Dg > Multipla Skleroza

Šta je Multipla skleroza?

<< < (3/25) > >>

Sklerozica:
EU odobrila Tysabri, lijek za borbu protiv multiple skleroze


AMERIČKI i irski proizvođači Tysabrija, leka za suzbijanje posledica multiple skleroze u četvrtak su saopštili da su vlasti Evropske unije pristale na prodaju toga preparata u 25 država Unije.

"Ta odluka znači da odsad i u Evropi bolesnici koji trpe zbog te hronične i teške bolesti imaju delotvornu novu alternativu u lečenju", kaže Kelly Martin, predsednica i izvršna direktorka irske kompanije Elan Corp.

"Danas je ostvaren važan korak napred za evropske bolesnike od multiple skleroze", rekao je James Mullen, izvršni direktor američke kompanije Biogen Idec iz Cambridgea u Massachusettsu.

Te dve kompanije u saopštenju kažu da je EU odlučio dopustiti upotrebu Tysabrija samo za pacijente kod kojih ne deluju drugi lekovi za MS, interferon "ili kod pacijenata kod kojih se MS rapidno razvija i vraća".

EU je odluku doneo nakon što je američka Uprava za lekove 5. juna odlučila odobriti nastavak prodaje Tysabrija u Sjedinjenim Državama.

29.6.2006

Sklerozica:
Povezanost dijabetesa i multiple skleroze

Osobe koje pate od dijabetesa tipa 1 imaju više nego 3 puta veći rizik da će oboleti od multiple skleroze, kažu danski naučnici.

Dijabetes tipa 1 i multipla skleroza su autoimune bolesti koje karakteriše napad imunološkog sistema organizma na vlastito tkivo - stanice zadužene za proizvodnju insulina u slučaju dijabetesa tipa 1, odnosno na mijelinski omotač neurona kod multiple skleroze.

Istraživači iz Statens Serum Institut u Kopenhagenu su u razdoblju od 10 godina pratili 6078 pacijenata, a rezultate su objavili u stručnom časopisu Archives of Neurology.

U istraživanju je praćeno i više od 14000 najbližih rođaka osoba koje pate od multiple skleroze.

Pokazalo se da najbliži rođaci osoba s multiplom sklerozom i sami imaju 44-63% veći rizik da će patiti od dijabetesa tipa 1.

Naučnici nisu otkrili na koji su način multipla skleroza i dijabetes tipa 1 povezani, ali vjeruju da se radi o kombinaciji genetskih faktora i uticaja iz okoline.

YAHOO! NEWS

Sklerozica:
KOMBINOVANOM TERAPIJOM PROTIV MULTIPLE SKLEROZE

Ponedeljak, Jul 24, 2006 13:54 RTS
U 10 zdravstvenih centara u Velikoj Britaniji pokreću se istraživanja čiji je cilj da se utvrdi dejstvo multiterapije koja predstavlja novu nadu u lečenju multiple skleroze, objavio je naučni časopis 'Žurnal za neurologiju'.

Kod većine pacijenata obolelih od agresivnog oblika multiple skleroze, koji su do sada učestvovali u istraživanju, zdravstveno stanje je drastično poboljšano zahvaljujući kombinaciji dva leka protiv raka - 'mitoksantrona' i 'kopaksona' - koji su korišćeni za uklanjanje recidiva pomenute bolesti.

Više stručnjaka za multiplu sklerozu izjavilo je da su impresionirani iznenađujućim rezultatima prvih ispitivanja. Oni su napomenuli da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja pod strožijim uslovima.

Sklerozica:
Vakcina protiv tetanusa i multipla skleroza

Istraživanje naučnika sa Harvarda sugerše da vakcina protiv tetanusa može sprečiti razvoj multiple skleroze. Analizom rezultata 9 istraživanja sprovedenih između 1966. i 2005. godine naučnici su utvrdili da osobe vakcinisane protiv tetanusa imaju za 33% manji rizik da obole od multiple skleroze.
Izvor: Yahoo News

Sklerozica:
Enkorten - drugi deo


--- Citat ---Klinika za plućne bolesti i Centar "Podhrastovi" Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo očekuju se da će novi lijek za liječenje bronhijalne astme u BiH - Enkorten pacijentima biti dostupan već u ...


... rujnu, što će olakšati daljnje ispitivanje i primjenu lijeka u kliničko-bolničkim centrima BiH na dobrobit oboljelih od bronhijalne astme. Enkorten je novi imuno-modulatorni lijek i prvi domaći patentirani lijek sa međunarodnom istraživačkom reputacijom proizvođača Farmacija d.o.o Tuzla.

Lijek se pokazao, kako se navodi u priopćenju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, efikasnim u liječenju bronhijalne astme kao dobra zamjena za sistemske kortikosteroide i kod težih oblika ovog oboljenja.

Registracija Enkortena za stavljanje u promet u stacionarnim zdravstvenim ustanovama za kliničku primjenu u liječenju bronhijalne astme izvršena je prije nekoliko dana, a nju je, kako se navodi, obavila Komisija za lijekove FBiH, kao savjetodavno tijelo Ministarstva zdravstva.

(Fena)

--- Kraj citata ---


U tekstu o Enkortenu, na prvoj strani ove teme je napisano malo više o ovom leku. Koliko mi je poznato, testira se i u lečenju MS-a. Sada ostaje da vidimo, hoće li početi njegova primena i tu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju