deca sa oštećenim sluhom moći da koriste i kod svojih kuća uz pomoć roditelja. Pomoću tog sistema ona bi mogla da koriste sve sadržaje sa računara, uključujući filmove, muziku ili video igrice', ukazao je Stamenov.

Direktor škole 'Bubanj' Bogdana Živković uverena je da će ovaj sistem u velikoj meri pomoći njenim učenicima pošto su ranije žičano bili vezani za uredjaje tako da nisu mogli slobodno da se kreću po učionici.

'Deca moraju da budu okupana zvukom. Ona 24 sata moraju da primaju nadražaje iz svog okruženja. Na taj način deca sa oštećenim sluhom razvijaju govor a on je uslov svih uslova. On je važan i za praćenje nastave kao i za normalan život ali i dalje pohadjanje redovne škole', podvukla je direktorka Živković.

Školu 'Bubanj' pohađa 80 učenika a ove godine upisano je sedam prvaka. Defektolog iz Beograda Svetlana Slavnić smatra da je ovaj model rada sa decom dobar zato što ne nudi samo selektivno slušanje već nudi dobro razumevanje pojmova i razvija govor.

'Ovaj sistem je dobar zato što kod dece razvija potrebu za komunikacijom i učenjem govora na svakom mestu, naročito kod kuće. Deca sa oštećenim slugom nn čuju, ne razumeju i nemaju potrebu za komunikacijom.

Ovaj aparat, pored toga što omogućava deci da se usmeravaju na dobro slušanje, navikava i na novu tehnologiju koja do sada nije bila na raspolaganju ovoj populaciji', zaključila je Svetlana Slavnić.

RTS

Hendi-društvo

MULTIMEDIJALNI SISTEM ZA POMOĆ DECI SLABOG SLUHA
« poslato: Mart 19, 2007, 08:52:00 posle podne »

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: MULTIMEDIJALNI SISTEM ZA POMOĆ DECI SLABOG SLUHA
« Odgovor #1 poslato: Mart 19, 2007, 08:53:00 posle podne »
Novi sistem deci oštećenog sluha treba da pomogne u učenju i drugim aktivnostima.



Stručnjaci Elektronskog fakulteta i defektolozi Škole za decu sa oštećenim sluhom u Nišu razvili su jedinstven multimedijalni sistem za pomoć deci oštećenog sluha u učenju. Zahvaljujući sistemu Medos, deca sa oštećenim sluhom prvi put u školi nisu vezana za radno mesto, mogu da čuju nastavnika, ali i svoje drugove, dok se kreću u učionici i hodniku.

Direktorka Škole za decu oštećenog sluha Bubanj Gordana Živković kaže da dete sa oštećenim sluhom ne stiče govor, već mora da ga uči, a da je učenje sa starom aparaturom sporo i teško. "Sistem pruža mogućnost da čuju zvuk iz ambijenta i da tako razvijaju govor. To je uslov svih uslova, da prate nastavu, normalno žive i budu učenici škola", kaže ona.

Tokom učenja svako dete ima bežični sistem preko kog dobija zvuk one jačine koja odgovara njegovom stepenu oštećenja sluha. Tako se maksmialno koriste ostaci sluha svakog deteta, objašnjava Leonid Stoimenov, docent na Elektronskom fakultetu. "Jedna od osnovnih karakteristika je upravo taj bežični prenos koji omogućava da se preko računara i specijalizovanog softvera promene selektivne karakteristike zvuka i da se deci obezbede informacije koje su im potrebne za učenje", kaže on.

Uskoro će biti napravljene i kućne varijante Medosa, pomoću kog će deca oštećenog sluha moći i kod kuće da uče, gledaju filmove, slušaju muziku ili se igraju na računaru, mnogo lakše nego ranije.

B92

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.